Topics:

DREAM YOGA: Ταξιδεύοντας στην Σαμπάλα

ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΕΞΑΓΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ: Με κάθε εκπνοή καλό είναι να φανταζόμαστε ότι όλα τα εμπόδια που συνδέονται με το αρσενικό δυναμικό φεύγουν από το λευκό κανάλι με τη μορφή του ανοιχτού μπλε φωτός. Εδώ περιλαμβάνονται...

DREAM YOGA: Ταξιδεύοντας στην Σαμπάλα

ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΕΞΑΓΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ

Όλοι μας καταλαβαίνουμε κατά πόσο οι γενική μας κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο που αναπνέουμε. Αν είμαστε χαλαροί, η αναπνοή μας είναι ήρεμη και βαθιά, ενώ αντίθετα αν είμαστε σε κάποια ένταση, σωματική ή ψυχολογική, η αναπνοή μας θα είναι ρηχή και γρήγορη. Αντί να περιμένουμε την εμπειρία για να αλλάξουμε την αναπνοή, είναι προτιμότερο να αλλάξουμε την αναπνοή μας για να αλλάξει και η εμπειρία μας. Οι εννέα εξαγνιστικές αναπνοές είναι μια σύντομη άσκηση με την οποία καθαρίζουμε και εξαγνίζουμε τα κανάλια και χαλαρώνουμε το νου και το σώμα.

Καθόμαστε σταυροπόδι, στη στάση του λοτού, με τις παλάμες προς τα πάνω, η δεξιά πάνω στην αριστερή, με το πηγούνι λίγο προς τα μέσα. Οραματιζόμαστε τρία ενεργειακά κανάλια του σώματος μας. Το κεντρικό κανάλι είναι μπλε και ανυψώνεται από τη κοιλιά μέχρι τη κορυφή του κεφαλιού συμπίπτοντας με την σπονδυλική στήλη. Έχει το μέγεθος του ζαχαροκάλαμου και από το ύψος της καρδιάς ελαφρά φαρδαίνει μέχρι το άνοιγμά του στη κορυφή του κεφαλιού. Τα πλάγια κανάλια έχουν διάμετρο ενός μολυβιού και ενώνονται με το κεντρικό κανάλι στη βάση του, περίπου τέσσερα δάχτυλα κάτω από τον ομφαλό, ανυψώνονται μέχρι τη κορυφή του κεφαλιού και περνάνε κάτω από το κρανίο, πίσω από τα μάτια και ανοίγονται στα ρουθούνια. Στις γυναίκες το δεξί κανάλι είναι κόκκινο και το αριστερό είναι λευκό. Στους άνδρες ανάποδα, το δεξί είναι λευκό και το αριστερό κόκκινο.

1. Οι πρώτες τρεις αναπνοές

Οι άνδρες: Με το αντίχειρα του δεξιού χεριού πιέζουν τη βάση του προτελευταίου δάχτυλου. Κλίνοντας με το παράμεσο δάχτυλο το δεξί ρουθούνι, εισπνέουν πράσινο φως μέσα από τη αριστερό ρουθούνι. Έπειτα κλείνοντας το αριστερό ρουθούνι με το παράμεσο δάχτυλο εκπνέουν τελείως μέσα από το δεξί ρουθούνι. Αυτό επαναλαμβάνεται για τρεις εισπνοές και εκπνοές.

Οι γυναίκες: Σηκώνουν το αριστερό χέρι πιέζοντας με τον αντίχειρα τη βάση του παράμεσου δάχτυλου. Κλείνοντας το αριστερό ρουθούνι με το παράμεσο δάχτυλο, εισπνέουν το πράσινο φως μέσα από το δεξί ρουθούνι. Έπειτά κλείνοντας το δεξί ρουθούνι με το παράμεσο δάχτυλο, εκπνέουν τελείως μέσα από το αριστερό ρουθούνι. Αυτό επαναλαμβάνεται για τρεις εισπνοές – εκπνοές. Με κάθε εκπνοή καλό είναι να φανταζόμαστε ότι όλα τα εμπόδια που συνδέονται με το αρσενικό δυναμικό φεύγουν από το λευκό κανάλι με τη μορφή του ανοιχτού μπλε φωτός. Εδώ περιλαμβάνονται οι αρρώστιες σε σχέση με τα πνευμόνια που δυσκολεύουν την είσοδο της πράνα, όπως και τα εμπόδια σε σχέση με το παρελθόν.

