Topics:

Το Χωριό του Διαβόλου

Η βαλκανική χερσόνησος είναι μια γεωλογικά πανάρχαια περιοχή, που βρίθει σπάνιων μνημείων της Φύσης. Πρόκειται για παράξενες τοποθεσίες, που δημιούργησε η Φύση με υπομονή και έμπνευση και οι οποίες ζώνονται από μυστήρια, θρύλους και ανεξήγητα...

Το Χωριό του Διαβόλου

«Ένα φάντασμα στοιχειώνει τον Δυτικό Πολιτισμό. Το Φάντασμα των Βαλκανίων»

Η βαλκανική χερσόνησος είναι μια γεωλογικά πανάρχαια περιοχή, που βρίθει σπάνιων μνημείων της Φύσης. Πρόκειται για παράξενες τοποθεσίες, που δημιούργησε η Φύση με υπομονή και έμπνευση και οι οποίες ζώνονται από μυστήρια, θρύλους και ανεξήγητα φαινόμενα. Το όρος Ράνταν (Radan), που βρίσκεται στη νότια Σερβία, είναι ίσως η πιο παράξενη τοποθεσία στα Βαλκάνια. Πως μπορεί όμως να φτάσει κανείς εκεί;

Αν πάρετε το δρόμο από την πόλη Νις της νότιας Σερβίας προς την Πρίστινα, στο 80ο χιλιόμετρο θα συναντήσετε μια ξύλινη πινακίδα που γράφει: «Τζάβολια Βάρος (Χωριό του Διαβόλου), 9 χιλιόμετρα». Εκεί, στην πλαγιά του όρους Ράνταν, τριάντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη Κουρσούμλια βρίσκεται το φαράγγι Zuti Potok (Κίτρινο Ρέμα), που αν το ακολουθήσετε θα συναντήσετε σε υψόμετρο 660-700 μέτρων ένα παγκοσμίως πολύ σπάνιο μνημείο της Φύσης, το οποίο αποτελείται από 202 «πυραμίδες», που έχουν διαμορφωθεί από τη διάβρωση της γης. Έχουν ύψος 2 ως 15 μέτρα και πλάτος 0,5 ως 3 μέτρα και βρίσκονται σε δύο λαγκάδια: στο Τζάβολια (Του Διαβόλου) και στο Πάκλενα (Της Κολάσεως).

Το Ντζιάβολια Βάρος, που σημαίνει «Χωριό του Διαβόλου», βρίσκεται στο όρος Ράνταν της νότιας Σερβίας κοντά στη κωμόπολη Κουρσούμλια. Πρόκειται για ένα πολύ παράξενο τόπο, για ένα σπάνιο μνημείο της Φύσης που αποτελείται από 202 πυραμιδοειδείς κολόνες που δημιουργήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου από τη φυσική διάβρωση. Η Φύση γύρω από αυτό το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο έχει μια άγρια απόκοσμη ομορφιά ενώ από παντού αναβλύζουν κόκκινα νερά, υπερβολικά πλούσια σε σίδηρο και θείο. Ο τόπος στοιχειώνεται από τον δικό του θρύλο.

Η λαϊκή φαντασία αναφέρεται σε μια γαμήλια ακολουθία που ξαφνικά πέτρωσε από μια κατάρα. Ακόμη και σήμερα ψιθυρίζεται ότι τις νύχτες οι πετρωμένοι καλεσμένοι χορεύουν, ότι ακούγεται μια αλλόκοτη μουσική, αλλά μόλις πλησιάζει κανείς λίγο πιο κοντά όλα σταματούν. Κανείς πάντως δεν τολμά να μείνει εδώ τη νύχτα για να το διαπιστώσει. Οι επιστημονικές εξηγήσεις δεν αρκούν για να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής, που πιστεύουν σε κάθε λογής προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Ο θρύλος μας διδάσκει πως κάποτε, στην Ρωμαϊκή εποχή, υπήρχε εκεί ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος που είχε μία κόρη που ήταν ερωτευμένη με κάποιον που δεν τον ήθελε ο πατέρας της γιατί δεν το θεωρούσε αρκετά άξιο για την κόρη του. Η νέα κοπέλα ήταν όμως αποφασισμένη να μην παντρευτεί κάποιον ξένο κι εφόσον δεν μπόρεσε να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε, αποφάσισε να παντρευτεί τουλάχιστον τον αδελφό της.

