Topics:

Julius Evola: Η Διδασκαλία της Αφυπνίσεως

Στη διδασκαλία της Αφυπνίσεως ο Evola υπεισέρχεται σε μία έξοχη ανάλυση των ιερών κειμένων Pali. Πρόκειται για μία διδασκαλία η οποία απευθυνόμενη σε μία ελίτ ασκητών πνευματικής ευγένειας, κατευθύνεται κόντρα στο ρεύμα, αόρατη για τον...

Julius Evola: Η Διδασκαλία της Αφυπνίσεως

“Αυτό στο οποίο πρόκειται να αναφερθώ, δεν αφορά τον κοινό άνθρωπο. Αντίθετα, έχω κατά νου τον άνθρωπο εκείνο ο οποίος εμπλέκεται στο κόσμο του σήμερα, με τα πλέον προβληματικά και παροξυσμικά ζητήματα αυτού ο οποίος εν τούτοις δεν ανήκει ενδόμυχα σε έναν τέτοιο κόσμο, ούτε όμως πρόκειται να παραδοθεί σε αυτόν. Νιώθει τον εαυτό του κατ’ ουσίαν, σαν να ανήκει σε μία διαφορετική φυλή από αυτή της συντριπτικής πλειοψηφίας της σύγχρονης εποχής για την οποία γίνεται λόγος.” Julius Evola – (1961) Ιππεύοντας την Τίγρη

Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της σύγχρονης εποχής, ο Julius Evola [Ιούλιος Έβολα] (1898-1974) είναι ίσως ο βασικότερος εκφραστής της Εσωτερικής Παράδοσης. Τον αριστοκρατικό, εσωτερικό και ηρωικό τρόπο ζωής τον οποίο ακολούθησε συνοδεύουν μία σειρά εργασιών ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το παρόν βιβλίο.

Στη διδασκαλία της Αφυπνίσεως ο Evola υπεισέρχεται σε μία έξοχη ανάλυση των ιερών κειμένων Pali του αρχέγονου Βουδισμού τα οποία αντικατοπτρίζουν το πολιτιστικό, μεταφυσικό και υπερβατικό περιεχόμενο της εν λόγω ανατολικής παράδοσης. Πρόκειται για μία διδασκαλία η οποία απευθυνόμενη σε μία ελίτ ασκητών πνευματικής ευγένειας, κατευθύνεται κόντρα στο ρεύμα, αόρατη για τον περισσότερο κόσμο και τους κοινούς θνητούς που ζουν στην σκιά της άγνοιας.

Ο Βουδισμός ιδιαίτερα στην πρωταρχική του μορφή αποστασιοποιείται του οτιδήποτε θυμίζει θρησκεία, μυστικισμό ή χαρακτηρίζεται από τις έννοιες της πίστης, της αφοσίωσης, της δογματικής ακαμψίας και του προσηλυτισμού. Αντίθετα, εξυψώνεται ο ασκητισμός ως προς την αυθεντική του σημασία δηλαδή αυτή της πρακτικής εξάσκησης, της πειθαρχίας και της εκμάθησης. Παράλληλα εκθειάζεται η αυτοσυγκέντρωση, η δύναμη της θελήσεως, ο έλεγχος της σκέψης και του νου, η ηθική συμπεριφορά, ο μοναχισμός.

Εkattam monam akkhatam – Η μοναξιά είναι σοφία.

Εκείνος ο οποίος είναι μόνος θα ανακαλύψει ότι είναι χαρούμενος, άρχοντας του εαυτού του, τεχνίτης του προσωπικού του πεπρωμένου. Ο άνθρωπος έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ίδιο του τον εαυτό και την εξαρτημένη φύση της ύπαρξής του. Μπαίνει σε μία μάχη καθημερινή, χωρίς ανακωχή, σε έναν ηρωικό αγώνα πνευματικού είδους. Προτιμάει να πεθάνει μαχόμενος για την πραγμάτωση της ύστατης κορύφωσης, παρά να ζει νικημένος. Περπατάει το μονοπάτι της αφυπνίσεως, κατευθυνόμενος προς τη φώτιση. Το μόνο που έχει πλέον σημασία είναι η κάθε στιγμή. Έχει αποκτήσει έλεγχο επί του εαυτού του, διακατέχεται από επίγνωση, γαλήνη, αταραξία και αξιοπρέπεια.

Κatam karaniyam – Θα γίνει αυτό που ήταν να γίνει.

