Ντοματοπολτός Σπιτικός & Βιολογικός

Ντοματοπολτός Σπιτικός & Χωρίς Συντηρητικά Την εποχή που υπάρχουν πολλές φρέσκες ντομάτες στα μποστάνια (κι όχι στα θερμοκήπια) μπορούμε να φτιάξουμε ντοματοπολτό, να τον αποθηκεύσουμε και να τον χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας. Το αποτέλεσμα, βέβαια,...

Ντοματοπολτός Σπιτικός & Βιολογικός

Ντοματοπολτός Σπιτικός & Χωρίς Συντηρητικά

Την εποχή που υπάρχουν πολλές φρέσκες ντομάτες στα μποστάνια (κι όχι στα θερμοκήπια) μπορούμε να φτιάξουμε ντοματοπολτό, να τον αποθηκεύσουμε και να τον χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας. Το αποτέλεσμα, βέβαια, εξαρτάται από την πρώτη ύλη. Ό,τι ντομάτα βάλεις τέτοια σάλτσα θα πάρεις. Αν επιλέξουμε ντομάτες θερμοκηπείου δεν θα μείνουμε καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. *ντομάτες με κίτρινα σημεία (που σημαίνει πως δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση πριν τις κόψουν) ή *ντομάτες που ανοίγοντάς τις στη μέση έχουν ασπρίλες και στεγνή σάρκα ή *ντομάτες που είναι πολύ νερουλές (θα παιδευτούμε άδικα για να πάρουμε πολύ λίγη σάρκα αναλογικά με την ποσότητα)

Ο κανόνας είναι “Φρεσκοκομμένη νόστιμη ντομάτα, νόστιμη σάλτσα”

Υλικά:
Ντομάτες φρεσκοκομμένες, βιολογικές κι από μποστάνι
Ανθό αλατιού
καστανή ζάχαρη (αν χρειάζεται σύμφωνα με τη γεύση σας)
Βασιλικός, ρήγανι φρέσκια κι άλλα αρωματικά
Για καυτή απόλαυση & προαιρετικά καγιέν σε σκόνη

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες. Βάζετε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό στα 2/3 να βράσει. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία τόσο ώστε να μην κοχλάζει. Πλένετε τις ντομάτες. Χαράζετε το κάτω μέρος τους σταυρωτά με ένα μαχαίρι. Τις βουτάτε λίγες λίγες στο καυτό νερό, γυρνώντας και από τις δύο πλευρές και τις βγάζετε μόλις βεβαιωθείτε ότι η φλούδα -στο σημείο που την έχετε χαράξει ξεκολλάει από τη σάρκα. Θέλει 1 λεπτό. Τις αφήνετε σε ένα ταψί να κρυώσουν. Ξεφλουδίζετε όλες τις ντομάτες.

Προετοιμάστε την σάρκα ντομάτας: Υπάρχουν δύο τρόποι να επεξεργαστείτε την σάρκα της ντομάτας, ανάλογα με το αν θέλετε να μείνουν οι σπόροι της μέσα στη σάλτσα ή όχι. Αν δεν σας ενοχλούν οι σπόροι, πάρτε μεγάλο ξύλο κοπής, ένα μπολ και τη μεγάλη σας κατσαρόλα στην οποία θα βράσετε την σάλτσα. Κόψτε κάθε ντομάτα στη μέση οριζόντια, πιέστε με τα δάχτυλά σας να φύγουν όσα ζουμιά και σπόροι φεύγουν εύκολα μέσα στο μπολ, τεμαχίστε την σε κύβους και ρίξτε την στην κατσαρόλα. Συνεχίστε έτσι μέχρι να γεμίσετε την κατσαρόλα (3 δάχτυλα κάτω από το χείλος). Σουρώστε και προσθέστε το χυμό από το μπολ στην κατσαρόλα. Πετάξτε τους σπόρους.

Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σάλτσα σαν κονκασέ (με μικρά κομματάκια τομάτας και χυμό) ή να την κάνετε πολτό, αλέθοντας την ντομάτα -λίγη λίγη- στο μπλέντερ. Ιδανικό είναι να βράσετε για μισή ώρα τα κομμάτια ντομάτας να μαλακώσουν και μετά -μέσα στην κατσαρόλα- να την πολτοποιήσετε με ένα ραβδομπλέντερ.

Αν σας ενοχλούν οι σπόροι της τομάτας, πάρτε δύο μεγάλα μπολ. Κόψτε κάθε ντομάτα στη μέση οριζόντια, αδειάστε ό,τι πέφτει εύκολα στο ένα μπολ και βάλτε τη ζουλιγμένη ντομάτα στο άλλο μπολ. Θέλετε να πάρετε τον πολτό από αυτές τις ντομάτες και να απαλλαγείτε από τα σπόρια και τις σκληρές ίνες. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι ο χειροκίνητος μύλος λαχανικών. Πιο σύγχρονος είναι ο ηλεκτρικός μύλος, σύνηθες εξάρτημα των πολυμίξερ.