2. Οι δεύτερες τρεις αναπνοές

Άνδρες και Γυναίκες: Αλλάζουμε τα χέρια και ρουθούνια και επαναλαμβάνουμε τρεις εισπνοές και εκπνοές. Με κάθε εκπνοή να σκεφτόμαστε τα εμπόδια που συνδέονται με θηλυκή δυναμικότητα που περνάνε από το κόκκινο κανάλι σε μορφή ελαφρά ροζ αέρα. Αυτά περιλαμβάνουν τις αρρώστιες σχετικά με τη χολή και τα εμπόδια και απωθημένα του μέλλοντος.

3. Οι τρίτες τρεις αναπνοές

Άνδρες και Γυναίκες: Καθόμαστε σε στάση διαλογισμού, με τις παλάμες προς τα πάνω, και εισπνέουμε πράσινο θεραπευτικό φως και από τα δυο ρουθούνια. Οραματιζόμαστε πως περνάει από τα πλάγια κανάλια μέχρι το σημείο ένωσης με το κεντρικό κανάλι, τέσσερα δάχτυλα κάτω από τον ομφαλό. Με την εκπνοή οραματιζόμαστε την ενέργεια που ανεβαίνει από το κεντρικό κανάλι και βγαίνει από το άνοιγμα της κορυφής του κεφαλιού.

Ολοκληρώστε τρεις εισπνοές και εκπνοές. Με την κάθε εκπνοή φανταζόμαστε όλες τις τάσεις μας για αρρώστια μαζί με τα εχθρικά πνεύματα πως βγαίνουν από την κορυφή του κεφαλιού σε μορφή μαύρου καπνού και διαλύονται. Εδώ περιλαμβάνονται όλες οι αρρώστιες που συνδέονται με το φλέγμα και τα εμπόδια του παρόντος. Μετά από τις εννιά αναπνοές οραματιζόμαστε τον δάσκαλο. Άλλωστε χωρίς τη βοήθεια κάποιου έμπειρου δασκάλου δεν συνίσταται αυτή η άσκηση. Καθισμένοι, λοιπόν, στη στάση του διαλογισμού, οραματιζόμαστε τον δάσκαλο πάνω από το κεφάλι μας και μπροστά μας. Αυτή η εικόνα που βλέπουμε δεν πρέπει να είναι επίπεδη, δισδιάστατη.

Προσπαθούμε να το κάνουμε ζωντανό το όραμα, τρισδιάστατο και φτιαγμένο από το καθαρό φως, με δυνατή παρουσία που επηρεάζει τα συναισθήματα του σώματος μας, της ενέργειάς μας και του νου μας. Λέμε την προσευχή και ζητάμε να εξαφανιστούν όλες οι αρνητικές επιρροές και τα εμπόδια γύρω από την άσκηση και να αναπτυχθούν οι θετικές ποιότητές μας που θα μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε την Ονειρική Γιόγκα.

Έπειτα πρέπει να φανταστούμε τον δάσκαλό μας που σας στέλνει τις ευλογίες του με τη μορφή του τρίχρωμου φωτός που έρχεται από τις τρις πύλες: τις σοφίας του σόματος, του λόγου και του πνεύματος. Το φως πρέπει να μεταβιβάζεται με τον ακόλουθο τρόπο: Το λευκό φως ρέει από το τσάκρα του μετώπου του δασκάλου στο δικό μας, καθαρίζοντας και χαλαρώνοντας ολόκληρο το σώμα μας και τη φυσική μας κατάσταση. Ταυτόχρονα το κόκκινο φως ρέει από το τσάκρα του λαιμού του δασκάλου στο δικό μας, καθαρίζοντας και χαλαρώνοντας το δικό μας ενεργειακό πεδίο (τον λόγο). Τελικά το μπλε φως ρέει από το τσάκρα της καρδιάς του δασκάλου καθαρίζοντας και χαλαρώνοντας το νου μας. Όταν τα φώτα μπαίνουν στο σώμα σας, νιώστε τα. Αφήστε το σώμα, την ενέργεια και το νου σας να χαλαρώσουν πλημμυρισμένα μέσα στο φως της σοφίας.

