DREAM YOGA: Προκαταρτικές Ασκήσεις

“Αν αλλάξουμε τις συνηθισμένες μας αντιδράσεις, τα φαινόμενα, θα αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας και των ονείρων μας” Tenzin Wangyal Rinpoche Οι Τέσσερις Προκαταρτικές Ασκήσεις για την Ονειρική Γιόγκα Όταν ξυπνάς το πρωί σκέψου...

DREAM YOGA: Προκαταρτικές Ασκήσεις

“Αν αλλάξουμε τις συνηθισμένες μας αντιδράσεις, τα φαινόμενα, θα αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας και των ονείρων μας” Tenzin Wangyal Rinpoche

Οι Τέσσερις Προκαταρτικές Ασκήσεις για την Ονειρική Γιόγκα

Όταν ξυπνάς το πρωί σκέψου πως ξύπνησες μέσα σε ένα όνειρο. Μπαίνοντας στη κουζίνα σκέψου πως αυτή η κουζίνα είναι ονειρική. Ρίξε το «ονειρικό» γάλα μέσα στον «ονειρικό» καφέ σου! Λέγε σ όλη τη διάρκεια της ημέρας το ίδιο πράγμα: όλα αυτά είναι ένα όνειρο! Οι ονειρικές μας εμπειρίες είναι πολύ εύκαμπτες και για αυτό το λόγο μπορούμε να ασκηθούμε μέσα στα όνειρά μας χρησιμοποιώντας τη δύναμη του νου μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, τα οποία στην καθημερινότητα δεν μπορούμε ούτε καν να ονειρευτούμε. Τα μεγαλύτερα οφέλη που θα έχουμε από τη Ονειρική Γιόγκα (dream yoga) είναι μια ραγδαία πνευματική ανάπτυξη και μια γενικότερη ισορροπία.

Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο πολυπόθητος στόχος μας; Το δεύτερο σημαντικό πράγμα, στο οποίο θα μας ωφελήσει η Ονειρική Γιόγκα, είναι ότι πολύ πιθανόν θα αποκτήσουμε θεραπευτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούμε να βοηθάμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, ώστε να καταπραΰνουν τον πόνο και να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές κάποιας αρρώστιας. Μέσα από τα όνειρά μπορούμε να θεραπεύσουμε τα ψυχικά μας τραύματα και τις συναισθηματικές δυσκολίες τις οποίες δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε με τις «ορθολογικές» μας σκέψεις και προσπάθειες.

Το Πρώτο Βήμα: Διαλογισμός Σίνε

Ένας πετυχημένος ασκητής της Ονειρικής Γιόγκα πρέπει καταρχάς να είναι ψυχολογικά αρκετά σταθερός, δηλαδή η σχέση του με την καθημερινή πραγματικότητα να μην είναι διαταραγμένη. Όσο μεγαλύτερη ισορροπία κρατάει κανείς, τόσο ευκολότερα θα αποφύγει την οπισθοδρόμηση που θα του την προκαλούσαν τα καρμικά συναισθήματα. Καρμικά συναισθήματα είναι εκείνα που γεννιούνται μέσα μας ως αποτέλεσμα του λόγου μας, της σκέψης και της δράσης μας. Άρα, ένας ασκητής της Ονειρικής Γιόγκα (και κάθε άλλου τύπου γιόγκα) καλά θα κάνει να προσέχει το ήθος του, το τι κάνει, τι σκέφτεται και τι λέει και να μην αναμειγνύεται πολύ στις διαφορές υποθέσεις των συνανθρώπων του.

