Topics:

Αύξηση του Κατωτάτου Μισθού & Ανεργία

Είναι απλή οικονομική λογική. Η αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί περισσότερη ανεργία. Μόνο μέσω της αύξησης των κεφαλαιουχικών αγαθών θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να γίνουν πιο παραγωγικοί και να κερδίζουν υψηλότερο ωρομίσθιο. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν...

Αύξηση του Κατωτάτου Μισθού & Ανεργία

Είναι απλή οικονομική λογική. Η αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί περισσότερη ανεργία. Μόνο μέσω της αύξησης των κεφαλαιουχικών αγαθών θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να γίνουν πιο παραγωγικοί και να κερδίζουν υψηλότερο ωρομίσθιο.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την ανεργία, ενώ άλλοι οικονομολόγοι πιστεύουν το αντίθετο. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέβαζε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που διεξήχθη τη δεκαετία του 1990, οι οικονομολόγοι David Card και Alan Krueger εξέτασαν την αύξηση του κατώτατου μισθού στο Νιου Τζέρσεϊ συγκρίνοντας τα εστιατόρια φαστ φουντ εκεί, και σε μία γειτονική περιοχή της Πενσυλβάνια, χωρίς να βρίσκουν καμία επίδραση στην απασχόληση. Άλλοι οικονομολόγοι, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών αύξησε την απασχόληση. Δεδομένων των αντιφατικών αποτελεσμάτων, υπάρχει κάποια εναλλακτική προσέγγιση για να αποφασιστεί εάν η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση ή μείωση της απασχόλησης;

Μπορούν τα Ιστορικά Δεδομένα να μας Πληροφορήσουν για το πώς Λειτουργεί η Οικονομία;

Σημειώστε ότι τα επιλεγόμενα δεδομένα που εξετάζουν οι αναλυτές είναι μια απεικόνιση ιστορικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον Ludwig von Mises ,

«Η ιστορία δεν μπορεί να μας διδάξει κανέναν γενικό κανόνα, αρχή ή νόμο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντλήσουμε από μια ιστορική εμπειρία εκ των υστέρων θεωρίες ή θεωρήματα σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και πολιτικές».

Επίσης, στο The Ultimate Foundation of Economic Science, ο Mises υποστήριξε:

«Αυτό που μπορούμε να “παρατηρήσουμε” είναι πάντα μόνο κάποια περίπλοκα φαινόμενα. Αυτό που μπορεί να μας πει η οικονομική ιστορία, η παρατήρηση, ή η εμπειρία είναι γεγονότα όπως αυτά: Σε μια συγκεκριμένη περίοδο του παρελθόντος, ο ανθρακωρύχος John στα ανθρακωρυχεία της εταιρείας X στο χωριό Y κέρδισε p δολάρια για μια εργάσιμη ημέρα t ωρών. Δεν υπάρχει τρόπος που να οδηγεί από τη συγκέντρωση τέτοιων και παρόμοιων δεδομένων σε οποιαδήποτε θεωρία σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν το ύψος των μισθών.»

Επιπλέον

«Ο ιστορικός δεν αφήνει απλώς τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους. Τα τακτοποιεί από την πλευρά των ιδεών που διέπουν τη διαμόρφωση των γενικών εννοιών που χρησιμοποιεί στην παρουσίασή τους. Δεν αναφέρει τα γεγονότα όπως συνέβησαν, αλλά μόνο σχετικά γεγονότα».

Σε αντίθεση με τις φυσικές επιστήμες, τα γεγονότα στα οικονομικά δεν μπορούν να απομονωθούν και να διαχωριστούν στα μεμονωμένα στοιχεία τους. Οι πραγματικότητες των οικονομικών είναι σύνθετα ιστορικά γεγονότα που έχουν προκύψει από πολλούς αιτιακούς παράγοντες.

Στις φυσικές επιστήμες, ένας επιστήμονας μπορεί να απομονώσει γεγονότα αλλά να μην γνωρίζει τους νόμους που τα διέπουν. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποθέσει σχετικά με τον «αληθινό νόμο» που διέπει τη συμπεριφορά των σωματιδίων που προσδιορίζονται. Ωστόσο, δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για τους «αληθινούς» νόμους της φύσης. Για αυτό το θέμα ο Murray Rothbard έγραψε :

«Οι νόμοι μπορούν μόνο να υποτεθούν. Η εγκυρότητά τους μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με τη λογική συναγωγή των συνεπειών από αυτά, τα οποία μπορούν να επαληθευτούν με προσφυγή στα εργαστηριακά δεδομένα. Ακόμα κι αν οι νόμοι εξηγούν τα γεγονότα, ωστόσο, και τα συμπεράσματά τους είναι συνεπή με αυτά, οι νόμοι της φυσικής δεν μπορούν ποτέ να καθοριστούν απόλυτα. Γιατί κάποιος άλλος νόμος μπορεί να αποδειχθεί πιο εκλεπτυσμένος ή ικανός να εξηγήσει ένα ευρύτερο φάσμα γεγονότων. Στη φυσική, επομένως, οι υποτιθέμενες εξηγήσεις πρέπει να εκτίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές, ή οι συνέπειές τους, να μπορούν να ελεγχθούν εμπειρικά. Ακόμη και τότε, οι νόμοι είναι μόνο ενδεικτικώς, και όχι απολύτως, έγκυροι.»