Η Κύρια Άσκηση

Με στόχο να αναπτύξουμε την Ονειρική Γιόγκα υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει να εφαρμόσουμε βήμα βήμα, προσεκτικά:
1) Να φέρουμε την συνείδησή μας στο κεντρικό κανάλι,
2) Να καλλιεργήσουμε το καθαρό όραμα και την εμπειρία,
3) Να αναπτύξουμε τη δύναμη ώστε να μην χαθούμε μέσα στο όνειρο,
4) Να αναπτύσσουμε την εξαγριωμένη μας όψη ώστε να ξεπερνάμε τις φοβίες μας.
Αυτά τα καθήκοντα μας είναι ανάλογα σε τέσσερις ποιότητες των ονείρων μας: γαλήνια, χαρούμενα, δυνατά και εξαγριωμένα και ταυτόχρονα σε τέσσερα τμήματα των ασκήσεων.

ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Μετά από τις προκαταρκτικές ασκήσεις στη διάρκεια της ημέρας, και μετά την άσκηση πριν από τον ύπνο, τον εξαγνησμό της αναπνοής, της Γκούρου Γιόγκα (οραματισμός του δασκάλου) και της δημιουργίας συμπόνιας και αγάπης, ο ασκητής οραματίζεται τις ντακίνι (ουράνιες ταξιδίτησες, νεράιδες που βοηθάνε τους ασκητές στο μονοπάτι τους) και αυξάνει την πρόθεση γα επιτιχία της Ονειρικής γιόγκα για εκείνη τη νύχτα. Ξαπλώνει στη  “θέση ου λιονταριού” Οι άνδρες στην δεξιά πλευρά και οι γυναίκες στην αριστερή. Λυγίζουμε τα πόδια αρκετά, ώστε το σώμα να είναι σε μία σταθερή στάση. Ακουμπάμε το πάνω χέρι πλαγίως στο σώμα μας, και το κάτω χέρι το βάζουμε κάτο από το μάγουλο.

Αυτή η στάση λέγεται  “η στάση του κοιμισμένου Βούδα”. Χαλαρώνουμε την αναπνοή μας που πρέπει να είναι βαθιά, ολόκληρη και ήρεμη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην εισπνοή και εκπνοή. Οραματιζόμαστε έναν όμορφο, κόκινο λοτό με τέσσερα πέταλα στο ύψος της βάσης του λαιμού, χαμιλά. Στο κέντρο των τεσσάρων πετάλων βρίσκεται το φωτεινό Θιβετανικό Α, καθαρό και διαυγές, σαν κρύσταλο πάνω σε κόκκινο βελούδο που αντανακλά το κόκκινο. Σε κάθε ένα από τα τέσσερα πέταλα είναι η συλλαβή RA στο μπροστινό, LA στο αριστερό, SHA στο πίσω πέταλο και SA στο δεξί. Καθώς πλησιάζει ο ύπνος, μένουμε χαλαροί, συγκεντρωμένοι στο Α. Αυτό το κομμάτι της άσκησης είναι σημαντικό γιατί φέρνει τον νου και την πράνα σε κεντρικό κανάλι.

Με τη συγκέντρωση πάνω στο βαθύ φωτεινό Α βρίσκουμε γαλήνη μέσα μας, και ο διαλογισμός με συγκέντρωση πάνω σε αυτό το τσάκρα μας βοηθάει να βλέπουμε γαλήνια όνειρα. Μια ντακίνι ευγενικά προσκαλεί τον ονειρευτή να την ακολουθήσει. Bοηθάει τον ονειρευτή να ανέβει μαζί της στο μυστικό πουλί (ή λέοντα) και τον (την) οδηγάει στη καθαρή χώρα, ένα πανέμορφο μυστικό μέρος που σε πολλές εκδοχές ταυτίζετε με τη Σάμπαλα. Όμως το όνειρο μπορεί να έχει και πιο δυτικότροπα χαρακτηριστικά. Μπορεί απλά να αποτελείται από έναν περίπατο σε ένα πανέμορφο κήπο ή στα βουνά, που να είναι καθοδηγημένος από άλλους ανθρώπους. Η επιτυχία του ονείρου έχει να κάνει περισσότερο με την αίσθηση της γαλήνης παρά με κάποιες συγκεκριμένες εικόνες.

2. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Μετά από περίπου δύο ώρες ύπνου πρέπει να ξυπνήσουμε και να μπούμε στο δεύτερο μέρος της άσκησης. Σύμφωνα με τις θιβετανικές παραδοσιακές διδασκαλίες, αυτή η άσκηση γίνεται περίπου τα μεσάνυχτα, αλλά σήμερα ο καθένας έχει διαφορετικό πρόγραμμα, όποτε προσαρμόζει την άσκηση στο δικό του ρυθμό. Ξαπλώνουμε σε «στάση του λιονταριού» οι άνδρες στην δεξιά τους πλευρά και οι γυναίκες στην αριστερή. Εισπνέουμε και κρατάμε την αναπνοή μας για λίγο. Ελαφρά σφίγγουμε την κοιλιά, έτσι ώστε να έχουμε την αίσθηση ότι σπρώχνουμε τον αέρα προς τα πάνω. Δοκιμάστε να νιώσετε τον αέρα που κρατάτε ακριβώς κάτω από τον ομφαλό, συμπιεσμένο με την πίεση από κάτω.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν τέτοιον τρόπο της αναπνοής, και ίσως χρειαστεί λίγη άσκηση μέχρι να το μάθουμε αυτό το σημείο. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο τις ακριβείς οδηγίες να τις πάρουμε προφορικά, όπως συνηθίζεται στη θιβετανική παράδοση, από κάποιον έμπειρο δάσκαλο της Ονειρικής Γιόκα. Αφού κρατήσουμε την αναπνοή μας μερικές στιγμές, σιγανά εκπνέουμε. Ενώ εκπνέουμε, ταυτόχρονα χαλαρώνουμε τους μύες του στομαχιού, του στήθους και ολόκληρου σώματος. Χαλαρώνουμε ολοκληρωτικά και επαναλαμβάνουμε τον ίδιο κύκλο ασκήσεων επτά φορές.

Ταυτόχρονα με το νου μας συγκεντρωνόμαστε στο τσάκρα τοποθετημένο στο μέτωπο, ανάμεσα στα μάτια, εκεί που θα συναντιόντουσαν τα φρύδια. Εκεί είναι το γνωστό σημείο της διαύγειας το οποίο κοινώςε ονομάζεται «τρίτο μάτι». Οραματιζόμαστε λοιπόν μια λευκή, φωτεινή, άυλη σφαίρα φωτός (tigle) πάνω στο τσάκρα του τρίτου ματιού. Το Tigle, επίσης γνωστό ως bindu, μπορεί να είναι πολλά πράγματα και μεταφράζεται με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με μία έννοια πρόκειται για την ενεργειακή ποιότητα που μπορεί να βρεθεί στο σώμα, και σύμφωνα με μία άλλη αντιπροσωπεύει την απεριόριστη ολότητα. Διαφορετικά χρωματισμένα tigle αντιπροσωπεύουν τις συνειδήσεις διαφορετικής ποιότητας.

Προσπαθήστε να  «δείτε» το tigle με τις δικές σας φανταστικές αισθήσεις και ενωθείτε απόλυτα με αυτό μέχρι που να υπάρχει μόνο διαύγεια και φωτεινότητα. Μερικοί άνθρωποι θα δουν καθαρό φως με τις δικές τους εσωτερικές αισθήσεις, ενώ οι άλλοι περισσότερο θα το νιώσουν παρά θα το δουν. Και πρέπει να πούμε ότι είναι πιο σημαντικό να το νιώσεις από το να το δεις. Τη στιγμή που ενώνεται με το tigle του «τρίτου ματιού» ο νους παραμένει καθαρός και παρόν. Και ενώ η εμπειρία του φωτός αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο δυνατή και αποκλειστική, αφήστε τον εαυτό σας να απορροφηθεί από το φως ενώ ο νους συνεχίζει να έχει όλο και μεγαλύτερη διαύγεια. Αν κοιμόσαστε σε αυτή την κατάσταση, η συνειδητότητα γίνεται συνεχής. Η ανάπτυξη της διαύγειας και της συνεχούς παρουσίας είναι ο στόχος αυτής της άσκησης.

