Θεάματα Χωρίς Αρτον στο «Μεγάλο Μήλο»

Χριστούγεννα: Το όπιο του Λαού για να ξεχνά τη φτώχια και την κακή του μοίρα «Άρτον και Θεάματα» Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση «άρτον και θεάματα» ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται...

Θεάματα Χωρίς Αρτον στο «Μεγάλο Μήλο»

Χριστούγεννα: Το όπιο του Λαού για να ξεχνά τη φτώχια και την κακή του μοίρα

«Άρτον και Θεάματα»

Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση «άρτον και θεάματα» ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση «panem et circenses» Κατά τον Γιουβενάλη, διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, στον ιππόδρομο) με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.

«Οι Ρωμαίοι παραιτήθηκαν πλέον από τα ένδοξα καθήκοντά τους και αποβλέπουν στον άρτο και την ψυχαγωγία» με την διττή έννοια ότι η εξουσία ευτελίζεται με το να εξαγοράζει την κοινωνική γαλήνη, αλλά και ο λαός ευτελίζεται αρκούμενος σε ασήμαντες απολαβές.

Η φράση είχε παραφραστεί επί δικτατορίας στην Ελλάδα σε άρτο και ποδόσφαιρο, όπως και στην Ισπανία σε άρτο και ταυρομαχίες. Σήμερα χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση σε περιπτώσεις πολιτικής εξαθλίωσης ενός λαού, που αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις – διασκεδάσεις, τις οποίες βεβαίως παρέχουν οι πολιτικοί προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών (της κοινής γνώμης) από την κακή κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με επικείμενη λύση διάφορη από τη θέληση των πολιτών. Δημοσιογραφικά η φράση αυτή έχει σήμερα ευρύτατη διάδοση διεθνώς. Ισπανοί εκπρόσωποι της διανόησης κατά το 19ο και 20ό αιώνα προέβαλαν το αντίστοιχο «άρτον και ταυρομαχίες» (ισπ. pan y toros)

Η φράση χρησιμοποιείται συχνά με την έννοια ότι ο λαός θέλει μόνον «άρτον και θεάματα» δηλαδή μηδαμινή παροχή, μακράν της ευμάρειας και της καλοπέρασης.

NYC Christmas jpg (6)

Το Όπιο των Λαμπροφωτισμένων Λεωφόρων & της Νέας Υόρκης

Οι εντυπωσιακότερες περιπτώσεις εφαρμογής του σεναρίου εξαπατήσεως της ανθρωπόμαζας είναι αυτές που λειτουργούν και εφαρμόζονται σε επίπεδο κρατών. Είναι γνωστή η συμπεριφορά που έχουν οι μύγες, τα κουνούπια κλπ έντομα όταν ανοίγεις ένα φως, έλκονται απ’ αυτό και τριγυρίζουν γύρω του, έτσι και με τον όχλο, του δίδουν οι χειραγωγοί του ένα φως, μερικές ψευδαισθήσεις του κέρδους και της κατανάλωσης κι όλες οι μύγες  στριφογυρίζουν γύρω από αυτό υπνωτισμένες κι έτοιμες να παραδοθούν στα πάντα.

Κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα όλα τα γραπτά για τη μαζική κουλτούρα θεωρούν πως η κοινωνία μας επαναλαμβάνει ένα παλιό πρότυπο παρακμής και πτώσης. Εξετάζοντας τις σημαντικότερες θεωρίες για τη μαζική κουλτούρα, από τους συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, δια μέσου των Μαρξ, Νίτσε, Φρόυντ, Ορτέγκα υ Γκασέτ, Έλιοτ, των θεωρητικών της Σχολής της Φραγκφούρτης και μέχρι τον Μάρσαλ ΜακΛιούαν και τον Ντάνιελ Μπέλ, η αναπόφευκτη κοινωνική παρακμή έχει γίνει σήμερα η κυρίαρχη άποψη της μαζικής κουλτούρας, που τη διαδίδουν οι υπεύθυνοι της κοινωνικής παρακμής, δηλαδή τα ίδια τα μέσα ύπνωσης μαζικής προπαγάνδας.

Κάποτε είχα αναλάβει την ανατροφή μιας μικρής νεροχελώνας, την τάιζα με ψίχουλα από ψωμί και γενικά την περιποιούμουν. Την είχα βάλει σε ένα πλαστικό μπολ και κάθε τόσο της άλλαζα το νερό. Η χελωνίτσα σιγά σιγά μεγάλωνε και την τοποθέτησα σε μεγαλύτερο μπολ. Από τότε που την ανέλαβα παρατηρούσα ότι συνεχώς πλησίαζε στο χείλος του μπολ και προσπαθούσε να βγει έξω. Μάταιος κόπος όμως, η γλιστερή επιφάνεια του μπολ την επέστρεφε πάλι πίσω στη βάση του. Τότε της έριξα μια μπαλίτσα με αφρολέξ, λίγα βότσαλα για ν’ ασχολείται κι από τότε σταμάτησε τις προσπάθειες της να βγει έξω. Σταμάτησε κάθε προσπάθεια για ελευθερία, μέχρι που πέθανε κάποια στιγμή, καλοταϊσμένη, με μπόλικο Αρτο και Θεάματα που τις προσέφερα.

