Topics:

Έλεγχος του Παγκόσμιου Εφοδιασμού Τροφίμων

Πώς μια χούφτα εταιρείες αναλαμβάνουν τον έλεγχο του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022 από τον Όμιλο ETC αποκαλύπτει πώς μια χούφτα εταιρειών με την βοήθεια της Big Tech αναλαμβάνουν...

Έλεγχος του Παγκόσμιου Εφοδιασμού Τροφίμων

Πώς μια χούφτα εταιρείες αναλαμβάνουν τον έλεγχο του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022 από τον Όμιλο ETC αποκαλύπτει πώς μια χούφτα εταιρειών με την βοήθεια της Big Tech αναλαμβάνουν τον εφοδιασμό τροφίμων στον κόσμο.

Η έκθεση, με τίτλο «Food Barons 2022 – Crisis Profiteering, Digitalization and Shifting Power» προσφέρει ένα στιγμιότυπο των «Food Barons» του κόσμου – τους μεγαλύτερους παίκτες στην βιομηχανική αλυσίδα τροφίμων και γεωργίας.

(Δες την έκθεση στο pdf food-barons-2022-full_sectors-final_16_sept)

Εξετάζει τις κορυφαίες εταιρείες που ελέγχουν καθέναν από τους 11 βασικούς βιομηχανικούς τομείς αγροδιατροφής: σπόροι, αγροχημικά, ζωική γενετική, συνθετικά λιπάσματα, γεωργικά μηχανήματα, ζωικά φαρμακευτικά προϊόντα, έμποροι εμπορευμάτων, μεταποιητές τροφίμων, Big Meat, λιανική πώληση τροφίμων και διανομή τροφίμων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί αγροδιατροφικοί τομείς ελέγχονται από μόλις τέσσερις έως έξι δεσπόζουσες εταιρείες, επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρείες να ασκούν τεράστια επιρροή στις αγορές, την αγροτική έρευνα και την ανάπτυξη πολιτικής, κάτι που υπονομεύει την επισιτιστική κυριαρχία.

Δυστυχώς, η έκθεση ανταποκρίνεται στην ψευδή αφήγηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ/Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και επίσης ευνοεί την φυλετική δικαιοσύνη. Το τι ακριβώς εννοείται με τον όρο «φυλετική δικαιοσύνη» είναι ασαφές. Αν πρόκειται για μια επίδειξη αλληλεγγύης με τους «μαχητές της κοινωνικής δικαιοσύνης» της νεομαρξιστικής θεωρίας της κριτικής φυλής –της κυρίαρχης ιδεολογίας πίσω από το κοινωνικό κίνημα Black Lives Matter– και αυτό είναι πάλι λυπηρό.

Ωστόσο, μια λανθασμένη πίστη σε αυτές τις ιδεολογίες δεν έχει επηρεάσει την ουσία και την ακεραιότητα της έκθεσης, παρόλο που οι συντάκτες επικαλούνται την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των δύο ως μέρος της βάσης της έκθεσης: Η ανάλυση στην παρούσα έκθεση βασίζεται στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της φυλετικής δικαιοσύνης και της κλιματικής αλλαγής και του τρόπου με τον οποίο η εξορυκτική γεωργία επηρεάζει δυσανάλογα τους έγχρωμους ανθρώπους και τις κοινότητες των ιθαγενών. (Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 5)

Η έκθεση είναι μια ολοκληρωμένη επισκόπηση γεμάτη με σημαντικές ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες, όπως η ψηφιοποίηση της γεωργίας και πίνακες που δείχνουν τις κυρίαρχες εταιρείες σε κάθε αγροδιατροφικό τομέα. Τα οποία τα επισημαίνουμε εν συντομία παρακάτω. Η αναφορά περιγράφει επίσης σημαντικά και συχνά παραβλέπονται θέματα όπως:

  • Μετά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τα γενόσημα, προωθούν ασύστολα φυτοφάρμακα (σελ. 8).
  • Νέες τεχνοδιορθώσεις: 1) Επεξεργασία γονιδίων. 2) Ψεκασμοί παρασιτοκτόνων RNA (σελ. 27);
  • Η (βιο)ψηφιακή εξαγορά των τροφίμων και της γεωργίας (σελ. 130).

Δεν θα επεκταθούμε σε αυτά τα τμήματα της έκθεσης εδώ, αλλά είναι μια υποχρεωτική ανάγνωση για όποιον πιστεύει ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο επωφελής.

