Γαρίδες Σαλάτα με Βούτυρο Καρύδας

Σαλάτα με γαρίδες, αβοκάντο και λάδι καρύδας. Αποφεύγετε τις κατεψυγμένες γαρίδες, είναι άνοστες. Το λάδι καρύδας είναι μια θαυμάσια τροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι βιολογικό. Μπορούμε...

Γαρίδες Σαλάτα με Βούτυρο Καρύδας

Το λάδι καρύδας, ή βούτυρο όπως συνηθίζεται να λέγεται, προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρυδών. Στο παρελθόν είχε ενοχοποιηθεί για τη μεγάλη περιεκτικότητα του σε βλαβερά κορεσμένα λιπαρά, πράγμα το οποίο πλέον σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει δεν ισχύει.

Το λάδι καρύδας είναι μια θαυμάσια τροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι βιολογικό λάδι καρύδας ανεπεξέργαστο, παρθένο, ψυχρής έκθλιψης (με την ένδειξη raw, δηλαδή ωμό), όπως δηλαδή και το δικό μας ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Το πρώτο και βασικό πλεονέκτημα για το λάδι καρύδας είναι η ίδια του η σύνθεση. Παρά τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την καρδιά. Τα λιπαρά του βοηθούν στον έλεγχο της χολεστερίνης, της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης (δηλαδή της ανάπτυξης βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών).

Πως γίνεται αυτό; Τα έλαια και τα λίπη αποτελούνται από λιπαρά οξέα. Αυτά κατατάσσονται με βάση δύο κριτήρια, τον κορεσμό (σε ακόρεστα ή κορεσμένα – μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και το μοριακό μήκος και μέγεθος της αλυσίδας άνθρακα σε κάθε λιπαρό οξύ (σε λιπαρά οξέα μικρής, μεσαίας και μεγάλης αλυσίδας).

Που είναι τώρα το μυστικό για το λάδι καρύδας.

Η αλυσίδα του λαδιού καρύδας είναι μεσαία, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των λιπαρών που καταναλώνουμε (κορεσμένα ή ακόρεστα) που έχουν μακριές αλυσίδες λιπαρών οξέων. Γιατί είναι σημαντικό το μέγεθος της αλυσίδας, γιατί το σώμα μας αντιδρά και μεταβολίζει κάθε λιπαρό οξύ διαφορετικά ανάλογα με το μέγεθος της αλυσίδας του. Με τον τρόπο αυτό τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, όπως της καρύδας, επηρεάζουν θετικά τη χοληστερόλη και μας θωρακίζουν ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, διασπώνται γρήγορα από το σώμα, έτσι δεν αποθηκεύονται σαν σωματικό λίπος, βελτιώνουν το μεταβολισμό. Χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας και μειώνουν την κόπωση. Είναι σημαντικό κάποιες φορές να κατανοούμε τους μηχανισμούς του σώματος μας, για να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές τροφών στην καθημερινότητά μας.

Σημαντικό για το λάδι καρύδας είναι και το λαυρικό οξύ που περιέχει, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε μονολαυρίνη, μια ουσία αρκετά τοξική για ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Η ουσία αυτή διαβάλλει τις λιπιδικές τους μεμβράνες και με τον τρόπο αυτό τα καταστρέφει. Να λοιπόν η αντιμικροβιακή δράση του ελαίου καρύδας, η ενίσχυση του ανοσοποιητικό μας συστήματος και η μείωση των ασθενειών. Τη μαγική μονολαυρίνη δεν μπορεί να τη συνθέσει το σώμα μας χωρίς το λαυρικό οξύ. Το συγκλονιστικό είναι ότι η άλλη μοναδική πηγή λαυρικού οξέος είναι, πιο άλλο, το μητρικό γάλα. Γι’ αυτό τα βρέφη που θηλάζουν είναι προστατευμένα από ιούς.

Η λίστα των ωφελειών από το λάδι καρύδας είναι μεγάλη. Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, έχει αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και το συκώτι, βοηθά στην απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο και μαγνήσιο και άλλα πολλά. Δεν οξειδώνεται, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές πήζει και μοιάζει σαν βούτυρο, ενώ όσο οι θερμοκρασίες μεγαλώνουν λιώνει και μοιάζει περισσότερο σαν λάδι. Χρησιμοποιήστε το σε όλα τα φαγητά αντί για βούτυρο. Οι συνταγές πολλές και ενδιαφέρουσες. Αν θέλετε σε μια συνταγή σας να το χρησιμοποιήσετε, προσέξτε να βάλετε περίπου 25% λιγότερη ποσότητα από αυτή που ορίζει η συνταγή στην ποσότητα του βουτύρου, γιατί είναι πιο συμπαγές και περιέχει λιγότερο νερό.