Η ταντρική παράδοση αναφέρει όνειρα των ασκητών στα οποία εμφανίζονται οι ντακίνι που χωρεύουν, παίζουν διάφορα μουσικά όργανα, τραγουδούν, φέρνουν λουλούδια, φρούτα και ρούχα στον ονειρευτή. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όπωσδήποτε να εμφανιστούν οι ντακίνοι ή όποιαδήποτε άλλη συγκεκριμένη παρουσία, αλλά όσο ο ασκητής ενδυναμόνεται σε αυτό το σημέιο της άσκησης τα όνειρα θα πλημμυρίζουν από τα χαρακτηριστικά έντονα χρώματα, όμορφα τοπία και θα είναι γεμάτα χαρά.

3. Ενδυναμώνοντας την Άσκηση

Το τρίτο μέρος της άσκησης έγινε περίπου δυο ώρες μετά το δεύτερο, και περίπου τέσσερις ώρες από τη στιγμή που κοιμηθήκαμε. Παραδοσιακά εντοπίζεται χρονικά περίπου δύο ώρες πριν ξημερώσει. Για αυτό το μέρος της άσκησης, παίρνουμε μία διαφορετική στάση. Ξαπλώνουμε σε ένα ψηλό μαξιλάρι, σταυρώνουμε τα πόδια χαλαρά, δεν έχει σημασία αν το δεξί ή το αριστερό πόδι είναι από πάνω. Η στάση του σώματος θυμίζει κάπως όταν κοιμόμαστε σε πρώτη θέση αεροπλάνου, ξαπλώνουμε αλλά όχι απόλυτα. Η χρήση του ψηλού μαξιλαριού θα βοηθήσει στο να μην κοιμόμαστε βαθιά αλλά ελαφρά και θα δημιουργεί περισσότερα διαύγεια στα όνειρα.

Σ’ αυτό το σημείο παίρνουμε 21 βαθιές, χαλαρές ανάσες έχοντας πλήρη συνείδηση πάνω στις αναπνοές μας. Ως προς την νοητική συγκέντρωσή, έχουμε στοχαστεί πάνω στο τσάκρα της καρδιάς, μέσα στην οποία οραματιζόμαστε μια μαύρη, φωτεινή συλλαβή HUNG η οποία κοιτάει μπροστά όπως και το σώμα. Ενωνόμαστε με το HUNG έτσι ώστε τα πάντα γίνονται ένα μαύρο HUNG. Αφήνουμε τον νου μας να αναπαύεται πάνω στο μαύρο HUNG και κοιμόμαστε. Η ποιότητα που αναπτύσσεται σε αυτό το σημείο είναι η δύναμη. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, δεν χρειάζεται να «πιεστείς» για να νιώσεις δυνατός ή δυνατή.

Περισσότερο πρέπει να βρούμε τη δύναμη την οποία ήδη έχουμε μέσα μας. Αυτή η αίσθηση της δύναμής έχει να κάνει και με την αίσθηση της ασφάλειας. Στην ταντρική παράδοση αναφέρονται οι ντακίνι που οδηγούν τον ονειρευτή να καθίσει πάνω σε ένα θρόνο ή ο ονειρευτής πηγαίνει σε ένα ασφαλές κάστρο όπου θα αναλάβει τις διδασκαλίες, ή ο ονειρευτής παίρνει μια έγκριση από το δικό του πατέρα ή τη μητέρα. Αυτό που μετράει είναι πάλι η ποιότητα όχι ή συγκεκριμένη εικόνα. Μπορεί, αντί το κάστρο, ο ασκητής να βρίσκεται σε κάποιο μέρος που του εμπνέει ασφάλεια, και αντί για τους γονείς να έχει δίπλα του κάποιο άτομο το όποιο του φέρνει αίσθηση την σιγουριάς και ασφάλειας.