Η Ψηφιοποίηση της Γεωργίας

Το Health Impact News χρησιμοποίησε την αναφορά Food Barons σε ένα άρθρο για να τονίσει το σχέδιο της Big Tech να αναλάβει την προμήθεια τροφίμων.

«Τα πάντα και οτιδήποτε σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία υπολογιστών αυτές τις μέρες χαρακτηρίζονται ως Τεχνητή Νοημοσύνη («AI»), το νέο τσιτάτο μάρκετινγκ για την Big Tech για να προσελκύσει χρήματα από τους επενδυτές, επομένως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Big Tech προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει Τεχνητή Νοημοσύνη στην παραγωγή τροφίμων».

Το Health Impact News έγραψε και περιλαμβάνει ορισμένα αποσπάσματα από την έκθεση Food Barons:

Power Up: Τεχνικές επιδιορθώσεις για να κλειδώσουν τον εταιρικό έλεγχο.

Οι Food Barons εισάγουν μια σειρά από νέες τεχνολογίες και «τεχνοδιορθώσεις» που έχουν σχεδιαστεί και αποσκοπούν για να εδραιώσουν τον εταιρικό έλεγχο στα τρόφιμα και την γεωργία ακόμη περισσότερο. Η «Techno-Fix» αναφέρεται στην ανάπτυξη ενός τεχνολογικού προϊόντος ή μιας παρέμβασης για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού ή περιβαλλοντικού προβλήματος – συχνά ένα πρόβλημα που δημιουργείται από προηγούμενη τεχνολογική αποτυχία. Στην βιομηχανική τροφική αλυσίδα, η ψηφιοποίηση των τροφίμων και της γεωργίας αναδεικνύεται ως η νέα τεχνολογική λύση της ημέρας.

Η συνεχιζόμενη έρευνά μας αποκαλύπτει ότι κάθε τομέας της Βιομηχανικής Διατροφικής Αλυσίδας βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε ψηφιακή επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, η Big Tech μπλέκει σφιχτά με την βιομηχανική παραγωγή τροφίμων. Τα δεδομένα που εξάγονται μέσω ψηφιακών τεχνολογιών είναι πλέον από μόνα τους ένα εμπόρευμα: Η Βιομηχανική Τροφική Αλυσίδα βασίζεται στα Μεγάλα Δεδομένα για την ανάπτυξη, την επεξεργασία, το εμπόριο, την παρακολούθηση, την πώληση και την μεταφορά των προϊόντων της.

Ψηφιοποίηση των τροφίμων και της γεωργίας από το αγρόκτημα μέχρι την πόρτα του σπιτιού μας.

Η θέα των νέων ψηφιακών πρωτοβουλιών στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας είναι ιλιγγιώδης. Στο αγρόκτημα, περιλαμβάνει συντονισμένες προσπάθειες επιβολής της ψηφιακής γεωργίας, ψεκαστήρες με drones, ρομποτικές φυτευτικές μηχανές με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποιημένες λειτουργίες σίτισης και αναγνώρισης προσώπου των ζώων.

Μεγάλοι γίγαντες της γεωργίας όπως οι Bayer, Deere & Company, Corteva, Syngenta και Nutrien αναδιαρθρώνουν ολόκληρες τις επιχειρήσεις τους γύρω από πλατφόρμες Big Data. Η ψηφιακή πλατφόρμα «Field View» της Bayer, για παράδειγμα, εξάγει 87,5 δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων από 180 εκατομμύρια στρέμματα (78,2 εκατομμύρια εκτάρια) γεωργικής γης σε 23 χώρες και τα διοχετεύει στους διακομιστές cloud της Microsoft και της Amazon.

Η Deere, η μεγαλύτερη εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων στον κόσμο, απασχολεί πλέον περισσότερους μηχανικούς λογισμικού παρά μηχανολόγους μηχανικούς. Στην διαδρομή προς το λιανικό εμπόριο, το παγκόσμιο σύστημα εμπορίας σιτηρών υφίσταται μια ψηφιακή αναθεώρηση καθώς αυτοματοποιείται ολοένα και περισσότερο και τα προϊόντα παρακολουθούνται μέσω blockchain.