O Julius Evola υπήρξε ακέραιος στοχαστής και φιλόσοφος μιας πνευματικής παρακαταθήκης και ενός ηρωικού τρόπου ζωής στα πρότυπα των αρχαίων ευγενών πολεμιστών. Μιας ασκητικής διδασκαλίας, διαχωρισμένης με τον πλέον αυτάρκη τρόπο, από το μη – αυθύπαρκτο και αδρανές υλιστικό πνεύμα της σύγχρονης μαζικοποίησης, στρεφόμενης καθαρά προς ένα υπερβατικό κέντρο έξω και πέρα από την αιτιότητα και την αναγκαιότητα της εξαρτημένης δημιουργίας και καταστροφής. Το πνεύμα ενός Ολύμπιου, αξονικού νου ο οποίος ατάραχος και γαλήνιος φωτίζει σαν ήλιος τις πλάνες και τις ψευδαισθήσεις των απέραντων δημιουργιών και του κύκλου της ζωής.

Σ’ αυτήν την καθοδική πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, την οποία ο Έβολα παρομοίωσε με την σκοτεινή εποχή της Ινδουιστικής Κάλι Γιούνγκα, το σιδηρούν γένος του Ησίοδου, αλλά και ως το Λυκόφως των Θεών, παρέθεσε ένα πλήθος «υπερβατικών σημείων αναφοράς» προτείνοντας στην ουσία τόσο το δρόμο της ατομικής δράσης, όσο και τον δρόμο του «Γνώθι σ’ Αυτόν». Σκοπός του ήταν η αφύπνιση και η απελευθέρωση της ενεργητικής αρχής του ανθρώπου και το άλμα αυτού προς το εσωτερικό του κέντρο, το ενστικτώδες. Στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται το πρόβλημα του «απαραβίαστου της ύπαρξης» το Είναι, η Ψυχή, πρόσωπο με πρόσωπο με το αδηφάγο κι ακόρεστο Γίγνεσθαι που μας περιβάλλει.

Εννοιολογικό λεξικό Βουδιστικών και Ανατολικών Παραδοσιακών Όρων

Μία Επιτομή στην Ορολογία της Διδασκαλίας της Αφυπνίσεως του Julius Evola

Ένα προσάρτημα της ελληνικής εκδόσεως της Διδασκαλίας της Αφυπνίσεως του Julius Evola το οποίο αποτελεί έναν εύχρηστο οδηγό για την ουσιαστικότερη κατανόηση των όρων που χρησιμοποιούνται στο κείμενο. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει σε αυτό περισσότερα από 550 λήμματα, τα οποία καλύπτουν μία σειρά από εννοιολογικούς βουδιστικούς και ανατολικούς όρους, διδασκαλίες, ιδέες, παραδόσεις, ονόματα δασκάλων, τοποθεσιών σε συνδυασμό με διάφορα ιστορικά και αλλά μυθολογικά στοιχεία. Ένα λεξικό ανεκτίμητης αξίας, μία ευρύτερη συνεισφορά ουσίας στη παράδοση και το πολιτισμό.

Η Γνώση παράγει Απόσπαση

»Ο καθένας είναι άρχοντας του εαυτού του, δεν υπάρχει κανένας άλλος άρχοντας και με το να κυριεύσεις τον εαυτό σου θα έχεις έναν αφέντη όμοια του οποίου είναι δύσκολο να βρεις.

»Άπαξ και η απόσπαση ερμηνευτεί κυρίως με την εσωτερική αίσθηση, φαίνεται ίσως ευκολότερο να επιτευχθεί σήμερα σε κάποιο πιο φυσιολογικό και παραδοσιακό πολιτισμό. Αυτός που είναι ακόμα ένα Άριο Πνεύμα σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή ή Αμερικάνικη πόλη, με τους ουρανοξύστες και την άσφαλτο, με τα πολιτικά και τα σπορ, με τα πλήθη που χορεύουν και κραυγάζουν, με του υποστηρικτές της κοσμικής κουλτούρας και της άψυχης επιστήμης και ούτω καθεξής – ανάμεσα σε όλα αυτά μπορεί να νιώσει τον εαυτό του πιο μόνο, αποσπασμένο και περιπλανώμενο από ότι θα ήταν στην εποχή του Βούδα σε συνθήκες φυσικής απομόνωσης και πραγματικής περιπλάνησης.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, από αυτή την άποψη, βρίσκεται στο να δώσει κανείς, σε αυτή την αίσθηση της εσωτερικής απομόνωσης, που σήμερα μπορεί να συμβαίνει σε πολλούς σχεδόν αυθόρμητα, ένα θετικά γεμάτο, απλό και διάφανο χαρακτήρα, με εξάλειψη κάθε ίχνους κενότητας, μελαγχολίας, διχόνοιας ή άγχους. Η απομόνωση και η μοναξιά δεν θα πρέπει να είναι βάρος, δυστυχία, κάτι το οποίο κάποιος πάσχει, το οποίο γεννιέται άθελα, ακούσια, ούτε ένα είδος καταφυγίου ή ασύλου που μεταφέρεσαι με τη βία ή κάτω από περιστάσεις, αλλά απεναντίας, μια φυσική, απλή και ελεύθερη ψυχική διάθεση. Σε ένα κείμενο διαβάζουμε: Η μοναξιά αποκαλείται σοφία, αυτός ο οποίος είναι μόνος θα ανακαλύψει ότι είναι χαρούμενος.