Καλά είναι, όσο ασκείται κανείς εντατικά, να απομονωθεί όσο περισσότερο γίνεται από τον σαμσαρικό φαύλο κύκλο της ατέλειωτης επανάληψης του λόγου, των σκέψεων και των δράσεων της καθημερινότητάς του. Αλλιώς κινδυνεύει να εμποδίζει την άσκηση του, να χάνεται επανειλημμένα μέσα στα όνειρο, να παγιδευτεί στα δίχτυα των καρμικών ονείρων από τα οποία δεν θα μπορέσει να ξεμπλέξει εύκολα. Υπ’ όψιν: απομόνωση δεν σημαίνει αναγκαστικά να φύγει κανείς στα βουνά. Μπορεί να τη κάνει και μέσα στο περιβάλλον του, αρκεί να μην κάνει περιττές και μην αναγκαίες επαφές με τους ανθρώπους, ειδικά με εκείνους που με κάποιο τρόπο υποθάλπουν την άσκησή του. Όταν ο νους είναι ήρεμος και σταθερός η διαύγειά μας είναι αυξανόμενη, τα όνειρα μας είναι περισσότερο φωτεινά, διαρκούν περισσότερο, είναι λιγότερο τεμαχισμένα και τη στιγμή που ξυπνάμε τα θυμόμαστε πιο εύκολα.

Όλες οι γιογκικές και πνευματικές τέχνες περιλαμβάνουν κάποια μορφή άσκησης που αναπτύσσει την συγκέντρωση και ηρεμεί το πνεύμα. Στην Θιβετανική παράδοση αυτή η άσκηση ονομάζεται αμετάβλητη ηρεμία (shine). Η σταθερότητα του Νου αναπτυγμένη μέσα από την άσκηση σίνε είναι η βάση, όχι μόνο της ονειρικής γιόγκα, αλλά όλον των άλλων ειδών διαλογισμού. Το σίνε ξεκινάει με μια νοητική συγκέντρωση πάνω στο αντικείμενο και, όταν η συγκέντρωση είναι αρκετά δυνατή, περνάει σε μια άλλη φάση, στη «συγκέντρωση χωρίς αντικείμενο». Η στάση του διαλογισμού σίνε είναι όπως δείχνει η φωτογραφία.

Ξεκινάμε την άσκηση καθισμένοι σε στάση του διαλογισμού των πέντε σημείων. Τα πόδια σταυρωτά, τα χέρια με τις παλάμες προς τα πάνω, μια πάνω στην άλλη, η σπονδυλική στήλη ίσια, το κεφάλι λυγισμένο λίγο μπροστά με το πηγούνι ελαφρά τραβηγμένο προς τα μέσα, τα μάτια είναι χαλαρά ανοιχτά και το αντικείμενο της προσοχής πρέπει να είναι τοποθετημένο μπροστά έτσι ώστε το βλέμμα να είναι ίσιο, ούτε πάνω ούτε κάτω. Στην διάρκεια αυτής της άσκησης είναι σημαντικό να μην υπάρχει καμία κίνηση, ούτε να καταπίνουμε ούτε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια έχοντας το νου μας τοποθετημένο πάνω στο αντικείμενο της συγκέντρωσης. Ακόμη κι αν νιώσουμε τα δάκρυα να κυλάνε κάτω από τα μάγουλα μας, προσπαθούμε να μείνουμε ακίνητοι.

Σε αυτή τη άσκηση οι Θιβετανοί ασκητές της Ονειρικής Γιόγκα χρησιμοποιούν ως αντικείμενο προσοχής, το Θιβετανικό γράμμα Α, κλεισμένο στο κέντρο των πέντε ομόκεντρων κύκλων. Τα χρώματα γύρω από το άσπρο Θιβετανικό Α είναι λουλακί (indigo) και ακολουθούν οι κύκλοι μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και άσπρο. Επίσης αντί για Θιβετανικό Α μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Α του δικού μας αλφάβητου, κάποια εικόνα, κάποιο μάντρα, πάντως καλά είναι το αντικείμενο να είναι συνδεδεμένο με κάτι ιερό για να μας εμπνέει. Στερεώνουμε το αντικείμενο της προσοχής περίπου ένα μέτρο μακριά από τα μάτια μας στο ύψος των ματιών.