Περάστε λίγες λίγες τις ντομάτες από το μύλο και μαζέψτε τον πολτό τους στην κατσαρόλα. Επειδή αυτός ο πολτός είναι πιο υδαρής από τα κομματάκια τομάτας της προηγούμενης μεθόδου, δεν θα χρειαστεί τον σουρωμένο ζωμό ντομάτας που θα έχετε μαζέψει στο πρώτο μπολ. Αυτός είναι η επιβράβευσή σας! Φτιάξτε ένα τονωτικό Bloody Mary ή μουσκέψτε ένα κρητικό παξιμάδι και κάντε ένα καταπληκτικό ντάκο.

Βράστε την σάλτσα: Οι οδηγίες είναι κοινές και για τις δύο μεθόδους. Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να αφρίσει η ντομάτα και να ανεβάσει στην επιφάνεια ό,τι πρέπει να αφαιρεθεί. Ξαφρίζετε και πετάτε ό,τι διαχωρίζεται στην επιφάνεια. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε την να σιγοβράζει. Κατά διαστήματα καθαρίζετε την επιφάνεια από τον συμπυκνωμένο, κατακόκκινο αφρό και ανακατεύετε την σάλτσα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κολλήσει στον πάτο. Θα το καταλάβετε πότε η ντομάτα σας είναι έτοιμη, πεντακάθαρη και στην πυκνότητα που την θέλετε. Ανάλογα με την ντομάτα που θα χρησιμοποιήσετε θα σας πάρει από 30′ έως 60′ λεπτά σιγανού βρασίματος.

Δοκιμάστε τη γεύση: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι και ζάχαρη, για να διορθώσετε τη γεύση ανάλογα με τα γούστα σας, όχι γιατί χρειάζεται συντηρητικό η σάλτσα. Το σωστό βράσιμο και το ξάφρισμα είναι αρκετά. Δεν χρειάζεται ούτε λάδι. Μπορείτε να προσθέσετε φύλλα βασιλικού ή ρίγανης προς το τέλος του βρασίματος. Θα αρωματίσουν την σάλτσα όσο σας περιμένει να την ανοίξετε. 1 κουταλιά καγιέν θα την κάνει όσο καυτά διαβολική επιθυμείτε, προτείνω να κρατήσετε μία δόση ντοματοπελτέ και να προσθέσετε λίγη καυτή πιπεριά καγιέν.

Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα: Πλύντε και στραγγίστε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια, πλυμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Γεμίστε τα βάζα: Με τη βοήθεια ενός χωνιού γεμίστε τα καυτά βάζα (μέχρι 1 δάχτυλο κάτω από το χείλος) με την καυτή σάλτσα. Κλείστε προσεκτικά με τα καυτά καπάκια και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Ο αέρας που έχει κλειστεί στο βάζο θα συσταλεί όταν κρυώσει και θα τραβήξει το πώμα προς τα μέσα, κλείνοντας αεροστεγώς το βάζο. Όταν το ανοίξετε θα ακούσετε το χαρακτηριστικό κλικ. Όλη η διαδικασία θέλει επιδέξιους χειρισμούς για να μην καείτε. Χρησιμοποιείστε πανάκια και γάντια σιλικόνης. Αποθηκεύστε τα βάζα ή τα μπουκάλια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Κάθε ένα που ανοίγετε το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί αφού προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια του πολτού.

Ντοματοπολτός: πρώτη ύλη για κάθε παρασκευή στην οποία χρειάζεστε τομάτα

Εφαρμογές

Ανάλογα με το πόσο τον έχετε αφήσει να πήξει, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σαν την πιο γευστική και αρωματική σάλτσα για μακαρόνια ως έχει ή σοτάροντας στα γρήγορα λίγο σκόρδο με λάδι, προσθέτοντας τον πολτό τομάτας και μυρωδικά.

Χρησιμοποιήστε την αντί για όποια άλλη κόκκινη σως.

Απλώστε τον πελτέ ντομάτας σε μπρουσκέτες ή κράκερ ή σε ζωντανό ψωμί μαζί με λάδι και φρέσκα αρωματικά.

Απλώστε τον επάνω σε τυρί φέτα ή όποιο άλλο λευκό τυρί.

Φτιάξτε ντρέσινγκ για σαλάτες ειδικά το κρητικό παξιμάδι σε ντάκο την λατρεύει μαζί με βασιλικό.

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και θα βρείτε δεκάδες χρήσεις γι’ αυτή την κόκκινη νοστιμιά.

Aliki Alisa/ edwhellas.gr/2014

1 FOOT LIFE Tomato paste

terrapapers.com tomatopoltos (1)