Κρέμα με γάλα αμυγδάλου και σαφράν

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Ο κρόκος ή η ελληνική...

Κρέμα με γάλα αμυγδάλου και σαφράν

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.

Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Κρέμα με γάλα αμυγδάλου και σαφράν

Υλικά:
500ml γάλα αμυγδάλου
3 κρόκους αυγών βιολογικών
100 γρ. ζάχαρη καστανή ή καρύδας
40 γρ. κορν φλάουρ βιολογικό
6 στημόνες κρόκου κοζάνης
50ml Amaretto
λίγους σπόρους κάρδαμου για γρανίρισμα

Εκτέλεση: Βάλτε σε ένα μπoλ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατέψτε με αυγοδάρτη για να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το γάλα αμυγδάλου και το σαφράν σε μέτρια φωτιά και αφήστε να ζεσταθεί.

Πάρτε λίγο από το ζεστό γάλα και ρίξτε το μέσα στο μπολ με τους κρόκους, ανακατέψτε και έπειτα μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε με αυγοδάρτη και αφήστε να βράσει για 1΄-2΄. Κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα το Amaretto. Ανακατέψτε. Αφήστε 10΄ να κρυώσει, σκεπάστε με μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 3 ώρες.

Όταν πρόκειται να σερβίρετε, βγάλτε την κρέµα από το ψυγείο, ανακατέψτε τη λίγο με τον αυγοδάρτη, μοιράστε τη σε μπολ ή ποτήρια της αρεσκείας σας και διακοσμήστε με σπόρους κάρδαμου σπασμένους στο γουδί.

Tips: Χωρίς το Amaretto. Σε 50 ml ζεστό νερό βάλτε τους στήμονες σαφράν για δέκα λεπτά ώστε να βγάλουν τα άρωμα τους. Έπειτα συνεχίστε τη διαδικασία κανονικά.

Καλή απόλαυση

@ Aliki Alisa

terrapapers.com krema me gala amigdaloy kai safran (1)