Topics:

Διατροφή για Δύναμη και Υγεία

Τι Πρέπει να Τρώμε για να Έχουμε Καλή Υγεία; Το ερώτημα από τι προκαλείται η ασθένεια απασχολούσε τον άνθρωπο από τις απαρχές της ιστορίας και οι απαντήσεις που δινόταν ποίκιλαν ανάλογα με την ιστορική περίοδο....

Διατροφή για Δύναμη και Υγεία

«Θρέφονται δι’ αλφίτων, αλεύρων, όψου, ελαιών, τυρού, βολβών, λαχάνων και τραγημάτων, σύκων, ερεβύνθων και κυάμων και ούτω διάγοντες βίον εν ειρήνη μετά υγείας, ως εικός, γηραιοί τελευτώντες άλλον τοιούτον βίον τοις εγγονείς παραδόσουσι». Γαλληνός

Οι Αρχαίοι Ελληνες Φιλόσοφοι και οι οπαδοί τους ήταν αυστηροί χορτοφάγοι και δίδασκαν: «Φίλοι μου, μην μολύνετε τα σώματα σας με το να τρώτε ακάθαρτες τροφές. Έχουμε αρκετά σπαρτά και δέντρα φορτωμένα με καρπούς. Έχουμε εύγευστα λαχανικά και ρίζες που είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε και δεν υπάρχει έλλειψη από γάλα και μέλι. Στην γη μας υπάρχει αφθονία από τέτοιες αγνές και αβλαβείς τροφές και δεν είναι ανάγκη να τρώμε τροφές για τις οποίες πρέπει να χυθεί αίμα και να θυσιαστεί ζωή».

Πολλοί από τους φημισμένους αρχαίους φιλόσοφους όπως ο Πλωτίνος, ο Εμπεδοκλής, ο Απολλώνιος, ο Πλούταρχος και ο Πορφυρός ακολουθούσαν την χορτοφαγία. Επίσης πολλές από τις αρχαίες μυστικιστικές θρησκείες, όπως οι Ορφικοί και οι Εσσαίοι, είχαν την χορτοφαγία ως προαπαιτούμενο για την μύηση. Ο Ιπποκράτης πρώτος περιέγραψε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα ολιστικό συνδυασμό σώματος και νου, σε αρμονία με τα πέντε στοιχεία του φυσικού κόσμου. Οι πρώτοι ιατροί και θεραπευτές ασχολήθηκαν με βότανα, ζωντανές τροφές, νερό, νηστεία, ξηρασία, ήπιες θεραπείες που δεν επισκιάζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του σώματος. Με την εξαφάνιση όμως του αρχαιοελληνικού κόσμου τα θαυμάσια φυσικοπαθητικά, θεραπευτικά και προληπτικά μέσα του Ιπποκράτη παραγκωνίστηκαν, στον βωμό του χρήματος των φαρμακοβιομηχανιών.

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη και του δασκάλου του Αλκμαίων, είναι γνωστό ότι η τροφή είναι η πηγή σημαντικών προβλημάτων υγείας και ότι η σωστή επιλογή της είναι η μοναδική λύση σε πολλά απ’ αυτά. Αλλά δυστυχώς η τυφλή εφαρμογή κανόνων υγιεινής διατροφής, δηλαδή η τήρηση των κλασσικών οδηγιών διατροφής πολλές φορές δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη. Ευτυχώς, πλέον υπάρχει ένα εργαλείο για εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής που ονομάζεται τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών). Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η «τροφική δυσανεξία» αναφέρεται στην διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού. Κλασικά παραδείγματα δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στην λακτόζη και η δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και δεν παχαίνουν κι άλλοι που ενώ τρώνε ελάχιστα, παχαίνουν. Τι είναι αυτό που κάνει μερικά άτομα να τρώνε πολύ κι όμως να μην παχαίνουν; Κάποιες παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή κάποια χρόνια φλεγμονή πιθανόν να είναι η αιτία, αλλά συνήθως η απάντηση σε ένα πρόβλημα δεν είναι μονοσήμαντη, αν και είναι απλή. Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών) έρχεται να αποκαλύψει τις τροφές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, δημιουργούν τοξινώσεις και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό, άρα πρέπει να τις αποφεύγουμε, για να έχουμε υγεία και καλή ζωή. Είναι τόσο απλό το να χάσουμε 10-20 κιλά, απλά αποφεύγοντας π.χ. τις ντομάτες, το πορτοκάλι, την γλουτένη, την λακτόζη, το ρύζι, τα ζυμαρικά, αλλά δεν είναι καθόλου μονοσήμαντο.

