Topics:

Ξεδιψάστε με Αρωματικό Νερό

Αν και μόνο η ιδέα του να πιείτε νερό σας αφήνει παγερά αδιάφορους, δοκιμάστε να ξεδιψάσετε με ένα αρωματικό νερό με φρούτα και βότανα, που σίγουρα προσθέτουν άρωμα και γεύση, ενώ βοηθουν και στην αποτοξίνωση...

Ξεδιψάστε με Αρωματικό Νερό

Το νερό αποτελεί, ίσως, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο και για τους ζωντανούς οργανισμούς. Για να χαρακτηριστεί ως πόσιμο, το νερό απαιτείται να καλύπτει ορισμένες προδιαγραφές με βάση τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Για να καθοριστεί ως πόσιμο και ΚΑΘΑΡΟ το νερό … είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Το νερό είναι ένας πολύτιμο για την ζωή και την επιβίωση, αλλά και πολύ ευαίσθητος και πολύπαθος, φυσικός πόρος. Είναι το πολυπληθέστερο στοιχείο της φύσης αφού καλύπτει το 70% του πλανήτη και μετά το οξυγόνο αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής. Η έντεχνη έλλειψη του και κατά προέκταση η αυξανόμενη ζήτηση οδηγούν σε προβλήματα με επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, στην υγεία και στην καθημερινή μας ζωή. Ετσι λένε. Όμως από πότε ένας φυσικός πόρος, όπως το νερό είναι επικίνδυνο και πρέπει να ελεγχθεί και να εμπορευματοποιηθεί; Αραγε μετά τι; Μήπως έχει σειρά ο αέρας;

Νερό: ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του αρχαίου επιθέτου Νηρός (αρχαία ελληνική «νεαρός») < έκφραση «νηρόν ὕδωρ» (φρέσκο νερό).

Παρότι το νερό είναι ένα τόσο ζωτικής σημασίας στοιχείο, ως φυσικός πόρος είναι περιορισμένος και άνισα κατανεμημένος. Η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση σε καθαρές πηγές νερού πάντα επηρέαζαν την οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης μιας χώρας ή περιοχής. Γι αυτό το λόγο, το νερό αποτέλεσε ανέκαθεν πηγή έντασης και σημαντικός παράγοντας συρράξεων μεταξύ της ανθρωπότητας όσο την γνωρίζουμε επίσημα κι ανεπίσημα.

Το μόριο του νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου (Η) και ένα άτομο οξυγόνου (Ο). Έχει χημικό τύπο H2O αλλά σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και οι χημικοί τύποι ΗΟΗ και σπανιότερα ΟΗ2. Η σχετική αναλογία μαζών του υδρογόνου και του οξυγόνου είναι 2,016:16,000 περίπου δηλ. 1:8. Το νερό μέχρι το 18ο αιώνα θεωρούνταν ως στοιχείο. Πρώτος ο πατέρας της νεότερης χημείας Λαβουαζιέ απέδειξε ότι είναι ένωση του υδρογόνου και του οξυγόνου.

Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές, άχρωμο, άοσμο, δροσερό (θερμοκρασίας 7 – 11 βαθμών Κελσίου). Πρέπει να περιέχει μικρή ποσότητα ανόργανων αλάτων (0,5 g/L), γιατί το καθαρό νερό χωρίς διαλυμένα άλατα είναι βλαβερό για τον οργανισμό, εξαιτίας της μεγάλης διαπιδυτότητας των κυττάρων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ψάρια πεθαίνουν όταν μεταφερθούν σε γλυκό νερό και ψάρια του γλυκού νερού πεθαίνουν αμέσως μόλις τοποθετηθούν μέσα σε αποσταγμένο νερό, γιατί καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια (αιμόλυση).

Το πόσιμο νερό περιέχει διαλυμένο οξυγόνο, άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα, ελάχιστα ίχνη οργανικών ουσιών, καθώς και ίχνη φυτικών μικροοργανισμών. Το πόσιμο νερό πρέπει να εξετάζεται φυσικά (θερμοκρασία, διαύγεια, γεύση, οσμή), χημικώς (ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος ουσιών, σκληρομετρία), μικροσκοπικά (έρευνα μικροοργανισμών), βακτηριολογικά (καλλιέργεια των μικροβίων του νερού) και τοπογραφικά (θέση πηγής, διαδρομής του νερού).