Τα Εμπόδια της Άσκησης

Στη διάρκεια της σινέ άσκησης υπάρχουν τρία εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν: ταραχή, νύστα και υπερβολική χαλάρωση. Η ταραχή κάνει το νου να πηδάει αδιάκοπα από μια σκέψη στην άλλη και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να ηρεμίσουμε αποφεύγοντας πριν την άσκηση κάποια υπερβολικά δύσκολη σωματική ή διανοητική εργασία. Ελαφρές τεντώσεις μπορούν να βοηθήσουν στο να χαλαρώσει το σώμα και να ηρεμίσει το πνεύμα. Η νύστα είναι το δεύτερο εμπόδιο που συνήθως εμφανίζεται όταν πάμε να κάνουμε αυτή την βασική άσκηση του διαλογισμού. Είναι η νύστα που εισχωρεί στο νου μας σαν ομίχλη που μας κάνει αργόστροφους και μας βάζει σε λήθαργο. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε αντικείμενο προσοχής πιο αποφασιστικά και με αυτό τον τρόπο να «τρυπήσουμε» την ομίχλη. Αν και αυτό δεν πιάνει, σηκωνόμαστε, κάνουμε ένα διάλειμμα, λίγα τεντώματα και ίσως μερικές σωματικές ασκήσεις όρθιοι.

Το τρίτο εμπόδιο που εμφανίζεται στη διάρκεια της άσκησης σίνε είναι η υπερβολική χαλάρωση. Όταν αντιμετωπίζουμε αυτό το εμπόδιο συνήθως έχουμε την αίσθηση ότι ο νους μας είναι ήρεμος, αλλά σε μια διανοητικά παθητική και αδύναμη κατάσταση, στην οποία η συγκέντρωση δεν είναι καθόλου ισχυρή. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε για ποιο λόγο είμαστε σ’ αυτή τη κατάσταση. Επειδή αυτή η κατάσταση του νου μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική, μπορεί να κάνει τον ασκητή να χάσει χρόνια ολόκληρα κάνοντας ουσιαστικά έναν λανθασμένο διαλογισμό χωρίς καμία διάκριση ως προς τη ποιότητα της συνείδησης. Αν η εστίαση της προσοχής χάνει τη δύναμη της και η άσκηση γίνεται χαλαρή πρέπει να ενδυναμώσουμε τη στάση μας και να αφυπνίσουμε το νου μας. Αναγνωρίστε την άσκηση σαν κάτι πολύτιμο, που πράγματι είναι γιατί θα μας οδηγήσει στη τέλεια πραγμάτωση, που θα έπρεπε να είναι ο ύστατος στόχος της. Δυναμώνοντας την πρόθεση μας, αυτόματα θα ενδυναμώσουμε και την εγρήγορση του νου μας.

Η άσκηση σίνε πρέπει να γίνεται καθημερινά, όχι μόνο σαν προκαταρκτική άσκηση της Ονειρικής Γιόγκα, αλλά επειδή είναι παρά πολύ χρήσιμη σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός ασκητή της γιόγκα. Ακόμη και οι πιο προχωρημένοι γιόγκι κάνουν καθημερινά αυτό το βασικό διαλογισμό. Όταν κάποια στιγμή κατορθώσουμε να έχουμε μια δυνατή και αξιόπιστη σταθερότητα του νου, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να αναπτύξουμε αυτήν την σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

contemplation tibetan letter a 1

contemplation tibetan letter a
Οι Τέσσερις Προκαταρκτικές Ασκήσεις της Ονειρικής Γιόγκα

Στην Ονειρική Γιόγκα υπάρχουν τέσσερις βασικές προκαταρτικές ασκήσεις. Είναι το ίδιο σημαντικές όσο και η κύρια άσκηση, γιατί η επιτυχία της κύριας άσκησης εξαρτάται από την επιτυχία αυτών των τεσσάρων ασκήσεων.

1. Αλλάζοντας τα Καρμικά Ίχνη

Στην διάρκεια της ημέρας πρέπει να ασκούμαστε στο να αναγνωρίζουμε την ονειρική φύση της ζωής μας μέχρι που η ίδια αυτή η αναγνώριση δεν αρχίσει να εκδηλώνεται και στα όνειρα. Όταν ξυπνάς το πρωί σκέψου πως ξύπνησες μέσα σε ένα όνειρο. Μπαίνοντας στη κουζίνα σκέψου πως αυτή η κουζίνα είναι ονειρική. Ρίξε το ονειρικό γάλα μέσα στον ονειρικό καφέ σου! Λέγε σ όλη τη διάρκεια της ημέρας το ίδιο πράγμα: όλα αυτά είναι ένα όνειρο. Η έμφαση πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερη πάνω σε σένα τον ονειρευτή παρά στα αντικείμενα ή στην ίδια την εμπειρία. Πάντα να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι εσύ ονειρεύεσαι τις εμπειρίες σου! Ο θυμός που νιώθεις, η ευτυχία, η κούραση, η φοβία, όλα είναι μέρος ενός ονείρου.