Τι είναι οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα; Η ύπαρξη τοξινών στο σώμα, αν και ακούγεται σαν ψέμα, (αφού έχουμε στο μυαλό, πως οτιδήποτε τοξικό μπορεί να σκοτώσει) είναι όντως πραγματικότητα. Το Ίδρυμα Nemours περιγράφει τις τοξίνες του σώματος: «Μια τοξίνη είναι μια χημική ουσία ή δηλητήριο που είναι γνωστό ότι έχει βλαβερές συνέπειες για το σώμα. Οι τοξίνες μπορεί να προέρχονται από τρόφιμα ή νερό, από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων ή η προετοιμασία τους προς κατανάλωση, ακόμα και από τον αέρα που αναπνέουμε. Οι οργανισμοί μας επεξεργάζονται αυτές τις τοξίνες μέσω οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά και την εξάλειψή τους με την μορφή του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων». Έτσι, όπως αναφέρεται στον ορισμό, μπορούμε να διαιρέσουμε τις τοξίνες σε τέσσερις κατηγορίες: τις τοξίνες από τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα και τις χημικές ουσίες στο περιβάλλον.

Το σώμα πρέπει να αποτοξινώνεται: Η βασική ιδέα πίσω από μια «δίαιτα αποτοξίνωσης ή σχήμα» είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βάζει τόσο πολύ άγχος στο σώμα του, έτσι όπως είναι εκτεθειμένος σε ένα μεγάλο αριθμό από τοξίνες (σκέψεις, λέξεις, συναίσθημα, τροφές σκουπίδια και υλικές) σε καθημερινή βάση, που οι φυσικοί μηχανισμοί αποτοξίνωσης στο σώμα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αποτοξίνωσης που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Στην περίπτωση υπερφόρτωσης του οργανισμού με τοξίνες, ο οργανισμός δεν έχει την δυνατότητα να τις αποβάλλει ή να τις μεταβολίσει επαρκώς, με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρεύονται και να δημιουργούν δυσλειτουργίες κι ασθένειες. Υπάρχουν σώματα που η γλουτένη π.χ. είναι θανατηφόρα όταν εισέρχεται σ’ αυτό και άλλα που θανατηφόρα είναι η λακτόζη, εκεί πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες βοηθητικές λύσεις με την καθοδήγηση του ειδικού φυσίατρου ή ομοιοπαθητικού.

Πως μπορεί να αποτοξινώνεται ο οργανισμός από μόνος του; Το σώμα μας είναι μια ιδιοφυής κι έξυπνη κατασκευή που διαθέτει όλους τους μηχανισμούς αυτοίασης. Υπάρχουν μέσα σε αυτό ειδικοί μηχανισμοί για την απεξάρτηση από τις «τοξίνες». Στα όργανα αποτοξίνωσης περιλαμβάνονται: το συκώτι, τα νεφρά, το δέρμα και οι πνεύμονες, επίσης το πεπτικό, το λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της αποτοξίνωσης και της αποβολής από τον οργανισμό της DOR (Deadly Orgone) όπως αναφέρει ο Βίλχελμ Ράιχ την θανατηφόρα οργονοενέργεια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό και την υγεία του, η αποβολή απ’ αυτόν κάθε τοξικότητας. Ακόμη καλύτερα δε, η μη εισαγωγή σε αυτόν τοξικότητας, δηλ. DOR. Σε μία ιδανική κατάσταση ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει τροφές που στον οργανισμό του μετατρέπονται σε OR δηλ. σε οργόνη. Κράτα στον νου σου -χοντρικά- πως οποιοδήποτε βιομηχανοποιημένο σκεύασμα, οτιδήποτε δηλ. βρίσκεται σε ένα περίπτερο ή σε ένα σούπερ μάρκετ είναι DOR.

