Days of Night – Nights of Day

Αυτή είναι από τις πιό παγωμένες πόλεις του κόσμου. Απομονωμένη, μολυσμένη και πάνω απ' όλα παγωμένη. Χτισμένη πάνω στην δυστυχία, τον πόνο και το αίμα. Το Norilsk της Σιβηρίας βρίσκεται 250 μίλια βόρεια του...

Days of Night – Nights of Day

Αυτή είναι από τις  πιό παγωμένες πόλεις του κόσμου

Απομονωμένη μολυσμένη και πάνω απ’ όλα παγωμένη

Είναι μία πόλη χτισμένη πάνω στην δυστυχία, τον πόνο και το αίμα. Το Norilsk της Σιβηρίας βρίσκεται 250 μίλια βόρεια του πολικού κύκλου και η μέση ετήσια θερμοκρασία του είναι -10 βαθμοί Κελσίου! Η πόλη εμφανίζει υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, πράγμα απολύτως λογικό για ανθρώπους που ζουν πολλούς μήνες το χρόνο στο σκοτάδι, 250 μίλια βορείως του Αρκτικού Κύκλου, με τη θερμοκρασία συχνά να φτάνει τους -55 βαθμούς Κελσίου και είναι καλυμμένη εννέα μήνες το χρόνο με χιόνια. Η ρωσίδα φωτογράφος Elena Chernyshova πέρασε μερικές εβδομάδες στην πόλη για το φωτογραφικό της πρότζεκτ: Days Of Night- Nights Of Day, το οποίο παρουσιάζει η βρετανική Daily Mail.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, ο ατμός από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα αλλά και τους ανθρώπους δημιουργεί μία παχιά ομίχλη, η οποία σκεπάζει όλη την περιοχή κατά τις πιο κρύες εβδομάδες του έτους. Εκτός από τις πολικές θερμοκρασίες οι κάτοικοι του Νόριλισκ έρχονται αντιμέτωποι και με την πολική νύχτα η οποία διαρκεί περίπου δυο μήνες. Δύο μήνες διαβίωσης σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο είναι επίσης μία πόλη εξαιρετικής ευμάρειας -κάτι που προκαλεί έκπληξη- και είναι ο λόγος για την απίθανη ύπαρξή της, καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου, παλλάδιου και χαλκού στον πλανήτη. Στο Νόριλισκ σήμερα ζουν 170.000 Ρώσοι οι οποίοι παρά τις αντίξοες, συνθήκες, προσπαθούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Κάνουν, ηλιοθεραπεία, πικ νικ, αθλούνται και κάνουν ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι στον κόσμο, με τη μόνη διαφορά ότι οι δραστηριότητές τους συμβαίνουν σε κλειστούς χώρους.

Το προσδόκιμο ζωής στο Νόριλισκ είναι κατά 10 χρόνια μικρότερο από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας. Για τους ανθρακωρύχους του Νόριλισκ προβλέπονται διακοπές 90 ημέρες το χρόνο και συνταξιοδότηση στα 45 ως αντάλλαγμα για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Και αν αυτά μοιάζουν θετικά θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι το προσδόκιμο ζωής στο Νόριλισκ είναι κατά 10 χρόνια μικρότερο από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου δύο φορές υψηλότερος. Την ίδια ώρα οι ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό, θερίζουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του αέρα στο Νόριλισκ είναι υπεύθυνη για το 37% της παιδικής θνησιμότητας και για το 21,6% των θανάτων ενηλίκων.

Πέρα από τη μόλυνση οι πολικές ημέρες και νύχτες επιδρούν αρνητικά στο ανθρώπινο σώμα που αγωνίζεται να προσαρμοστεί σε αυτές τις ακραίες πολικές συνθήκες. Το σκοτάδι μειώνει την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης, η οποία ρυθμίσει πολλές λειτουργίες του σώματος. Η έλλειψη αυτή προκαλεί προβλήματα ύπνου και του νευρικού συστήματος, μια συνεχή αίσθηση κόπωσης, ψυχολογική δυσφορία, κατάθλιψη, πρόωρη γήρανση και αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο.

Παντως η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία σε κατοικημένη περιοχή είναι -71.2 στο Oymyakon της ανατολικης Σιβηριας (η στο Verhoyansk κατ’ αλλους) που αποτελεί κι επίσημα τον ποιό κρύο οικισμό του κόσμου (γύρω στους 500 μόνιμους κατοίκους). Αν το Yakutsk έχει minimum -50 βαθμους το χειμώνα, το Oymyakon εχει -50 βαθμους ΜΕΣΗ θερμοκρασία, που σημαίνει συχνά πλησιάζει και τους -70. ΜΠΡΡΡΡΡ !!!

terrapapers.com-days of night nights of day (8)

terrapapers.com-days of night nights of day (41)

terrapapers.com-days of night nights of day (20)

terrapapers.com-days of night nights of day (42)

terrapapers.com-days of night nights of day (9)

terrapapers.com-days of night nights of day (2)

Norilsk

terrapapers.com-days of night nights of day (7)

terrapapers.com-days of night nights of day (4)

Norilsk

terrapapers.com-days of night nights of day (6)

terrapapers.com-days of night nights of day (11)

terrapapers.com-days of night nights of day (13)

terrapapers.com-days of night nights of day (14)

terrapapers.com-days of night nights of day (15)

terrapapers.com-days of night nights of day (16)

terrapapers.com-days of night nights of day (17)

terrapapers.com-days of night nights of day (18)

terrapapers.com-days of night nights of day (19)

terrapapers.com-days of night nights of day (21)

terrapapers.com-days of night nights of day (22)

terrapapers.com-days of night nights of day (23)

terrapapers.com-days of night nights of day (24)

terrapapers.com-days of night nights of day (25)

terrapapers.com-days of night nights of day (26)

terrapapers.com-days of night nights of day (27)

terrapapers.com-days of night nights of day (29)

terrapapers.com-days of night nights of day (30)

terrapapers.com-days of night nights of day (31)

terrapapers.com-days of night nights of day (32)

terrapapers.com-days of night nights of day (33)

terrapapers.com-days of night nights of day (34)

terrapapers.com-days of night nights of day (35)

terrapapers.com-days of night nights of day (39)

terrapapers.com-days of night nights of day (37)

terrapapers.com-days of night nights of day (38)

terrapapers.com-days of night nights of day (36)