Στα οικονομικά, ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις, γιατί στα οικονομικά μπορούμε να εξακριβώσουμε την ουσία και το νόημα της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι ασχολούνται με δραστηριότητες, όπως χειρωνακτική εργασία, οδήγηση αυτοκινήτων, περπάτημα στο δρόμο ή φαγητό σε εστιατόρια. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι σκόπιμες.

Επιπλέον, μπορούμε να προσδιορίσουμε τη σημασία τους. Για παράδειγμα, η χειρωνακτική εργασία μπορεί να είναι ένα μέσο απόκτησης χρημάτων, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιτύχουν διάφορους στόχους, όπως η αγορά τροφίμων ή ρούχων. Το φαγητό σε ένα εστιατόριο μπορεί να είναι ένα μέσο δημιουργίας επιχειρηματικών σχέσεων, ενώ η οδήγηση του αυτοκινήτου θα επιτρέψει σε κάποιον να φτάσει σε έναν συγκεκριμένο προορισμό.

Οι άνθρωποι λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο μέσων και σκοπών. Χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να εξασφαλίσουν στόχους. Μπορούμε επίσης να διαπιστώσουμε από τα παραπάνω ότι οι πράξεις των ανθρώπων είναι συνειδητές και σκόπιμες.

Η γνώση ότι η ανθρώπινη δράση είναι συνειδητή και σκόπιμη είναι βέβαιη, κι όχι υπό δοκιμή. Όποιος διαφωνεί, αντιφάσκει, διότι εμπλέκεται σε μια σκόπιμη και συνειδητή δράση για να υποστηρίξει ότι οι ανθρώπινες ενέργειες δεν είναι συνειδητές και σκόπιμες .

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή τη γνώση της συνειδητής και σκόπιμης δράσης είναι επίσης έγκυρα. Η θεωρία ότι η ανθρώπινη δράση είναι συνειδητή και σκόπιμη ισχύει από μόνη της, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να δείχνουν τα δεδομένα, και δεν απαιτεί στατιστική επαλήθευση.

Σε αντίθεση με τις φυσικές επιστήμες, δεν κάνουμε υποθέσεις στα οικονομικά, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να θέσουμε μια υπόθεση και μετά να τη δοκιμάσουμε. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι αν όλα τα άλλα πράγματα είναι ίσα, η αύξηση της ζήτησης για ψωμί θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του. Δεν απαιτούμε στατιστική επαλήθευση για να είναι αλήθεια.

Κατώτατος Μισθός και Ανεργία.

Δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος του καθενός είναι να βελτιώσει την ευημερία του, ένας επιχειρηματίας είναι απίθανο να πληρώσει έναν εργαζόμενο περισσότερο από την αξία του προϊόντος που παράγει ο εργαζόμενος. Εάν ένας εργαζόμενος παράγει ανά ώρα αξία δέκα δολαρίων για την επιχείρηση, τότε ο επιχειρηματίας δεν θα πληρώσει περισσότερο από αυτό το ποσό. Επομένως, εάν ο κατώτατος μισθός οριστεί στα δεκαπέντε δολάρια την ώρα, ενώ ο εργαζόμενος μπορεί να παράγει μόνο μια αξία δέκα δολαρίων την ώρα, η επιχείρηση -σύμφωνα με τον νόμο- θα αναγκαζόταν να πληρώσει έναν εργαζόμενο πάνω από την αξία του εργαζομένου στην εταιρεία.

Κατά συνέπεια, σε ένα τέτοιο σενάριο, η επιχείρηση θα αναγκαζόταν να απολύσει τον εργαζόμενο, καθώς η πρόσληψη του εργάτη για δεκαπέντε δολάρια την ώρα θα υπονόμευε την κερδοφορία της επιχείρησης. Μόνο μέσω της αύξησης των κεφαλαιουχικών αγαθών θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να γίνουν πιο παραγωγικοί και να κερδίζουν υψηλότερο ωρομίσθιο. Έτσι, μπορεί κανείς να δει ότι μια πολιτική αύξησης του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να αποτύχει και πιθανότατα να οδηγήσει σε περισσότερα άνεργα άτομα.

Δεν χρειάζονται στατιστικές μελέτες βασισμένες σε πολύπλοκα μαθηματικά, για να διαπιστωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Το μόνο που απαιτείται είναι μια λογική συζήτηση που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Σε αντίθεση με τον διαδεδομένο τρόπο σκέψης, δεν δοκιμάζουμε μια θεωρία ως προς το αν ανταποκρίνεται στα δεδομένα, αλλά αντιθέτως, αξιολογούμε τα δεδομένα μέσω μιας θεωρίας. Δεν χρειάζεται στατιστική επαλήθευση για να διαπιστωθεί η επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην απασχόληση. Μια απλή λογική ανάλυση δείχνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την ανεργία.

***
@Άρθρο του οικονομολόγου Frank Shostak, δημοσιευμένο στις 30/03/2024 από το Mises Institute.