Με αυτό τον τρόπο στο νου μας δημιουργείται μια καινούργια τάση, η τάση να βλέπουμε την εμπειρία σαν αβάσιμη, άυλη, εφήμερη και σε μια ενδόμυχη σχέση με τις προβολές του νου. Όταν τα φαινόμενα τα βλέπουμε σαν προσωρινά και χωρίς ουσία, ελαττώνεται η απληστία μας όπως και η εγωκεντρική προσκόλληση στα ίδια τα φαινόμενα, που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε στο στόχο μας. Υπάρχουν δύο τρόποι να καταλάβουμε αυτή τη δήλωση ότι «όλα είναι όνειρο». Ο πρώτος είναι το να χρησιμοποιούμε το κοίταγμα για να αλλάξουμε τα καρμικά μας ίχνη.

Κάνοντας αυτή την άσκηση, όπως άλλωστε όλες τις άλλες τις ασκήσεις, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίον κάποιος συμπλέκεται μέσα στον κόσμο. Αλλάζοντας τις συνηθισμένες και σε μεγάλο βαθμό υποσυνείδητες αντιδράσεις μας στα φαινόμενα, αλλάζει η ποιότητα και της ζωής και των ονείρων! Όταν σκεφτόμαστε μια εμπειρία σε στιλ «ένα όνειρο είναι μόνο», αυτή γίνεται λιγότερο «πραγματική» για μας. Χάνει τη δύναμη που έχει πάνω μας –δύναμή που την έχει μόνο και μόνο επειδή εμείς της τη δώσαμε– και δεν μπορεί πλέον να μας ενοχλεί και να μας οδηγεί σε αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Αντί γι’ αυτό αρχίζουμε και αντιμετωπίζουμε όλες τις εμπειρίες με μεγαλύτερη ηρεμία και αυξανόμενη διαύγεια, ακόμη και με μεγαλύτερη εκτίμηση. Μ’ αυτή την έννοια η άσκηση δουλεύει ψυχολογικά μεταβάλλοντας το νόημα που εμείς προβάλουμε πάνω στο ότι είναι πέρα από το εννοιολογικό. Όταν αντιληφθούμε την εμπειρία διαφορετικά, αλλάζουμε την αντίδραση μας πάνω σ’ αυτή, που θετικά επηρεάζει τα όνειρα μας απελευθερώνοντάς τα από τα καρμικά απομεινάρια.

Άλλος τρόπος να καταλάβουμε αυτή την άσκηση είναι να κατανοήσουμε ότι το ξύπνιο είναι στην ουσία όπως και το όνειρο, ότι η πληρότητα της συνηθισμένης εμπειρίας είναι φτιαγμένη από της προβολές του νου, ότι όλες οι έννοιες που δίνουμε στα πράγματα είναι τεκμαρτές και οτιδήποτε που βιώνουμε είναι επηρεασμένο από το κάρμα μας. Εδώ φυσικά μιλάμε για την περίπλοκη, λεπτή και διεισδυτική «δουλειά» του κάρμα, του ατέλειωτου κύκλου του «αίτιου και του αποτελέσματος», το οποίο δημιουργεί το παρόν από τα ίχνη του παρελθόντος. Και, όπως είπαμε παραπάνω, το πιο σημαντικό είναι μ’ αυτή την άσκηση να βιώνουμε τον ίδιο τον εαυτό μας ως μια ψευδαίσθηση. Μπορούμε να φανταζόμαστε τον εαυτό μας ως ένα σώμα χωρίς βαρύτητα, φτιαγμένο από το φως. Αυτό θα μας φέρει σε μια εντελώς διαφορετική σχέση με τον ίδιο τον εαυτό μας η οποία θα είναι πιο άνετη, χαλαρή και επικοινωνήσιμη.

