Topics:

Κράνα Λικέρ ή Μαρμελάδα

Εδώ σας δίνουμε δύο συνταγές για να αξιοποιήσετε αυτό το Μαγικό Φυτό Δύναμης. Πρώτος ο Διοσκουρίδης μας δίνει μία από τις πρώτες αναφορές στην φαρμακευτική χρήση της κρανιάς, προτείνοντας θεραπεία για τη δυσεντερία και...

Κράνα Λικέρ ή Μαρμελάδα

Κράνα κι όχι Κράνμπερι

Tα κράνμπερι φυτρώνoυν μόνο στη βόρεια Eυρώπη (cranberries) και στη Bόρεια Aμερική (craneberries). Πολλούς αιώνες πριν από την εγκατάσταση των πρώτων αποίκων στην Aμερική, οι Iνδιάνοι θεωρούσαν τα φρουτάκια αυτά πολύτιμα για τη θρεπτική και θεραπευτική τους αξία, ενώ τα χρησιμοποιούσαν ως συστατικό σε βαφές υφασμάτων και διακοσμητικών φτερών. Oι καρποί που φυτρώνουν στη Bόρεια Aμερική είναι μεγαλύτεροι και πιο χυμώδεις και ονομάζονται «craneberries», είτε επειδή τα ροζ λουλούδια του φυτού από το οποίο προέρχονται μοιάζουν με το κεφάλι του γερανού (στα αγγλικά crane) είτε γιατί το συγκεκριμένο πουλί έχει αδυναμία στους καρπούς αυτούς. H καλλιέργεια των κράνμπερι για εμπορικούς λόγους ξεκίνησε ήδη από το 19ο αιώνα.

Έρευνες απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες. Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει, επίσης, στυπτικές ιδιότητες. Πρώτος ο Διοσκουρίδης μας δίνει μία από τις πρώτες αναφορές στην φαρμακευτική χρήση της κρανιάς , προτείνοντας θεραπεία για τη δυσεντερία και τις γαστρεντερικές διαταραχές με κράνα που είχαν τοποθετηθεί σε άλμη.

Έρευνες απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Αποτελούν τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα. Τα κράνα περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σε ανθοκυάνες σε σύγκριση με τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα.

Oι Αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, της δυσπεψίας, και της καρδιάς διότι μπορούσε πολλές φορές να θεραπεύει αυτές τις παθήσεις. Ακόμη δίνει ενέργεια στον οργανισμό μετά από σκληρές εργασίες που τον καταπονούν. Τα κράνα επίσης περιέχουν βιταμίνες Α και C και πολλά αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος. Επομένως δε φαίνεται περίεργο που η Κινεζική ιατρική χρησιμοποιούσε τα κράνα για αιώνες. Διαβάστε την συνέχεια στο άρθρο: Kράνα η σούπερ τροφή της Ελλάδας.

Tο κράνο συγχέεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τα ξενόφερτα κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon), το οποίο συγγενεύει με το μύρτιλλο. Άλλωστε οι καρποί του κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα ενώ αντίθετα το κράνο έχει κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία. Τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.

terrapapers.com_krana liker

Εδώ σας δίνουμε δύο συνταγές για να αξιοποιήσετε αυτό το Μαγικό Φυτό Δύναμης.

Λικέρ με κράνα
Υλικά:
2 κιλά κράνα
1/2 κιλό ζάχαρη καστανή απο ζαχαροκάλαμο όχι επεξεργασμένη
2 αστερία γλυκάνισο
1 ξυλάκι κανέλας
1 λίτρο κονιάκ ΑΡΙΣΤΗΣ ποιότητας [μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ποτό αλκοολούχο σας αρέσει, στην Κρήτη π.χ. το φτιάχνουν με ρακή, στον Βόλο με τσίπουρο]

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια γυάλα τα κράνα με τη καστανή ζάχαρη εναλλάξ. Το τελευταίο στρώμα να είναι ζάχαρη. Αφήνουμε τη γυάλα στον ήλιο για 2 μήνες περίπου, ώσπου να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Ενδιάμεσα κουνάμε τη γυάλα κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε άλλες 15-20 μέρες στον ήλιο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα με τα γούστα μας ζάχαρη ή αλκοόλ. Φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλια.

Μαρμελάδα με κράνα

Υλικά:
2 κιλά πολύ ώριμα κράνα
1 κιλό καστανή ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο όχι επεξεργασμένη
1 ποτήρι του νερού … νερό
1 βανίλια σε σκόνη ή φρέσκια
2 αστερία γλυκάνισο
1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τα κράνα και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε λίγα λίγα στο τρυπητό και τα στίβουμε με το χέρι μας, μέχρι να μείνουν τα κουκούτσια και η φλούδα τους. Βάζουμε τα κουκούτσια και τις φλούδες σε ξεχωριστό δοχείο και συνεχίζουμε το στίψιμο, ώσπου να τελειώσουν όλα τα κράνα. Ξαναβάζουμε στο τρυπητό κουκούτσια και φλούδες και τα ξεπλένουμε με το νερό, στίβοντας τα ξανά όλα μαζί, ξεχωρίζοντας τα κουκούτσια και αφήνοντας λίγη σάρκα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό των κράνων και τη καστανή ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να πήξει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το λεμόνι και τη βανίλια, το ξυλάκι καννέλας, τον γλυκάνισο.

Μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε. Μένουν σ’ αυτή τη θέση, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Καλή και γλυκιά απόλαυση

@Aliki Alisa για το Edwhellas/2013