Ταυτόχρονα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες παντοπωλείων και οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού (όπως το DoorDash, το Zomato και το Deliveroo) αυξήθηκαν κατά την διάρκεια των lockdown της πανδημίας και εξελίσσονται σε ένα εντελώς νέο “τελευταίο κρίκο” της Βιομηχανικής Τροφικής Αλυσίδας.
Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 9

Αυτός είναι ο λόγος που οι δισεκατομμυριούχοι τεχνοκράτες, όπως οι Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος, κ.ά. έγιναν ιδιοκτήτες των περισσότερων γεωργικών εκτάσεων από οποιονδήποτε άλλο στις Η.Π.Α.

Ο αγρότης Μπιλ και η σύζυγός του, είναι ιδιοκτήτες των περισσότερων γεωργικών εκτάσεων από οποιονδήποτε άλλον στην Αμερική.

Όπως αναφέρει τόσο εύγλωττα η έκθεση του ETC, εδώ είναι η «φάρμα των ονείρων» των Τεχνοκρατών. Είναι μια «φάρμα του ενός» όπου η τεχνολογία κάνει όλη την δουλειά και βγάζει τα κέρδη:

Κάθε κορυφαία εταιρεία αγροχημικών προσφέρει την δική της ψηφιακή αγροτική πλατφόρμα που διατίθεται στους αγρότες ως ένας τρόπος μετατροπής των δεδομένων της εκμετάλλευσης σε εξοικονόμηση πόρων που θα αυξήσει τελικά την κερδοφορία της εκμετάλλευσης.

Το Άγιο Δισκοπότηρο, λένε, είναι ένα “αγρόκτημα του ενός”, όπου ένας μόνο αγρότης/διαχειριστής δεδομένων (εξοπλισμένος με πολλούς αντίχειρες, ίσως;) μπορεί να συνδεθεί σε μια συσκευή, να παρακολουθήσει τους αλγόριθμους να υπολογίζουν τις συνταγές εισροών – με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες στο χωράφι και υπερφασματικές απεικονίσεις – και στην συνέχεια να στείλει αυτές τις συνταγές σε έναν στόλο συμβεβλημένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα ρίχνουν ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, λιπάσματα, ρυθμιστές ανάπτυξης ή άλλες εισροές σε μια ακριβώς σωστή δοσολογία για κάθε φυτό που αναπτύσσεται στο χωράφι.

Μετά την συγκομιδή, ο αγρότης μπορεί υποτίθεται να καθίσει αναπαυτικά και να απολαύσει τα κέρδη από τις αυξημένες πωλήσεις της σοδειάς και το μειωμένο κόστος εργασίας – καθώς και από τις πληρωμές για την “δέσμευση άνθρακα” που επαληθεύονται από τα δεδομένα ιχνηλασιμότητας που συλλέγονται και αποθηκεύονται σε μια αλυσίδα δεδομένων ασφαλείας (blockchain).
Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 22

Με την παρέμβαση της Big Tech στην γεωργία, έχουμε πλέον μετακινηθεί από το “Είναι αυτό το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση;” Στο “Είναι αυτό έστω καν «τροφή» και είναι βρώσιμο;” Το λυπηρό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, όπου τώρα η πλειονότητα του πληθυσμού έχει μεγαλώσει στην εποχή της μεγάλης τεχνολογίας, δεν τους νοιάζει καν από πού προέρχεται το φαγητό τους.

Αν συσκευάζεται και πωλείται σε εστιατόρια fast food και παντοπωλεία, απλώς υποθέτουν ότι είναι βρώσιμο και όχι κάτι που θα τους δηλητηριάσει ή και θα τους σκοτώσει ακόμα, γιατί «δεν θα το έκαναν αυτό» για ποιο λόγο άλλωστε να το κάνανε αυτό; (LOL). Ποιοι είναι όμως αυτοί που το κάνουν αυτό; Εννοείτε μήπως τους ρυθμιστικούς φορείς όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που μόλις ενέκρινε ένα σύνολο προϊόντων μείωσης του πληθυσμού που ονομάζονται «εμβόλια COVID-19»; Μπα, φυσικά και όχι! «Αυτοί» δεν θα επέτρεπαν ποτέ να πωλούνται εμπορικά δηλητηριώδη, μη βρώσιμα τρόφιμα που βλάπτουν το κοινό, έτσι δεν είναι;


Όπως αποκαλύπτει η έκθεση ETC, καθώς το ενοποιημένο Big Food ήταν πριν από τον κορωνοϊό, χρησιμοποίησαν τον Covid για να ενοποιηθούν ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε σήμερα λίγες μόνο εταιρείες να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων στον κόσμο. Τα «δεδομένα», που παρέχονται από την Big Tech και την τεχνητή νοημοσύνη τους, είναι αυτά που επιτρέπουν αυτήν την τεράστια εδραίωση εξουσίας.

