Φωτογράφοι σε κίνδυνο στα πεδία των μαχών

Φωτογράφοι σε κίνδυνο στα πεδία των μαχών ακόμη και στις δήθεν "πολιτισμένες" πόλεις. Ως κίνδυνος εκλαμβάνεται κατάσταση η οποία που θέτει ένα ποσοστό απειλής για τη ζωή, την υγεία, την ιδιοκτησία ή το περιβάλλον....

Φωτογράφοι σε κίνδυνο στα πεδία των μαχών

Φωτογράφοι σε κίνδυνο στα πεδία των μαχών ακόμη και στις δήθεν “πολιτισμένες” πόλεις

Ως κίνδυνος εκλαμβάνεται κατάσταση η οποία που θέτει ένα ποσοστό απειλής για τη ζωή, την υγεία, την ιδιοκτησία ή το περιβάλλον. Οι περισσότεροι κίνδυνοι θεωρούνται ανενεργοί ή πιθανοί, με μόνο θεωρητική απειλή βλάβης, μόλις όμως ένας κίνδυνος καταστεί «ενεργός» μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αναγνώστες και οι εσωτερικοί συντάκτες φωτορεπορτάζ βλέπουμε τις εικόνες της σύγκρουσης με ασφάλεια και άνεση. Αλλά για τους στρατιώτες που μάχονται στους πολέμους, και τους πολίτες που εμπλέκονται σε αυτές, οι συγκρούσεις είναι κάθε άλλο παρά ασφαλείς και άνετες. Είμαστε μάρτυρες στις ιστορίες τους και στις τραγωδίες χάρη στους ανθρώπους που βάζουν τους εαυτούς τους πρόθυμα στις ίδιες γραμμές του πυρός, όπως οι πρωταγωνιστές – φωτογράφοι.

Καλύπτοντας συγκρούσεις ήταν πάντα επικίνδυνο, και πολλοί διάσημοι φωτορεπόρτερ έδωσαν τη ζωή τους κάνοντάς το. Ο Robert Capa, ο Larry Burrows – ο κατάλογος είναι απαίσιος, και ατελείωτος. Αλλά τον τελευταίο καιρό αρκετά επεισόδια το έχουν κάνει να φαίνεται ακόμη πιο επικύνδινο. Ναρκοπέδια έχουν τραυματίσει σοβαρά φωτογράφους τα τελευταία χρόνια. Δύο φωτογράφοι για τους New York Times, η Lynsey Addario και ο Tyler Hicks, αιχμαλωτίστηκαν με τους άλλους συναδέλφους τους για αρκετές ημέρες στη Λιβύη, και ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν.

Όπως βλέπετε ακόμη και σε μη εμπόλεμες πόλεις, σε απλές διαδηλώσεις, ο κίνδυνος για τους φωτογράφους είναι μεγάλος.

Άλλοι φωτογράφοι έχουν χαθεί,, όπως ο Khaled al-Hariri, ο Roberto Schmidt, ο Joe Raedle και ο Altaf Qadri. Όλα είναι ασφαλή τώρα. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον Σαμπάχ αλ-Bazee, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επίθεση σε ένα κυβερνητικό κτήριο στο Τικρίτ, του Ιράκ. Όλοι οι δημοσιογράφοι εξαρτώνται από τη βούληση αυτών των φωτογράφων που θέτουν τον εαυτό τους στο δρόμο τον επικίνδυνο και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε εδώ γι’ αυτό.

Καταστάσεις του Κινδύνου

Ο κίνδυνος χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια ενδεχομένως επιβλαβή κατάσταση, αν και όχι συνήθως το ίδιο το γεγονός. Το επιβλαβές γεγονός, μόλις αρχίσει, ταξινομείται ως έκτακτη ανάγκη ή περιστατικό. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις ενός κινδύνου, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Ανενεργή – μία κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να γίνει επικίνδυνη, αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει κανέναν άνθρωπο, ιδιοκτησία ή το περιβάλλον. Για παράδειγμα, υπάρχει πιθανότητα μίας κατολίσθησης σε μία ασταθή βουνοπλαγιά, όμως δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή ή κάτω από αυτή που θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Πιθανή – μια κατάσταση όπου ο κίνδυνος μπορεί να έχει επιπτώσεις σε πρόσωπα, ιδιοκτησία ή το περιβάλλον. Αυτός ο τύπος κινδύνου είναι πιθανό να απαιτήσει την περαιτέρω αξιολόγηση κινδύνου.

Ενεργή – ο κίνδυνος είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ζημιά, δεδομένου ότι καμία επέμβαση δεν είναι δυνατή προτού να εμφανιστεί το γεγονός.

Μετριασμένη – ένας πιθανός κίνδυνος έχει προσδιοριστεί, αλλά έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι δεν θα εξελιχθεί σε περιστατικό. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί απόλυτη εγγύηση εξάλειψης του κινδύνου, είναι όμως πιθανό να μειώσει σημαντικά τις συνέπειες του κινδύνου.

