Topics:

Επαφή με την Γη για Ψυχική Υγεία

“Κάποιος έκανε τον άνθρωπο, κάτι άλλο από άνθρωπο και τώρα κάνει επιστημονικές έρευνες, για να του πουν να κάνει, αυτό που έκανε όταν ήταν άνθρωπος.” Eos Aurora Τα οφέλη της κηπουρικής, πέρα απ’ τα λαχανικά,...

Επαφή με την Γη για Ψυχική Υγεία

“Κάποιος έκανε τον άνθρωπο, κάτι άλλο από άνθρωπο και τώρα κάνει επιστημονικές έρευνες, για να του πουν να κάνει, αυτό που έκανε όταν ήταν άνθρωπος.” Eos Aurora

Τα οφέλη της κηπουρικής, πέρα απ’ τα λαχανικά, τα φρούτα τις γεύσεις, τα χρώματα και τ’ αρώματα

Η κηπουρική καταπολεμάει το στρες, αποτελεσματικότερα από άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και συγκρίνεται μονάχα με τον διαλογισμό και την εσωτερική σιωπή. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Wageningen και του Leiden, στην Ολλανδία, δημοσίευσαν προ διετίας στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Health Psychology» μελέτη που έδειξε πως όσοι ασχολούνται συστηματικά με την κηπουρική παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης μετά το πέρας της. Τι ‘παν τώρα οι επιστήμονες !!!! Πάντα ξαφνιάζομαι με τις μεγάλες «επιστημονικές ανακαλύψεις» αλλά αυτή τώρα, είναι το κάτι άλλο !!! Πόσα χρήματα πετούν στα σκουπίδια για έρευνες που «ανακαλύπτουν» τα αυτονόητα !

Η ενασχόληση με την γη παρατείνει τη ζωή και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στα σπιτικά χόμπι, σύμφωνα με πρόσφατη Σουηδική έρευνα. Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μας λένε ότι η ενασχόληση με την κηπουρική και τα μαστορέματα στον κήπο ή στο δάσος, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Στα πλαίσια της έρευνας, επιστήμονες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μελέτησαν 4.232 άτομα άνω των 60 ετών για περίπου 12,5 χρόνια και παρατήρησαν ότι όσοι ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως η επισκευή του αυτοκινήτου, τα μαστορέματα στο σπίτι, το κούρεμα του γκαζόν και η περιποίηση των λουλουδιών είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και 30% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι κάνουν γενικά πολύ καθιστική ζωή επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους αλλοιώνοντας τις ορμόνες που παράγονται στον μυϊκό ιστό με ολέθριες συνέπειες για τον οργανισμό. Μάθετε πόσα οφέλη έχουμε από την κηπουρική, πέρα από τα οικονομικά.

Ισορροπία στην ψυχική υγεία και χαρά για τη ζωή: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επωφεληθείτε από την κηπουρική, χρησιμοποιήστε την ως «όχημα» για υγιεινή διατροφή, ως φυσική δραστηριότητα, ή ως μια δραστηριότητα για να διώξετε το στρες. Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι επιβεβαιώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε λουλούδια, λαχανικά και πράσινα φυτά. Η κηπουρική απαιτεί πειθαρχία, ανάληψη Ε Υ Θ Υ Ν Η Σ και ως εκ τούτου, θέλει υπομονή, επιμονή και και μεθοδικότητα, για να φέρει καρπούς. Η κηπουρική είναι άσκηση ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ. Μελέτες σε άτομα που έπασχαν από άγχος ή άνοια, απέδειξαν ότι η κηπουρική βοηθά στην ηρεμία και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ερευνητές από το Texas A & M University ανακάλυψαν προσφάτως μέσω συνεντεύξεων, ότι άτομα που ασχολούνται με την κηπουρική, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας και χαράς για τη ζωή, από άλλους συμμετέχοντες.

Κατάθλιψη και άνοια: Μετά είναι οι ευνοϊκές επιδράσεις της στην ψυχική υγεία και στις νοητικές λειτουργίες. Επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής μελέτησαν πάσχοντες με κατάθλιψη, επίμονη κακοδιαθεσία ή διπολική διαταραχή (παλαιότερα λεγόταν μανιοκατάθλιψη), από τους οποίους ζήτησαν να διαθέτουν έξι ώρες την εβδομάδα φροντίζοντας λουλούδια και λαχανικά. Τρεις μήνες αργότερα, οι μισοί από αυτούς παρουσίαζαν μετρήσιμη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους, ενώ η βελτίωση επέμενε επίτρεις μήνες έπειτα από την διακοπή του προγράμματος της κηπουρικής.

