Topics:

Amazon AI «Rekognition»

Facial Recognition. Ενα πρόσωπο δεν είναι και τόσο μοναδικό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά μπορεί να καταγραφεί. Αφού βέβαια μπορεί να καταγραφεί μπορεί και να αναζητηθεί. Η αναγνώριση προσώπου, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από...

Amazon AI «Rekognition»

Facial Recognition.

Ενα πρόσωπο δεν είναι και τόσο μοναδικό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά μπορεί να καταγραφεί. Αφού βέβαια μπορεί να καταγραφεί μπορεί και να αναζητηθεί. Η αναγνώριση προσώπου, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από εκατομμύρια κάμερες επιτήρησης ή online προφίλ, είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την εξεύρεση ανθρώπων και την παρακολούθηση κάθε βήματος τους από την εξουσία.

3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες ανθρωπόζων, που έχουν συλλεγεί από αναρτήσεις δικές τους ή και τρίτων προσώπων στα social media ή από οποιαδήποτε άλλη δημοσίως προσβάσιμη πηγή του διαδικτύου.
1 βάση δεδομένων που πωλείται ή δίνεται δωρεάν προς δοκιμή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
1 εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου και ταυτοποίησης υποκειμένων μέσω εξαγωγής βιομετρικών υποδειγμάτων από τις φωτογραφίες της βάσης δεδομένων.
2.200 αστυνομικές αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 27 χώρες του κόσμου με πρόσβαση στην βάση δεδομένων και τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι πραγματικότητα.

Η τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και χρόνια, αυτό είναι γνωστό. Είναι πλέον δυνατό να αναπτύξεις μια εφαρμογή, η οποία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ποια είναι η ταυτότητα του προσώπου που αναζητείς, αρκεί το πρόσωπο αυτό να έχει καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων. Οι αστυνομικές αρχές σε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου αγοράζουν τέτοιες εφαρμογές προκειμένου να συνδυάζουν το υλικό που συλλέγουν από κάμερες με τις βάσεις δεδομένων τους. Το 2018 η αστυνομία του Τορόντο αγόρασε έναντι $450,000 από την αμερικανική NEC μια τέτοια εφαρμογή, την οποία συνέδεσε με τα 1.2 εκατομμύρια φωτογραφίες του αρχείου της. Λίγες ημέρες πριν δημοσιεύσαν την εντυπωσιακή εξιχνίαση μιας ανθρωποκτονίας με την χρήση της εφαρμογής αυτής. Το αν είναι απλά fake news ή απλά προωθητικό marketing της τεχνολογίας είναι άγνωστο.

Αυτό που τους λείπει είναι μια μεγάλη βάση δεδομένων. Με φωτογραφίες υπηκόων.

Οι κίνδυνοι ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν πάντα προφανείς. Το ίδιο και οι ενστάσεις. Πόσο νόμιμο ή θεμιτό είναι να αναπτύξεις εμπορικά μια τέτοια τεχνολογία, όταν αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τόσο βίαιη και ολοκληρωτική άρση της ιδιωτικότητας; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι όταν θέσεις μια τέτοια τεχνολογία στην διάθεση καθεστώτων ή ιδιωτικών εταιρειών; Πόσο εύκολο είναι να έχεις πρόσβαση στην εικόνα κάποιου σε έναν κόσμο που καλύπτεται όλο και περισσότερο από συστήματα βιντεοεπιτήρησης ή αποκαλύπτεται οικειοθελώς και βλακωδώς από αναρτήσεις τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το μόνο που χρειαζόταν για να «ξεπεραστούν» οι προβληματισμοί αυτοί ήταν η βούληση. Η βούληση μιας από τις πολλές και μεγάλες εταιρείες, που αναπτύσσουν την τεχνολογία αυτή και κυρίως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, να προχωρήσει στο εγχείρημα. Και να αναλάβει και το βάρος της λογοδοσίας. Η βούληση αυτή δεν υπήρξε. Οι εταιρείες αυτές διαβεβαίωναν και διαβεβαιώνουν, ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αναπτύξουν εμπορικά τέτοιες εφαρμογές, χωρίς όμως να χάνουν την ευκαιρία να μας δείχνουν πόσο εύκολο τους είναι.