Όταν τελικά έγινε ο γάμος, σύμφωνα με το θρύλο, και οι καλεσμένοι έφτασαν στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, τότε ξαφνικά πέτρωσαν όλοι! Ακόμη και σήμερα ψιθυρίζεται ότι τις νύχτες οι πετρωμένοι καλεσμένοι χορεύουν, ότι ακούγεται κάποια παράξενη μουσική, αλλά μόλις πλησιάζει κανείς λίγο πιο κοντά όλα σταματούν. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι είναι φύσει αδύνατον να μείνει κανείς εκεί τα μεσάνυχτά χωρίς να τρομάξει. Στην πραγματικότητα αυτές οι κολόνες ή πυραμίδες, όπως θέλετε, κινούνται, μειώνονται κι εξαφανίζονται και αυτό αποτελεί ένα πολύ σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.

Είναι τοποθετημένες σε ομάδες με κοινή βάση, αλλά υπάρχουν και μεμονωμένες, μοναχικές πυραμίδες. Η πρόσβαση στις πυραμίδες είναι πολύ δύσκολη και είναι αδύνατον κάποιος να ανέβει πάνω τους, επειδή έχει την αίσθηση ότι θα πέσουν πάνω του. Πέρα απ’ αυτό το υλικό κάτω από τα πόδια του κατολισθαίνει εύκολα και είναι αδιανόητο κάποιος να ανέβει πάνω.

Οι ειδικοί λένε πως αυτές οι πυραμίδες είναι αποτέλεσμα των χιλιάδων βροχών που έπεσαν τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Το «Χωριό του Διαβόλου» είναι επίσης γνωστό για τα εξαιρετικά νερά του, που αναβλύζουν από κόκκινες πηγές, γιατί εκεί το νερό βγαίνει μέσα από το κόκκινο χώμα. Στις δύο λίμνες, που δημιουργήθηκαν από τις πηγές, δεν υπάρχουν ψάρια γιατί το νερό είναι υπερβολικά πλούσιο σε σίδηρο και θείο.

Δεν είναι όμως μόνον η παράξενη γεωλογική σύσταση της περιοχής που προκαλεί το ενδιαφέρον των ερευνητών. Το παράξενο όρος Ράνταν είναι γνωστό επίσης και για τα περίεργα αντιβαρυτικά φαινόμενα που φιλοξενεί, πρόκειται δηλαδή για την «Πεντέλη» της Σερβίας! Ανέκαθεν οι κάτοικοι της κωμόπολης Μπόινικ, που βρίσκεται στη νότια Σερβία δυτικά του Λέσκοβατς, είχαν τη συνήθεια να κοιτούν προς το όρος Ράνταν και να προβλέπουν τις καιρικές μεταβολές. Αν το φθινόπωρο ή την άνοιξη μπορούσαν να διακρίνουν ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Ράνταν, τότε έλεγαν ότι ο καιρός θ’ άλλαζε προς το χειρότερο. Αυτή την εμπειρική γνώση τη χρησιμοποιούσαν για να ξέρουν, πότε ακριβώς θα έπρεπε να συγκεντρώσουν τα ξύλα εγκαίρως για να μην τους προλάβει η κακοκαιρία.

Το όρος Ράνταν είναι αναμφίβολα από τις πλέον περίεργες τοποθεσίες, όχι μόνον της Σερβίας, αλλά κι ολόκληρου του κόσμου! Εκεί, σύμφωνα με τις λαϊκές ιστορίες, είναι συχνές οι συναντήσεις των κοινών θνητών με τα όντα του νεραϊδόκοσμου. Ανεξήγητες φωτεινές σφαίρες (UFOs;) υπερίπτανται συνεχώς και μυστηριώδη «χρυσά σημεία» εμφανίζονται στις δορυφορικές φωτογραφίες. Ανεξιχνίαστες αντιβαρυτικές δυνάμεις (παρόμοιες με της Πεντέλης) ωθούν τα σταματημένα αυτοκίνητα προς τα πάνω κάνοντας τις πυξίδες κυριολεκτικά να τρελαίνονται!