Το 2016, το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας απονεμήθηκε στον Ιάπωνα βιολόγο Yoshinori Ohsumi για τις ανακαλύψεις του πάνω στους μηχανισμούς της αυτοφαγίας (autophagy). Μια διαδικασία, η οποία συμβαίνει μόνο όταν κάνουμε ξηρασία, υγρασία, ποιοτική και ποσοτικά ελάχιστη διατροφή και παρέχει την δυνατότητα στο σώμα να χάσει το περιττό λίπος, να θεραπεύσει «αυτοάνοσα», να αποτοξινωθεί και να αντιστρέψει το γήρας. Βέβαια οι εναλλαγές ξηρασίας, υγρασίας και ποιοτικής τροφής σε ελάχιστη ποσότητα είναι γνωστό εδώ και αιώνες σε ολόκληρο τον πλανήτη και εξασκούνται από γνώστες κι εντός κι εκτός θρησκευτικών δογμάτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν ιατροί που θεραπεύουν αυτοάνοσα μόνο με αυτό το σχήμα δίαιτας. Είναι γνωστό πως αν το σώμα μείνει 5 ημέρες χωρίς τροφή και νερό κάνει επανεκκίνηση. Αυτό φυσικά μην το κάνεις μόνος σου ούτε για πλάκα γιατί ενέχει κινδύνους και απαιτείται ειδική προετοιμασία. Αν δε είσαι σαβουροφάγος με τις καρμπονάρες, τις πίτσες, τα πιτόγυρα και τα παϊδάκια, ούτε να το σκεφτείς χωρίς να συμβουλευτείς το ειδικό φυσικής υγείας. Εγώ το σχήμα αυτό το χρησιμοποιώ για να ‘χω ΔΥΝΑΜΗ ν’ ανεβαίνω το βουνό και να περπατάω 20 – 25 χιλιόμετρα καθημερινά.

Εχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τι γίνεται σχετικά με την διατροφή στο ανθρώπινο σώμα, από την εξαιρετική Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα ειδική παθολόγο.

Τι Πρέπει να Τρώμε για να Έχουμε Καλή Υγεία;

[…] Το ερώτημα από τι προκαλείται η ασθένεια απασχολούσε τον άνθρωπο από τις απαρχές της ιστορίας του και οι απαντήσεις που δινόταν ποίκιλαν ανάλογα με την ιστορική περίοδο. Για αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι ασθένειες είχαν θεϊκή προέλευση και η θεραπεία τους βασίζονταν στους μάγους-θεραπευτές που με θυσίες και εξορκισμούς στα πνεύματα προσπαθούσαν να τις αποτρέψουν. Με τη χρήση βοτάνων, νηστείας και άλλων θεραπευτικών μέσων προσπαθούσαν να παρέμβουν για ν’ ανατρέψουν την αρρώστια και να επιτύχουν την ίαση του πάσχοντος.

Τον 5ο π.κ.ε. αιώνα, με την Αθηναϊκή Δημοκρατία, είχαμε μια ανατροπή στην αντίληψη περί υγείας και αρρώστιας, εξαιτίας της ιστορικά μοναδικής, ρήξης που σημειώθηκε στο δημόσιο επίπεδο σε σχέση με τα βασικά ερωτήματα πως οργανώνεται, πως νομοθετείται, πως διοικείται η κοινωνία και ποιος θεσπίζει τους νόμους της. Αυτή την περίοδο εμφανίζεται ο Ιπποκράτης, που έβαλε τον θεμέλιο λίθο για μια άλλη αντίληψη που έχει σχέση με την πρόκληση των νοσημάτων και παθήσεων στον άνθρωπο. Στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν απαντάει με τρόπο απλό και καταλυτικό:

Αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε. Η τροφή είναι το φάρμακο και το φαρμάκι μας.