Ταξινομώντας τους Κινδύνους

Από τη φύση του, ένας κίνδυνος περιλαμβάνει κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επιβλαβές στη ζωή, την υγεία και την ιδιοκτησία ενός προσώπου ή το περιβάλλον. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ταξινόμησης ενός κινδύνου, όμως τα περισσότερα συστήματα χρησιμοποιούν κάποια παραλλαγή των παραγόντων της πιθανότητας ενός κινδύνου να μετατραπεί σε ένα συμβάν και τη σοβαρότητα του συμβάντος εάν αυτό επρόκειτο να εμφανιστεί.

Μια κοινή μέθοδος είναι να σημειώνεται τόσο η πιθανότητα όσο και η σοβαρότητα σε μια αριθμητική κλίμακα (με την πλέον πιθανή και την πλέον σοβαρή να βρίσκονται υψηλότερα στην κλίμακα) και πολλαπλασιάζοντας τη μια με την άλλη προκειμένου να επιτευχθεί ένα συγκριτικό αποτέλεσμα.

Κίνδυνος = πιθανότητα να συμβεί Χ σοβαρότητα εάν το περιστατικό συμβεί

Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί έπειτα να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει ποιοι κίνδυνοι μπορεί να πρέπει να μετριαστούν. Ένα χαμηλό αποτέλεσμα στην πιθανότητα του περιστατικού μπορεί να σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι ανενεργός, ενώ ένα υψηλό αποτέλεσμα θα έδειχνε ότι μπορεί να είναι ένας ενεργός.

Αιτίες των Κινδύνων:

Υπάρχουν πολλές αιτίες των κινδύνων οι οποίες μπορούν ευρέως να κατηγοριοποιηθούν σε:

Φυσικές – οι φυσικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν οτιδήποτε προκαλείται από μια φυσική διαδικασία, και μπορούν να περιλάβουν από τους προφανείς κινδύνους (ηφαίστεια) μέχρι τους κινδύνους μικρότερης κλίμακας (χαλαροί βράχοι σε μια βουνοπλαγιά).

Ανθρώπινες – είναι κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους και περιλαμβάνουν μια τεράστια λίστα πιθανοτήτων, Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μακροπρόθεσμους (και μερικές φορές αμφισβητούμενους) κινδύνους όπως η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σχετικοί με μια δραστηριότητα – μερικοί κίνδυνοι δημιουργούνται από την ανάληψη μιας ορισμένης δραστηριότητας και η διακοπή της δραστηριότητας αυτής παύει τον κίνδυνο.

Είδη κινδύνων

Φυσικοί Κίνδυνοι: Ένας φυσικός κίνδυνος είναι μια κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα γεγονός το οποίο θα έχει επίδραση στους ανθρώπους. Προκύπτουν από τις φυσικές διαδικασίες του περιβάλλοντος, ενώ οι φυσικοί κίνδυνοι μπορεί συσχετίζονται μεταξύ τους ή και να προέρχονται από άλλους (οι σεισμοί για παράδειγμα μπορούν να οδηγήσουν σε τσουνάμι) Οι φυσικοί κίνδυνοι, ανάλογα με τις αιτίες που τους προκαλούν, διακρίνονται σε Γεωλογικούς, Υδρολογικούς, Κλιματικούς, Διαστημικούς, τις Πυρκαγιές και τους σχετικούς με την Υγεία και τις Ασθένειες.

Κίνδυνος αγοράς: Ο Κίνδυνος αγοράς είναι ο κίνδυνος μείωσης της αξίας μιας επένδυσης εξαιτίας αλλαγών στους παράγοντες που διαμορφώνουν την αξία της αγοράς και διακρίνεται σε χρηματιστηριακός, νομισματικός, κίνδυνος επιτοκίου και κίνδυνος εμπορευμάτων.

Οικονομικός κίνδυνος: Ως Οικονομικός κίνδυνος ορίζεται η μεταβλητότητα των δυνητικών αποτελεσμάτων μιας επένδυσης γύρω από την αναμενόμενη τιμή ή τον αριθμητικό τους μέσο.

terrapapers.com_-how-photographic-technology

photographers-at-risk-20

A Turkish riot policeman pushes a photographer during a protest at Taksim Square in Istanbul

photographers-at-risk-3

photographers-at-risk-5

terrapapers.com_-how-photographic-technology (3)

terrapapers.com_-how-photographic-technology (30)

terrapapers.com_-how-photographic-technology (31)

terrapapers.com_Juliette_Binoche_terrapapers.com_-how-photographic-technology

photographers-at-risk-8

Journalists Karcha and Fujimoto run for cover next to an unidentified fixer in a street in Aleppo's district of Salaheddine

terrapapers.com_-how-photographic-technology (1)

terrapapers.com_-how-photographic-technology (2)

terrapapers.com_-the how-photographic-technology (3)

photographers-at-risk-21

terrapapers.com_-how-photographic-technology (19)

photographers-at-risk-6

photographers-at-risk-7

BS md-dipaola-army.jpg

terrapapers.com_-how-photographic-technology

terrapapers.com_War-photographers

photographers-at-risk-12