Γαρίδες: Αποθήκευση και Μαγείρεμα

Η αλλεργία που ενδέχεται να προκαλέσει η γαρίδα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη που περιέχει, την τροπομυοσίνη. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπιες στοματικές αλλεργίες μέχρι πιο σοβαρά, όπως αναφυλαξία. Το μαγείρεμα δεν εξουδετερώνει τους αλλεργιογόνους παράγοντες. Τα μαλακόστρακα, όπως οι γαρίδες, είναι ο τρίτος σημαντικότερος λόγος τροφικής αναφυλαξίας μετά τα φιστίκια και ξηρούς καρπούς. Αυτή η αντίδραση φαίνεται να είναι πιο σοβαρή σε παιδιά παρά σε ενήλικες. Όσοι έχουν παρατηρήσει συμπτώματα αλλεργίας από την κατανάλωση γαρίδας πρέπει να την αποφεύγουν.

Αφού αγοράσετε τις γαρίδες, φροντίστε να τοποθετηθούν το συντομότερο στο ψυγείο, γιατί είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία. Οι γαρίδες πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω ράφι του ψυγείου που είναι το πιο ψυχρό σημείο. Οι γαρίδες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και δύο ημέρες. Στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν για ένα μήνα περίπου, αλλά παύουν αν είναι φρέσκιες. Για να ξεπαγώσετε τις γαρίδες, τοποθετήστε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό ή στο ψυγείο. Μην αποψύχετε τις γαρίδες σε θερμοκρασία δωματίου ή σε φούρνο μικροκυμάτων δεδομένου ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της υγρασίας τους και των θρεπτικών ουσιών, και επιπλέον υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αλλοίωσης και μόλυνσης.

Τρώγονται βραστές και το κρέας τους γίνεται κόκκινο όταν ψηθεί. Υπάρχουν διάφορες συνταγές με γαρίδες, με συνηθέστερο το απλό βράσιμο που σερβίρονται με λαδολέμονο ή μαγιονέζα. Από το ζωμό των γαρίδων μπορεί να παρασκευαστεί εξαιρετικό πιλάφι. Στις ασιατικές χώρες τρώγεται ως σούπα. Αποφεύγετε τις κατεψυγμένες γαρίδες, είναι άνοστες.

Σαλάτα με γαρίδες, αβοκάντο και λάδι καρύδας

Υλικά:
300gr. (πολύ φρέσκιες κι όχι κατεψυγμένες) γαρίδες, ωμές και ξεφλουδισμένες
2 αβοκάντο καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
250gr σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο στο χέρι
1 αγγούρι ψιλοκομμένο
3 ραπανάκια κομμένα σε φέτες (ή ρέβες)
1κ.γλ. βούτυρο καρύδας
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ κ.γλ.κουρκουμά
¼ κ.γλ.πιπέρι καγιέν (όσο αντέχετε)
μπόλικο μαϊντανό και φρέσκια ρίγανη για το γρανίρισμα

Για το dressing:
2κ.σ. λάδι καρύδας
χυμό και ξύσμα από 2 lime
1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος καρύδας ή γιαούρτι
1κ.γ. Maca powder
ανθό αλατιού

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια θερμότητα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες. Πασπαλίζουμε με το κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν απευθείας στο τηγάνι. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι οι γαρίδες να μην είναι διαφανής και να έχουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Σ ένα μπόλ τοποθετούμε το σπανάκι, το αβοκάντο σε φέτες, τα ραπανάκια, το αγγούρι και τις γαρίδες. Χύνουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα σέικερ και χτυπάμε μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι θέλουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing γαρνίρουμε με μαϊντανό και ρίγανη. Σερβίρουμε αμέσως.

*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια λαχανικά θέλουμε αρκεί να ταιριάζουν μεταξύ τους και να μην ειναι πάνω από πέντε διαφορετικά. Δείτε στις εικόνες.

*Συνοδέψτε την σαλάτα με ζωντανό ψωμί

Καλή απόλυση

@Alike Alisa / edwhellas.gr /2011

terrapapers.com_garides me abokando

Green salad with shrimp and avocado

terrapapers.com_salad with shrimp and avocados

terrapapers.com_garides me abokandkarida

terrapapers.com_salad with shrimp and avocado A

terrapapers.com_salad with shrimp and avocado exotic

terrapapers.com_salad with shrimp and avocado

terrapapers.com_salad with shrimp and avocado