4. Αναπτύσσοντας την αφοβία

Το τέταρτο μέρος της άσκησης είναι και το πιο εύκολο γιατί δεν χρειάζεται να ξυπνήσει κανείς μέχρι το πρωί. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στάση του σώματος στην οποία πρέπει να παραμείνουμε, απλά να είμαστε άνετοι. Δεν χρειάζεται να ελέγχουμε τις αναπνοές μας με κανένα τρόπο, αρκεί να αναπνέουμε χαλαρά και με ένα φυσικό ρυθμό. Σύμφωνα πάντα με την Θιβετανική παράδοση της Ονειρικής Γιόγκα, παραμένουν άλλες δύο ώρες ύπνου από το τελευταίο ξύπνημα μέχρι το φως της αυγής. Αυτή τη φορά η εστία της προσοχής είναι πάνω στο μυστικό τσάκρα (secret chakra), το τσάκρα που βρίσκεται πίσω από γεννητικά όργανα. Μέσα στο τσάκρα αυτό οραματιζόμαστε ένα μαύρο, λαμπερό φως, ένα μαύρο tigle.

Οι διδασκαλίες λένε πως τα όνειρα που γεννούνται σε αυτό το σημείο είναι γεμάτα από οργισμένες ντακίνι, φωτιές πάνω στα βουνά και στις κοιλάδες, χειμαρρώδη ποτάμια ή τους ανέμους που καταστρέφουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά στο δρόμο τους. Ο στόχος αυτών των ονείρων δεν είναι τίποτα άλλο παρά να καταστρέψουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, για το «Εγώ» μας. Τα όνειρα αυτά μπορεί να είναι τρομερά, όμως ο καθένας πρέπει μόνος του να αναζητήσει κατά πόσο αυτό αληθεύει για τον ίδιο.

Σ’ αυτή τη φάση της άσκησης, πρέπει να οραματιστούμε ότι μπαίνουμε μέσα στο φωτεινό μαύρο tigle του μυστικού τσάκρα και γινόμαστε ένα με αυτό. Έπειτα αφήνουμε το νου να χαλαρώσει και εστιαζόμαστε στο μαύρο φως που είναι παντού, διαπερνά τις αισθήσεις μας και το νου μας και αφηνόμαστε να μας ξαναπάρει ο ύπνος. Κανονικά σε αυτό το σημείο κυριαρχούν οι τέσσερις ποιότητες: γαλήνη, εκπλήρωση, δύναμη και θυμός.

Από το συναίσθημα που μας προκαλεί η κάθε ονειρική εμπειρία θα καταλάβουμε σε ποιο τσάκρα συνδέεται το κάθε όνειρο. Εκείνο που ονομάζουμε «ποιότητα του ονείρου», δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο του ονείρου, αλλά με το διαβρωτικό εκείνο το λεπτό συναίσθημα που μας αφήνει το όνειρο. Ο στόχος της άσκησης είναι πάντα η ανάπτυξη της συνεχούς συνειδητότητας μέσα στο όνειρο, αλλά κει στην διάρκεια όλης της ημέρας.

Κατηγορίες Ονειρικής Εμπειρίας

Σύμφωνα με την ταντρική παράδοση της Ονειρικής Γιόγκα υπάρχουν 11 κατηγορίες της ονειρικής εμπειρίας

1. Μέγεθος. Πολύ σπάνια σκεφτόμαστε το μέγεθος των πραγμάτων μέσα στα όνειρά μας, κάτι που κάνουμε στην πραγματικότητα. Υπάρχουν δύο βασικές σκέψεις σχετικά με το μέγεθος: μικρό και μεγάλο. Καλό είναι όταν κάνουμε συνειδητό ονείρεμα να αλλάζουμε το μέγεθός μας, να γινόμαστε μικροί σαν τα έντομα και μεγάλοι σαν τα βουνά. Επίσης να παίρνουμε μεγάλα προβλήματα και να τα κάνουμε μικρά. Να παίρνουμε μικρά όμορφα λουλούδια και να τα κάνουμε μεγάλα σαν τον Ήλιο.

2. Ποσότητα. Αν υπάρχει ένας Βούδας στο όνειρό σου, κάνε τον εκατό ή χίλιους. Ή αντίστοιχα αν υπάρχουν χίλια προβλήματα μέσα στο όνειρό σου, καν’ τα ένα. Στην ονειρική γιογκική άσκηση μπορείς να κάψεις τους σπόρους του ερχόμενου κάρμα. Χρησιμοποιώντας την συνείδηση καλύτερα οδήγησε το όνειρο σου, παρά να σε οδηγήσει εκείνο. Η να το πούμε αλλιώς καλύτερα: ονειρέψου το παρά να σε ονειρευτεί!