Amazon Facial Rekognition App Sets Off Alarm Bells.

Η Amazon ασκεί πιέσεις στο κοινό με προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να υιοθετήσουν οι νομοθέτες κατά την διαμόρφωση της νομοθεσίας σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Το λογισμικό της Amazon, το Recognition, δοκιμάστηκε από ομάδες δικαιωμάτων όπως η ACLU, οι οποίες κατέληξαν σε ανησυχητικά συμπεράσματα σχετικά με τις φυλετικές προκαταλήψεις και τις απειλές κατά των πολιτικών ελευθεριών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του διαδικτυακού γίγαντα λιανικής και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Jeff Bezos, απολαμβάνει στενούς δεσμούς με την CIA μέσω συμβολαίου υπολογιστών νέφους 600 εκατομμυρίων δολαρίων με την Amazon Web Services (AWS) που υπέγραψε το 2014, πριν αναλάβει την Washington Post. Η AWS είναι επίσης κορυφαίος υποψήφιος για σύμβαση cloud-computing του Υπουργείου Αμυνας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ερευνά επί του παρόντος εάν η Amazon δημιούργησε σύγκρουση συμφερόντων στην διαδικασία επαναπροσδιορίζοντας τον Deap Ubhi, έναν υπάλληλο της AWS που συνέχισε να εργάζεται στο Υπουργείο Αμυνας όπου «βοήθησε να καθοδηγήσει τις προσπάθειες υπολογιστικού νέφους του αμερικανικού στρατού», σύμφωνα με την ανάρτηση. Σήμερα, η Ubhi είναι Γενικός Διευθυντής στο AWS. Οι δεσμοί του Bezos με το βαθύ κράτος εθνικής ασφάλειας και την CIA μέσω του AWS είναι τεράστιοι και τα εργαλεία τεχνητής Νοημοσύνης που παρέχει ο δισεκατομμυριούχος για την παρακολούθηση των ανθρώπινων μαζών, στο αστυνομικό κράτος είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η εταιρεία κυκλοφόρησε προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές για να εξετάσει το Κογκρέσο κατά την ρύθμιση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Οπως σημειώνει η Rachel Kraus της Mashable, «είναι μια προληπτική ενέργεια, που επιτρέπει στην εταιρεία να πει« είμαστε υπέρ της ρύθμισης», ενώ ταυτόχρονα βεβαιώνεται ότι ο κανονισμός δεν είναι πολύ δυσκίνητος».

Αλλά οι ίδιες οι προτάσεις, όπως και τα κίνητρα της εταιρείας για την έκδοσή τους, προστατεύουν την Amazon από κάθε έλεγχο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανάρτηση της εταιρείας δεν αναφέρει τίποτα από την ευθύνη της να αποτρέψει την παράνομη χρήση του λογισμικού της. Αντ ‘αυτού, η εταιρεία προτείνει ότι «η αναγνώριση προσώπου πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το νόμο, συμπεριλαμβανομένων των νόμων που προστατεύουν τα αστικά δικαιώματα».

«Το πλαίσιο της Amazon χτυπάει θλιβερά, υπογραμμίζει την άρνηση της εταιρείας να αντιμετωπίσει σωστά τους κινδύνους της τεχνολογίας της στα κυβερνητικά χέρια και ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για την Amazon να βγει εντελώς από την επιχείρηση παρακολούθησης», Neema Singh Guliani, ανώτερο νομοθετικό συμβούλιο του ACLU είπε «Η πρόταση ενός αδύναμου πλαισίου δεν απαλλάσσει την Amazon από την ευθύνη για το προϊόν παρακολούθησης προσώπου».