Εταιρείες που ελέγχουν την προσφορά τροφίμων στον κόσμο.

Όταν πηγαίνεις από 15 σε 10 εταιρείες, δεν αλλάζουν πολλά… Όταν πηγαίνεις από 10 σε 6, αλλάζουν αρκετά. Αλλά όταν πηγαίνεις από 6 σε 4 – είναι μια αλλαγή τεράστια. Αυτοί που έχουν δύναμη στην αγορά μπορούν να αυξήσουν τις τιμές πάνω από αυτό που θεωρείται δίκαιη αγοραία αξία… Βρισκόμαστε σε ένα σημείο συγκέντρωσης της αγοράς που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 8

Ένα μικρό μυστικό για την βιομηχανία Τροφίμων που οι Globalists ελπίζουν να μην συνειδητοποιήσετε: Δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους αν δεν τα αγοράσετε και δεν τα φάτε.

Είναι πραγματικά τόσο απλό. Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη πρέπει να φάει. Και όλοι, τουλάχιστον όσοι δεν είναι έγκλειστοι σε ίδρυμα ή φυλακή, μπορούν να επιλέξουν ΤΙ φαγητό θα αγοράσουν και θα φάνε.

Ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στην εξαγορά της προσφοράς τροφίμων μας από την Big Tech, είναι να ΜΗΝ αγοράζουμε τα φθηνά, τοξικά προϊόντα της και να αφιερώνουμε χρόνο ώστε να αναζητήσουμε τρόφιμα υψηλής ποιότητας που μπορούν να αγοραστούν τοπικά από τοπικούς παραγωγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα προτιμούν να πωλούν απευθείας στον καταναλωτή. Θέλετε να φάτε τροφή που καλλιεργείται σε τοπικές φάρμες ή θέλετε ψεύτικο κρέας και ζωύφια από ένα εργαστήριο και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;

Εταιρείες Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Πριν από την απαρίθμηση των κυρίαρχων παραγόντων σε κάθε αγροδιατροφικό τομέα, η έκθεση αρχίζει με την παρουσίαση των μετόχων ορισμένων από αυτές τις εταιρείες. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μαζική αύξηση της αρπαγής γης και της κερδοσκοπίας κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου σε περιουσιακά στοιχεία τροφίμων και γεωργίας παγκοσμίως, με την τελευταία τάση να αποτελεί παράδειγμα της «χρηματοδότησης» της Βιομηχανικής Τροφικής Αλυσίδας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κύριος σκοπός των συστημάτων τροφίμων απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την διατροφή των ανθρώπων προς τα κέρδη σίτισης. Πιο πρόσφατα, εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συρρέουν στον παγκόσμιο τομέα των τροφίμων και των αγροτικών επιχειρήσεων. Στο τέλος του 2020, ο κλάδος των ιδιωτικών μετοχών διαχειρίστηκε περισσότερα από 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο, με αυξανόμενη επιρροή στους μοχλούς της εταιρικής ισχύος στα τρόφιμα και την γεωργία. Για παράδειγμα, μόνο τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ελέγχουν συλλογικά πάνω από το ένα τέταρτο όλων των θεσμικών μετοχών ορισμένων κορυφαίων εταιρειών αγροτικών επιχειρήσεων.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 11

Αγροχημικά και φυτοφάρμακα

Στον απόηχο των πρόσφατων μεγάλων συγχωνεύσεων, πέντε από τις κορυφαίες εταιρείες φυτοφαρμάκων κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά εμπορικών σπόρων και χαρακτηριστικών. Οι τομείς των φυτοφαρμάκων και των σπόρων συνδέθηκαν άρρηκτα με την εμπορευματοποίηση των μοριακών βιοτεχνολογιών στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (π.χ. γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα). Σήμερα συνδέονται με στρατηγικές της Big Data.