Επομένως, το νερό που χρησιμοποιούμε είτε για την προσωπική μας χρήση (ως πόσιμο, μαγείρεμα, σωματική καθαριότητα κλπ.) είτε ως νερό κολυμβητικής δεξαμενής έχει τεράστια σημασία για την υγεία, φυσική, συναισθηματική και νοητική και θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε βλαβερό μικροοργανισμό, επειδή το νερό είναι Πηγή Ζωής για τον άνθρωπο, τα ζώα τα φυτά.

DRINK CHARGER ogronite MWO 1200x800

Η σημασία του Νερού για τον Ανθρώπινο οργανισμό είναι τεράστια.
H σημασία του ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΕΡΟΥ είναι ανεκτίμητη

Αποτελεί το εσωτερικό περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος, μέσα στο οποίο λειτουργούν τα διάφορα όργανα. Είναι ο φυσικός διαλύτης και το μέσο μεταφοράς των διαφόρων θρεπτικών συστατικών ουσιών καθώς και αποβλήτων του οργανισμού. Σαν δομικό συστατικό αποτελεί το 75-85% του μυϊκού ιστού, το 83% του αίματος και το 20-25% των οστών. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, της πίεσης του αίματος, του πεπτικού συστήματος και της εγκεφαλικής λειτουργίας, αφού τα 3/4 του εγκεφάλου είναι νερό.

Ο πρώτος κανονισμός σχετικά με την κατανάλωση νερού, προς αποφυγή μολυσματικών ασθενειών, εκδόθηκε το έτος 1912. Ο κανόνας απαγόρευε τη διάθεση ποτηριών κοινής χρήσης σε επιβάτες αμαξοστοιχιών, οι οποίες εκτελούσαν διαπολιτειακά δρομολόγια στις Η.Π.Α. Αργότερα, οι νομοθέτες αντιλήφθηκαν ότι η παραπάνω οδηγία είναι ελλειπής, αφού μικρόβια – βακτήρια μεταφέρει και το νερό, όχι μόνο ο άνθρωπος και το σκεύος το οποίο χρησιμοποιεί.

Τα πρώτα λοιπόν κριτήρια καταλληλότητας πόσιμου νερού – λαμβάνοντας υπόψην την υγιεινή του ανθρώπου, του νερού και την καθαριότητα του σκεύους – νομοθετήθηκαν το έτος 1914 και αφορούσαν το συνολικό αριθμό βακτηρίων, ο οποίος δεν έπρεπε να υπερβεί τις δύο αποικίες βακτηρίων ανά 100 ml νερού. Τα πρώτα κριτήρια είχαν χαρακτήρα κυρίως πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών από τις μετακινήσεις του πληθυσμού μέσω πλοίων και τρένων.

Το ΚΑΘΑΡΟ νερό θεωρείται το πλέον σημαντικό και αναντικατάστατο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο. Αδυναμία επαρκούς πρόσληψης οδηγεί πολύ γρήγορα σε σημαντικές βλάβες. Ήδη σε 2 με 4 μέρες, ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει τις ουσίες που κανονικά θα έπρεπε με τα ούρα (ουρία, ουρικό οξύ, κρεατινίνη κ.α.) και οδηγείται τελικά σε υπογλυκαιμία.

Το ισοζύγιο ύδατος προσδιορίζεται από το αλγεβρικό άθροισμα των ποσοτήτων νερού που προσλαμβάνει και αποβάλει ένας άνθρωπος σε ημερήσια βάση. Σε γενικές γραμμές προσλαμβάνει νερό από τα διάφορα ποτά που καταναλώνει καθώς και από τις στερεές τροφές που προσλαμβάνει. Θετική συμμετοχή στο ισοζύγιο ύδατος έχει επίσης το νερό οξείδωσης (νερό που παράγεται στον οργανισμό από τις μεταβολικές του αντιδράσεις). Στον αντίποδα, οι αρνητικές συνιστώσες του ισοζυγίου (σε φθίνουσα σειρά) είναι το νερό που αποβάλλεται με τα ούρα, τα κόπρανα, το νερό που αποβάλλεται από το δέρμα και τέλος η ποσότητα που αποβάλλεται από τους πνεύμονες.