Η πρόταση προτείνει επίσης ότι «Οταν η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται από τις αρχές επιβολής του νόμου για την ταυτοποίηση ή με τρόπο που θα μπορούσε να απειλήσει τις πολιτικές ελευθερίες, συνιστάται ένα όριο βαθμολογίας εμπιστοσύνης 99%.» Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Amazon είπε στον Bryan Menegus του Gizmodo ότι “η αποτυχία των πελατών της επιβολής του νόμου να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία δεν αποτελεί λόγο για την ανάκληση της από την Amazon. Με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, η Αναγνώριση Προσώπων μπορεί να αναγνωρίσει, να παρακολουθήσει και να αναλύσει άτομα σε πραγματικό χρόνο και να αναγνωρίσει έως και 100 άτομα σε μία μόνο εικόνα. Μπορεί γρήγορα να σαρώσει πληροφορίες που συλλέγει σε βάσεις δεδομένων με δεκάδες εκατομμύρια πρόσωπα, σύμφωνα με την Amazon» δήλωσε η ACLU.

Υπαναχωρεί άτακτα, αλλά όχι καθολικά, η Amazon για το «Rekognition»

Η Amazon ανέστειλε για ένα έτος, την χρήση του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης «Rekognition» από την αστυνομία, εν μέσω αυξανόμενης αντίδρασης για τους δεσμούς της τεχνολογικής αυτής εταιρείας, με την επιβολή του νόμου, την αστυνόμευση και την αναγνώριση προσώπων.

Το Amazon Recognition μπορεί να ανιχνεύσει πρόσωπα σε εικόνες και βίντεο. Αυτή η τεχνολογία καλύπτει λειτουργίες ανάλυσης προσώπων. Με το Amazon Recognition, μπορείς να λάβεις πληροφορίες σχετικά με το πού εντοπίζονται πρόσωπα σε μια εικόνα ή βίντεο, ορόσημα προσώπου όπως η θέση των ματιών και ανιχνευόμενα συναισθήματα (π.χ. αν εμφανίζονται χαρούμενα ή λυπημένα). Μπορείς επίσης να συγκρίνεις ένα πρόσωπο σε μια εικόνα με τα πρόσωπα που εντοπίζονται σε μια άλλη εικόνα. Οταν παρέχετε μια εικόνα που περιέχει ένα πρόσωπο, το Amazon Recognition εντοπίζει το πρόσωπο στην εικόνα, αναλύει τις ιδιότητες του προσώπου και, στην συνέχεια, επιστρέφει μια βαθμολογία εμπιστοσύνης της …% για το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου που εντοπίζονται στην εικόνα. Και το βρίσκει το πρόσωπο και το αξιολογεί.

Η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα την υποστήριξή της για το κίνημα Black Lives Matter, το οποία τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της αστυνομίας, χρησιμοποιώντας το twitter για να ζητήσει τον τερματισμό, της “άδικης και βάναυσης μεταχείρισης των μαύρων ανθρώπων” στις ΗΠΑ κι έχει θέσει ένα πλαίσιο, στην κορυφή της αρχικής ιστοσελίδας της. Αλλά η εταιρεία έχει επικριθεί ως υποκρίτρια, καθότι είναι αυτή που πουλά και προμηθεύει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, στις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής.

Η Amazon δεν έχει δηλώσει πόσες αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή ή πώς αυτή χρησιμοποιείται, αλλά το υλικό μάρκετινγκ προωθεί το λογισμικό Regognition για να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κάμερες σώματος της αστυνομίας, σε πραγματικό χρόνο.

Οταν το λογισμικό «Rekognition» της Amazon κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, επικρίθηκε από ομάδες υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως “ένα ισχυρό σύστημα επιτήρησης” που είναι διαθέσιμο για να “παραβιάσει τα δικαιώματα και να στοχεύσει τις έγχρωμες κοινότητες”. Ομάδες υπεράσπισης ανέφεραν επίσης, ότι η τεχνολογία μπορούσε να έχει δυσανάλογα αρνητική επίδραση στους μη λευκούς ανθρώπους. Η βουλευτής Αλεξάνδρειας Ocasio-Cortez, επανέλαβε την καταγγελία αυτή, σ’ ένα tweet της την Τετάρτη, αναφέροντας ότι “Η  τεχνολογία δεν πρέπει να είναι πουθενά κοντά στην επιβολή του νόμου. Η αναγνώριση προσώπου είναι ένα τρομακτικό, ανακριβές εργαλείο που τροφοδοτεί το φυλετικό προφίλ και την μαζική παρακολούθηση. Τακτικά ψευδώς προσδιορίζει μαύρους και καφέ ανθρώπους, ως εγκληματίες”.

