Φωτογραφίες “Διεθνούς Τοπίου” 2015

Τα αποτελέσματα του 2015 διεθνούς τοπίου. Φέτος, ο διαγωνισμός προσέλκυσε 2604 φωτογραφίες από 481 φωτογράφους. Είχαν συμμετέχοντες από όλες τις γωνιές του όμορφου πλανήτη μας, αλλά για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από...

Φωτογραφίες “Διεθνούς Τοπίου” 2015

Τα αποτελέσματα του 2015 διεθνούς τοπίου

Φωτογράφος της Χρονιάς: LUKE AUSTIN

Συγχαρητήρια στον LUKE AUSTIN από το Perth της Αυστραλίας που κέρδισε σαν “Φωτογράφος Τοπίου της Χρονιάς 2015” το πρώτο βραβείο στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Παγκόσμιο Τοπίο» (International Landscape Photographer) Το χαρτοφυλάκιό του από τέσσερις φωτογραφίες, ανέβηκε στην πρώτη θέση με ένα χρηματικό έπαθλο των US $ 5000, ένα αποκλειστικό αντίγραφο του «International Landscape Photographer of the Year» που εκτυπώνεται από την Momento, (μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf κάτω) κι ένα τρόπαιο, μετά από πολλή συζήτηση στην λήψη της απόφασης μεταξύ των κριτών.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ricardo da Cunha και στην τρίτη θέση ο Warren Keelan.

Φέτος, ο διαγωνισμός προσέλκυσε 2604 φωτογραφίες από 481 φωτογράφους. Είχαν συμμετέχοντες από όλες τις γωνιές του όμορφου πλανήτη μας, αλλά για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όπου βρίσκεται η βάση του ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι μισές από τις κορυφαίες 101 φωτογραφίες προέρχονται από άλλες χώρες.

Τι είναι αυτό που οδηγεί τους φωτογράφους τοπίου να συνεχίσουν την τέχνη τους κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, μερικές φορές εξαιρετικά επικίνδυνες; Για κάποιους φωτογράφους, η σύλληψη της φύσης στην πιο θαυμάσια της έκφανση είναι ήδη αρκετή ανταμοιβή. Στην πραγματικότητα, οι στιγμές που ένας φωτογράφος ζει ΕΚΕΙ, στο ΠΑΡΟΝ, στην φύση, είναι τόσο έντονη και τόσο συναρπαστική που το να συλλάβει μια στιγμή σε ένα κλικ είναι ένα δευτερεύον θέμα. Απλά το κάνει. Το αξιοπρόσεκτα σημαντικό γι’ αυτόν, αλλά και για εμάς ως θεατές, είναι το ότι βρίσκεται ΕΚΕΙ, σε εκείνο το σημείο, σε ένα συγκεκριμένο Χωροχρονικό πλαίσιο. Αυτό δίνει τεράστια αξία σε αυτές τις φωτογραφίες. Αυτό είναι που θέλω να δείτε, όχι την εικόνα που παρουσιάζουν και να πείτε «αυτή μ’ αρέσει η άλλη όχι», αλλά το φωτογράφο που δεν φαίνεται αλλά είναι ΕΚΕΙ. Αν καταφέρετε να δείτε τον φωτογράφο που δεν φαίνεται, τότε θα μπορέσετε να αντιληφθείτε τον κόσμο του που φαίνεται, όπως τον προβάλει επάνω στο χαρτί.

Θεωρώ ότι όλες οι προσεγγίσεις στην «φωτογραφία τοπίου» είναι έγκυρες γι αυτό και μου αρέσουν σχεδόν όλα τα στυλ, όπως βλέπουμε στο άλμπουμ, υπάρχουν εκφραστές της φύσης όπως την «έχουμε συμφωνήσει» έχουν ένα ρεαλισμό, μερικές φωτογραφίες έρχονται απ’ ευθείας από την φωτογραφική μηχανή και μερικές έρχονται από την φαντασία του φωτογράφου, αυτές οι δεύτερες είναι για εμένα οι πλέον ενδιαφέρουσες, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθώ στην Αυστραλία π.χ. και να δω από κοντά τα τοπία της, αλλά αυτό το κάνω και μέσα από τα εκατοντάδες ντοκιμαντέρ και την google,που προσφέρει πλουσιοπάροχα εικόνες από ολόκληρο τον πλανήτη (σχεδόν)