Το καλοκαίρι απαιτεί ελαφρύ ντύσιμο και πολλά υγρά. Το νερό είναι σύμμαχος του οργανισμού, αφού φροντίζει το δέρμα, την υγεία μας και φυσικά βοηθάει στην απώλεια κιλών. Αν δεν εκτιμάτε τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου αυτό το δώρο της φύσης, τουλάχιστον προτιμήστε το τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Αν και μόνο η ιδέα του να πιείτε νερό σας αφήνει παγερά αδιάφορους, δοκιμάστε να ξεδιψάσετε με ένα αρωματικό νερό με φρούτα και βότανα, που σίγουρα προσθέτουν άρωμα και γεύση, ενώ βοηθουν και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες για να δημιουργήσετε τα αρωματικά νερά που λατρεύουν οι εκλεκτικοί κι απαιτητικοί στις γεύσεις.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Τα βασικά υλικά είναι:
Φρούτα της προτίμησής σας (εκτός από μπανάνα)
Αρωματικά βότανα. Ενισχύουν πολύ την γεύση των φρούτων και βγάζουν ένα ξεχωριστό άρωμα.
Βαζάκια με καπάκι
Ξύλινη κουτάλα
Πάγος και νερό

Νερό με φράουλες και λεμόνι
Νερό και Παγάκια
4-6 κομμένες Φράουλες
½ Λεμόνι σε φέτες
Λίγο Βασιλικό ή Δυόσμο

Νερό με Καρπούζι
Νερό και Παγάκια
2 φέτες Καρπούζι κομμένες σε μικρά τρίγωνα
Λίγο Βασιλικό ή Δυόσμο

Νερό με Blueberry και Πορτοκάλι
Νερό και Παγάκια
2 Πορτοκάλια σε φέτες
1 χούφτα Blueberries
φρέσκα φυλλαράκια μέντας

Νερό με Αγγούρι, Φράουλες, Lime και Μέντα
Νερό και Παγάκια
1 φλ Φράουλες σε κομμάτια
1 φλ Αγγούρι σε φέτες
2 Limes σε φέτες
¼ φλ φρέσκια Μέντα

Νερό με Ανανά και Μέντα
Νερό και Παγάκια
1 Ανανά
Λίγα φυλλαράκια Μέντα ή Δυόσμο
λίγο τζίντζερ

Νερό με Αγγούρι και Ακτινίδιο
Νερό και Παγάκια
6 Ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1 Αγγούρι σε φέτες

Νερό με Μήλο και Κανέλα
Νερό και Παγάκια
1 Μήλο σε φέτες
2 ξυλάκια Κανέλας

Διαδικασία: Αρχικά γεμίζετε την κανάτα με τα φρούτα της επιλογής σας και με πολλά παγάκια. Στη συνέχεια ρίχνετα το νερό και το αφήνετε στο ψυγείο για να πάρει όλα το αρώματα για τουλάχιστον μια ώρα, σκεπάζοντας την με διάφανη μεβράνη. Μπορείτε να αφήσετε την κανάτα στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ανθρακούχο νερό. Αν διψάτε τόσο πολύ και δε θέλετε να περιμένετε λεπτό, απλά τρυπήστε με μία οδοντογλυφίδα τα φρούτα για να βγάλουν το άρωμα τους και απολαύστε τα. Φαντασία να έχετε και οι συνδυασμοί είναι άπειροι, δείτε τις φωτογραφίες για έμπνευση. Η ίδια διαδικασία γίνεται και με ζεστό νερό.

@ Aliki Alisa /orgonodrome.gr

terrapapers.com_detox water (13)

terrapapers.com_detox water (8)

terrapapers.com_detox water (9)

terrapapers.com_detox water (16)

terrapapers.com_detox water (19)

terrapapers.com_detox water (3)

terrapapers.com_detox water (4)

terrapapers.com_detox water (20)