Food Barons 2022, ETC Group , Σεπτέμβριος 2022, σελ. 14

Παρά το εκπληκτικό επίπεδο εταιρικής συγκέντρωσης στον παγκόσμιο τομέα εμπορικών σπόρων, η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών του κόσμου αυτοπρομηθεύεται σπόρους και τα ελεγχόμενα από τους αγρότες δίκτυα σπόρων εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80-90% των σπόρων και του φυτικού υλικού παγκοσμίως.

Τα τελευταία 40 χρόνια, οι μεγαλύτερες αγροχημικές εταιρείες στον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγχωνεύσεις και εξαγορές και νέες τεχνολογίες για να πάρουν τον έλεγχο του εμπορικού τομέα σπόρων.

Σήμερα, τα φυτοφάρμακα και οι εμπορικοί σπόροι δεν αποτελούν πλέον διακριτούς κρίκους στην βιομηχανική τροφική αλυσίδα. Ωστόσο, ο Όμιλος ETC συνεχίζει να παρέχει εταιρικές ταξινομήσεις και μερίδιο αγοράς για σπόρους και αγροχημικά προϊόντα ως ξεχωριστοί τομείς. Η εταιρεία σπόρων «pure-play» (δηλαδή μια εταιρεία που εστιάζει κυρίως στους σπόρους) είναι μια σπανιότητα μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών.

Food Barons 2022, ETC Group , Σεπτέμβριος 2022, σελ. 16

Συνθετικά Λιπάσματα

Η παγκόσμια βιομηχανία λιπασμάτων είναι κατακερματισμένη – ωστόσο, ιστορικά λειτουργούσε σε εξαγωγικά καρτέλ οργανωμένα ανά τύπο λιπάσματος (ενίοτε με κυβερνητική έγκριση και με την συμμετοχή κρατικών εταιρειών). Η κρατική ιδιοκτησία/επένδυση στην παραγωγή και το εμπόριο λιπασμάτων εξακολουθεί να είναι κοινή.

Πολλές εταιρείες λιπασμάτων επεκτείνουν τις προσφορές τους για να συμπεριλάβουν τα λεγόμενα εξειδικευμένα λιπάσματα (π.χ. που περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά ή/και σκευάσματα με βάση τα μικρόβια) και την ψηφιακή γεωργία.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 43

Κτηνοτροφία και Γενετική

Ο κλάδος συνήθως επιλέγει γενετικά χαρακτηριστικά για να μεγιστοποιήσει την παραγωγή (δηλαδή, ταχεία ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις) και για να διευκολύνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την μεταφορά ομοιόμορφων προϊόντων ζωικής πρωτεΐνης σε μαζική κλίμακα.

Παρά τις προσπάθειες για την προστασία της ποιότητας του κρέατος, οι μεγάλες εταιρείες άρχισαν να αγοράζουν τις μικρές και να τις εκμεταλλεύονται. Λόγω του μειωμένου ανταγωνισμού, οι αγρότες αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τα πρότυπα που είχαν θέσει οι μητρικές εταιρείες. Οι οικογενειακές φάρμες έπρεπε να δεχτούν χαμηλότερες τιμές ενώ αγωνίζονταν να ανταποκριθούν στα νέα πρότυπα για το ποια ζώα να εκτρέφουν και πώς. Οι πρώτες βιομηχανικές φάρμες εμφανίστηκαν σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα κέρδη. Το να πακετάρεις 20.000 κοτόπουλα σε μια αποθήκη είναι πιο «κερδοφόρο» από το να αγοράσεις αρκετή γη ώστε τα ζώα να είναι «ελευθέρας βοσκής».

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 1948 «The Chicken of Tomorrow» εξερευνά την ιστορία των βιομηχανιών παραγωγής αυγών και πουλερικών σε εργοστάσιο. Τα κοτόπουλα πλέον εκτρέφονταν για να γεννήσουν 10 φορές περισσότερα αυγά απ’ ότι θα γεννούσαν κανονικά στην φύση.  Επίσης, είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να έχουν μεγαλύτερα στήθη, φτερά και πόδια. Οι αγρότες άρχισαν να παχαίνουν τα βοοειδή και να τους χορηγούν αυξητικές ορμόνες για να ανταποκριθούν στην ζήτηση κρέατος. Οι βιομηχανικές φυλές δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ακριβά φάρμακα και ελεγχόμενη από το κλίμα στέγαση.