Στην περιοχή του όρους Ράνταν υπάρχουν πάνω από 130 ιαματικές πηγές, που διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνον προς τη χημική τους σύσταση αλλά και προς τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το μόνο κοινό τους είναι ίσως ότι όλες τους παραμένουν ακόμη αναξιοποίητες, εφόσον τα θεραπευτικά νερά τους δε χρησιμοποιούνται παρά μονάχα από τους χωρικούς. Δεν είναι άσχετο εξάλλου ότι η περιοχή υπήρξε κατά τη βυζαντινή περίοδο τόπος ανάπαυσης της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας, της γυναίκας του Ιουστινιανού, ο οποίος και κατάγονταν από τη γειτονική Ναϊσό (Νις).

Ο θρύλος λέει ότι η Θεοδώρα διατηρούσε τη θεϊκή της ομορφιά κάνοντας καθημερινό λουτρό από τα ιαματικά νερά των πηγών του όρους Ράνταν. Η Θεοδώρα συνήθιζε μάλιστα να χρησιμοποιεί για το καθημερινό της μπάνιο νερό από διαφορετικές πηγές, έτσι ώστε ποτέ κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί να μη χρησιμοποιεί νερό με την ίδια χημική σύσταση! Για τα περίεργα φαινόμενα του όρους Ράνταν, γνωστά εδώ και δεκαετίες στους Σέρβους ερευνητές, ενδιαφέρθηκαν, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του Ράνταν Τουρς Β. Κάραζιτς, κι ορισμένοι στρατιωτικοί των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που από το 1999 σταθμεύουν στο γειτονικό Κόσοβο.

Αιτία ήταν η μεγάλη σύγχυση που προκλήθηκε μεταξύ των ειδικών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για την επιχείρηση απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Βοσνίας. Αυτή η σύγχυση οφείλονταν στα ανεξήγητα «χρυσά σημεία», που εμφανίστηκαν (χωρίς να εξαφανιστούν) στις δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής του όρους Ράνταν!

Οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι του ΝΑΤΟ είχαν φωτογραφήσει λεπτομερειακά περίπου 660 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης γύρω από το όρος Ράνταν. Στη διάρκεια όμως του Μοντάζ, όταν δηλαδή ο υπολογιστής συναρμολογούσε τις φωτογραφίες έτσι ώστε να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου της Σερβίας, εμφανίζονταν ανεξήγητα τρία «χρυσά σημεία» στο δορυφορικό χάρτη της χώρας. Αρχικά οι τεχνικοί νόμιζαν ότι υπήρχε κάποιο λάθος στο πρόγραμμα του υπολογιστή, το οποίο ωστόσο μάταια επιχείρησαν να διορθώσουν.

Τα «χρυσά σημεία» που είχαν ως επίκεντρο τους το όρος Ράνταν, ήταν αδύνατον να εξαλειφθούν!

Οι λιγοστοί ταξιδιώτες, που επιχειρούν την ανάβαση σε αυτό το μυστηριώδες όρος, γίνονται συχνά μάρτυρες της δράσης μιας πολύ παράξενης δύναμης, που έλκει σχεδόν τα πάντα προς την κορυφή του βουνού! Αυτή η δύναμη δείχνει να προτιμά συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, όπου όσοι έχουν ευαίσθητα νεύρα αισθάνονται ένα περίεργο μούδιασμα, ακόμη και ζαλάδες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν έντρομοι την προσπάθεια ανάβασης!

Υπάρχουν μάλιστα σημεία στον ανηφορικό δρόμο, όπου αν σβήσει κανείς τη μηχανή του αυτοκινήτου του, βγάλει ταχύτητα κι αφήσει το χειρόφρενο, το αυτοκίνητο, αντί να κυλήσει προς τα πίσω, τραβάει μόνο του προς την κορυφή του βουνού! Ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό το σημείο και η βελόνα της πυξίδας μετακινείται μόνη της κατά 65 μοίρες. Το πιο απίστευτο όμως είναι ότι αν ρίξει κανείς στο σημείο αυτό νερό στο έδαφος, αυτό, αντί να κυλήσει όπως είναι φυσιολογικό προς τα κάτω, αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, εκείνο τραβάει προς τα πάνω!