Σε μια φωτογραφία όμως έχει σημασία και ο ψυχικός κόσμος του φωτογράφου. Στην πρώτη περίπτωση είναι απλά μια καταγραφή της πραγματικότητας, στην δεύτερη περίπτωση είναι ΤΕΧΝΗ. Εμένα σαν φωτογράφο, με ενδιαφέρει η Τέχνη της φωτογραφίας, η ψυχή του φωτογράφου, αυτό που είναι κρυμμένο στο υποσυνείδητο, η παιδεία του, η ψυχή του και όχι η αποτύπωση του ρεαλισμού σε ένα χαρτί. Ένα κλικ σε μια φωτογραφική μηχανή, μπορεί να κάνει και μια μαϊμού, δεν σημαίνει ότι βγάζει φωτογραφία. Αν όμως δώσουμε μια φωτογραφική μηχανή σε μια μαϊμού και την αφήσουμε να φωτογραφήσει, μπορούμε μετά να δούμε πως βλέπει η μαϊμού την πραγματικότητα της, μπορούμε να δούμε τις πεποιθήσεις της σχετικά με την πραγματικότητα της. Αυτό είναι που έχει αξία σε ένα φωτογραφικό χαρτοφυλάκιο, ενός φωτογράφου, η ψυχή του (αν υπάρχει) και όχι η καταγραφή της «Συμφωνημένης Πραγματικότητας».

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΙΣ! (καντε κλικ στην πρώτη για να τις δείτε μεγάλες)

@ Ηω Αναγνώστου

terrapapers.com_Luke Austin_ Australia

terrapapers.com_Ricardo Da Cunha 2

terrapapers.com_Ricardo Da Cunha

terrapapers.com_ Warren Keelan Australia (3)

terrapapers.com_ Warren Keelan Australia (1)

terrapapers.com_ Warren Keelan Australia (4)

terrapapers.com_ Warren Keelan Australia (2)

terrapapers.com_Thierry Bornier China

terrapapers.com_Will Dielenberg Australia

terrapapers.com_Yury Pustovoy Russian Federation (1)

terrapapers.com_Yury Pustovoy Russian Federation (2)

Antonio Ranieri _Australia

Antonio Ranieri Australia

Balazs Czako Hungary

Carsten Meyerdierks Germany

Chris Potter Australia (2)

Will Dielenberg 6 Australia

vito finocchiaro Italy

Emil von Maltitz South Africa

Yi Sun United Kingdom

terrapapers.com_ Tracey Harrison-Hill Australia

Clayton Hairs AUSTRALIA (2)

terrapapers.com_ jon-martin-of-the-united-kingdom

terrapapers.com_Roger Wandless New Zealand

terrapapers.com_Shahbaz Majeed United Kingdom

TERRAPAPERS.COM_CraigParryImage

Dylan Toh  Australia

Shahbaz MaJeed, United Kingdom

Glen Parker Australia

Carlos F. Turienzo- Spain

Clayton Hairs Australia

nicolas raspiengeas France

Ignacio Palacios Australia

Leah Kennedy 9 Australia

Marcio Cabral Brazil (2)

terrapapers.com_Sergey Semenov Russian Federation

Jason Law, New Zealand

Francisco Mingorance Spain

Marcio Cabral Brazil

terrapapers.com_luke-tscharke

Yury Pustovoy 2 Russian Federation (2)

Steven Fudge Australia

Διαλεξα κάποιες από τις 101 για να κάνει κατανόση το κείμενο, όμως κατεβάστε και το Άλμπουμ στο αρχείο σας με τις βραβευμένες  THE RESULTS OF THE 2015 INTERNATIONAL LANDSCAPE

terrapapers.com_2 THE RESULTS OF THE 2015 INTERNATIONAL LANDSCAPE