Food Barons 2022, ETC Group , Σεπτέμβριος 2022, σελ. 56 και 57

Μηχανήματα για Big Ag

Σήμερα, οι μεγαλύτερες εταιρείες αγροτικού εξοπλισμού στον κόσμο ετοιμάζονται να ελέγξουν τις τεχνολογίες ψηφιακής ag και τα αγροτικά δεδομένα ως την νούμερο ένα στρατηγική τους για την επέκταση του μεριδίου αγοράς.

Η ψηφιοποιημένη γεωργία συνεπάγεται άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στο αγρόκτημα – drones, αισθητήρες και συσκευές που εκτελούν εφαρμογές, για παράδειγμα – καθώς και συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 82

Ζωική φαρμακευτική αγωγή

Η βιομηχανία φαρμάκων ζώων (γνωστή και ως βιομηχανία υγείας των ζώων) πουλά εμπορικά προϊόντα για την παραγωγικότητα/την υγεία των ζώων συν εκείνων της συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και εμβολίων, διαγνωστικών, ιατρικών συσκευών, συμπληρωμάτων διατροφής, κτηνιατρικών και άλλων συναφών υπηρεσιών.

Ο τομέας αυτός δεν περιλαμβάνει προϊόντα ζωοτροφών (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτικά πρόσθετα ζωοτροφών).

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 69

Εμπορία γεωργικών προϊόντων

Οι κολοσσιαίες εταιρείες που ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο βασικών προϊόντων είναι από τις πιο ισχυρές και λιγότερο διαφανείς εταιρείες στην βιομηχανική αλυσίδα τροφίμων.

Η συνολική αξία των παγκόσμιων αγορών γεωργικών εμπορευμάτων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, επειδή πολλές από τις πληροφορίες είναι αποκλειστικές και οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι αδιαφανείς: τρεις από τους κορυφαίους εμπόρους προϊόντων AG στον κόσμο είναι ιδιωτικοί και ένας είναι κρατικός.

Food Barons 2022, ETC Group , Σεπτέμβριος 2022, σελ. 87 και 88

Big Meat και πρωτεΐνη.

Η εταιρική βιομηχανία συσκευασίας κρέατος περιλαμβάνει την σφαγή, την επεξεργασία, την συσκευασία και την διανομή ζωικής πρωτεΐνης από ζώα. Ολοένα και περισσότερο, ο κλάδος του βιομηχανικού κρέατος συνδέεται επίσης με την παραγωγή «εναλλακτικών πρωτεϊνών» – δηλαδή, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που επεξεργάζονται από φυτά, έντομα, μύκητες ή μέσω τεχνικών κυτταροκαλλιέργειας ή ζύμωσης (συνθετική βιολογία) – με στόχο την αντικατάσταση ή τη συνύπαρξη – με εκείνα που υπάρχουν στην αγορά με συμβατικές πρωτεΐνες με βάση τα ζώα και τα ψάρια.

Αποσπάσματα από την Έκθεση του Ομίλου ETC

Σήμερα, εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης εταιρικής συγκέντρωσης και της ανεπαρκούς αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου χρησιμοποιούν το αδιέξοδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό που προκαλείται από την πανδημία ως δικαιολογία για να ανεβάσουν τις τιμές: μια πρακτική γνωστή ως «κερδοσκοπία κρίσης».
Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 6

Power Play: Σκορπώντας ψευδείς αφηγήσεις

Για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην αγορά, οι μεγάλοι παίκτες της Βιομηχανικής Τροφικής Αλυσίδας εργάζονται ενεργά για να αποσπάσουν την προσοχή, προωθώντας μια στρεβλή εικόνα των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Αυτό φάνηκε στην αμφιλεγόμενη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων του ΟΗΕ το 2021, όπου στελέχη της Big Food και οι εμπορικές τους ομάδες έσφιξαν τα χέρια τους για ένα σύστημα τροφίμων «έσπασε» από την κλιματική αλλαγή και την πανδημία.