Οι ερευνητές λένε ότι το κλειδί είναι να ενδιαφερθούν οι ασθενείς για την κηπουρική και να αιχμαλωτιστεί το ενδιαφέρον τους, όσοι εθελοντές τους δεν βρήκαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτήν, παρουσίασαν την μικρότερη βελτίωση. Δύο άλλες μελέτες, που διεξήχθησαν σε 60άρηδες και 70άρηδες εθελοντές και διήρκησαν έως 16 χρόνια, έδειξαν πως όσοι ασχολούνταν με την κηπουρική διέτρεχαν έως 47% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με όσους δεν ασχολούνταν. Είναι επίσης καλά γνωστό πως για τους ανθρώπους που ήδη έχουν άνοια, ένας περίπατος σε ένα πάρκο ή ένα δάσος μπορεί να ασκήσει θεραπευτική δράση.

Υπάρχουν όμως και συναισθηματικά οφέλη. Μελέτες δείχνουν πως όσοι ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με την κηπουρική έχουν μεγαλύτερη όρεξη για ζωή, κοιμούνται καλύτερα και έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, λ.χ., δημοσίευσαν το 2009 μελέτη που έδειξε πως 1 ώρα ενασχόληση με τα φυτά την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ όσοι ασχολούνται περισσότερο με την κηπουρική μειώνουν τον κίνδυνο κατά 50%.

Μάλιστα, εξηγούν πως η καύση έστω και 1.000 θερμίδων περισσότερων την εβδομάδα, μέσω φυσικών δραστηριοτήτων όπως η κηπουρική, αποτελεί καλό μέσον προστασίας από την στυτική δυσλειτουργία. Για ευνόητους λόγους, τέλος, η κηπουρική παράσχει σημαντικό όφελος και στην διατροφή μας. Οι ειδικοί λένε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούμε μόνοι μας είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορούμε να φάμε μαζί με το οικονομικό όφελος από μια τέτοια κίνηση.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση: Η προστασία της υγείας των οστών σας χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο για να διασκεδάσετε ταυτόχρονα. Η σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει προπόνηση με βάρη και ποικίλες ασκήσεις, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, τη δύναμη και την ισορροπία –ασχέτως ηλικίας. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Arkansas, όπου συμμετείχαν 3.310 γυναίκες, όσες δήλωσαν ότι ασχολούνταν με την κηπουρική ή με άλλες εργασίες στην αυλή, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης από εκείνες που έτρεχαν, κολυμπούσαν, ή έκαναν αερόμπικ.

Προστατεύει από τον διαβήτη: Ασχέτως της ηλικίας ή της κατάστασης της υγείας σας, έχετε πάντα τη δυνατότητα να αυξήσετε τη μακροζωία σας και να αποτρέψετε μελλοντικές αρρώστιες. Πολλές σωματικές δραστηριότητες που αποτελούν καθημερινή ρουτίνα -συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων που περιλαμβάνονται στην ενασχόληση με την κηπουρική- αποτελούν πολλή καλή άσκηση που μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνοντας παράλληλα την ευαισθησία σας σε μια σειρά από παθήσεις, όπως π.χ. ο διαβήτης.

Αν είστε ενεργοί κηπουροί, τότε μάλλον συμπληρώνετε περισσότερα από τα συνιστώμενα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, για να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. Αν πάλι είστε, ερασιτέχνες, ο χρόνος που αφιερώνετε στην κηπουρική, είναι και πάλι ευεργετικός για την υγεία σας, καθώς οι καθημερινές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα φυτά σας, συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

Τέλος, αν καλλιεργείτε φρούτα και λαχανικά, έχετε ένα ακόμη όφελος, καθώς τα φρέσκα τρόφιμα που παράγετε, βοηθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Το να αποφασίσετε να φτιάξετε ένα μικρό κήπο, στην αυλή ή στο μπαλκόνι, είναι εξαιρετικά εύκολο και η χαρά που σας προσφέρει το βοτάνισμα, τη σπορά, τη φροντίδα και την εργασία που απαιτείται, είναι πέραν κάθε προσδοκίας. Εάν ζείτε σε αστικό περιβάλλον και δεν έχετε αυλή, σίγουρα κάποιο κομμάτι γης, κάπου κοντά σας θα υπάρχει, απευθυνθείτε στον δήμο σας ή στους κοντινούς σας δήμους, κάντε και μια έρευνα στο ίντερνετ, υπαρχει γη που περιμένει καλλιεργητές.

