Topics:

Πραλίνα φουντουκιού με βούτυρο καρύδας

Το βούτυρο καρύδας, αναπάντεχα ίσως, είναι από τις ελάχιστες λιπαρές ουσίες, που όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χοληστερίνη του αίματος αλλά αντίθετα βοηθά στην αύξηση της καλής. Φυσικό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, δεν αντιμετωπίζεται από...

Πραλίνα φουντουκιού με βούτυρο καρύδας

Φτιάξε μόνη σου πραλίνα φουντουκιού με γεύση καρύδας

Το βούτυρο καρύδας, αναπάντεχα ίσως, είναι από τις ελάχιστες λιπαρές ουσίες, που όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χοληστερίνη του αίματος, αλλά αντίθετα βοηθά στην αύξηση της καλής. Φυσικό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, δεν αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό σαν λιπαρό αλλά μεταβολίζεται έτσι ώστε καταναλώνεται άμεσα σαν ενέργεια. Το βούτυρο καρύδας δεν περιέχει τρανς λιπαρά αντίθετα είναι αντιοξειδωτικό, βιταμινούχο, περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα και αντικαθιστά με σιγουριά τις μαργαρίνες και τα βούτυρα που κυκλοφορούν. Ιδανική τροφή για τους αθλητές, τα παιδιά αλλά και γι’ αυτούς που είναι σε δίαιτα. Μαζί με κακάο και φουντούκια είναι απλά δυναμίτης υγείας, δείτε πως θα την φτιάξετε σπίτι σας.

Η καρύδα είναι επωφελής για την υγεία σε πολλούς τομείς και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των θρεπτικών ινών της. Παρόλο αυτά το λάδι που παίρνουμε από αυτήν είναι μία θαυμάσια πηγή τροφής που όμως χρησιμοποιείται και στην φαρμακολογία. Δεν έχει κερδίσει άδικα τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο ακόμα και αν πριν μερικά χρόνια είχε ενοχοποιηθεί λανθασμένα η περιεκτικότητά της σε κορεσμένο λίπος σαν κάτι το ανθυγιεινό.

Τι είναι όμως αυτό το διαφορετικό της καρύδας; Τα έλαια και τα λίπη αποτελούνται από μόρια που ονομάζονται και λιπαρά οξέα. Αυτές οι ομάδες κατατάσσονται είτε ανάλογα με τον κορεσμό ή ανάλογα με το μοριακό μήκος και το μέγεθος της αλυσίδας άνθρακα σε κάθε λιπαρό οξύ. Τα μονοακόρεστα λίπη και τα πολυακόρεστα λίπη είναι ένα παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας. Η δεύτερη ταξινόμηση βασίζεται στο μοριακό μέγεθος ή το μήκος της αλυσίδας άνθρακα του λιπαρού οξέος του.

Απώλεια βάρους: οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο έλαιο καρύδας μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό γρηγορότερα από ό,τι οι πιο μακριές αλυσίδες λιπαρών οξέων γιατί χωνεύονται περισσότερο εύκολα και μετατρέπονται σε ενέργεια. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη υποστηρίζοντας ότι οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικές στο να “ξυπνήσουν” τον μεταβολισμό από ό,τι οι μεγαλύτερες οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματική απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί αν οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων πάρουν τη θέση των δεύτερων (μακριών)

Πραλίνα φουντουκιού με βούτυρο καρύδας.

Υλικά:
250 gr βούτυρο καρύδας
1 φλυτζάνι κονιορτοποιημένα φουντούκια
10 κουταλιές της σούπας κακάο (καλής βιολογικής ποιότητας)
1 κουτ. της σούπας στέβια ή 150 gr μέλι ή 50-100 gr σιρόπι αγάβης
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή και τα δύο

Από τις πιο εύκολες, ευχάριστες, γρήγορες και γλυκές συνταγές.

*Κάνουμε στο μίξερ τα φουντούκια σκόνη.

*Προσθέτουμε το βούτυρο καρύδας, το κακάο, τη γλυκαντική ύλη, το ξύσμα και

*Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν όσο γίνεται πιο απαλή πάστα.

Διατηρείται στο ψυγείο, γιατί το βούτυρο καρύδας λιώνει πάνω από τους 30 βαθμούς C. Τον χειμώνα διατηρείται έξω από το ψυγείο, αν υποθέσουμε πως χρειάζεται να διατηρηθεί γιατί συνήθως καταναλώνεται εδώ και τώρα !

Είναι εξαιρετικό άλειμμα σοκολάτας, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε πολλές παρασκευές γλυκών. Ακόμα ταιριάζει και με φρούτα όπως το μάγκο, οι φράουλες, η μπανάνα, τα αχλάδια, τα μήλα … Το άρωμα του, κακάο με καρύδα είναι εξωτικό και σε στέλνει κατευθείαν στις ζούγκλες των δέντρων, εκεί που μαζεύεται το κακάο και η καρύδα.

Καλή και γλυκιά απόλαυση

@ Aliki Alisa /edwjellas.gr 2010

terrapapers.com-homemade nutella a (7)

terrapapers.com-homemade nutella a (5)

terrapapers.com-homemade nutella a (6)

terrapapers.com praline-cocoa-coconut (4)