Είναι πράγματι καταπληκτικό πόση χαλάρωση και ενδόμυχη χαρά μπορεί να μας φέρει αυτή η αποστασιοποίηση από τα πράγματα, αυτή η μεγαλύτερη αντικειμενικότητα της αντίληψης. Κάνοντας αυτήν την άσκηση λοιπόν, δεν φτάνει απλά να επαναλαμβάνουμε ότι όλα είναι όνειρο, αλλά πρέπει και να αντιληφθούμε και την έννοια πέρα από τις λέξεις. Κάνοντας αυτή την άσκηση πρέπει να αφυπνιστούμε αυξάνοντας την διαύγεια και παρουσία στη στιγμή, στο τώρα, ξανά και ξανά, μέχρι που μόνο που θα πούμε την φράση «είναι ένα όνειρο», αυτόματα θα αντιληφθούμε την ενδυνάμωση και λαμπρότητα της συνείδησης.

Υπάρχει όμως και μια προειδοποίηση σχετικά με την άσκηση: Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχάσουμε τα καθήκοντά και τις ευθύνες μας, και να σεβαστούμε την λογική και τους περιορισμούς της συμβατικής ζωής. Αν δεν πάμε στη δουλειά, οι λογαριασμοί θα μείνουν απλήρωτοι. Αν βάλουμε το χέρι στη φωτιά, θα καεί. Είναι σημαντικό να μείνουμε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα του σχετικού μας κόσμου, γιατί όσο υπάρχουν «εσύ» και «εγώ» και οι «άλλοι», υπάρχει και ένας σχετικός κόσμος στον οποίον ζούμε, τα άλλα όντα που υποφέρουν όπως και οι συνέπειες των επιλογών μας που κάνουμε καθημερινά.

2. Διώχνοντας την Απληστία και την Αντιπάθεια

Η δεύτερη βασική προκαταρκτική άσκηση εστιάζεται στη μείωση της γενικής απληστίας και της αντιπάθειας. Όσο η πρώτη άσκηση έχει να κάνει με την στιγμή της αντιμετώπισης των φαινομένων, πριν την αντίδραση, η δεύτερη άσκηση έχει να κάνει με την επόμενη στιγμή, δηλαδή με την αντιμετώπιση των συναισθημάτων μας μετά από την αντίδραση μας πάνω στην εμπειρία. Για την δεύτερη άσκηση είναι πολύ σημαντικό να κατευθύνουμε την ιδιαίτερη διαυγή συνειδητότητα στις συναισθηματικά επισκιασμένες αντιδράσεις μας, που είναι αποτέλεσμα των στοιχείων της εμπειρίας. Ιδανικά η άσκηση θα έπρεπε να εφαρμοστεί αμέσως όταν εμφανίζονται αντιδράσεις με τη μορφή των συναισθημάτων όπως είναι πόθος, θυμός, ζήλια, υπερηφάνεια, φθόνος, θλίψη, απελπισία, χαρά, αγωνία, κατάθλιψη, φόβος, πλήξη, ή οποιαδήποτε άλλη συναισθηματική αντίδραση.

Όταν επέρχεται η αντίδραση πρέπει να θυμηθούμε ότι «εγώ, το αντικείμενο και η αντίδρασή μου στο αντικείμενο, όλα είναι ένα όνειρο». Σκεφτείτε ως: «Αυτός ο θυμός είναι ένα όνειρο. Αυτός ο πόθος είναι ένα όνειρο. Αυτή ή αγανάκτηση, η δυστυχία είναι ένα όνειρο ». Η αλήθεια αυτής της δήλωσης γίνεται ξεκάθαρη, όταν εστιάζεστε την προσοχή σας στις εσωτερικές διαδικασίες που παράγουν τις συναισθηματικές καταστάσεις: μετά κυριολεκτικά τις ονειρεύεστε μέσα από ένα ολόκληρο σύμπλεγμα αλληλεπιδράσεων των σκέψεων, εικόνων, σωματικών στάσεων και εντυπώσεων. Η συναισθηματική αντίδραση δεν προέρχεται από κάπου εκεί έξω, από τα αντικείμενα. Γεννιέται, μεγαλώνει και τερματίζεται μέσα σας. Με μια συνεπή άσκηση μπορούμε να απελευθερωθούμε ακόμη και από τις πιο δυνατές καταστάσεις θυμού, κατάθλιψης, και άλλων ειδών δυστυχίας.

