Τα “φυσιολογικά” κορίτσια της Pirelli

O αισθησιασμός, τα εντυπωσιακά top models και το «καλλιτεχνικό» γυμνό απουσιάζουν από το Pirelli Calendar 2016. Η Annie Liebovitz, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, να «δείξει» γυναίκες που θαυμάζει για την στάση τους στην κοινωνία,...

Τα “φυσιολογικά” κορίτσια της Pirelli

Η “γνωστή” φωτογράφος Ανι Λίμποβιτς φωτογραφίζει πετυχημένες, κανονικές και υπέρβαρες γυναίκες

Στο Pirelli Calendar 2016 αναμφισβήτητα ο φεμινισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο, όπως και διάφορα πολιτικο-κοινωνικά μηνύματα που η Annie Liebovitz, μια φωτογράφος έμπειρη και με έντονη προσωπικότητα περνάει προς κάθε κατεύθυνση. Ακτιβίστριες, καλλιτέχνες, αθλήτριες έχουν «δανείσει» με φυσικό τρόπο τα σώματά τους και όχι γυμνά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τα sexy μοντέλα για την δημιουργία αυτού του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο της Pirelli υπήρξε η κιβωτός φωτογράφων με φωτογραφικά έργα λήψης, απίστευτης λεπτομέρειας και εικαστικής αναζήτησης όσο αυτή είναι εφικτή. Σαν πίνακες υψηλής ευκρίνειας, τα έργα προσπαθούν να αποθεώσουν, όπως όλοι οι εικαστικοί άλλωστε, ανά τους αιώνες, το γυμνό γυναίκειο σώμα. Μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες της γης, για δεκαετίες, κοσμούσαν τις ιλουστρασιόν σελίδες, σε εξωτικά τοπία, όλο τέλειες γραμμές, άψογες αναλογίες, δυναμικές καμπύλες, μυς και οστά τοποθετημένα κατά τα αόρατα πρότυπα του ανθρωπινού είδους στην απόλυτη κορυφή ψευδαίσθησης και εγωπάθειας. Η νεότητα, η σφριγηλότατα, η αισθησιακότητα, η ορμή, η παθητικότητα των θηλαστικών του ανθρώπινου είδους γιόρταζαν και αποθεώνονταν σε κάθε θεματική δουλειά, που αποτελούσε τόσο εκδοτικό, όσο και προπαγανδιστικό γεγονός.

Για το 2016 η Pirelli επιλέγει να φωτογραφίσει όχι πανάκριβα μοντέλα της παγκόσμιας μόδας, με υπεροχές εξωγήινες αναλογίες, αλλά γυναίκες που διαπρέπουν στις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τον αθλητισμό, την επικοινωνία. Αναθέτει στην καλλιτέχνη Ανι Λίμποβιτς να φωτογραφίζει συναισθήματα, ενέργειες μέσα από ντυμένα κορμιά σε διαφορετικές στιγμές τους, όπως στη κούραση, στη δουλειά, στη στιγμή που ξεδιψούν μετά από σκληρή προπόνηση.

O αισθησιασμός, τα εντυπωσιακά top models και το «καλλιτεχνικό» γυμνό απουσιάζουν από το Pirelli Calendar 2016. Η Annie Liebovitz, η διάσημη αμερικανίδα φωτογράφος, όπως τόνισε στην συνέντευξη Τύπου αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, να «δείξει» γυναίκες που θαυμάζει για την στάση τους στην κοινωνία, είτε αυτές είναι αθλήτριες, είτε καλλιτέχνες, είτε έχουν ανθρωπιστική δράση, όσο αυτό κι αν είναι απογοητευτικό για τα εκατομμύρια των ηδονοβλεψειών θαυμαστών του διάσημου ημερολογίου, έχει μια κάποια λογική για έναν πλανήτη που «βράζει» πολεμικό-πολιτικο-οικονομικά. Είναι όμως και μεγάλο ρίσκο, που φυσικά ουδόλως τους απασχολεί προκειμένου να “κάνουν την δουλειά τους”. Γι αυτό ο επικεφαλής της Pirelli, Marco Tronceti Provera, έδειξε να το διασκεδάζει τονίζοντας σε σχετική ερώτηση ότι επιλέχθηκε η Annie Liebovitz για την ξεχωριστή της καλλιτεχνική αισθητική και πως «σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνουμε στο έργο των φωτογράφων. Είναι ελεύθεροι να εκφραστούν» αρκεί φυσικά να παραμείνουν μέσα στα αυστηρά όρια που θέτει η κοινωνική μηχανική, τα σιωπηλά όπλα ενός αόρατου πόλεμου και η επερχόμενη Γκρίζα Φυλή. Αναζήτησε τα άρθρα.