Ενα πείραμα που διοργάνωσε η ACLU το 2018, έδειξε ότι το Rekognition ταίριαξε εσφαλμένα, 28 μέλη του Κογκρέσου με φωτογραφίες ατόμων που έχουν συλληφθεί πρότερα, για κάποιο έγκλημα. Τα δε μη λευκά μέλη του Κογκρέσου, τα αναγνώρισε τραγικά εσφαλμένα. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, όπως πολλές μορφές τεχνητής νοημοσύνης, έχει μακρά ιστορία φυλετικής μεροληψίας. Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος είναι συντριπτικά λευκός και αρσενικός, επικρίνεται συχνά για την έλλειψη ποικιλομορφίας του.

Σε μια δήλωση στο blog της, η Αmazon δήλωσε ότι θα αποσύρει προσωρινά, την χρήση της τεχνολογίας αυτής, από τις αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι να υπάρξει ισχυρότερη ρύθμιση γύρω απ’ αυτήν. Η κίνηση ακολουθεί αυτήν της ibm, που έθεσε ένα μόνιμο τέλος, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

“Εχουμε υποστηρίξει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή ισχυρότερους κανονισμούς, που να διέπουν την ηθική χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και τις τελευταίες ημέρες, το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να αναλάβει αυτήν την πρόκληση. Ελπίζουμε ότι αυτή η μονοετής αναστολή παραχώρησης, μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τους κατάλληλους κανόνες και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν μας ζητηθεί”. δήλωσε η Amazon.

Ενώ οι υπερασπιστές της ιδιωτικότητας της ζωής, λένε ότι η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, η Evan Greer της ψηφιακής ομάδας δικαιωμάτων «Πάλη για το μέλλον», είπε ότι αυτό «Δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων από την Amazon. Η Αmazon θα μπορούσε να περάσει την μονοετή της αυτή αναστολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις, προς την βελτίωση της τεχνολογίας και την άσκηση πίεσης στο Κογκρέσο για να κάνει μια φιλική προς την βιομηχανία αυτήν ρύθμιση, ώστε η τεχνολογία να μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον. Η Amazon δαπάνησε 16,8 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πολιτικής πίεσης, το 2019. Η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι πολύ επικίνδυνη για να χρησιμοποιηθεί εξαρχής. Οπως τα πυρηνικά ή βιολογικά όπλα, αποτελεί τόσο βαθιά απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας, που πρέπει ν’ απαγορευτεί ολοκληρωτικά.» δήλωσε η Evan Greer.

Η Nicole Ozer, διευθύντρια τεχνολογίας και πολιτικών ελευθεριών στην “Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών” της Βόρειας Καλιφόρνιας, κάλεσε επίσης την Amazon να αναλάβει πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις.

“Η απειλή αυτής της τεχνολογίας επιτήρησης για τα πολιτικά μας δικαιώματα και τις πολιτικές μας ελευθερίες, δεν θα εξαφανιστεί σε έναν χρόνο. Η Amazon πρέπει να δεσμευτεί πλήρως σε μια γενική αναστολή της επιβολής του νόμου χρήσης της αναγνώρισης προσώπου, μέχρι οι κίνδυνοι αυτής να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν πλήρως και πρέπει να πιέσει το Κογκρέσο και τα νομοθετικά σώματα σε όλη την χώρα, να κάνουν το ίδιο. Πρέπει επίσης να δεσμευτούν να σταματήσουν την πώληση συστημάτων επιτήρησης όπως το Ring, που τροφοδοτούν την υπέρ-αστυνόμευση των έγχρωμων κοινοτήτων.”

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας της Ουάσινγκτον στο Ορεγκον, η πρώτη υπηρεσία επιβολής του νόμου στην χώρα που συνάπτει συμβάσεις με την Amazon για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα αναστείλει την χρήση της τεχνολογίας αυτής, υπό το φως της ανωτέρω ανακοίνωσης.

Η αναστολή αυτού του συγκεκριμένου προγράμματος, δεν σημαίνει ότι όλες οι συνεργασίες με την επιβολή του νόμου θα σταματήσουν. Η Amazon σημείωσε στην ανακοίνωσή της, ότι το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά, καθώς και οι τεχνολογικές εταιρείες Thorn και Marinus Analytics, θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο Rekognition, για υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων.