3. Δυναμώνοντας την Πρόθεση

Η τρίτη προκαταρκτική άσκηση της Ονειρικής Γιόγκα αποτελείται από δύο πράγματα: την ανασκόπηση της ημέρας πριν τον ύπνο, και από την ενδυνάμωση της πρόθεσης να ασκηθούμε μέσα στο όνειρο. Λίγο πριν κοιμηθούμε καλά είναι να θυμηθούμε όλα τα πράγματα που κάναμε ή που μας έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότερες αναμνήσεις που ανέρχονται είναι εκείνες που, σε περίπτωση που δεν τις εξουδετερώσουμε, θα επηρεάσουν τα όνειρά μας. Οι αναμνήσεις μοιάζουν ποιοτικά πολύ με τα όνειρα, οπότε θα μας είναι εύκολο να επαναλαμβάνουμε «αυτό ήταν ένα όνειρο», προσπαθώντας πραγματικά να αντιληφθούμε την ονειρική φύση της εμπειρίας που θυμόμαστε.

Θα καταλάβουμε την προβολή του νου μας που δίνει συναισθηματική φόρτωση στην εμπειρία. Έπειτα αναπτύξτε δυνατή αποφασιστικότητα να αφυπνίσετε μέσα στο όνειρο και να καταλάβετε ότι ονειρεύεστε. Η δική σας πρόθεση θα είναι βέλος το οποίο θα ακολουθήσει η συνείδησή σας ενώ ονειρεύεστε, του οποίου ο στόχος είναι η διαύγεια των ονείρων σας. Προσπαθήστε το τελευταίο πράγμα στο οποίο θα συγκεντρωθείτε πριν κοιμηθείτε να είναι ένα λευκό, ακτινοβόλο Θιβετανικό Α τοποθετημένο πάνω στη καρδιά σας. Σε αυτό το σημείο οι Θιβετανοί ασκητές της Ονειρικής Γιόγκα στέλνουν ευχές και προσευχές στους βούδες, θεότητες και δασκάλους, με υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν να ξυπνήσουν μέσα στο όνειρο και θα τους ζητήσουν, μέσα στο όνειρο πάλι, την βοήθεια τους.

4. Καλλιεργώντας την Ανάμνηση και τη Χαρούμενη Προσπάθεια

Η τέταρτη βασική προκαταρκτική άσκηση της Ονειρικής Γιόγκα ασχολείται με το πρωινό ξύπνημα. Στη συνέχεια καλλιεργεί τη δυνατή πρόθεση και ενδυναμώνει την ικανότητα να θυμάται ο ασκητής όλο και περισσότερο τα συμβάντα της νύχτας. Ξεκινάμε με το να θυμόμαστε τα όνειρα. Τι όνειρο είδαμε; Είχαμε τη συνείδηση ότι ονειρευόμαστε; Αν είδαμε όνειρα αλλά χωρίς καμία διαύγεια τη στιγμή του ονειρέματος, πρέπει να σκεφτούμε το πρωί: «Ονειρεύτηκα αλλά δεν τα αναγνώρισα ως όνειρα. Όμως αυτό που είδα ήταν όνειρα».

Καλά είναι να αποφασίσουμε μέσα μας ότι την επόμενη φορά, όταν δούμε όνειρο θα ξυπνήσουμε μέσα στο όνειρο και θα αποκτήσουμε την επίγνωση ότι ονειρευόμαστε. Αν σας φαίνεται δύσκολο να θυμάστε τα όνειρά σας, εκτός που θα ενδυναμώνετε την πρόθεσή σας το βράδυ πριν τον ύπνο, καλά είναι να τα καταγράφετε σε ένα τετράδιο ή σε ένα κασετόφωνο αν δεν είστε και πολύ του γραψίματος. Η ίδια αυτή η πράξη του να προετοιμάζετε ένα τετράδιο ή ένα κασετόφωνο για να καταγράψετε τα όνειρα, θα σας βοηθήσει να τα θυμηθείτε όταν ξυπνήσετε το πρωί.