Έτσι διαμορφώθηκαν οι κανόνες διατροφής που πρέπει να εφαρμόζονται για να είναι ο άνθρωπος υγιής. Οι παράγοντες που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες και τις συνθήκες ζωής, το κλίμα, την ανάπαυση και την διατροφή, αποτελούν την βάση για την πρόκληση των παθήσεων και την ανατροπή της υγείας αλλά και είναι οι προϋποθέσεις για την ανασύνταξη της υγείας στον άνθρωπο. Οι κανόνες αυτοί ακολουθήθηκαν για πολλούς αιώνες μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου άρχισαν να διατυπώνονται καινούργιες θεωρίες για την εμφάνιση των παθήσεων και την παρέμβαση για την θεραπεία τους. Η ανακάλυψη των μικροβίων αρχικά και των ιών αργότερα είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθούν ως η βασική αιτία της δημιουργίας των νοσημάτων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται έχουν ως στόχο την εξαφάνιση των μικροβίων και ιών από το ζωντανό οργανισμό.

Τον 19οαιώνα, που είναι και αιώνας μεγάλων εφευρέσεων, κατακτήθηκε από τον άνθρωπο η δυνατότητα της παραγωγής ενέργειας με τις μηχανές εσωτερικής καύσεως. Η μηχανική μιμήθηκε την ανθρώπινη μηχανή, μέσω της οποίας η ύλη μετασχηματίζονταν σε ενέργεια που σήμαινε δυνατότητα κίνησης, θέρμανσης, ψύξης, κλπ. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ, το είδος και η ΠΟΣΟΤΗΤΑ της τροφής, του στοιχείου που όριζε ο Ιπποκράτης ως βασικό για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρήθηκε βασική για τις μηχανές αλλά όχι για τον άνθρωπο.

Ενδιαφερόμαστε για την βενζίνη που θα βάλουμε στην μηχανή του αυτοκινήτου μας και δεν βάζουμε καμένα λάδια στο αυτοκίνητο μας. Αλλά, αντιθέτως, τηγανίζουμε τα λάδια που χρησιμοποιούμε για την «μηχανή» του σώματός μας και τρέφουμε τα παιδιά μας με τηγανιτές πατάτες. Στην εποχή μας, είμαστε φορείς μιας σχιζοφρενικής συμπεριφοράς: Από τη μια γνωρίζουμε πολλά για την λειτουργία του σώματός μας και από την άλλη δεν κάνουμε τίποτα για την υγεία μας.

Ποιες Είναι οι Κατάλληλες Τροφές για τον Άνθρωπο;

Η πρώτη ερώτηση είναι ποια τροφή είναι κατάλληλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο άνθρωπος είναι βασικά καρποφάγος, δεν βόσκει χόρτα ούτε τρώει θηράματα. Ο «Κήπος της Εδέμ» τον θέλει καρποφάγο. Η εκδίωξη του από τον «Παράδεισο» τον εξαναγκάζει να γίνει παμφάγος να μάθει να συντηρεί τις τροφές, όμως και παράλληλα ν’ αρρωσταίνει σωματικά και ψυχικά. Η βασική τροφή του ανθρώπου είναι τα φρούτα, οι καρποί και οι βλαστοί. Η τροφή πρέπει να είναι σχετική με τις κλιματολογικές συνθήκες, γιατί η τροφή θερμαίνει, ψύχει το σώμα μας και γενικά πρέπει να το βοηθάει να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες στις οποίες επιβιώνει.

* Το καλοκαίρι, που σημειώνονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, εάν εξακολουθούμε να τρώμε τα βαριά λιπαρά γεύματα του χειμώνα, αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο της θερμοπληξίας, γιατί μπουκώνουν οι αρτηρίες με καμένο λίπος και το σώμα δεν μπορεί ν αποβάλλει την παραγόμενη θερμοκρασία.