»Η παρούσα κρίση των δυτικών θρησκειών βασισμένες στην πίστη, είναι γνωστή σε όλους και δεν χρειάζεται να επισημάνουμε τον ολοκληρωτικά κοσμικό, υλιστικό και σαμσαρικό χαρακτήρα της νοοτροπίας η οποία δεσπόζει στους σύγχρονους καιρούς μας. Έχουμε την δικαιοδοσία να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ποιο σύστημα, βασισμένο αυστηρά στη γνώση, ελεύθερο από στοιχεία τόσο πίστεως όσο και νοησιαρχίας, όχι δεμένο με μια τοπικά οργανωμένη παράδοση, αλλά στην πραγματικότητα κατευθυνόμενο προς το ενστικτώδες, θα μπορούσε να προσφέρει. Είναι προφανές ότι αυτό το μονοπάτι ταιριάζει μόνο σε μια πολύ μικρή μειονότητα, που έχει το χάρισμα μιας εξέχουσας εσωτερικής δύναμης.

terrapapers.com_ i didaskalia tis afipniseos_Julius EvolaΗ Διδασκαλία της Αφυπνίσεως

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ (ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ)
ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ (ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ Ι: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ
Η ΑΡΙΑΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕΩΣ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕΩΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ
Η ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ Η ΣΑΜΣΑΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΓΕΝΕΣΗ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΛΙΣΕΩΝ
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ
ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ Η “ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ”
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΡΘΟΤΗΤΑ
ΑΣΤΡΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ: ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ JHANA: ΟΙ “ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ”
ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ “ΔΥΝΑΜΕΩΝ”
Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΥ
ΤΟ ΚΕΝΟ: “ΕΑΝ Ο ΝΟΥΣ ΔΕΝ ΤΣΑΚΙΣΕΙ”
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΖΕΝ
ΟΙ ΑΡΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΓΥΠΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Σελίδες 310. Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2010/ Διαστάσεις 24×17
Τιμή από 25.36 € / 21.00 € συν 4,50€ έξοδα αποστολής κι αντικαταβολής
Τηλέφωνο παραγγελίας: 6907070703 και στο mail: mwohellas@gmail.com

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΩΝ 1

Εννοιολογικό λεξικό Βουδιστικών και Ανατολικών Παραδοσιακών Όρων

Μία Επιτομή στην Ορολογία της Διδασκαλίας της Αφυπνίσεως του Julius Evola

Ένα προσάρτημα της ελληνικής εκδόσεως της Διδασκαλίας της Αφυπνίσεως του Julius Evola το οποίο αποτελεί έναν εύχρηστο οδηγό για την ουσιαστικότερη κατανόηση των όρων που χρησιμοποιούνται στο κείμενο. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει σε αυτό περισσότερα από 550 λήμματα, τα οποία καλύπτουν μία σειρά από εννοιολογικούς βουδιστικούς και ανατολικούς όρους, διδασκαλίες, ιδέες, παραδόσεις, ονόματα δασκάλων, τοποθεσιών σε συνδυασμό με διάφορα ιστορικά και αλλά μυθολογικά στοιχεία. Ένα λεξικό ανεκτίμητης αξίας, μία ευρύτερη συνεισφορά ουσίας στη παράδοση και το πολιτισμό.

Σελίδες 80. Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2010/ Διαστάσεις 20×14
Τιμή από 15.21€ / 12.00 € συν 4,50€ έξοδα αποστολής κι αντικαταβολής

ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