Μανταρίνι γλυκό κουταλιού

Είναι μικρό, στρογγυλό, ζουμερό και γεμάτο όχι μόνο γλύκα αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος για το μανταρίνι, τον μικρό αυτό θησαυρό, που κυριαρχεί ανάμεσα στα εσπεριδοειδή. Το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο...

Μανταρίνι γλυκό κουταλιού

Είναι μικρό, στρογγυλό, ζουμερό και γεμάτο όχι μόνο γλύκα αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος για το μανταρίνι, τον μικρό αυτό θησαυρό, που κυριαρχεί ανάμεσα στα εσπεριδοειδή. Το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την μεγάλη ηλικία του. Το μανταρίνι, μετρά ήδη μια μακρόχρονη ιστορία 3.000 ετών ενώ η αρχική του προέλευση, τοποθετείται κάπου στα βάθη της αυτοκρατορικής Κίνας.

Λέγεται, πως πήρε το όνομά του από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού! Το μανταρίνι, άλλωστε, ήταν τόσο δημοφιλές τα χρόνια εκείνα, που αποτελούσε και ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας! Μικρό, ζουμερό και νόστιμο, το μανταρίνι αποτελεί αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων ενώ πολλοί το επιλέγουν και ως σνακ για το γραφείο.

Τρώγεται κυρίως ωμό ενώ αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως γλυκό του κουταλιού (όπως άλλωστε και η φλούδα του). Ενίοτε, αποτελεί ένα ακόμη συστατικό μιας χορταστικής φρουτοσαλάτας ενώ μετά από στύψιμο σε αποχυμωτή και αφαίρεση των κουκουτσιών, που περιέχει, δίνει έναν γευστικότατο χυμό. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, ο χυμός του μανταρινιού μετατρέπεται σε λικέρ, που ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα όμορφο γεύμα.

Μανταρίνι γλυκό κουταλιού

Υλικά
1 κιλό μανταρίνια μικρά χωρίς κουκούτσια
Νερό για να βράσουμε τα μανταρίνια
2 κιλά ζάχαρη καρύδας
1 κιλό νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Τρίβετε ελαφρά τα μανταρινια σε όλη τους την επιφάνεια στον τρίφτη. Τα ξεπλένετε και τα σκουπίζετε. Τρυπάτε κάθε μανταρίνι κατά μήκος με ένα ξύλινο καλαμάκι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα μανταρίνια και αρκετό νερό. Βράζετε και μετράτε 5 λεπτά από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει. Τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε και βάζετε καθαρό χλιαρό νερό στη κατσαρόλα. Τη διαδικασία αυτή την κάνετε 5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν. Δοκιμάστε αν έφυγε η πίκρα του φρούτου κι επαναλάβετε την διαδικασία άλλη μια φορά αν χρειάζεται. Σε όλα τα γλυκά που θέλουν ξεπίκρισμα, αυτό γίνεται ΠΑΝΤΑ πριν να μπουν στο σιρόπι. Μετά το βούτηγμα στο σιρόπι, ούτε μαλακώνουν, ούτε ξεπικρίζουν!

Στραγγίζετε τα μανταρίνια και τα απλώνετε σε πετσέτα για 2 ώρες να στεγνώσουν και τα πατάτε ελαφρά ένα-ένα να φύγει λίγο το νερό τους.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 1 κιλό νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα μανταρίνια. Τα βάζετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου, από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τελειώνετε το δέσιμό του. Κλείνετε το μάτι της φωτιάς και αφήνετε τη κατσαρόλα επάνω στο μάτι της κουζίνας έως ότου το γλυκό κρυώσει εντελώς.

Όταν κρυώσει το γλυκό (την επόμενη ημέρα) τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνεται και το νεραντζάκι ή το κουμ-κουάτ. Το ξεπίκρισμα είναι πιό δύσκολο στα συγκεκριμένα και χρειάζεται να βράσουμε περισσότερες φορές και να δοκιμάσουμε αν ξεπίκρισαν πριν τα βάλουμε στο σιρόπι. Οσο πιο μικρά και πιο τρυφερά είναι τα φρούτα, τόσο πιο ωραίο και νόστιμο γίνεται το γλυκό!!

Συνοδεύει το παγωτό και δροσίζει τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, με μια εσάνς χειμώνα.

Καλή επιτυχία

Aliki Alisa / edwhellas.gr 2010

gliko mantarini1

gliko mantarini aa

gliko mantarini 3