Topics:

Η Επιστήμη Τέχνη και Φιλοσοφία της Χειροπρακτικής

Η Αλήθεια για την Χειροπρακτική και για τους Χειροπράκτες. Ο χειροπράκτης προσεγγίζει κάθε πάθηση μέσω του νευρικού συστήματος. Η υγεία, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, εξαρτάται από την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά...

Η Επιστήμη Τέχνη και Φιλοσοφία της Χειροπρακτικής

Η Αλήθεια για την Χειροπρακτική και για τους Χειροπράκτες.

Ο χειροπράκτης προσεγγίζει κάθε πάθηση μέσω του νευρικού συστήματος. Η υγεία, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, εξαρτάται από την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά στοιχεία του σώματος, όπως τα κύτταρα και τα όργανα, λειτουργούν με ερεθίσματα που μεταδίδονται μέσω του νευρικού συστήματος. Οταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή κάποια διατάραξη στην διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων, τότε τα κύτταρα ή τα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Με αποτέλεσμα την εμφάνιση της ασθένειας.

Θα πρέπει να μην θεωρούμε ότι η σπονδυλική στήλη είναι ένας σωρός από οστά ούτε μία κατασκευή με σημεία σύνδεσης των μυών κίνησης και στάσης. Είναι γεγονός ότι τα πιο ευαίσθητα και τα πιο σημαντικά όργανα του νευρικού συστήματος, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, βρίσκονται αγκαλιασμένα και προστατευμένα από το κρανίο και την σπονδυλική στήλη αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, από την σπονδυλική στήλη εκφύονται τα 31 ζεύγη σπονδυλικών νεύρων που τροφοδοτούν διάφορους ζωτικούς ιστούς.

Παρόλο που η σπονδυλική στήλη παρέχει προστασία στα ζωτικά αυτά νεύρα, είναι πιθανόν να προκληθούν διαταραχές στο νευρικό σύστημα και ακολούθως στα υπόλοιπα οργανικά συστήματα. Κάτι τέτοιο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει όταν κάποιος σπόνδυλος βρίσκεται εκτός φυσιολογικής θέσης και πιέζει ή εγκλωβίζει κάποιο νωτιαίο νεύρο.

Η χειροπρακτική υποστηρίζει και αποδεικνύει ότι οι περισσότερες ασθένειες οφείλονται στην δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οπότε ο χειροπράκτης με τις κατάλληλες ανατάξεις των σπονδύλων αφαιρεί την πίεση από τα εκφυόμενα σπονδυλικά νεύρα.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψη το στάδιο και το είδος της πάθησης, την ηλικία και τον τρόπο ζωής του ασθενούς, αλλά και τους ψυχολογικούς παράγοντες που τον επηρεάζουν ένας χειροπράκτης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας κάθε ανθρώπου.

Ο χειροπράκτης προφανώς γνωρίζει και δεν ανατάσσει κάθε κινούμενο σπόνδυλο ή εξωσπονδυλική άρθρωση.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών, διότι υπάρχουν και οι αυτοαποκαλούμενοι «επαγγελματίες», εκείνοι που έχουν διδαχτεί την χειροπρακτική σε σεμινάρια και από βιβλία, που η εκπαίδευσή τους ολοκληρώθηκε σε ελάχιστες ώρες, που δεν έχουν κάνει πρακτική εξάσκηση και η εμπειρία τους είναι από μηδενική έως μηδαμινή, ωστόσο προσπαθούν να πείσουν τους πάσχοντες ότι ο γενικός χειρισμός της σπονδυλικής στήλης κάνει καλό. Με ποιο δικαίωμα μπορεί κάποιος να πάρει τέτοια ευθύνη και να εφαρμόσει τις λιγοστές του γνώσεις περί σπονδυλικών παθήσεων, και όχι μόνο, στο σώμα σας;