3. Ποιότητα. Όταν οι άνθρωποι προσκολλούνται σε μία άσχημη εμπειρία, το κάνουν συχνά επειδή δεν ξέρουν με ποιο τρόπο αυτή μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αλλαγής και έπειτα να ασκηθούμε μέσα στο όνειρο. Όταν είσαι θυμωμένος μέσα στο όνειρο άλλαξε αυτό το συναίσθημα σε αγάπη. Ο φόβος, η ζήλια, η απληστία, η απελπισία κλπ είναι όλα εντελώς άχρηστα συναισθήματα. Μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε στα αντίθετά τους, και έτσι θα αναπτύξουμε την ελευθερία και ευκαμψία του χαρακτήρα μας.

4. Ταχύτητα. Μέσα σε μόνο μερικά λεπτά του ονείρου μπορούν να συμβούν παρά πολλά πράγματα, επειδή βρίσκεσαι εντελώς μέσα στο νου σου. Μειώστε την ταχύτητα της εμπειρίας μέχρι που η κάθε στιγμή να γίνει ένας ολόκληρος κόσμος. Μπορείτε να επισκεφτείτε εκατό μέρη μέσα σε ένα λεπτό. Το μόνο όριο στο όνειρο είναι όριο της φαντασίας σας.

5. Εκπλήρωση. Ό,τι και να ήθελες να κάνεις στη ζωή σου και δεν το κατάφερες, μπορείς να το ολοκληρώσεις μέσα στο όνειρό σου. Κάνε άσκηση, γράψε βιβλίο, κολύμπησε μέχρι την Αμερική, πάρε το πτυχίο σου, τέλειωσε πανεπιστήμιο, κάνε ό τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Η εκπλήρωση στο όνειρο επηρεάζει τα καρμικά ίχνη μέσα στη ζωή μας, εμπνέει και κάνει τα πράγματα πιο εύκολα να γίνουν στην πραγματικότητα.

6. Μεταμόρφωση. Η μεταμόρφωση είναι πολύ σημαντική για τους ασκητές της τάντρα, επειδή είναι μια αρχή που υπογραμμίζει όλες τις ταντρικές διδασκαλίες, αλλά είναι σημαντική και για όλους μας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να μεταμορφώνουμε τον εαυτό μας μέσα στο όνειρο. Να γινόμαστε πουλί, σκύλος, λιοντάρι, δράκος. Από ένα άγριο άτομο να μεταμορφωθούμε σε ένα ευσπλαχνικό άτομο, από έναν άπληστο, ζηλιάρη σε ανοιχτό, καθαρό Βούδα. Αυτή η άσκηση είναι πολύ αποτελεσματική ως προς την ανάπτυξη της ευελιξίας του χαρακτήρα και βοηθάει στο να ξεπεράσουμε τα όρια της συνηθισμένης μας ταυτότητας.

7. Απόρροια. Είναι παρόμοια με την μεταμόρφωση. Οραματιζόμαστε ότι υπάρχουμε μεταμορφωμένοι σε yidam (θεϊκές όψεις του φωτισμένου νου) ταυτόχρονα σε δύο ή πολλά σώματα. Με αυτή την άσκηση σπάμε τα όρια της μεμονωμένης ύπαρξης, ενός ξεχωριστού Εγώ, ενωνόμαστε και γινόμαστε ένα με το Όλο.

8. Ταξίδι. Ξεκινάμε με τα τα μέρη που πάντα θέλαμε να επισκεφτούμε: Θιβέτ, Παρίσι, Μεξικό; Μπορούμε να ταξιδέψουμε όπου θέλουμε, σε μέρη που έχουμε να επισκεφτούμε πολλά χρόνια και μάλιστα όχι απλά να βρεθούμε εκεί αλλά να βιώσουμε ολόκληρο το ταξίδι. Θα οδηγήσουμε τον εαυτό μας συνειδητά στον προορισμό. Μπορούμε να ταξιδέψουμε οπουδήποτε, σε άλλη χώρα, στο βάθος του Ωκεανού, ακόμη και σε άλλους πλανήτες.

