Topics:

Άγριο ρύζι με κουκουνάρι

Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «Απαγορευμένο Ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνον στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς, στο σούσι και επιδόρπια....

Άγριο ρύζι με κουκουνάρι

Το υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι μπορεί να αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο, αποκαλύπτουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα ανέλυσαν δείγματα πίτουρου από μαύρο ρύζι που καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, ανιχνεύοντας ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές. Είναι επίσης αυτές που προσδίδουν στο μαύρο ρύζι το χαρακτηριστικό χρώμα του.

Όπως γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Τζιμίν Χου, μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ό,τι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.

Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «Απαγορευμένο Ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνον στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς, στο σούσι και σε επιδόρπια. Όταν γίνεται η επεξεργασία του ρυζιού, αφαιρείται η εξωτερική στοιβάδα των κόκκων του για να παραχθεί το καστανό ή το περισσότερο επεξεργασμένο λευκό ρύζι – το είδος που καταναλώνεται περισσότερο στη Δύση και το πιο απαγορευτικό για την υγεία.

Το καστανό άγριο ρύζι θεωρείται πιο θρεπτικό από το λευκό, επειδή περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών ουσιών. Σύμφωνα, όμως, με την ομάδα του δρος Χου, οι ποικιλίες του ρυζιού με μαύρο χρώμα είναι ακόμα πιο υγιεινές.

Άγριο ρύζι με κουκουνάρι.

Υλικά:
250 γρ. Ρύζι αναποφλοίωτο καστανό
50 γρ. ρύζι άγριο
2 κ.σ. αγουρέλαιο
1 κ.σ. βούτυρο καρύδας
1-2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1-2 μέτρια μανιτάρια χοντροκομμένα
ι φλιτζάνι μαϊντανό μέτρια κομμένο ή όποιο άλλο αντίστοιχο μυρωδικό
2 κ.σ. σταφίδες μαύρες και κράνμπερι
2 – 3 κ.σ. κουκουνάρι
2 καρότα λεπτοκομμένα κι όχι τριμμένα
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα του)
1 κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη
μισό κουταλάκι καγιέν σε σκόνη (προσοχή είναι καυτό)
ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι
Σπόρους hemp

Εκτέλεση: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια μαζί με το ρύζι. Μόλις γυαλίσει το ρύζι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και νερό (σε 1 φλιτζάνι ρύζι αναλογεί 1 ½ φλιτζάνι νερό). Το νερό που προσθέτουμε να είναι σε κατάσταση βρασμού.

Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε για 12 λεπτά περίπου με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε το ρύζι αν έχει μαλακώσει αλλά να κρατάει λίγο, το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο καρύδας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα ώστε το ρύζι να στεγνώσει και να γίνει σπυρωτό.

Σε μια σουπιέρα βάζουμε το ρύζι προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, hemp, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις και σερβίρουμε.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια λαχανικά μας αρέσουν, αντί για μανιτάρια, βάλτε σπανάκι, ή κολοκύθια, ανηθόριζα, μπρόκολο, σέλερι, μυρώνια, καυκαλήθρες, σταμναγκάθι… αλλά όχι πάνω από ένα, για να μην χάσουμε την γεύση του ρυζιού.

Καλή Απόλαυση!

***
@Aliki Alisa/ edwhellas.gr / 2010