Η Amazon επίσης, δεν έχει κάνει αλλαγές στο “Ring” την εταιρεία έξυπνου κουδουνιού-συνδεδεμένο με κάμερα, η οποία έχει επίσης επικριθεί για την αύξηση της αστυνόμευσης των Αμερικανών. Μια αναφορά από το Motherboard το 2019, αποκάλυψε ότι οι μαύροι και οι καφέ άνθρωποι είναι πιθανότερο να παρακολουθούνται από την εφαρμογή «Neighbors», όπου οι χρήστες του Ring μπορούν να δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες “ύποπτων” ατόμων που έχουν «πιαστεί» στην κάμερα.

Η εφαρμογή έξυπνου κουδουνιού, συνεργάζεται πλέον με περισσότερες από 1.300 αστυνομικές δυνάμεις σε όλες τις ΗΠΑ – μια αύξηση 300%, από μόλις 400 αστυνομικές δυνάμεις τον Αύγουστο του 2019. Η ACLU έχει καλέσει την Amazon, “Να σταματήσει την πώληση συστημάτων επιτήρησης όπως το “Ring”, που τροφοδοτούν την υπέρ-αστυνόμευση των έγχρωμων κοινοτήτων”. Κάλεσε επίσης άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν και προωθούν λογισμικά αναγνώρισης προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, να σταματήσουν την τεχνολογία αυτή.

“Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, δίνει στις κυβερνήσεις την πρωτοφανή εξουσία να μας κατασκοπεύουν όπου κι αν πάμε. Τροφοδοτεί την αστυνομική κακοποίηση. Αυτή η τεχνολογία επιτήρησης, πρέπει να σταματήσει.” δήλωσε η Nicole Ozer

2D – Δύο Διαστάσεων

Κάποιοι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου, αναγνωρίζουν τα πρόσωπα εξάγοντας χαρακτηριστικά από την εικόνα του προσώπου του ατόμου. Η εταιρία Identix® που εδρεύει στην Μινεσότα, είναι μια από τις πολυάριθμες εταιρίες που ασχολούνται στον χώρο και το λογισμικό της (Facelt®) μπορεί να αποτυπώσει το πρόσωπο κάποιου ατόμου από ένα πλήθος, να το αποκόψει και στην συνέχεια να διασταυρώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει στην βάση δεδομένων του. Κάθε πρόσωπο έχει πολυάριθμα ξεχωριστά διακριτικά στοιχεία από άλλα, με διαφορετικές κορυφές και κοιλάδες, που μπορούν να αποτελέσουν χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Τέτοια μπορεί να είναι: Η απόσταση μεταξύ ματιών. Το πλάτος της μύτης. Το βάθος των ματιών. Το σχήμα των ζυγωματικών. Το μήκος του σαγονιού κ.ά.

Το ανθρώπινο πρόσωπο έχει περίπου 80 τέτοια χαρακτηριστικά, που καθορίζουν τις διαφορές μεταξύ προσώπου κι αποκαλούνται κομβικά σημεία (nodal points). Αλλου είδους αλγόριθμοι, κανονικοποιούν (normalize) μια σειρά δεδομένων που απαιτούν για την αναγνώριση προσώπου από ένα σύνολο προσώπων και στην συνέχεια συμπιέζουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούν, καταλήγοντας στην πιο μικρή ικανοποιητική διάσταση διανύσματος χαρακτηριστικών. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο PCA (Principal Components Analysis) και πρωτοπόρος της ήταν οι Kirby και Sirivich το 1988 (η μέθοδος αυτή πολλές φορές αποκαλείται σαν χρήση eigenfaces). Μια άλλη πολύ διαδεδομένη μέθοδος, συμπεριλαμβάνει την κατηγοριοποίηση προσώπων κατά την εκπαίδευση του συστήματος και στην συνέχεια την χρήση του αλγόριθμου LDA (Linear Discriminant Analysis), ώστε να μεγιστοποιηθεί η πυκνότητα ομοίων στοιχείων εντός της ίδιας κλάσης (ίδιο πρόσωπο) και παράλληλα να αυξηθούν οι διαφορές που έχουν οι ίδιες οι κλάσεις.