9. Όραση. Προσπαθήστε να δείτε πράγματα που δεν έχετε δει ποτέ σας. Έχετε δει ποτέ τον Γκούρου Ρίνποτσε, τον Χριστό, τον Έλβις; Τώρα μπορείτε. Έχετε δει την Σάμπαλα ή το κέντρο του Ήλιου; Έχετε δει τα κύτταρα που χωρίζονται ή την ίδια την καρδιά σας πως αντλεί το αίμα μέσα στο σώμα σας; Τώρα μπορείτε. Δημιουργήστε διάφορες ιδέες και κάνε τες πραγματικότητα μέσα από τα όνειρά σας.

10. Συναντήσεις. Στην Θιβετανική παράδοση υπάρχουν άπειρες ιστορίες για τους ασκητές που έχουν συναντήσει τους δασκάλους τους, τις ντακίνι, τους προστάτες κλπ μέσα στα όνειρά τους. Μήπως έχετε κάποια σχέση με τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος; Έχετε την ευκαιρία να τους συναντήσετε ΜΟΝΟ μέσα στα όνειρά σας. Όταν τους συναντήσετε ρωτήστε τους αμέσως αν αυτό μπορεί να συμβεί και άλλη φορά. Έπειτα ζητήστε τους να σας δώσουν τις διδασκαλίες.

11. Εμπειρία. Χρησιμοποιήστε το όνειρο να δοκιμάσετε και να γευτείτε κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ. Αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με την δική σας εμπειρία του rigpa (εγρήγορση του νου, καθαρή σοφία ή γνώση) προσπαθήστε να το καταλάβετε μέσα στο όνειρο. Μπορείτε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε μυστική στάση μέσα στο όνειρο, μπορείτε να αναπνέετε σαν ψάρι, ή να περνάτε μέσα από τους τοίχους ή να γίνετε ένα σύννεφο. Μπορείτε να ταξιδέψετε βαθιά στο σύμπαν ή να πέφτετε σαν βροχή κάτω στη γη. Οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε λοιπόν μπορείτε να το κάνετε συνειδητά απολαμβάνοντάς το όσο θέλετε μέσα στα όνειρά σας.

@Μίλιτσα Κοσάνοβιτς (kosanovic@mail.com) συγγραφέας. Σύντομα πρόκειται να δημοσιευτεί το βιβλίο της Βγες Από το Σώμα Σου, ένα εγχειρίδιο Αστρικής Προβολής και εισόδου στην πέμπτη διάσταση.

ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Rechung Dorje Dagpa, Μιλαρέπα: Ο Μεγάλος Γιόγκι του Θιβέτ, ΠΥΡΗΝ
Padma Sambhava, Η Θιβετιανή Βίβλος των Νεκρών, Έσοπτρον, Αθήνα 1992.
Β.Γ.Εβανς-Γουεντζ, Θιβετανική Γιόγκα και Μυστικές Διδασκαλίες, Κέδρος
Μάλκολμ Γκόντγουιν, Ο Διαυγής Φωτεινός Ονειρευτής, Κέδρος 2001
Mircea Eliade, Σαμανισμός, εκδ. Ι. Χατζηνικολή, 1978
Σανγκαράσιτα, Όραμα και Μεταμόρφωση, Άφατον, Αθήνα 1999.
Ο Μαγικός Κόσμος των Ονείρων, Συλλογικό έργο, Αρχέτυπο, Θεσσαλονίκη 2003
Αλεξάνδρα Ντάβιντ-Νελ, Μαγεία και Μυστήριο στο Θιβέτ, Κέδρος, 2000.
Tenzin Wangyal Rinpoche, The Tibetan Yogas of Dream and Sleep, Snow Lion Publications NY 1998
Venerable Gyatrul Rinpoche, Meditation, Transformation and Dream Yoga, Snow Lion
Pbl. NY 1993.
The Third Jamgon Kongtrul Rinpoche, Cloudless Sky, The Mahamudra Path of Tibetan Kagyu Buddhist School, Shambala, Boston&London 1992.
Lama Kasi Dawe Samdupa, Sedam Knjiga Mudrosti, Grafos, Beograd, 1990
Lama Anagorika Govinda, Put Belih Oblaka (The Way of the Clouds), Radusa, Beograd, 1998.
Lama Anagorika Govinda, Tibetanska Mistika, Grafos, Beograd 1982.