Topics:

Chris Hedges: NATO – Επικίνδυνη Στρατιωτική Συμμαχία

Chris Hedges: NATO— Η Πιο Επικίνδυνη Στρατιωτική Συμμαχία Στον Πλανήτη Ο Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) και η βιομηχανία όπλων που εξαρτάται από αυτόν για κέρδη δισεκατομμυρίων, έχει γίνει η πιο επιθετική και...

Chris Hedges: NATO – Επικίνδυνη Στρατιωτική Συμμαχία

Chris Hedges: NATO— Η Πιο Επικίνδυνη Στρατιωτική Συμμαχία Στον Πλανήτη

Ο Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) και η βιομηχανία όπλων που εξαρτάται από αυτόν για κέρδη δισεκατομμυρίων, έχει γίνει η πιο επιθετική και επικίνδυνη στρατιωτική συμμαχία στον πλανήτη. Δημιουργήθηκε το 1949 για να ανακόψει την Σοβιετική επέκταση στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πολεμική μηχανή στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Έχει εξελιχθεί σε μια Παγκόσμια Πολεμική Μηχανή στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Το ΝΑΤΟ επέκτεινε το αποτύπωμά του, παραβιάζοντας τις υποσχέσεις προς την Μόσχα, μόλις τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, να ενσωματώσει στην συμμαχία 14 χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σύντομα θα προσθέσει την Φινλανδία και την Σουηδία. Βομβάρδισε την Βοσνία, την Σερβία και το Κόσοβο. Ξεκίνησε πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Συρία και την Λιβύη, με αποτέλεσμα σχεδόν ένα εκατομμύριο νεκρούς και περίπου 38 εκατομμύρια ανθρώπους να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους.

Χτίζει ένα στρατιωτικό αποτύπωμα στην Αφρική και την Ασία.

Προσκάλεσε την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία και την Νότια Κορέα, τους λεγόμενους «Asia Pacific Four», στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου του 2022. Έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στο Νότιο Ημισφαίριο, υπογράφοντας στρατιωτική εκπαίδευση – συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Κολομβία, από τον Δεκέμβριο του 2021. Έχει υποστηρίξει την Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, που έχει εισβάλει παράνομα και έχει καταλάβει τμήματα της Συρίας καθώς και του Ιράκ. Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία συμμετέχουν στην εθνοκάθαρση των Κούρδων της Συρίας και άλλων κατοίκων της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Ο Τουρκικός στρατός έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου – συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών αεροπορικών επιδρομών εναντίον καταυλισμού προσφύγων και χρήσης χημικών όπλων – στο βόρειο Ιράκ. Σε αντάλλαγμα για την άδεια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Φινλανδία και την Σουηδία να ενταχθούν στην συμμαχία, οι δύο Σκανδιναβικές χώρες συμφώνησαν να επεκταθούν.

Οι εγχώριοι νόμοι για την τρομοκρατία διευκολύνουν την καταστολή των Κούρδων και άλλων ακτιβιστών, αίρουν τους περιορισμούς τους στην πώληση όπλων στην Τουρκία και αρνούνται την υποστήριξη στο κίνημα που ηγούνται οι Κούρδοι για δημοκρατική αυτονομία στην Συρία. Είναι μεγάλο ρεκόρ για μια στρατιωτική συμμαχία που με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης κατέστη ξεπερασμένη και θα έπρεπε να είχε διαλυθεί.

Το ΝΑΤΟ και οι μιλιταριστές δεν είχαν καμία πρόθεση να αγκαλιάσουν το «μέρισμα της ειρήνης», να καλλιεργήσουν έναν κόσμο βασισμένο στην διπλωματία, τον σεβασμό των σφαιρών επιρροής και την αμοιβαία συνεργασία. Ήταν αποφασισμένο να παραμείνει στην επιχείρηση.

Η δουλειά του είναι ο πόλεμος.

Αυτό σήμαινε να επεκτείνει την πολεμική του μηχανή πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ευρώπης και να εμπλακεί σε αδιάκοπο ανταγωνισμό με την Κίνα και την Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ βλέπει το μέλλον, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο «ΝΑΤΟ 2030: Ενοποιημένοι για μια Νέα Εποχή », ως μάχη για ηγεμονία με αντίπαλα κράτη, ιδιαίτερα την Κίνα και ζητά την προετοιμασία παρατεταμένης παγκόσμιας σύγκρουσης.