Φαντάσου στην θέση της μικρής νεροχελώνας την ανθρώπινη νόηση, στην θέση του μπολ το όπιο των θρησκειών και τα δόγματα των προκαταλήψεων, στην θέση των ψίχουλων τον Άρτο, στην θέση της μπαλίτσας το Θέαμα ως καταναλωτική μανία και τέλος στην θέση την δική μου, τους Επικυρίαρχους ως χειριστές της ανθρώπινης μαϊμουδίτσας των τσιμεντουπόλεων. Αυτό που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί η μικρή νεροχελώνα, ήταν το χάσιμο της ελευθερίας της, που την αντάλλαξε με λίγα χρωματιστά, φωτινά μπιχλιμπίδια. Η ανθρώπινη νόηση είναι καταδικασμένη να είναι ανελεύθερη και πάντα δέσμια των χειριστών δεσμωτών της που με τις θρησκείες, τον Άρτο και το Θέαμα την ελέγχει ως μηχανή παραγωγής πλούτου κι ευτυχίας … για τους άλλους.

Σήμερα όμως στις νεροχελωνίτσες των τσιμεντουπόλεων παρέχουν μονάχα «Θεάματα» χωρίς καθόλου «Αρτον»  … λογικόν αφού ο «Άρτος» είναι πλέον οι ίδιες.

Πολίτες ενός κατώτερου Θεού στο «Μεγάλο Μήλο»

Πάνω από 500.000 άτομα – ένα τέταρτο από αυτούς είναι παιδιά – ήταν άστεγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέτος, εν μέσω περιορισμένης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή στέγη. Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία με τους άστεγους στη Νέα Υόρκη να αυξάνονται μέσα σε ένα μόλις χρόνο κατά 39%. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία που φροντίζει για τα πρόσωπα χωρίς μόνιμη κατοικία, τον περασμένο Φεβρουάριο καταμετρήθηκαν 3.892 άστεγοι, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και δώδεκα χρόνια.

Η υπηρεσία σημείωσε ότι η καταμέτρηση έγινε μέσα σε ένα βράδυ, στις 6 Φεβρουαρίου και ενώ η θερμοκρασία στην πόλη ήταν υψηλή για την εποχή (4 βαθμοί Κελσίου). Η προηγούμενη καταμέτρηση των αστέγων είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2016, όταν στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έδειχνε -2 βαθμούς Κελσίου. Το 2005, όταν είχε ξεκινήσει η καταμέτρηση (μίας και μόνο νυχτας) οι άστεγοι του «Μεγάλου Μήλου» έφταναν τους 4.395.

Το Τμήμα Υπηρεσιών για Αστέγους σημείωσε ότι ένας λόγος για την αύξηση του αριθμού των αστέγων σε σύγκριση με το 2016 και το 2015 είναι και «η συνεχιζόμενη κρίση στην πρόσβαση στη στέγαση». Υπενθύμισε ότι από το 2005 μέχρι το 2015 το μέσο εισόδημα ενός νεοϋορκέζικου νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 4,8% όμως το ίδιο διάστημα η μέση τιμή των ενοικίων αυξήθηκε κατά 18,3%. Ο δήμος της Νέας Υόρκης υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για να ανατραπεί αυτή η τάση και ότι θα διαθέσει άμεσα 350 κλίνες για τους άστεγους και άλλες 360 μέχρι το τέλος του έτους.

Το 2015 ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ίδρυσε τις HOME-STAT, ομάδες που έρχονται σε επαφή με τους άστεγους και τους προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με τον δήμο, το 2016 οι ομάδες αυτές κατάφεραν να βοηθήσουν 748 ανθρώπους και να τους βγάλουν από τους δρόμους.

Οι άστεγοι στη Νέα Υόρκη αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των ανθρώπων που δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, 57.937 άνθρωποι φιλοξενούνται σε εστίες και από αυτούς οι 22.047 είναι παιδιά.