Αληθινή ιστορία ψυχολογικής μπουρδολογίας, σε συνέχειες

Σκέψου, οι παππούδες μας, οι γονείς μας οι πρόγονοι μας, που ζούσαν στην φύση δεν ήξεραν τα οφέλη από την κηπουρική και την επαφή με το χώμα; Φυσικά το ήξεραν και φυσικότατα κανένας τους δεν προλάβαινε να έχει ψυχολογικά προβλήματα και λοιπές νευσύγχρονες ψυχολογικές αηδίες, γιατί απλούστατα ήξερε τι να κάνει. Φρόντιζε να είναι σε επαφή με την γη και τους καρπούς της, ζώντας με τα οφέλη από αυτούς τους καρπούς. Σήμερα υπάρχουν νέοι 20-25 χρονών σε πόλεις που δεν γνωρίζουν τι είναι το παντζάρι !!! Με ρώτησε (τι είναι το παντζάρι) η νεαρά βοηθός της αισθητικού μου, που είναι 23 χρόνων και ζει στην πόλη της Αθήνας, όταν της πρότεινα τον «μαγικό χυμό παντζαριού» και όχι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Όταν φίλοι με ρωτούν αν γνωρίζω κάποιον καλό ψυχολόγο, για να δουν τι να κάνουν με τα παιδιά τους που έχουν «ψυχολογικά» με την μαμά, με τον μπαμπά, με τα μαλλιά τους, με το βάρος τους, με τον γκόμενο, -α και γενικότερα με την μαλακία που τα δέρνει, τον μόνο ψυχολόγο που γνωρίζω και προτείνω, στείλε το «βλαστάρι σου» να μαζέψει πιπέρια ή πατάτες ή ντομάτες στην εποχή τους, να μείνει στην γη 5-6 μήνες και μετά να δούμε τι ψυχολογικά θα του ‘χουν μείνει. Κατά έναν περίεργο λόγο –που τον αντιλαμβάνομαι μα δεν είναι του παρόντος- κανείς τους δεν ακολουθεί την συμβουλή μου, παρ’ όλο που την ζητάνε !! Πάνε σε ψυχολόγο για να διευθετήσουν τα προβλήματα αγένειας και εγωπάθειας της μικράς μουλάρας με την μαμά της !!!

Μετά από κάνα 6μηνο «θεραπείας» ο φίλος επανήλθε και με ρώτησε τι να κάνει, γιατί τώρα έχει σοβαρό πρόβλημα, με την «ασθενή» την μαμά της και την ψυχολόγο !!! Του απαντώ λοιπόν πως η απάντηση είναι η ίδια. Να πάνε να μαζέψουν πιπέρια ή πατάτες ή ντομάτες στην εποχή τους, μαμά κόρη παρέα με την ψυχολόγο τους και να δούμε τι θα μας λένε λίγους μήνες μετά. Ναι όπως κατάλαβατε, δεν το έκανε, αλλά πήγε σε άλλη ψυχολόγο.

Η ψυχολογία είναι μια μπούρδα εποχής εκφυλισμένων όντων που ζουν με εκφυλισμένο τρόπο. Σκέψου να έλεγες στον Κολοκοτρώνη π.χ. «έχω ψυχολογικά και δεν μπορώ να πολεμήσω, να φυτέψω, να καθαρίσω, να τρέξω …» Σκέψου τις αηδίες που κάθεσαι και τσαμπουνάς στον ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, δάσκαλο του φωτός, δάσκαλο της νυχτός, δάσκαλο των Ολύμπιων, των Ανδρομέδιων, των Απολλώνιων, του παγωνιού, της κότας, των ΕΛ και των ΚΟΥΝΕΛ και κάθε μπουρδολόγο – παπαρολόγο, να τα έλεγες σε έναν Ινδιάνο Πολεμιστή, σε έναν Σπαρτιάτη Πολεμιστή, σε έναν Μονομάχο, στον Δον Χουάν, στον Καραϊσκάκη, στον Λεωνίδα, στον Θεμιστοκλή, στον Παυσανία και όποιον άλλο, άξιο λόγου άνθρωπο. Ω ναι ! αυτό θα ήθελα να μπορούσα, να το έβλεπα.

