Χοντρό Μακαρόνι με Σπαράγγια και Κρέμα Καρύδας

Η καταγωγή των μακαρονιών είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Από τον ευρύτατα διαδεδομένο θρύλο, ότι τα μακαρόνια τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή, έως την αναφορά για...

Χοντρό Μακαρόνι με Σπαράγγια και Κρέμα Καρύδας

Η καταγωγή των μακαρονιών είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Από τον ευρύτατα διαδεδομένο θρύλο, ότι τα μακαρόνια τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή, έως την αναφορά για ύπαρξη ζυμαρικών στα 2000 π.κ.ε. στην αρχαία Ελλάδα και στην Κίνα. Η λέξη “λάγανον” περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία οι Έλληνες έκοβαν σε λωρίδες. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πως μεταφέρθηκε στην Ιταλία στον 8ο αιώνα π.κ.ε. και στα λατινικά έγινε “laganum”. Εικάζεται ότι η λέξη “λαζάνια” έχει τη ρίζα της σε αυτή την λέξη. Αυτή η ιστορία πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και ο Απίκιος.

Ένας άλλος μύθος με ενδείξεις για την ύπαρξη των ζυμαρικών αναφέρεται σε ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε τοιχογραφίες του 4ου αιώνα π.κ.ε. σε οικισμό των Ετρούσκων βόρεια της Ρώμης, όπου αναπαριστώνται διάφορα σκεύη για το βράσιμο νερού, μία επιφάνεια για την ανάμιξη νερού με αλεύρι, ένας κυλινδρικός πλάστης και ένα εργαλείο κοπής.

Τα ζυμαρικά υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και στην αρχαία Κίνα, καθώς και στον Αραβικό κόσμο, αφού υπάρχουν γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία “rishta”. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το κατά πόσον αυτά προϋπήρχαν της Ελληνικής εκδοχής, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν ένα είδος ζυμαρικού με μεγάλο μάκρος για να μακαρίζουν τους νεκρούς τους – από εκεί προήλθε το όνομα μακαρόνι.

Οι ιστορίες για τα μακαρόνια συνεχίζονται στη Σικελία και τους Σαρακηνούς, στο Παλέρμο, στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como, στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi, στα κείμενα του Βοκκάκιου. Από τον 15ο αιώνα και μετά τα μακαρόνια αρχίζουν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση αλλά είναι τον 18ο αιώνα που τα μακαρόνια γνώρισαν την μεγάλη τους άνθηση. Το 1700 υπήρχαν στην Νάπολη κάπου 60 καταστήματα που πουλούσαν ζυμαρικά, τα οποία έφτασαν τα 280 το 1785. Το κλίμα της Νάπολης ήταν ιδανικό για την σωστή αποξήρανση των μακαρονιών τα οποία άπλωναν σε ξύλινες βέργες στον ήλιο να στεγνώσουν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Η ανάμιξη της ζύμης μέχρι τότε γινόταν με τα πόδια, όπως το πάτημα των σταφυλιών, μέχρι που ο Βασιλιάς Φερδινάρδος ο 2ος ανάθεσε στον Cesare Spadaccini να κατασκευάσει τον πρώτο μηχανικό πατητήρι από χαλκό. Σύντομα αρχίζουν να λειτουργούν και τα πρώτα εργοστάσια μακαρονιών. Τα μακαρόνια μέχρι τότε συνδυάζονταν κυρίως με πιπέρι και τυρί και τρώγονταν με τα δάκτυλα. Με την εισαγωγή της ντομάτας από τον Νέο Κόσμο αρχίζουν γύρω στο 1800 να εμφανίζονται και οι πρώτες σάλτσες ντομάτας για μακαρόνια, που ήταν κυρίως ντομάτες που βράζονταν με αλάτι και βασιλικό και σύντομα αρχίζει να χρησιμοποιείται το πηρούνι με τα 4 δόντια το οποίο μπορεί να μεταφέρει με λιγότερες απώλειες τα σπαγγέτι από το πιάτο στο στόμα.

5 spaghetti asparagus coconut milk

Χοντρό Μακαρόνι με Σπαράγγια και Κρέμα Καρύδας

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά καλής ποιότητας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ζυμαρικό θέλουμε)
1 πακέτο μανιτάρια ελληνικής γης
2 πακέτα σπαράγγια ελληνικής γης
5-6 ολόκληρα κρεμμυδάκια για στιφάδο
Λίγο φρέσκο αρακά και φρέσκα κουκιά
1 κουτί κρέμα καρύδας
2 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης
Αστεροειδή γλυκάνισο
Κουρκουμά, κάρυ, κάρδαμο
Άριστης ποιότητας ελαιόλαδο
βούτυρο καρύδας
παρμεζάνα χοντροκομένη

Εκτέλεση: Σε λίγο νερό βράζουμε τα μακαρόνια μαζί με ελάχιστο ελαιόλαδο, κουρκουμά και ένα ξυλάκι κανέλας. Προσέχουμε να μην κολλήσουν, προσθέτουμε λίγο βούτυρο καρύδας και τα διατηρούμε ζεστά.

Σ ένα γουόκ ή βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια κομμένα λεπτές φέτες μαζί με τα σπαράγγια, τα κρεμμυδάκια, τον αρακά και τα κουκιά. Προσθέτουμε τη κρέμα καρύδας, λίγο κάρυ, λίγο κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το ξυλάκι κανέλας λίγο νεράκι χαμηλώνουμε τη φωτιά  και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.

Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τα μακαρόνια περιχύνουμε με τη σάλτσα καρύδας  και πασπαλίζουμε με ρόκα και παρμεζάνα

Καλή απόλαυση

@ Aliki Alisa/ miastala.com / 2009

4 spaghetti asparagus coconut milk

6 spaghetti asparagus coconut milk

7 spaghetti asparagus coconut milk

2 spaghetti asparagus coconut milk

3 spaghetti asparagus coconut milk