* Το χειμώνα, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, εάν καταναλώνουμε κατεψυγμένα ζαρζαβατικά του καλοκαιριού, θα έχουμε πρόβλημα με την θέρμανση του σώματος, γιατί τα ζαρζαβατικά του καλοκαιριού περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού που συντελεί στην μείωση της θερμοκρασίας του αίματος τον χειμώνα. Το κατεψυγμένο καλαμπόκι είναι επιζήμια τροφή τον χειμώνα, σ’ αντίθεση με το αποξηραμένο ή το αλεύρι του που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.

* Την άνοιξη, τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά, οι αγκινάρες, οι καρδιές από μαρούλια, τα γαϊδουράγκαθα (βλαστοί) αποτελούν ιδανική τροφή για τον καθαρισμό και την κάθαρση του σώματός μας.

Ο Ρόλος της Διατροφής στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Κάθε έμβιος οργανισμός διαθέτει έναν ελεγκτικό μηχανισμό μέσω του οποίου αναλύει τα διάφορα στοιχεία που εισάγονται σ’ αυτόν. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται ανοσοποιητικό σύστημα και αρχίζει να διαμορφώνεται από την νεογνική ηλικία, μέσω ενός συνεχούς ελέγχου που ασκείται από τον οργανισμό στην πολλαπλή επικοινωνία του με το περιβάλλον. Η επιφάνεια του βλεννογόνου του γαστρεντερολογικού συστήματος συντίθεται από ένα εξαιρετικά πολυδύναμο πληθυσμό από επιθηλιακά κύτταρα τα οποία έχουν υψηλή εξειδίκευση στην ικανότητα τους για διαμεμβράνια απορρόφηση και έκκριση ουσιών.

Αυτές οι απεκκριτικές και απορροφητικές ικανότητες διευκολύνουν την ουσιώδη λειτουργία του πεπτικού συστήματος στην πέψη και στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και υποστηρίζουν τον φραγμό μεταξύ του ξενιστή και των πιθανών παθογόνων παραγόντων καθώς και των μεταλλαγμένων που βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα. Αυτό επιτυγχάνεται με την φυσική ακεραιότητα των βλεννογόνων και τον μεγάλο αριθμό των κυττάρων της ανοσοποίησης.

Η δομή της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου περιέχει τα εξειδικευμένα Μ-κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των δειγμάτων του αντιγονικού περιεχομένου του εντερικού σωλήνα. Η κυρίαρχη παρουσία των κατασταλτικών λεμφοκυττάρων στα επιθηλιακά κύτταρα (ενδοεπιθηλιακά λεμφοκύτταρα) υποθέτει ότι καταστέλλεται η ανταπόκριση του σώματος στα άπειρα δυνητικά αντιγόνα και είναι απαραίτητα για την σταθερή και απρόσκοπτη δραστηριότητα του ανοσοβιολογικού και αμυντικού μηχανισμού.

Κατ’ επέκταση, η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού helper λεμφοκυττάρων καθώς και άλλων κυτταρικών διεγερτών του αμυντικού συστήματος που αφορούν τον βλεννογόνο και το υποβλεννογόνιο τμήμα, συντείνουν στον σχηματισμό ενός στρατού έτοιμου να ανταποκριθεί, όταν οι επιφανειακές δυνάμεις αδυνατίσουν.

Η μεγάλη ποικιλία των πολλών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που αντιδρούν όταν διαταραχθεί το σύστημα, αποτελεί το λόγο της εμφάνισης πολλών νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Ο επιθηλιακός βλεννογόνος του γαστρεντερικού συστήματος διακρίνεται για την ταχεία ανανέωση των επιθηλιακών κυττάρων του (θεωρείται ότι το επιθήλιο ανανεώνεται ολόκληρο κάθε 24 έως 72 ώρες). Αυτό επιτρέπει αφενός την ταχεία αποκατάσταση ενός λειτουργικά ικανού κυτταρικού πληθυσμού όταν έχουμε εισβολή τοξικών παραγόντων και αφετέρου την παρεμπόδιση της ανάπτυξης κακοήθειας λόγω της ταχείας ανανέωσης των κυττάρων. Συνεπώς, το γαστρεντερικό σύστημα έχει τεράστια σπουδαιότητα για την σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία του οργανισμού.

