Topics:

Πως μαγειρεύεις κινόα

Η εναλλακτική για όσους θέλουν να καταναλώνουν τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χωρίς γλουτένη, η κινόα αποτελεί ένα υγιεινό, ελαφρύ και γευστικό γεύμα. Αν σε προβληματίζει, το πώς ακριβώς θα τη μαγειρέψεις διάβασε τι...

Πως μαγειρεύεις κινόα

Ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, η κινόα, έχει φέτος την τιμητική του, μετά την ανακήρυξη από το ΟΗΕ του 2013, σε «Διεθνές έτος κινόα». Φύεται κυρίως στη Βολιβία και το Περού και αποκαλείται «χρυσή τροφή», ένας χαρακτηρισμός που επιβεβαιώνεται πλέον από επιστημονικές έρευνες. Αν και συνήθως κατατάσσεται στα δημητριακά, η κινόα ξεχωρίζει επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και δεν έχει γλουτένη.

Η σωστή μέθοδος να μαγειρεύεις κινόα

Η εναλλακτική για όσους θέλουν να καταναλώνουν τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χωρίς γλουτένη, η κινόα αποτελεί ένα υγιεινό, ελαφρύ και γευστικό γεύμα. Αν σε προβληματίζει, το πώς ακριβώς θα τη μαγειρέψεις, διάβασε τι να κάνεις και να γνωρίζεις ότι μαγειρεύεται όπως το ρύζι, ακολούθησε δηλ. την ίδια, απλή διαδικασία που χρειάζεται το καστανό ρύζι.

• Μέτρησε την ποσότητα με ένα φλιτζάνι. Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή, ένα φλιτζάνι ξηρή κινόα, σου δίνει 3 φλιτζάνια μαγειρεμένης τροφής.

• Με ένα σουρωτήρι ξέπλυνε με κρύο νερό και στράγγισε πολύ καλά την κινόα.

• Ρίξε όλη την ποσότητα που μέτρησες σε μια κατσαρόλα και πρόσθεσε κρύο νερό. Ένα φλιτζάνι κινόα χρειάζεται δύο φλιτζάνια νερού.

• Σκέπασε και άφησε να πάρει μια βράση. Έπειτα, χαμήλωσε το μάτι και άφησε το καπάκι μισάνοιχτο, για να σιγοβράσει είκοσι λεπτά.  Μπορείς να προσθέσεις υλικά της αρεσκείας σου (κουρκουμά, καγιέν, κάρυ, λίγο ελαιόλαδο, ακόμη καλύτερα λάδι καρύδας κ.τ.λ)

• Όταν είναι έτοιμη, η κινόα γίνεται κατά έναν τρόπο διαφανής. Πριν τη σερβίρεις, κλείσε το καπάκι και άφησε την κατσαρόλα μακριά από το μάτι για πέντε λεπτά.

• Χοντροκόψε αποφλοιωμένες βιολογικές ντομάτες και βράσε τις μαζί με κινόα, κουρκουμά και λίγο καγιέν. Πρόσθεσε λίγο λάδι καρύδας, μαϊντανό και hemp.

• Βράσε κινόα και ανακάτεψε την με σάλτσα πέστο, πρόσθεσε κουκουνάρια, λίγα φρέσκα λαχανικά, μαυροφάσολα, καγιέν και hemp.

Μαγειρεμένη η κινόα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό για ψητά λαχανικά και κοκκινιστά φαγητά, όπως αρακά ή φασολάκια, αντί για ρύζι ή μακαρόνια, να ενισχύσει γευστικά τις σαλάτες, να φαγωθεί ως πρωινό ή να μετατραπεί σε γευστικό ελαφρύ γλυκάκι, με την προσθήκη κουμαρόμελου, στέβιας ή πετιμέζι και φρούτων. Φτιάξτε ρυζόγαλο με κινόα αντί για ρύζι, με αμυγδαλόγαλα και στέβια.

Φαντασία χρειάζεται και Καλή Απόλαυση!

Aliki Alisa για το edwhellas/2013

terrapapers.com pos magireyeis kinoa (4)

terrapapers.com pos magireyeis kinoa (5)
terrapapers.com pos magireyeis kinoa (1)

terrapapers.com pos magireyeis kinoa (3)