Αλλοι παρόμοιοι αλγόριθμοι είναι οι Elastic Bunch Graph Matching που χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Fisherface, ο Hidden Markov model και ο νευρωνικός Dynamic Link Matching.

3D – Τριών Διαστάσεων

Η τρισδιάστατη μέθοδος αναγνώρισης προσώπου αποτελεί μια παραλλαγή της κλασικής δισδιάστατης αναγνώρισης, όπου χρησιμοποιείται η τρισδιάστατη γεωμετρική αναπαράσταση του ανθρώπινου προσώπου. Είναι γνωστό ότι η τρισδιάστατη αναγνώριση προσώπου μπορεί να επιτύχει σαφέστατα καλύτερα αποτελέσματα από την δισδιάστατη, πλησιάζοντας την ταυτοποίηση δαχτυλικού αποτυπώματος. Στην τρισδιάστατη μέθοδο, επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα εξετάζοντας την γεωμετρία συμπαγών στοιχείων του προσώπου. Ετσι αποφεύγονται προβλήματα που προέκυπταν με την δισδιάστατη μελέτη και αφορούσαν αλλαγές στον φωτισμό, αλλαγές στην έκφραση των προσώπων, make up, διαφοροποίηση στον προσανατολισμό του προσώπου κατά την λήψη του στιγμιότυπου, κλπ.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα της τρισδιάστατης αναγνώρισης προσώπων, είναι η ανάγκη για τρισδιάστατα μοντέλα, που απαιτούν την χρήση ειδικών τύπων συστημάτων λήψης. Βέβαια, εξίσου ικανοποιητικές είναι πλέον πολλαπλές λήψεις του ίδιου αντικειμένου από διαφορετικές οπτικές γωνίες, που με κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να αποδώσει τις μεταβλητές που ενδιαφέρουν το σύστημα.

Η έρευνα στον τομέα της τρισδιάστατης αναγνώρισης προσώπου, ενισχύεται από την ανάπτυξη αισθητήρων που μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά από τις απλές 3D μηχανές λήψης. Οι αισθητήρες αυτοί λειτουργούν προβάλλοντας δομημένο φως στο υπό εξέταση πρόσωπο, ενώ μπορούν να συνδεθούν παράλληλα περίπου 12 πάνω σε ένα CMOS Chip, καθένας λαμβάνοντας διαφορετικό τμήμα του οπτικού φάσματος. Αλλες μέθοδοι, συμπεριλαμβάνουν την χρήση αόρατων δομών φωτός για την λήψη των δεδομένων, καθώς δεν θα απαιτούσαν την ύπαρξη (ή όχι) φωτός στο χώρο που βρίσκεται το πρόσωπο.

Για την επίτευξη ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων, με μεγαλύτερη εγκυρότητα, χρησιμοποιείται μια επιπλέον διαδικασία που ονομάζεται Surface Texture Analsis (ανάλυση υφής επιφάνειας). Με την χρήση αλγορίθμων για την μετατροπή ενός τμήματος της επιφάνειας του προσώπου, σε μαθηματικές ακολουθίες, μετρήσιμες στον χώρο, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει γραμμές και πόρους στο δέρμα, που έχει στην πραγματικότητα το πρόσωπο. Η εταιρία Identix® ισχυρίζεται ότι αυτού του είδους η ανάλυση, δίνει μια ώθηση 20 έως 25% στην επιτυχή αναγνώριση προσώπου.

Σε αντίθεση, τα συστήματα που χρηματοδοτούνται για να προστατεύουν τους πολίτες και την πολιτεία, δεν επαρκούν και δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε. Σε δημοσίευση της Βρετανικής The Guardian, που αναφέρεται σε σύστημα στο London Borough of Newham, που το λειτουργεί από το 2004, δηλώνεται πως δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ κανένας εγκληματίας, παρόλο που ζουν αρκετοί εκεί και υπάρχουν τα στοιχεία τους στην βάση δεδομένων του. Απάντηση σ’ αυτό βέβαια, θα μπορούσε να δοθεί από τον ισχυρισμό και μόνο ότι όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται υπό την διαρκή απειλή της εικοσιτετράωρης παρακολούθησης, από μόνοι τους κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν την ταυτότητά τους. Μεταξύ αυτών και οι κακοποιοί, που για το σύστημα αποτελούν άγνωστους μεταξύ αγνώστων.