Με βάση την Νέα Ιπποκρατική αντίληψη, όλες οι αρρώστιες (εκτός από τις μολυσματικές) οφείλονται σε χρόνιες δηλητηριάσεις του οργανισμού από διάφορα στοιχεία που προσλαμβάνονται με τις τροφές, τον αέρα, το νερό ή την λήψη διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών.

Σημαντικότερος νοσογόνος παράγοντας είναι ο αφύσικος τρόπος διατροφής και, κυρίως, η κατανάλωση ζωικών τροφών, όπως, κρέας, ψάρια, κτλ. που προκαλεί σοβαρές διαταραχές, δυσλειτουργίες και βλάβες στον οργανισμό. Για να προστατευθεί απέναντι σ’ αυτές, ο οργανισμός κινητοποιεί διάφορους έμφυτους αμυντικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να επιτελούνται και να εκδηλώνονται διάφορες αντιδράσεις (συμπτώματα). Η χρόνια δηλητηρίαση του οργανισμού από τις ζωικές τροφές, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή, προκαλεί ένα πλήθος διαταραχών, ανάμεσα στις οποίες ο αρθριτισμός, οι ρευματισμοί και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συνεπώς, στόχος του γιατρού πρέπει να είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα που απορρέει από την εξάλειψη αυτών των νοσογόνων παραγόντων με κατάλληλα μέτρα, όπως η αυστηρά υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με υδροθεραπεία, γυμναστική, ηλιόλουτρα και βελτίωση των συνθηκών διαμονής.

Προτιμάτε Φρούτα και Λαχανικά και Οχι Ζωικές Τροφές

Η τροφή αποτελεί βασικό παράγοντα της συντήρησης της ζωής και της διατήρησης της υγείας. Ο άνθρωπος είναι καρποφάγος και όχι σαρκοβόρος ή μηρυκαστικό. Συνεπώς, ιδανική τροφή για αυτόν είναι τα φρούτα (καρποί), οι σπόροι, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, κ.α. τα λαχανικά, οι βολβοί και οι βλαστοί και όχι οι ζωικές τροφές, όπως το κρέας, πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά κ.α.

Τις τελευταίες δεκαετίες συντελέστηκε μια σημαντική διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο νοσεί ο άνθρωπος με την βιομηχανοποίηση και τις μεταλλάξεις της τροφής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας της εμφάνισης νοσημάτων όπως ο διαβήτης (ακόμα και σε βρέφη), ο καρκίνος, η κατά πλάκας σκλήρυνση, τα αυτοάνοσα, το Αλτσχάιμερ κ.α.

Σε συνδυασμό με αυτό, ο τρόπος διαβίωσης και η μόλυνση του περιβάλλοντος (μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του νερού και η ανθυγιεινή κατοικία), συμβάλλουν στην εμφάνιση νοσημάτων σε όλο και μικρότερη ηλικία και με δραματικό τρόπο. Συνεπώς, η αναθεώρηση των σημερινών συνηθειών ζωής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την συντήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας σε καλή κατάσταση.[…]

Τι χρειάζεται να κάνεις για Σθένος και Διαύγεια.

Για να είμαστε υγιείς, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 0,5–1 κιλό λαχανικά ημερησίως κατ’ άτομο σε οποιαδήποτε μορφή εξυπηρετεί. Προτείνω, αυτό που κάνω εγώ, μισή ποσότητα των λαχανικών σε μορφή χυμού και το υπόλοιπο μισό των λαχανικών ως ωμή ή βραστή σαλάτα. Λέγοντας λαχανικά εννοώ κυρίως τα φυλλώδη πράσινου χρώματος (λάχανο, σέσκουλα, σπανάκι, κέιλ, μαϊντανό, κόλιαντρο, χόρτα, σταμναγκάθι, σέλερυ, κλπ) και όχι τις τομάτες, τις πιπεριές, τα αγγούρια, τα αβοκάντο που ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων κι άρα χωνεύονται στο έντερο κι όχι στο στομάχι.