«Παρά τους υπολογισμούς σε εθνικό επίπεδο, η Νέα Υόρκη από μόνη της φτάνει σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ για αστέγους» είπε η Ζιζέλ Ρουτιέρ, εκπρόσωπος για την οργάνωση Συνασπισμός για τους Αστέγους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του HUD, γύρω στους 565.000 ζούσαν στους δρόμους σε αυτοκίνητα, καταλύματα για αστέγους, ή σε χρηματοδοτούμενα προσωρινά καταλύματα, σε μια έρευνα που έγινε μέσα σε μια νύχτα σε εθνικό επίπεδο. Σχεδόν ένα τέταρτο από τα άτομα αυτά ήταν 18 χρονών ή μικρότερα. Ο αριθμός των αστέγων στην μονοήμερη έρευνα είναι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος φέτος από την περσινή μέτρηση και 11% χαμηλότερος από το 2007, είπε το υπουργείο.

Οι πραγματικοί αριθμοί όμως είναι μάλλον ψηλότεροι από την εικόνα που δίνει το υπουργείο, γιατί πολλά άτομα που μένουν στο δρόμο δεν μίλησαν σε όσους έκαναν την έρευνα, καθώς κοιμόντουσαν σε κάποιου φιλικού προσώπου τον καναπέ ή σε υπόγειο συγγενή τους. Σε άλλη έρευνα, το υπουργείο είπε αυτό το μήνα ότι περίπου 1,49 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα καταλύματα αστέγων το 2014, 4,6% περισσότερα άτομα από το 2013, είπε η εκπρόσωπος Χέδερ Φλούιτ.

Πολλές πόλεις στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, μισθούς που έχουν παγώσει ή μειώνονται συνέχεια στις χαμηλότερες οικονομικές τάξεις και περιορισμούς στον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Όμως στον προυπολογισμό για Θεάματα δεν υπάρχουν «περιορισμοί»

Εσύ νεροχελωνίτσα μου απόλαυσε τους φωτισμένους δρόμους που σε τυφλώνουν και σε κρατούν φυλακισμένο, ναρκωμένο και υπάκουο μέσα στα φώτα των Θεαμάτων κι άνευ Αρτου.

@Ηω Αναγνώστου

*Πάτησε επάνω στις φωτογραφίες για να απολαύσεις την φυλακή σου σε μεγάλο μέγεθος!

NYC Christmas jpg (11)

NYC Christmas jpg (2)

NYC Christmas jpg a(5)

NYC Christmas jpg (A49)

NYC Christmas jpg b (5)

NYC Christmas jpg (38)

NYC Christmas jpg (1)

NYC Christmas jpg (4)

NYC Christmas jpg (7)

NYC Christmas jpg (8)

NYC Christmas jpg (9)

NYC Christmas jpg (10)

NYC Christmas jpg (12)

NYC Christmas jpg (14)

NYC Christmas jpg (16)

NYC Christmas jpg (17)

NYC Christmas jpg (18)

NYC Christmas jpg (19)

NYC Christmas jpg (20)

NYC Christmas jpg (21)

NYC Christmas jpg (22)

NYC Christmas jpg (23)

NYC Christmas jpg (24)

NYC Christmas jpg (25)

NYC Christmas jpg (26)

NYC Christmas jpg (27)

NYC Christmas jpg (28)

NYC Christmas jpg (29)

NYC Christmas jpg (30)

NYC Christmas jpg (31)

NYC Christmas jpg (32)

NYC Christmas jpg (33)

NYC Christmas jpg (34)

NYC Christmas jpg (35)

NYC Christmas jpg (36)

NYC Christmas jpg (37)

NYC Christmas jpg (39)

NYC Christmas jpg (40)

NYC Christmas jpg (41)

NYC Christmas jpg (42)

NYC Christmas jpg (43)

NYC Christmas jpg (44)

NYC Christmas jpg (45)

NYC Christmas jpg (46)

NYC Christmas jpg (47)

NYC Christmas jpg (48)

NYC Christmas jpg (50)

NYC Christmas jpg (51)

NYC Christmas jpg (52)

NYC Christmas jpg (53)

NYC Christmas jpg (54)

NYC Christmas jpg (55)

NYC Christmas jpg (56)

NYC Christmas jpg (57)

NYC Christmas jpg (58)

NYC Christmas jpg (59)

NYC Christmas jpg (60)

NYC Christmas jpg (61)

NYC Christmas jpg (62)

NYC Christmas jpg (63)

NYC Christmas jpg (64)

NYC Christmas jpg (65)

NYC Christmas jpg (66)

NYC Christmas jpg (67)

NYC Christmas jpg (68)

NYC Christmas jpg (69)

NYC Christmas jpg (70)

NYC Christmas jpg (71)

NYC Christmas jpg (72)

NYC Christmas jpg (73)

NYC Christmas jpg (74)

NYC Christmas jpg (75)

NYC Christmas jpg (76)