Ποιος παίρνει την ευθύνη και ιδρύει μη αναγνωρισμένες σχολές, στις οποίες διδάσκουν τυχαία άτομα σε κάποιους πώς να «εξετάζουν», πώς να «αναλύουν» και πώς να «θεραπεύουν» μυοσκελετικές παθήσεις; Δυστυχώς αναφέρομαι σε γεγονότα, αφού στην πατρίδα μας λειτουργούν σχολές δίχως επιστημονικό υπόβαθρο. Σπονδύλους και οστά μπορεί οποιοσδήποτε να τα κινήσει. Μην ξεχνάτε τους βοσκούς των ορεινών περιοχών, που αναγκαστικά μάθαιναν να επαναφέρουν τα οστά των ζώων στην θέση τους, προκειμένου αυτά να επιστρέφουν περπατώντας στην στάνη για άρμεγμα. Είναι άξιοι θαυμασμού όσοι μπορούσαν να το κάνουν, χωρίς να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Ισως ακούγεται υπερβολικό, όμως έτσι είναι.

Υπάρχουν άνθρωποι στον χοίρο της υγείας οι οποίοι, αν και στερούνται τον τίτλο του ειδικού, κάνουν χειρισμούς σε ασθενείς χωρίς να έχουν εξετάσει την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του «κρακ». Αυτό προκύπτει από έλλειψη γνώσεων και από επιπολαιότητα.

Ο χειροπράκτης πρέπει να είναι ικανός:
1 Να βρίσκει ποιος σπόνδυλος είναι υπεξαρθρωμένος και πώς προκλήθηκε το υπεξάρθρημα.
2 Να βρίσκει ποιος σπόνδυλος είναι εκτός θέσης και πότε συνέβη αυτό.
3 Να αποδεικνύει ότι υπάρχει νευρική διαταραχή.
4 Να αποδεικνύει την ακριβή θέση του υπεξαρθρωμένου σπονδύλου.
5 Να αποδεικνύει την ακριβή κατεύθυνση της ανάταξης.
6 Να γνωρίζει το είδος της τεχνικής που θα χρησιμοποιήσει.

Το σώμα μετά αναλαμβάνει το υπόλοιπο έργο.

Ας μην είμαστε αχάριστοι και ξεχνάμε τις εκπληκτικές δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Την τελειότητα στην κατασκευή και στην λειτουργία του. Το ανθρώπινο σώμα είναι προικισμένο με την ικανότητα της αυτο θεραπείας. Ο ομοιοστατικός, λοιπόν, χαρακτήρας του προσπαθεί να φέρει την ίαση και να επαναφέρει την αρμονία.

Επειτα από πάμπολλες μελέτες και έρευνες, στις ΗΠΑ η χειροπρακτική πλέον καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον χώρο της υγείας, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. Η φοίτηση σε Πανεπιστημιακή σχολή χειροπρακτικής σήμερα στις ΗΠΑ απαιτεί οκτώ ακαδημαϊκά έτη.

Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα, στην γενέτειρα της χειροπρακτικής, βρισκόμαστε ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Με πρωτοπόρο στον αγώνα για την εδραίωση του τμήματος της χειροπρακτικής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια τον Κλεάνθη Λιγυρό, τον πρώτο Έλληνα ιατρό που σπούδασε την χειροπρακτική και φίλο του Ντ.Ντ. Πάλμερ, κι ο αγώνας τώρα συνεχίζεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτικών. Παρά την κατοχύρωση και την θεσμοθέτηση του επαγγέλματος σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα μένει πίσω. Χρόνια πίσω, διότι οι νομοθέτες δεν έχουν πάρει την απόφαση να εισαγάγουν την επιστήμη της χειροπρακτικής στα πρωτοβάθμια προγράμματα περίθαλψης και υγείας. Επομένως, για την δική σας ασφάλεια και ποιότητα ζωής, σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε πάντα σε επιστήμονες, σε αποφοίτους αναγνωρισμένων πανεπιστημίων και όχι σε άτομα με ανεπαρκείς, μη ακαδημαϊκού επιπέδου γνώσεις για τον χειρισμό της σπονδυλικής στήλης. Με δεδομένο ότι, ως χειροπράκτες, αναφερόμαστε πάντα σε παθήσεις και θεραπείες της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος. (κεφάλαιο

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στο εξειδικευμένο και ευρύ κοινό. Ασχολείται με την δύναμη του νευρικού συστήματος που ενοικεί στο κρανίο και την σπονδυλική μας στήλη και είναι ο γενικός συντονιστής των λειτουργιών του σώματος, μηδεμιάς εξαιρουμένης. Ο έλεγχος και η ανάλυση της σπονδυλικής μας στήλης γίνεται με συγκεκριμένες επιστημονικές μεθόδους καθώς και με την χρήση και ανάλυση απεικονιστικών μέσων.