Τα λαχανικά είναι αλκαλική τροφή και πρέπει να συνοδεύουν απαραίτητα οποιοδήποτε συμπυκνωμένο γεύμα (αυγά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους). Τα λαχανικά είναι η σημαντικότερη πηγή μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που είναι άκρως απαραίτητα για την αφομοίωση των βιταμινών. Το ασβέστιο των λαχανικών αφομοιώνεται κατά 40-65% (εκτός από το σπανάκι) σε αντίθεση με το ασβέστιο των γαλακτοκομικών (μόνο το 30-35%). Τα αμινοξέα των λαχανικών αφομοιώνονται άμεσα και η βιοδιαθεσιμότητά τους είναι σχεδόν πλήρης. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Κ μαζί με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τους, τα κατατάσσουν ως άριστη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Παρ’ όλες όμως τις ευεργετικές ιδιότητές τους, τα λαχανικά δεν εξάπτουν τις αισθήσεις μας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να αποφεύγεις την κατανάλωση των λαχανικών σε μορφή ωμής ή βραστής σαλάτας, ειδικά αν αυτό είναι η κύρια πύλη για την υγεία και την Διαύγεια σου.

Για να έχεις ΣΘΕΝΟΣ και ΔΙΑΥΓΕΙΑ χρειάζεσαι μόλις τρεις κινήσεις σε σχέση με την Δίαιτα σου: ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΠΟΣΟΤΗΤΑ, ΞΗΡΑΣΙΑ.

Φρόντισε η Ποιότητα των τροφών να είναι κορυφαία, η Ποσότητα να χωράει στις δύο χούφτες των χεριών σου, δηλ. ελάχιστη και να κάνεις τακτικές Ξηρασίες.

Ο CEO του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, αποκάλυψε την διατροφή του, που σε εμένα δεν έκανε πραγματικά καμία εντύπωση, γιατί όλοι αυτοί οι φραγκάτοι ΞΕΡΟΥΝ τι να κάνουν με την ζωή και το σθένος τους, δεν είναι σαβουροφάγοι. Σε βίντεο για το περιοδικό Wired, ο 43χρονος ιδρυτής του Twitter απάντησε σε χρήστες της πλατφόρμας στις φήμες σχετικά με την «ασκητική» καθημερινότητά του. Ο Ντόρσεϊ, αποκάλυψε πως τρώει 7 γεύματα την εβδομάδα και κάνει διαλογισμό αρκετές ώρες καθημερινά. Όπως είπε: «Προσπαθώ να διαλογίζομαι δύο ώρες κάθε μέρα και τρώω εφτά γεύματα την εβδομάδα, μόνο βραδινό». Ο Ντόρσεϊ επιβεβαίωσε ότι κάνει διαλειμματική νηστεία, περπατά μέχρι την δουλειά του και κάνει υδροθεραπεία και ξηρασία ώστε να διοικεί με καθαρό μυαλό αποτελεσματικά τις τεχνολογικές εταιρείες του.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα, μεταξύ 6:30 μ.μ και 9 μ.μ. Το δείπνο του περιλαμβάνει πάντοτε φυσική πρωτεΐνη με λαχανικά. Εχει κόψει τα γλυκά και τα σάκχαρα, παίρνει μόνο από μούρα, dark σοκολάτα ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. «Κατά την διάρκεια της ημέρας αισθάνομαι πολύ πιο συγκεντρωμένος, πολλά από τα στοιχεία της καθημερινότητάς μου γίνονται όχι μόνο για την επιβίωσή μου αλλά για να εξασφαλίσω ότι θα μπορώ να συνεχίσω να αποδίδω και να έχω διαύγεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΥΓΕΙΑ σημαίνει ΣΘΕΝΟΣ.

@Ηω Αναγνώστου / αρχική δημοσίευση miastala.com 2009

***

Διάβασε επίσης “Επιλογή Τροφών για Διατροφή”

*Φωτογραφία ΓΥΠΑΣ