Μπράντυ το μερτικό των αγγέλων

Το πιο γαλλικό από τα γαλλικά είδη είναι ολλανδικής καταγωγής! Η ιστορία ξεκινά στην περιοχή Σαράντ της Γαλλίας, όπου οι Ρωμαίοι δίδαξαν δύο σημαντικές τέχνες στους Γαλάτες: Την αμπελουργία και την εξόρυξη του ορυκτού άλατος....

Μπράντυ το μερτικό των αγγέλων

Μπράντυ η κατά λάθος ιστορία ενός μύθου

Ακούγεται παράδοξο, αλλά ισχύει: Το πιο γαλλικό από τα γαλλικά είδη είναι ολλανδικής καταγωγής! Η ιστορία ξεκινά στην περιοχή Σαράντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Δηλαδή, λίγο βορειότερα από το Μπορντό, ακτινωτά γύρω από την πόλη Ανγκουλέμ, όπου οι Ρωμαίοι κατακτητές δίδαξαν δύο σημαντικές τέχνες στους Γαλάτες: Την αμπελουργία και την εξόρυξη του ορυκτού άλατος.

Οταν, αρκετούς αιώνες μετά, οι Ολλανδοί κατέφθαναν ακτοπλοϊκώς στα λιμάνια της Σαράντ για να φορτώσουν αλάτι και κρασί, διαπίστωσαν ότι τα λευκά κρασιά της δεν είχαν σπουδαία περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αποβιβάζονταν στον προορισμό τους ταλαιπωρημένα από το θαλασσινό ταξίδι. Προκειμένου, λοιπόν, να τα συνεφέρουν, οι Ολλανδοί έμποροι τα περνούσαν από διαδικασία απόσταξης και κατέληγαν σε ένα προϊόν που πίνονταν ως long drink αραιωμένο με νερό. Αυτό ονομάστηκε brandevijn (δηλαδή, «καμένο κρασί») εξ ου και η αντίστοιχη αγγλική λέξη, που έμελλε να γίνει διεθνής: Μπράντι.

Όλα αυτά συνέβαιναν κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και συνεχίζονταν ώς το 17ο αι., όταν οι Ολλανδοί σταμάτησαν να έρχονται στη Σαράντ, συμβαίνει αυτό όταν τα κράτη εμπλέκονται σε πολέμους. Τότε οι ντόπιοι, ανησυχώντας ότι το κρασί τους θα ξέμενε, αποφάσισαν να το κάνουν οι ίδιοι μπράντι. Όμως, το σπουδαίο με τους Γάλλους είναι αυτό: Η έμφυτη τελειοθηρία τους. Το αδούλευτο απόσταγμα των Ολλανδών οι Γάλλοι το «λείαναν» προσθέτοντας μια δεύτερη απόσταξη και προχωρώντας με τόσο αξιοθαύμαστη επιμέλεια ώστε πλέον ο κανόνας λέει: «Ναι, το κονιάκ είναι ένα μπράντι, αλλά κανένα άλλο μπράντι δεν μπορεί να είναι κονιάκ».

Εξάλλου, αυτό νομοθετήθηκε, και μάλιστα νωρίς: Ήδη το 1909, με ειδικό διάταγμα, οριζόταν αυστηρά η ονομασία προέλευσης και η γεωγραφική περιοχή παραγωγής. Μέσα στα 30 χρόνια που ακολούθησαν, το κονιάκ ως προϊόν (και ως μύθος) ήταν πλέον ακλόνητα προσδιορισμένο.

Ποια είναι η διαφορά του μπράντι από το κονιάκ και άλλα μυστικά για ένα από τα αποστάγματα που συνοδεύει πάντα ωραίες στιγμές.

Με τον όρο «κονιάκ» εννοούμε αποκλειστικά το ποτό που παρασκευάζεται από διπλή απόσταξη οίνου, από τις δύο ποικιλίες ugni blanc και colombard, όπως αυτές καλλιεργούνται σε 6 πολύ σαφώς καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές γύρω από τα χωριά Κονιάκ και Ζαρνάκ. Το κονιάκ κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου. Το έχουμε συνηθίσει σε εικόνες δίπλα στο τζάκι ή μαζί με ένα πούρο, αλλά πιθανά, πολλοί από εμάς ίσως να μη το έχουμε γευτεί και ποτέ! Αιτία είναι η κλασική σύγχυση, να θεωρούμε ως κονιάκ ένα οποιοδήποτε μπράντι. Ας τα δούμε όμως από την αρχή.

Αν πάρουμε ένα οποιοδήποτε κρασί και το αποστάξουμε, τότε το προϊόν της απόσταξης είναι ένα μπράντι. Ειδικότερα όμως, αν τα σταφύλια από τα οποία προέρχεται το κρασί, αλλά και η ίδια η απόσταξη, πραγματοποιηθεί σε μία αυστηρά καθορισμένη γεωγραφική περιοχή της Γαλλίας που λέγεται Cognac, λίγο πιο βόρεια από το Μπορντό, τότε το μπράντι μας αυτό, έχει το δικαίωμα να λέγεται κονιάκ.

Η παραγωγή του γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αφού ο παραγωγός πάρει ένα κρασί το οποίο έχει οινοποιηθεί επίτηδες με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, και στη συνέχεια το αποστάξει δύο διαδοχικές φορές, μέχρι να πάρει την καρδιά, το τελικό απόσταγμα. Στη συνέχεια το κονιάκ θα παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια που προέρχονται από τα κοντινά δάση. Εκεί στα κελάρια, είναι που θα διαμορφώσει σε ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο, τον τελικό του χαρακτήρα και αφού φυσικά χάσει σημαντικό μέρος του όγκου του, λόγω εξάτμισης μέσα στα βαρέλια. Είναι κάτι το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως «το μερτικό των αγγέλων».

Το κονιάκ δεν πίνεται ούτε πολύ παγωμένο άλλα ούτε και πολύ ζεστό, όπως έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει. Απολαύστε το στην θερμοκρασία που πίνετε και τα ερυθρά κρασιά, δηλαδή μέχρι τους 18 βαθμούς Κελσίου. Αποφύγετε τα κλασικά παλιά ποτήρια τύπου τουλίπας, αφού είναι εντελώς ακατάλληλα για αυτή τη δουλειά, και προτιμήστε τα ειδικά ποτήρια για αποστάγματα που κυκλοφορούν, ή έστω το ποτήρι του λευκού σας κρασιού.

Βάλτε το δίπλα σε μια καλή σοκολάτα, ένα πούρο, έναν εσπρέσο, σε κοκτέιλ το καλοκαίρι και ακόμα ναι, τολμήστε το δίπλα σε φαγητό! Όλα έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία και την παλαίωση. Μην αγχώνεστε! Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες (υπάρχουν και μερικές ακόμα ανάμεσά τους)

VS (Very Special): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον δύο ετών. Πολύ ποιοτική εισαγωγή στη κατηγορία το Hennessy VS.

VSOP (Very Superior Old Pale): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Απολαύστε την απαλή ανθώδη λεπτότητα του ιστορικού Courvoisier VSOP.

XO (Extra Old): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον έξι ετών. Δοκιμάστε το εξαιρετικό Delamain Pale & Dry, ένα χαρμάνι αποκλειστικά από την περιοχή της Grande Champagne.

@Aliki Alisa /edwhellas.com 2013