Τα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου έχουν πλάκα, αλλά μπορούν να είναι και πολύ χρηστικά και προπαγανδιστικά και να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και την καταστολή προνομίων. Μπορούν να βοηθήσουν τις εξουσιαστικές αρχές να εντοπίσουν ύποπτους από κάμερες ασφαλείας ή μπορούν να βοηθήσουν επαγγελματίες φωτογράφους ή τα μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν το οπτικό τους υλικό. Επιπλέον, η αναγνώριση προσώπου πιθανόν να αντικαταστήσει σύντομα τους κωδικούς πρόσβασης.

Βέβαια υπάρχει μια κατασκότεινη πλευρά όπως σε κάθε εργαλείο τεχνολογίας.

Το Facebook π.χ. χρησιμοποιεί την αναζήτηση αναγνώρισης προσώπου για την αναγνώριση χρηστών σε φωτογραφίες (εκτός κι αν απενεργοποιήσεις την λειτουργία). Οσο για τα δεδομένα που συλλέγει το Facebook, κανείς δεν γνωρίζει που πάνε -αν και φαντασία έχουμε- επίσης προφανέστατα, η τεχνολογία αναζήτησης προσώπου του Facebook είναι καλύτερη από την αντίστοιχη τεχνολογία αναγνώρισης του FBI. Γιατί; Επειδή έχει πολλούς περισσότερους ηλίθιους-χρήστες και μάλιστα εθελοντές-θύματα.

Πολλοί άνθρωποι και ομάδες είχαν δυσανασχετήσει και υπήρχαν διαμαρτυρίες που αφορούσαν την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν το Facebook χρησιμοποίησε την αναγνώριση προσώπου για την εξακρίβωση ταυτότητας λογαριασμών των χρηστών του. Μετά απ’ τις διαμαρτυρίες το Facebook αναγκάστηκε να υποχωρήσει κι έτσι είδαμε την “αναγνώριση προσώπων φίλων” να εξαφανίζεται.

Oχι για πολύ όμως, η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί και πάλι στο Facebook. Αυτή την φορά το “κοινωνικό δίκτυο” χρησιμοποιεί την αναγνώριση φωτογραφιών για εξακρίβωση των προσώπων που βρίσκονται σε μία φωτογραφία και στην συνέχεια προτείνει αν θέλεις να μαρκάρεις την φωτογραφία με τα ονόματα. Λειτουργεί μόνο σε φίλους και δεν υπάρχει εγγενές ζήτημα προσβολής απορρήτου ιδιωτικής ζωής, αφού το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τους χρήστες με κάτι που ήδη γνωρίζουν. Δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα ατόμων που δεν γνωρίζεις.

Το Facebook κυκλοφόρησε το νέο χαρακτηριστικό, όσο πιο ήσυχα μπορούσε, με ένα απλό μήνυμα στην σελίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής προσθέτοντας ότι λειτουργεί και πάλι στις ΗΠΑ.

“Ενεργοποιούμε ξανά την λειτουργία αναγνώρισης προσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου για να τους βοηθήσει ν’ αναγνωρίσουν εύκολα έναν φίλο σε μια φωτογραφία και να μοιραστούν αυτό το περιεχόμενο. Αυτό είναι το ίδιο χαρακτηριστικό που εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για να τους βοηθήσουν να μοιραστούν γρήγορα δισεκατομμύρια φωτογραφίες με φίλους και οικογένεια ” αναφέρει στην σελίδα του το Facebook.

Καλά, πιστεύεις ότι αυτή η πανάκριβη τεχνολογία είναι για να καβλαντίζεις εσύ και οι όμοιοι σου στις κοινωνικές χαβούζες; Οχι δα.

@OWL / εμπεριέχει μετάφραση σε ελεύθερη απόδοση κειμένου της Kari Paul / 11-06-2020 / the guardian  για το terrapapers.com