Topics:

Δυο γαλαξίες συγκρούονται

Δυο γαλαξίες συγκρούονται στην νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb. Μία… πρόγευση από το τι θα συμβεί όταν ο δικός μας γαλαξίας συγκρουστεί με αυτόν της Ανδρομέδας σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν...

Δυο γαλαξίες συγκρούονται

Δυο γαλαξίες συγκρούονται στην νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb.

Μία… πρόγευση από το τι θα συμβεί όταν ο δικός μας γαλαξίας συγκρουστεί με αυτόν της Ανδρομέδας σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τα πανίσχυρα “μάτια” του JWST

Προκαλεί δέος η φωτογραφία της κολοσσιαίας, εξαιρετικά βίαιης σύγκρουσης μεταξύ δύο γαλαξιών, εικόνα – προάγγελος του τι θα συμβεί σε 4,5 δισεκατομμύρια και στον δικό μας γαλαξία, όταν τον «καταπιεί» ο γαλαξίας της Ανδρομέδας.

Μόλις φέτος οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν πως η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ενώ είναι σίγουροι πως η Ανδρομέδα έχει συγκρουστεί παλαιότερα και με άλλους γαλαξίες, εξ ου και το θεόρατο μέγεθός της.

Η κοσμική αυτή σύγκρουση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τόσο ισχυρή που φαίνονται σπίθες να ξεπετάγονται από τους γαλαξίες την ώρα της σύγκρουσής τους, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κανένας τους δεν έχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

Οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν μια ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο τους. Ο δικός μας Γαλαξίας μας έχει, και έχουμε μάλιστα καταγράψει μια εικόνα αυτής της μαύρης τρύπας στο παρελθόν. Όταν δύο γαλαξίες συγκρούονται, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι οι μαύρες τρύπες στο κέντρο κάθε γαλαξία θα είναι ιδιαίτερα ενεργές. Αυτό γίνεται επειδή αυτού του είδους το συμβάν αποσπά τεράστιες ροές υλικού από κάθε γαλαξία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist, το ζεύγος των γαλαξιών, ονόματι IC 1623 ή VV 114, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 275 εκατομμυρίων ετών φωτός, προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Κήτους. Ο Lee Armus στο Caltech και οι συνάδελφοί του τους παρατήρησαν με το τηλεσκόπιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τον εντοπισμό τεσσάρων σχετικά κοντινών συγχωνεύσεων γαλαξιών.

Η προηγούμενη φωτογραφία (επάνω) που δημοσίευσε η ομάδα του JWST ήταν αυτή του γαλαξία Cartwheel, ο οποίος δημιουργήθηκε από μια τέτοια σύγκρουση.

Η εκπληκτική φωτογραφία του Hubble από το 2015, που «έπιασε» τον NGC 7715 (αριστερά) να συγκρούεται και να «καταπίνει» τον μικρότερο NGC 7714 (δεξιά) πριν 200 εκατομμύρια χρόνια, ενισχύθηκε ψηφιακά από τον 69χρονο Rudy Pohl από την Οτάβα του Καναδά.

Ο Rudy, ο οποίος για την ιστορία είναι συνταξιούχος πάστορας, κέρδισε το βραβείο NASA Astronomy Picture of the Day (APOD) στις 8 Οκτωβρίου, για δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο.

Με τα χρώματα που πρόσθεσε ο 69χρονος, φαίνονται, πλέον, ξεκάθαρα οι βραχίονες του σπειροειδούς γαλαξία, που εκτείνονται για δισεκατομμύρια μίλια, να κάμπτονται εξαιτίας του σφοδρού αγώνα ουράνιας πάλης, και λόγω των μαζικών βαρυτικών δυνάμεων που παράγει ο γειτονικός γαλαξίας.

Ο NGC 7714, εξάλλου, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας, που βρίσκεται 100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, από την Γη και αυτό τον καθιστά σχετικά κοντινό γείτονά μας, σε κοσμικό επίπεδο πάντα.

«Είναι μία από τις πιο όμορφες εικόνες που έχω επεξεργαστεί. Προσπάθησα να δείξω τις απίστευτες βαρυτικές δυνάμεις των πραγμάτων στο διάστημα, που κινούνται με εκατοντάδες χιλιάδες μίλια την ώρα, αλλά όταν τα κοιτάς στο πέρασμα των χρόνων, νομίζεις ότι ίσα που κινούνται. Αυτή είναι η απεραντοσύνη του διαστήματος», τόνισε ο Rudy Pohl.

Οι δύο γαλαξίες… μπλέχτηκαν πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια και άρχισαν να μορφοποιούν ο ένας το σχήμα του άλλου, με αποτέλεσμα να προκύψουν ένας δακτύλιος και δύο μακριές ουρές, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ των δύο γαλαξιών. Αυτή η γέφυρα λειτουργεί, ουσιαστικά, ως αγωγός, όπου υλικό από τον μικρότερο γαλαξία διαχέεται προς τον μεγαλύτερο σύντροφό του.

Αυτό το υλικό τροφοδοτεί εκρήξεις σχηματισμού αστεριών, συγκεντρωμένων στο φωτεινό γαλαξιακό κέντρο.

Ο Rudy ήταν κάποτε φωτογράφος της άγριας φύσης, αλλά άρχισε να ενδιαφέρεται για την αστροφωτογραφία πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αρρώστησε και αναγκάστηκε να πουλήσει τις κάμερές του.

@GYPAS /terrapapers.com / 2015-2022