Κοντά στο όρος Ράνταν βρίσκονται και τα ερείπια της Μεντιάνα, δίπλα στην πόλη Νις (τη ρωμαϊκή Ναϊσσό), όπου ξεκουραζόταν ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος. Ο λόγος λένε ότι ήταν το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής. Στο «εξοχικό» του στη Μεντιάνα ο Κωνσταντίνος συνέταξε το Διάταγμα των Μεδιολάνων (313μ.κ.ε.) που καθιέρωσε την ανεξιθρησκία στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το γιατί διάλεξε ο Αυτοκράτορας να ξεκουράζεται στη Μεντιάνα παραμένει ανεξιχνίαστο μυστήριο. Λένε ότι εκεί ο Κωνσταντίνος επικοινωνούσε με τους εξωγήινους! [ή τους Ερπετοειδείς Επικυρίαρχους] Για να υποστηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό βασίζονται στα περίεργα μωσαϊκά, που διασώθηκαν εκεί. Φαίνεται ότι ο Κωνσταντίνος κατείχε κάποιο είδος μυστικής γνώσης, που αφορούσε αυτό το ιδιαίτερο μέρος.

Το κύριο χαρακτηριστικό του «Χωριού του Διαβόλου» είναι αυτές οι παράξενες κολόνες, πύργοι ή πυραμίδες που στις κορυφές έχουν κάτι σαν πέτρινα καπέλα και κεφάλια.

The Village of the Devil

TERRAPAPERS.COM_1-Djavolja-Varos

terrapapers.com_-7-Djavolja-Varos-1

terrapapers.com_2-Djavolja-Varos

terrapapers.com-3-djavolja-varos-

terrapapers.com-5-Djavolja-Varos
H ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Eνα ιδιαίτερο βιβλίο που φιλοδοξεί να συμβάλει μ’ έναν δικό του, μοναδικό κι “αιρετικό” τρόπο, στην ελληνική Βαλκανολογία και Σερβολογία. Αποτελεί έναν ιδιάζοντα “διανοητικό χάρτη”, κατασκευασμένο από δύο Βαλκάνιους συγγραφείς με διαφορετική εθνική καταγωγή αλλά και κοσμοθέαση, που ταξιδεύει τον αναγνώστη, ορθολογικά και μεταφυσικά, στο πολυσύνθετο σύμπαν της Σερβίας. Εκφράζει την “αρσενική” και τη “θηλυκή” όψη των Βαλκανίων. Δεν αντιλαμβάνεται τη Σερβία ασπρόμαυρα και αποσπασματικά, αλλά πολύχρωμα και συνθετικά. Στις σελίδες του παρελαύνουν θέματα άγνωστης ιστορίας, ανθρωπογεωγραφίας, επιστήμης, ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, λαογραφίας, μεταφυσικής, παραδοξολογίας, θρύλοι και παραδόσεις της Σερβίας.

Ιστορίες για βρυκόλακες και θαύματα, μυστήρια και παράξενες παραδόσεις, μαζί με Ιερή Γεωγραφία, τόπους δύναμης και αστικούς θρύλους (Urban Legends). Η ιστορία και η γεωπολιτική μαζί με τη μεταφυσική και την παραδοξολογία. Το ορθολογικό μαζί με το φαντασιακό. Κοντολογίς είναι ένας εξερευνητικός έντυπος οδηγός για την πραγματική και την ονειρική Σερβία. Αποτελεί απόσταγμα πολύχρονης μελέτης και βιωμάτων των δύο συγγραφέων του πάνω στα βαλκανικά, γιουγκοσλαβικά και σερβικά ζητήματα.

Οι συγγραφείς του δεν ταξίδεψαν μονάχα βιβλιογραφικά, μέσα από τις έρευνες και τις σκέψεις άλλων συγγραφέων. Δεν κατέφυγαν στην “ξενοδοχειακή δημοσιογραφία”, αλλά ταξίδεψαν πάρα πολλά χρόνια και συνεχώς στο χώρο αλλά και στο εσωτερικό σύμπαν της Σερβίας. Διέσχισαν μεγάλα τμήματα της χώρας και βίωσαν τις εμπειρίες, τις αγωνίες αλλά και τα όνειρα των κατοίκων της. Έζησαν στις πόλεις και στα χωριά της Σερβίας. Ειδικά στη σέρβικη ύπαιθρο, που είναι ένα αληθινό “Ποίημα Ανάμεσα στις Δαμασκηνιές”.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

@Γιώργος Στάμκος, Μίλιτσα Κοσάνοβιτς