Μόνο δυο γυναίκες γδύνονται για το φακό. Η Σερένα Γουίλιαμς και η Ειμι Σούμερ. Είναι αυτές που δεχτήκαν μπούλινγκ για τα κιλά τους και το σώμα τους σε διεθνή κλίμακα κι ενώ η Pirelli αποθεώνει την ωραιότητα της κανονικότητας, διακηρύσσοντας πως όλες οι γυναίκες είναι ωραίες, τα σώματα τους είναι γιορτή, καρπός, συνέχεια, σύμπαν γεννήσεων πλανητών και δημιουργικών εκρήξεων, οι δυο γυμνές γυναίκες, τονίζουν με την γυμνότητα το ότι ομορφιά είναι να είσαι ο εαυτός σου. Όχι άλλοι ακρωτηριασμοί, προσθετικές, νευρικές ανορεξίες, εμμονές, χειρουργεία, δυστυχισμένοι άνθρωποι για μια φτιαχτή απάνθρωπη εικόνα. Η Λίμποβιτς καταγράφει την ομορφιά της χαράς, της διαφοράς, των άλλων σχημάτων που έχουμε οι άνθρωποι, οι όποιοι ευτυχώς δεν είμαστε ίδιοι.

«Μέσα από το φακό μου προσπάθησα να αποτυπώσω το ξεχωριστό βλέμμα της κάθε γυναίκας» θα πει η δημιουργός (είχε φωτογραφήσει και το Pirelli Callendar 2000) για την Yao Chen (την Κινέζα καλλιτέχνη), την Natalia Vodianova ένα top model με ανθρωπιστική δράση, την Χολιγουντιανή παραγωγό Kathleen Kennedy, την καλλιτέχνη Agnes Gund που φωτογραφήθηκε με την εγγονή της, την διάσημη τενίστρια Serena Williams, τη συγγραφέα Fran Lebowitz, τη Mellody Hobson (καλλιτέχνης, με φιλανθρωπιστική δράση), την blogger Tavi Gevinson, την performer, την διάσημη χήρα Yoko Ono (83 ετών!) την διάσημη τραγουδίστρια Patti Smith και την καλλιτέχνη της stand-up commedy, Amy Schumer. Το τι ακριβώς έκαναν κάποιες από αυτές για να τις χαρακτηρίζουν “φυσιολογικές” κι “επιτυχημένες” εεε βάλε το μυαλό σου να δουλέψει, αν έχεις. Ανάμεσα στα “φυσιολογικά” κορίτσια κυριαρχούν και 2 καθαρόαιμα ερπετοειδή.

Η επιλογή αυτών των προσωπικοτήτων έγινε για την «συμβολή τους στο να γίνει διαφορετικός ο κόσμος» όπως τονίστηκε, αλλά και το αποτέλεσμα να αντανακλά ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, επαγγελμάτων, σωματοτύπων, αλλά και εθνικής πολυμορφίας. Οι 13 εικόνες είναι ασπρόμαυρες, χωρίς καμία απολύτως ψηφιακή επεξεργασία για μια -ας πούμε- ρετρό αισθητική.

@Ηω Αναγνωστου

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (1)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (2)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (3)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (4)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (5)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (6)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (7)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (8)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (9)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (10)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (11)

terrapapers.com-calendar pirelli 2016 (12)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (1)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (2)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (3)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (4)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (l)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (7)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (8)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (9)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (10)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (11)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (12)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (13)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 a(7)

terrapapers.com-the calendar pirelli 2016 (5)