Ο χειροπράκτης εντοπίζει σε ποιο σημείο της σπονδυλικής στήλης υπάρχει πρόβλημα, ή υπεξάρθρημα όπως το αποκαλούμε στην ορολογία της χειροπρακτικής, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πίεση που ασκείται σε διάφορες νευρικές ίνες και δημιουργεί δυσλειτουργία και πόνο. Μέσα από τη στατική ψηλάφηση, την ανάλυση στάσης και κίνησης του σώματος και με την εφαρμογή επιστημονικών τεχνικών των αποκαλούμενων ανατάξεων, ο χειροπράκτης αφαιρεί την πίεση αυτή ελευθερώνοντας έτσι την ροή των ώσεων στα νεύρα, με σκοπό την μεταφορά των νευρικών εντολών σε όλους τους ιστούς του σώματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται και συντρέχουσα ιατρική περίθαλψη.

Πιστεύουμε σε αυτή την δύναμη, που δημιούργησε το νευρικό σύστημα, που ενοικεί σε όλους τους οργανισμούς και εκφράζεται ως ζωή. Αν κάτι διαταράξει αυτή την ομοιόσταση, τότε η επιστήμη της χειροπρακτικής επεμβαίνει με τις ανατάξεις, προκειμένου να επαναφέρει στην σωστή λειτουργία το νευρικό σύστημα σε ανθρώπους και ζώα, όπου φυσικά επιτρέπεται και όπου η βλάβη είναι αναστρέψιμη.

@Δρ. Σκαρπαθάκης Σταύρος: Σπούδασε στο Palmer College of Chiropractic και αποφοίτησε το 2004. Εκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική (Bournemouth UK). Είναι ο πρώτος και μοναδικός Xειροπράκτης στην Ελλάδα με εξειδίκευση στα ζώα. Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΣΕλΧ και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής. Είναι επίσης συν-συγγραφέας του βιβλίου “Η Επιστήμη, Τέχνη και Φιλοσοφία της Χειροπρακτικής”.

Η Επιστήμη, Τέχνη και Φιλοσοφία της Χειροπρακτικής.

Καραμάνη Ελένη, Σκαρπαθάκης Σταύρος.

Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η διαδρομή μου στη χειροπρακτική – Ελένη Καραμάνη
Συνυπάρχω με την χειροπρακτική ατενίζοντας το μέλλον – Σταύρος Σκαρπαθάκης
Η επιστήμη της χειροπρακτικής στην Ελλάδα και στον κόσμο
Ανθρώπινες μαρτυρίες από τη χειροπρακτική
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΕΣ
ΝΕΥΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΞΑΡΘΡΗΜΑ
ΑΓΧΟΣ
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ
Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΑΧΗΣ – Η ΣΕΙΣΙΣ
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ
Η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙA
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
ΧΡΟΝΙΟΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ
ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ
ΓΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΓΛΟΥΤΟ, ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ
ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΑ ΑΡΘΡΩΣΗ
ΠΤΩΣΗ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ
Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ
ΣΚΟΛΙΩΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ, ΑΝΑΤΑΞΗ, ΑΣΚΗΣΗ
Η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ (FROZEN SHOULDER)
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
ΑΝΩ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ
ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΚΑΚΩΣΗ (WHIPLASH INJURY)
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ, ΕΞΩΑΡΘΡΙΚΟΣ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΟ ΠΟΔΑ
Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ
ΑΣΘΜΑ
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
ΕΝΤΕΡΟ
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΗΣΗ
ΝΕΥΡΟΠΕΠΤΙΔΙΑ
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΛΟΙΟΣ
ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΥΠΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
ΤΟ ΑΛΟΓΟ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

304 σελίδες. Χρονολογία Eκδοσης: Σεπτέμβριος 2017 / Διαστάσεις 24×17
Τιμή από 30,00 € συν 4,50€ έξοδα αποστολής κι αντικαταβολής
Τηλέφωνο παραγγελίας: 6907070703 και στο mail: mwohellas@gmail.com

ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