Τρουφάκια με Λευκή Σοκολάτα

Αποτελεί την επίσημη «αγαπημένη» εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο! Τη συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις η γεύση της παραμένει ισχυρή και ξεχωριστή. Πρόκειται για τη σοκολάτα. Άνθρωποι από όλες τις ηλικιακές ομάδες...

Τρουφάκια με Λευκή Σοκολάτα

Αποτελεί την επίσημη «αγαπημένη» εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο! Τη συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις η γεύση της παραμένει ισχυρή και ξεχωριστή. Πρόκειται για τη σοκολάτα. Άνθρωποι από όλες τις ηλικιακές ομάδες και από τα δύο φύλα δηλώνουν πιστοί θαυμαστές της!

Η λευκή σοκολάτα προκύπτει από την επεξεργασία των καρπών του κακάο, οι οποίοι υφίστανται ζύμωση και ψήσιμο, προκειμένου να δημιουργηθεί η λεγόμενη «πάστα του κακάο». Οι κύριες κατηγορίες της σοκολάτας είναι τρεις. Πρόκειται για τη μαύρη, τη λευκή και τη γάλακτος, οι οποίες διαφέρουν όσον αφορά στο περιεχόμενο των στερεών του κακάο, των λιπαρών του γάλακτος, αλλά και του βουτύρου του κακάο.

Η λευκή σοκολάτα είναι φτιαγμένη από βούτυρο του κακάο, γάλα και ζάχαρη. Τις περισσότερες φορές το βούτυρο του κακάο έχει «χάσει» ένα μέρος από τη γεύση του προκειμένου να μην είναι πολύ έντονη η αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Για να χαρακτηριστεί μία σοκολάτα λευκή απαιτείται το 20% του βάρους της να είναι βούτυρο κακάο, το 14% ολικά στερεά, το 3,5% λιπαρά γάλακτος και η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες να μην υπερβαίνει το 55%.

Λόγω του μεγάλου ποσοστού του βουτύρου του κακάο και των λιπαρών του γάλακτος που περιέχει, η λευκή σοκολάτα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη θερμότητα. Πρέπει, λοιπόν, να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν πρόκειται να λιώσετε λευκή σοκολάτα, διότι τα διάφορα λίπη λιώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Το βούτυρο του κακάο λιώνει, για παράδειγμα, σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ οι λιπαρές ουσίες από τα στερεά γάλακτος λιώνουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και εάν υπερθερμανθούν θα σχηματίσουν συσσωματώματα.

Ειδικός χειρισμός για τη λευκή σοκολάτα. Η λευκή σοκολάτα δεν είναι εύκολη στους χειρισμούς. Όταν λιώσει, το βούτυρο του κακάο μπορεί να διαχωριστεί δημιουργώντας μια λιπαρή ένωση που ανακτάται με εκ νέου γαλακτωματοποίηση. Αυτό γίνεται με την τήξη μιας μικρής ποσότητας βουτύρου ή σοκολάτας και την προσθήκη της στη λιπαρή ένωση με «χτύπημα».

Όπως συμβαίνει και με τη μαύρη σοκολάτα, η προσθήκη νερού στο λιωμένο προϊόν οδηγεί σε κοκκώδες συσσωμάτωμα. Ωστόσο και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εκ νέου γαλακτωματοποίηση. Αν αποφασίσετε να υποκαταστήσετε μαύρη με λευκή σοκολάτα σε μια συνταγή, τότε μειώστε τη θερμοκρασία στο φούρνο, κατά περίπου 25°C, ώστε να αποφύγετε να καεί η σοκολάτα.

Τρούφες με λευκή σοκολάτα

Υλικά:
45 ml ξινή κρέμα γάλακτος 30%
55 gr βούτυρο καλής ποιότητας
200gr λευκή σοκολάτα
40 gr σταφίδες
4 κ.σ. ρούμι
1 κ.γλ. χυμό από ένα λάιμ
1/2 ποτήρι ινδοκάρυδο

Εκτέλεση: Ρίχνετε τις σταφίδες σε ένα μπολ, προσθέτετε το ρούμι, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Λιώνετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Προσθέτετε τη ξινή κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά και βγάζετε το μπολ από τον ατμό. Προσθέτετε τις σταφίδες και το χυμό από το λάιμ, ανακατεύετε και στη συνέχεια βάζετε το μπολ στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες μέχρι το μείγμα να σφίξει.

Με ένα κουτάλι για φρούτα σχηματίζετε μπαλάκια, τα οποία στη συνέχεια καλύπτετε με το ινδοκάρυδο. Συντηρείτε τις τρούφες στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση

@Aliki Alisa για το edwhellas/2013

terrapapers.com troyfa me leyki sokolata (1)

terrapapers.com troyfa me leyki sokolata (2)