Στην συνέχεια μας διαβεβαίωσαν ότι ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να το φτιάξουν, με μια έτοιμη ατζέντα για «μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων». Το Big Food επιδιώκει σταθερά να υπονομεύσει τα τρία δισεκατομμύρια αυτόχθονες και αγρότες παραγωγοί του κόσμου – αγροτικοί και αστικοί, ψαράδες και κτηνοτρόφοι – που τρέφουν την πλειονότητα των ανθρώπων. Η βιοποικιλότητα του κόσμου καθιστά τους αυτόχθονες και τους αγρότες παραγωγούς την καλύτερη άμυνα της ανθρωπότητας ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 8

Διαπιστώνουμε ότι οι Food Barons – συμπεριλαμβανομένων γιγαντιαίων εμπόρων, μεταποιητών τροφίμων, παντοπωλείων, τεχνολόγων και χρηματοπιστωτών – συνεχίζουν να (επανα)σχεδιάζουν και να “τελειοποιούν” την Βιομηχανική Τροφική Αλυσίδα ώστε να μπορούν να αφαιρούν όλο και περισσότερη αξία από τους μικροπαραγωγούς και το φυσικό περιβάλλον. Φουσκώνουν τα ταμεία τους, ενώ παρέχουν κακής ποιότητας και κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα σε ανθρώπους και ζώα, καταστρέφοντας τα εδάφη και την βιοποικιλότητα.

Η σημερινή Βιομηχανική Τροφική Αλυσίδα δίνει την δυνατότητα στους μεγαλύτερους Food Barons του κόσμου να έχουν περισσότερη οικονομική δύναμη από ό,τι όλοι οι 3,6 δισεκατομμύρια αγροτικές οικογένειες, οι ψαράδες και οι παραγωγοί του κόσμου μαζί. Αυτό είναι βαθιά αναποτελεσματικό, διεστραμμένο και εκχυδαϊστικό. Η έκθεσή μας επισημαίνει επίσης τρεις αναπτυσσόμενες πολυτομεακές κρίσιμες τάσεις που επιτρέπουν αυξημένο έλεγχο κατά μήκος της βιομηχανικής τροφικής αλυσίδας από την Big Ag, την Big Data και την Big Finance.

1. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν την δυνατότητα στους Food Barons να εδραιώσουν περαιτέρω τον πλούτο και τον έλεγχό τους, ειδικά μέσω της ψηφιοποίησης της γεωργίας: προωθούν ενεργά ψηφιακά και γενετικές τεχνολογίες και προγράμματα, μεταξύ άλλων ως τεχνοδιορθώσεις για την εξοικονόμηση πλανήτη, για την μεγιστοποίηση των επενδύσεων.

2. Παρατηρούμε την ανερχόμενη δύναμη των Ασιατικών (ιδιαίτερα των Κινέζων) κολοσσών τροφίμων Big Ag.

3. Τέλος, διαπιστώνουμε ότι η αυξανόμενη εμπλοκή των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στα τρόφιμα και την γεωργία δημιουργεί την εντύπωση του ανταγωνισμού, αλλά μειώνει τελικά τον πραγματικό ανταγωνισμό.

Με την βοήθεια “φιλανθρωπικών” καπιταλιστών όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, η εμβέλεια των τροφίμων και της γεωργίας Big Tech επεκτείνεται τώρα στην αγροτική και μικροϊδιοκτήτη γεωργία στον παγκόσμιο Νότο, από τις αγροτικές αγορές έως τις αστικές μεγαλουπόλεις.

Ωστόσο, οι νέες μορφές ελέγχου και εξαγωγής αξίας που φέρνουν αυτές οι τεχνολογίες απειλούν να σφετεριστούν περαιτέρω την αυτονομία και την λήψη αποφάσεων των αγροτών, ενώ δυνητικά θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν μια νέα εποχή αρπαγής γης και νέες μορφές ελέγχου επί των μικρών αγροτών.
Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 137 και 138

Η παγκόσμια διακυβέρνηση εκφράζεται μέσω του κορπορατισμού και της ανόδου των ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα κορπορατισμού και κοινωνικού ελέγχου μπορεί να βρεθεί στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, στους τρόπους με τους οποίους μονοπωλούνται και διαχειρίζονται.

Ο έλεγχος και η διαχείριση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων αποτελούν εταιρική και πολιτική προτεραιότητα εδώ και δεκαετίες, με τους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων που εδρεύουν στις ΗΠΑ να πρωτοστατούν.

“Ελέγξτε το πετρέλαιο και ελέγχετε τα έθνη- ελέγξτε τα τρόφιμα και ελέγχετε τους ανθρώπους”. Χένρι Κίσινγκερ

@Rhoda Wilson / 13 Φεβρουαρίου 2023