Συνεχίζουμε στην ιστορία μας και μετά από μερικές βδομάδες ήρθε και μου είπε τα ίδια και του απάντησα τα ίδια και ξαναπήγε σε άλλη ψυχολόγο και μετά σε άλλη και μετά … Όπως ακριβώς το γράφω έγινε. Σήμερα έπειτα από 4 ή 5 χρόνια ψυχολογίας, η κόρη αποφάσισε να κάνει παιδί κατόπιν ψυχολογικής προτροπής, βρήκε έναν δύστυχο -με την δική του αλυσίδα ψυχολογικών – παντρεύτηκαν κι έκαναν ένα παιδάκι. Τώρα πάνε όλοι μαζί σε διάφορους ψυχολόγους για να λύσουν τα διάφορα φανταστικά και μη προβλήματα τους, με την παράνοια να βασιλεύει στην ζωή τους. Ενώ τι χρειαζόταν, «στείλε το βλαστάρι σου να μαζέψει πιπέρια, ή πατάτες ή ντομάτες στην εποχή τους, να μείνει στην γη 5-6 μήνες και μετά να δούμε τι ψυχολογικά θα του ‘χουν μείνει» Πόσο απλά είναι όλα τα θέματα και πόσο δύσκολα τα κάνει ο άνθρωπος για να αισθανθεί σημαντικό το ασήμαντο εγώ του !!  Αντι για ψυχολοκιπαρανοϊκές αηδίες, μπορείτε με μερικές απλές συμβουλές από ειδικούς, να φτιάξετε τον μικρό σας κήπο, ακόμη και σε ένα μικρό μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης.

Φυτά για αρχάριους, που είναι εύκολο να αναπτυχθούν και είναι ιδιαίτερα αγαπητά και χρήσιμα.

1. Βασιλικός: Είναι ένα αρωματικό φυτό που αγαπά τον ήλιο και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία. Ο βασιλικός χρησιμοποιείται και ως φάρμακο για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, για να διευκολύνει την πέψη και να μειώσει το άγχος. Αν αποφασίσετε να τον φυτέψετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, βάλτε τον μαζί με μια τοματιά, καθώς αναπτύσσονται καλύτερα όταν είναι μαζί.

2. Καλέντουλα ή κατιφές: είναι ένα όμορφο και ωφέλιμο λουλούδι. Χρησιμοποιείται για τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του από τον 12ο αιώνα και είναι καλό για πυρετούς και φλεγμονές, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και για την επούλωση μικρών, δερματικών λοιμώξεων. Φυτέψτε το σε καλά στραγγιζόμενο χώμα, σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους. Μόλις αναπτυχθεί, χρειάζεται μόνο λίγο νερό μερικές φορές την εβδομάδα.

3. Τομάτες: Είναι ένα από τα ευκολότερα για καλλιέργεια φυτά στο σπίτι ή στον κήπο σας, εφ’ όσον έχετε άφθονο ήλιο. Συμπεριλάβετε τις τομάτες στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας, στην καλή πέψη και την πρόληψη της χοληστερόλης. Μπορείτε να καλλιεργήσετε τοματίνια ή τομάτες κανονικού μεγέθους.

4. Άνηθος-μάραθος: Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια γλάστρα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σας, ή και σε κήπο. Είναι αρκετά ψηλό φυτό και χρειάζεται προστασία από τους ισχυρούς ανέμους. Μπορείτε να τον καταναλώσετε νωπό σε σαλάτες, μαγειρευτό σε σάλτσες ή ακόμη και ως ρόφημα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, για το φούσκωμα, για τις λοιμώξεις και για την αύξηση της ενέργειας.

5. Δεντρολίβανο: Πρόκειται για έναν μικρό αειθαλή θάμνο που μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο ύψος. Αντέχει στο κρύο, αλλά του αρέσει το φως και ο ήλιος. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία, την αρωματοποιία και την σαπωνοποιία. Έχει αναζωογονητική επίδραση στον οργανισμό, καταπολεμά το άσθμα, την αϋπνία, τη γρίπη και την αναιμία. Με το αφέψημά του μπορούμε να κάνουμε κομπρέσες για ρευματισμούς και να πλύνουμε πληγές.

Earthing. Είναι η σημαντικότερη ανακάλυψη στον χώρο της υγείας.