«Η Κίνα έχει μια ολοένα και πιο παγκόσμια στρατηγική ατζέντα, που υποστηρίζεται από το οικονομικό και στρατιωτικό της βάρος», προειδοποίησε η πρωτοβουλία ΝΑΤΟ 2030. «Έχει αποδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει βία κατά των γειτόνων της, καθώς και οικονομικό εξαναγκασμό και εκφοβιστική διπλωματία πολύ πέρα ​​από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Την επόμενη δεκαετία, η Κίνα πιθανότατα θα αμφισβητήσει επίσης την ικανότητα του ΝΑΤΟ να οικοδομεί συλλογική ανθεκτικότητα, να προστατεύει κρίσιμες υποδομές, να αντιμετωπίζει νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το 5G και να προστατεύει ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού. Μακροπρόθεσμα, η Κίνα είναι ολοένα και πιο πιθανό να προβάλει στρατιωτική ισχύ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου δυνητικά στον Ευρωατλαντικό χώρο».

Η συμμαχία έχει απορρίψει την στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου που εξασφάλιζε ότι η Ουάσιγκτον ήταν πιο κοντά στην Μόσχα και το Πεκίνο από ό,τι αυτοί οι δύο μεταξύ τους. Ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει την Ρωσία και την Κίνα σε στενούς συμμάχους. Η Ρωσία, πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, ορυκτών και σιτηρών και η Κίνα, ένας κατασκευαστικός και τεχνολογικός κολοσσός, είναι ένας ισχυρός συνδυασμός. Το ΝΑΤΟ δεν κάνει πλέον διάκριση μεταξύ των δύο, ανακοινώνοντας στην πιο πρόσφατη δήλωση αποστολής του ότι η «εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είχε ως αποτέλεσμα «αμοιβαία ενισχυτικές προσπάθειες υπονόμευσης της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης που έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντά μας.

Στις 6 Ιουλίου 2022, ο Christopher Wray, διευθυντής του FBI και ο Ken McCallum, γενικός διευθυντής της βρετανικής MI5, πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο για να ανακοινώσουν ότι η Κίνα ήταν η «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια». Κατηγόρησαν την Κίνα, όπως και την Ρωσία, για παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Wray προειδοποίησε τους ηγέτες των επιχειρήσεων στους οποίους απευθύνθηκαν ότι η Κινεζική κυβέρνηση «είχε βάλει σκοπό να κλέψει την τεχνολογία σας, όποια κι αν είναι αυτή που κάνει τον κλάδο σας να ξεχωρίζει, και να την χρησιμοποιεί για να υπονομεύσει την επιχείρησή σας και να κυριαρχήσει στην αγορά σας».

Αυτήν η εμπρηστική ρητορική προμηνύει ένα δυσοίωνο μέλλον.

Δεν μπορεί κανείς να μιλά για πόλεμο χωρίς να μιλάει για αγορές. Η πολιτική και κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την φθίνουσα οικονομική τους ισχύ, τις οδήγησαν να αγκαλιάσουν το ΝΑΤΟ και την πολεμική μηχανή του ως αντίδοτο στην παρακμή του.

Η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της είναι τρομοκρατημένοι από την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας που αποσκοπεί να συνδέσει ένα οικονομικό μπλοκ περίπου 70 εθνών εκτός του ελέγχου των ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών, δρόμων και αγωγών φυσικού αερίου που θα ενσωματωθούν με την Ρωσία. Το Πεκίνο αναμένεται να δεσμεύσει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο BRI έως το 2027. Η Κίνα, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία, έχει οργανώσει την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία, το μεγαλύτερο εμπορικό σύμφωνο στον κόσμο με 15 χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού που εκπροσωπούν 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Αντιπροσωπεύει ήδη το 28,7% της παγκόσμιας παραγωγής, σχεδόν το διπλάσιο από το 16,8% των ΗΠΑ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας πέρυσι ήταν εντυπωσιακός 8,1%, αν και επιβραδύνθηκε σε περίπου 5% φέτος. Αντίθετα, ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2021 ήταν 5,7% – ο υψηλότερος από το 1984 – αλλά προβλέπεται ότι θα πέσει κάτω από το 1% φέτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.

