Επιδόρπιο μπανάνας

Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορεί να φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη. Μετά την ξήρανση μπορεί να τριφτεί σε αλεύρι....

Επιδόρπιο μπανάνας

Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορεί να φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη, σε στρογγυλές επίπεδες φέτες. Για τη διατήρησή της μπορεί μετά την ξήρανση να τριφτεί σε αλεύρι.

Είναι φυτό γηγενές της τροπικής ζώνης και πιθανώς εξημερώθηκε για πρώτη φορά στην Παπούα Νέα Γουινέα. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην τροπική ζώνη. Ορισμένες πρόσφατες ανακαλύψεις φυτολίθων μπανάνας στο Καμερούν που χρονολογούνται στην πρώτη χιλιετία π.κ.ε πυροδότησαν μια διεθνή συζήτηση για την αρχαιότητα καλλιέργειας της μπανάνας στην Αφρική.

Οι μπανάνες ήταν ήδη γνωστές στη Μαδαγασκάρη περίπου εκείνη την εποχή. Η πιο πρώιμη μαρτυρία καλλιέργειας μπανάνας πριν από αυτές τις πρόσφατες ανακαλύψεις θεωρείτο ο ύστερος 6ος αιώνας. Άλλες ποικιλίες μπανάνας εισήχθησαν στην ανατολική ακτή της Αφρικής από Μουσουλμάνους Άραβες.

Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα.

Το πιο εύκολο και υγιεινό παγωτό που έχετε φτιάξει ποτέ.

Χωρίς συντηρητικά, απλά με φρούτα λίγη ζάχαρη και γάλα ξηρών καρπών.

Υλικά:
3 πολύ ώριμες μπανάνες
4 κ.σ. γάλα ξηρών καρπών
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη μαύρη ακατέργαστη

Εκτέλεση: Θέλουμε τις μπανάνες να είναι πολύ πολύ ώριμες, δηλαδή αρκετά μαυρισμένες απ’ έξω και μαλακές από μέσα. Τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε ροδέλες σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος να μην πετάτε ποτέ τις μπανάνες που λόγο της ζέστης μαύρισαν.

Περίπου 10 λεπτά προτού θελήσουμε να σερβίρουμε το παγωτό, βγάζουμε τις μπανάνες από την κατάψυξη και τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν ελαφρά. Στη συνέχεια τις ρίχνουμε όπως είναι αρκετά παγωμένες στο μούλτι, μαζί με το γάλα και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά και αμέσως σερβίρουμε.

Σερβίρουμε προσθέτοντας σπασμένους ξηρούς καρπούς και μέλι ή γλυκό κουταλιού.

Το ίδιο γίνεται και με άλλα φρούτα, ροδάκινα, αβοκάντο, μήλα, αχλάδια, μάγκο κλπ απλώς αυξομειώνετε την ζάχαρη.

Καλή απόλαυση