Άλλη μία απόδειξη πόσο έχουμε αποκοπεί από τη φύση και έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε κομμάτια της, είτε φορώντας πλαστικές σόλες, είτε ασφαλτοστρώνοντας και τσιμεντοποιώντας τα πάντα ή με το να ζούμε και να εργαζόμαστε καθημερινά δεκάδες μέτρα από το έδαφος. Οι Τολτέκοι μάγοι έλεγαν πως ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την συνείδηση της πατούσας του, εννοώντας πως μόνο με την πατούσα του έχει σύνδεση με την Γη και είναι η πατούσα, από το μόνο σημείο που οι Βολαδόρες δεν μπορούν να ρουφήξουν την ενέργεια του. Λέγοντας το αυτό, τον καιρό που οι άνθρωποι περπατούσαν πολύ ώρα την ημέρα ξυπόλυτοι και ζούσαν πάνω στο έδαφος της Ιερής Γης. Σήμερα όμως …

Οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν μια ιδιαίτερη αγάπη για το χώμα και τη Γη και καθήμενοι στο έδαφος αισθάνονταν πως έρχονται σε επαφή με μια ζωοδότρια δύναμη. Ήταν καλό για το δέρμα τους να αγγίζει τη ιερή Γη και γι’ αυτό έβγαζαν τα παπούτσια τους για να περπατήσουν με τα γυμνά τους πόδια πάνω της. Η επαφή με Γη ήταν για αυτούς καταπραϋντική, ενδυναμωτική και θεραπευτική. Καθ’ όλη την εξέλιξη τους οι άνθρωποι περπατούσαν ξυπόλυτοι και κοιμόντουσαν στο έδαφος, λαμβάνοντας από τη Γη μια φυσική και ήπια ηλεκτρική ενέργεια. Είναι σίγουρο ότι κι εσείς οι ίδιοι την έχετε αισθανθεί κάποια στιγμή στη ζωή σας. Ίσως στις διακοπές σας καθώς περπατούσατε με γυμνά πόδια στην αμμουδιά, αισθανθήκατε ένα γλυκό μούδιασμα ή μια ζεστασιά στα πόδια σας. Μια αίσθηση ευεξίας.

Αυτή ακριβώς η αίσθηση είναι η ενέργεια του εδάφους που διαπερνά το σώμα, είναι το αποτέλεσμα της επαφής του σώματός σας που ως καλός αγωγός, έρχεται σε επαφή με τη Γη, δημιουργώντας ένα είδος ηλεκτρικού κυκλώματος. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής διαρκώς απομακρύνει τους ανθρώπους από αυτή τη ροή ενέργειας στο σώμα τους. Φοράμε παπούτσια με λαστιχένιους ή πλαστικούς πάτους που μπλοκάρουν την αγωγιμότητα και βέβαια δεν κοιμόμαστε πια στο έδαφος όπως στο παρελθόν.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν τώρα πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί μια ξεχωριστή και ευχάριστη αλλαγή στην φυσιολογία. Προάγει την υγεία, την ζωτικότητα, προσφέρει καλύτερο ύπνο, εναρμονίζει και σταθεροποιεί τους βασικούς βιολογικούς ρυθμούς του σώματος, περιορίζει (και συχνά εξαφανίζει) χρόνιες φλεγμονές και ανακουφίζει από πόνους. Η αποσύνδεση από αυτή τη φυσική πηγή ενέργειας που βρίσκεται κάτω απ’ τα πόδια μας, ενδέχεται να είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας πίσω από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων των χρόνιων ασθενειών τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικότερα των φλεγμοδών νοσημάτων. (Νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, ψωρίαση, πολλαπλή σκλήρυνση κλπ) Αυτές οι αποκαλύψεις είναι το κεντρικό θέμα του νέου βιβλίου Earthing (Γείωση) Οι συνεργάτες συγγραφείς είναι ο γνωστός καρδιολόγος Stephen Sinatra, MD και ο Clint Ober, ένας εκπληκτικός ερευνητής που «ανακάλυψε» τα πλεονεκτήματα για την υγεία μας, από την επανασύνδεσή μας με τη Γη. Αναζήτησε το ανάλογο άρθρο.

Π. Ροδης στην miastala.com /2009

Φωτογραφίες Eos Aurora: Δικά μας λαχανικά καλλιεργημένα με οργονίτες από το ORGONODROME.
Ακόμη και στο καλάθι βάζουμε οργονίτες μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

terrapapers.com_laxanika me orgonites (6)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (3)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (4)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (1)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (2)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (9)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (10)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (7)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (8)

terrapapers.com_laxanika me orgonites (5)