Εάν η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Ινδία και άλλα έθνη απελευθερωθούν από την τυραννία του δολαρίου των ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και της Διεθνούς Εταιρείας Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (SWIFT), ένα δίκτυο μηνυμάτων που χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες όπως π.χ. ως οδηγίες μεταφοράς χρημάτων, θα πυροδοτήσει μια δραματική πτώση της αξίας του δολαρίου και μια οικονομική κατάρρευση στις ΗΠΑ. Οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, που έχουν οδηγήσει το χρέος των ΗΠΑ στα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, 6 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το συνολικό ΑΕΠ των ΗΠΑ, θα καταστεί αβάσταχτο. Η συντήρηση αυτού του χρέους κοστίζει 300 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Ξοδέψαμε περισσότερα για τον στρατό το 2021

801 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούσαν στο 38% των συνολικών παγκόσμιων δαπανών για τον στρατό, από ό,τι οι επόμενες εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, μαζί. Η απώλεια του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να μειώσουν τις δαπάνες, να κλείσουν πολλές από τις 800 στρατιωτικές τους βάσεις στο εξωτερικό και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές που προκλήθηκαν από την οικονομική κατάρρευση.

Είναι σκοτεινή ειρωνεία ότι το ΝΑΤΟ έχει επιταχύνει αυτήν την πιθανότητα.

Η Ρωσία, στα μάτια των στρατηγών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είναι το ορεκτικό. Ο στρατός της, ελπίζει το ΝΑΤΟ, θα βαλτώσει και θα υποβαθμιστεί στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις και η διπλωματική απομόνωση, λέει το σχέδιο, θα εκδιώξουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία. Στη Μόσχα θα εγκατασταθεί ένα πελατειακό καθεστώς που θα εκτελεί τις εντολές των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ έχει παράσχει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει σχεδόν 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην χώρα.

Η Κίνα, ωστόσο, είναι το κυρίως πιάτο. Ανίκανοι να ανταγωνιστούν οικονομικά, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν στραφεί στο αμβλύ όργανο του πολέμου για να ακρωτηριάσουν τον παγκόσμιο ανταγωνιστή τους.

Η πρόκληση της Κίνας αντιγράφει το ΝΑΤΟϊκό δόλωμα της Ρωσίας.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ και το πραξικόπημα του 2014 με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο οδήγησαν την Ρωσία να καταλάβει πρώτα την Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία, με τον μεγάλο Ρωσικό πληθυσμό της και στην συνέχεια να εισβάλει σε όλη την Ουκρανία για να ματαιώσει τις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος χορός του θανάτου παίζεται με την Κίνα πάνω από την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της Κινεζικής επικράτειας μαζί με την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό. Η Κίνα πετά πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν και οι ΗΠΑ στέλνουν ναυτικά πλοία μέσω του στενού της Ταϊβάν που συνδέει την Νότια και την Ανατολική Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken τον Μάιο του 2022 χαρακτήρισε την Κίνα την πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για την διεθνή τάξη, αναφέροντας τις αξιώσεις της στην Ταϊβάν και τις προσπάθειές της να κυριαρχήσει στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, σε ένα διαφημιστικό κόλπο που μοιάζει με τον Ζελένσκι, πόζαρε πρόσφατα με έναν αντιαρματικό εκτοξευτή πυραύλων σε μια φωτογραφία της κυβέρνησης.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ένα μπόνους για την βιομηχανία όπλων, η οποία, δεδομένης της ταπεινωτικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, χρειαζόταν μια νέα σύγκρουση. Οι τιμές των μετοχών της Lockheed Martin αυξήθηκαν κατά 12%. Η Northrop Grumman σημειώνει άνοδο 20%. Ο πόλεμος χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για να αυξήσει την στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ χτίζουν μια μόνιμη στρατιωτική βάση στην Πολωνία. Η δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ των 40.000 ατόμων επεκτείνεται σε 300.000 στρατιώτες.

Δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα ξεχύνονται στην περιοχή.

Η σύγκρουση με την Ρωσία, ωστόσο, έχει ήδη γυρίσει μπούμερανγκ. Το ρούβλι έχει εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδά της τελευταίας επταετίας έναντι του δολαρίου. Η Ευρώπη οδεύει προς την ύφεση λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και του φόβου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τις προμήθειες. Η απώλεια Ρώσικων σιτηρών, λιπασμάτων, φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω των δυτικών κυρώσεων, δημιουργεί όλεθρο στις παγκόσμιες αγορές και ανθρωπιστική κρίση στην Αφρική και την Μέση Ανατολή. Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μαζί με τις ελλείψεις και τον ακρωτηριασμό του πληθωρισμού, φέρνουν μαζί τους όχι μόνο στερήσεις και πείνα, αλλά και κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια. Η κλιματική έκτακτη ανάγκη, η πραγματική υπαρξιακή απειλή, αγνοείται για να κατευναστούν οι θεοί του πολέμου.

Οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο είναι τρομακτικά επιπόλαιοι όσον αφορά την απειλή του πυρηνικού πολέμου.

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι «θα αντιμετωπίσετε μεγαλύτερες συνέπειες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία» εάν επέμβουν απευθείας στην Ουκρανία και διατάξουν τις Ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Η εγγύτητα με την Ρωσία των Αμερικανικών πυρηνικών όπλων με έδρα το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία σημαίνει ότι οποιαδήποτε πυρηνική σύγκρουση θα εξαφάνιζε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με περίπου 4.000 κεφαλές η καθεμία στα στρατιωτικά τους αποθέματα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα είναι «εντελώς απαράδεκτη» και «συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες», χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες. Είναι αυτό που οι στρατηγοί των ΗΠΑ αναφέρουν ως «σκόπιμη ασάφεια».

Ο Αμερικανικός στρατός, μετά τα φιάσκο του στην Μέση Ανατολή, έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ασύμμετρου πολέμου στην αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας. Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016 πραγματοποίησε ένα πολεμικό παιχνίδι στο οποίο η Ρωσία εισέβαλε σε μια χώρα του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και χρησιμοποίησε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οι αξιωματούχοι του Ομπάμα ήταν διχασμένοι σχετικά με το πώς να απαντήσουν.

«Η αποκαλούμενη Αρχική Επιτροπή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας —συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών του υπουργικού συμβουλίου και μελών του Μικτού Επιτελείου— αποφάσισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ανταπαντήσουν με πυρηνικά όπλα» γράφει ο Eric Schlosser στο The Atlantic. «Οποιοσδήποτε άλλος τύπος απάντησης, υποστήριξε η επιτροπή, θα έδειχνε έλλειψη αποφασιστικότητας, θα έβλαπτε την Αμερικανική αξιοπιστία και θα αποδυνάμωνε την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η επιλογή ενός κατάλληλου πυρηνικού στόχου αποδείχθηκε δύσκολη. Το χτύπημα της Ρωσικής δύναμης εισβολής θα σκότωνε αθώους πολίτες σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Το χτύπημα στόχων εντός της Ρωσίας μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. Στο τέλος, η Επιτροπή Αρχών του NSC συνέστησε μια πυρηνική επίθεση στη Λευκορωσία – ένα έθνος που δεν είχε παίξει κανέναν ρόλο στην εισβολή συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά είχε την ατυχία να είναι σύμμαχος της Ρωσίας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σχηματίσει μια Ομάδα Τίγρης από αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας για να διεξάγει πολεμικά παιχνίδια για το τι πρέπει να κάνει εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τους New York Times. Η απειλή του πυρηνικού πολέμου ελαχιστοποιείται με τις συζητήσεις για «τακτικά πυρηνικά όπλα», λες και οι λιγότερο ισχυρές πυρηνικές εκρήξεις είναι κατά κάποιο τρόπο πιο αποδεκτές και δεν θα οδηγήσουν στη χρήση μεγαλύτερων βομβών.

Ποτέ, συμπεριλαμβανομένης της Κουβανικής πυραυλικής κρίσης, δεν βρεθήκαμε πιο κοντά στον γκρεμό του πυρηνικού πολέμου.

«Μια προσομοίωση που επινοήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ξεκινά με την Μόσχα να εκτοξεύει πυρηνική προειδοποιητική βολή. Το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό χτύπημα και ο πόλεμος που ακολούθησε αποφέρει περισσότερα από 90 εκατομμύρια θύματα τις πρώτες του ώρες», ανέφεραν οι New York Times.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φαίνονται αποφασισμένοι να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια όπλων στη σύγκρουση για μήνες, αν όχι χρόνια – τόσο περισσότερο το αδιανόητο γίνεται νοητό. Το φλερτ με τον Αρμαγεδδώνα για να ωφεληθεί η βιομηχανία όπλων και να πραγματοποιηθεί η μάταιη προσπάθεια για την ανάκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ είναι στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά απερίσκεπτο και στην χειρότερη γενοκτονία.

@Chris Hedges / Χαρακτηριστική φωτογραφία Mr. Fish