Διατηρώντας αυτές τις συνήθειες δεν είναι δύσκολο σε μερικές μόνον μέρες να καταφέρει κανείς, που «ποτέ δεν θυμάται τα όνειρά του», να αρχίσει ξαφνικά να τα θυμάται. Στην περίπτωση που έχετε ένα συνειδητό ονείρεμα (lucid dream) καλά είναι να το χαρείτε και να νιώσετε χαρά και ολοκλήρωση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη χαρά σχετικά με την άσκηση γιατί έχετε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε Ονειρική Γιόγκα με κάθε επιτυχία.

Συνεχίστε σε κάθε περίπτωση να έχετε μια δυνατή πρόθεση και αποφασιστικότητα ως προς την άσκηση και μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε μέσα σας ότι και αυτό είναι ένα όνειρο. Και να προσεύχεστε με όλη την καρδιά σας για την επιτυχία. Η ειλικρινής προσευχή έχει μαγική δύναμη την οποία την έχουμε όλοι μας, αλλά ξεχνάμε να την χρησιμοποιούμε. Αυτή η άσκηση ενώνεται με την πρώτη βασική άσκηση με την οποία αναγνωρίζουμε όλες τις εμπειρίες μας ως όνειρο. Σε αυτή τη φάση η άσκηση γίνετε ένας τροχός που γυρίζει αδιάκοπα μέρα και νύχτα.

Αυτές οι ασκήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ότι μπορεί να φανεί σε κάποιον. Έπειτα, πρόκειται για τις ασκήσεις που μπορεί να τις κάνει ο καθένας, ασχέτως από το αν ασχολείται με το διαλογισμό ή όχι. Κάνοντας αυτέ τις ασκήσεις όλα τα πράγματα που συμβαίνουν θα έχουν αιτία για επιστροφή στο παρόν, και αυτό θα φέρει μεγάλο όφελος στην καθημερινή ζωή αλλά θα βοηθήσει την περαιτέρω επιτυχία στην Ονειρική Γιόγκα. Για την επιτυχία της άσκησης είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπομονή με τον εαυτό μας, και αν δεν καταφέρουμε να έχουμε ένα διαυγές όνειρο, καλά είναι να μην ανησυχούμε, θα συμβεί.

Όταν κάποια στιγμή καταφέρουμε να έχουμε τη διαύγεια στα όνειρα μας, το λιγότερο που θα μας συμβεί είναι ότι η ζωή μας ξαφνικά θα αποκτήσει μια νέα, πιο αισιόδοξή διάσταση. Θα νιώσουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερη ελευθερία να διαμορφώνουμε τη ζωή μας θετικά και φωτεινά, καταλαβαίνοντας όλο και περισσότερο την κενή φύση όλων των φαινομένων και ταυτόχρονα την ένωση όλων των πραγμάτων συμπεριλαμβάνοντας και τον ίδιο τον εαυτό μας.

@ Μίλιτσα Κοσάνοβιτς (Kosanovic@mail.com) ετοιμάζει βιβλίο με τίτλο “Βγες από το Σώμα σου” έναν πλήρη οδηγό για την αστρική προβολή και τις εξωσωματικές εμπειρίες, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Διάβασε το πρώτο μέρος: DREAM YOGA: ΦΩΤΕΙΝΟ ΟΝΕΙΡΕΜΑ

Βασική Βιβλιογραφία:
1. Tenzin Wangyal Rinpoche, The Tibetan Yogas of Dream and Sleep, Snow Lion Publications NY 1998
2. Venerable Gyatrul Rinpoche, Meditation, Transformation and Dream Yoga, Snow Lion Pbl. NY 1993.
3. Rechung Dorje Dagpa, Μιλαρέπα: Ο Μεγάλος Γιόγκι του Θιβέτ, ΠΥΡΗΝ
4. Β.Γ.Εβανς-Γουεντζ, Θιβετανική Γιόγκα και Μυστικές Διδασκαλίες, Κέδρος
5. Μάλκολμ Γκόντγουιν, Ο Διαυγής Φωτεινός Ονειρευτής, Κέδρος 2001