Έτσι ζουν οι Διανοητικά Υγιείς Άνθρωποι.
- Αναλαμβάνουν Ευθύνη. Δεν χάνουν χρόνο, δεν χάνουν ούτε 1 δεύτερο του χρόνου τους με ασημαντότητες, δηλαδή με το να λυπούνται τον εαυτό τους ή οποιονδήποτε άλλο, γι’ αυτά που συνέβησαν, για το «πώς ήρθαν τα πράγματα», ή για το πως τους συμπεριφέρθηκαν οι άλλοι. Αντίθετα, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους και του ρόλου τους στην ζωή και γνωρίζουν με σαφήνεια ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
- Αναλαμβάνουν Έλεγχο. Δεν γίνονται υποχείρια κανενός. Δεν επιτρέπουν σε άλλους να πάρουν τον έλεγχο από τα χέρια τους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει εξουσία πάνω τους. Τους είναι άγνωστη η εξής φράση: “Η κρίση με κάνει να νιώθω άσχημα” κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι οι ίδιοι μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους και τον τρόπο να δρουν ή αντιδρούν στις καταστάσεις. Δεν τους ενοχλεί τίποτα και τίποτα δεν είναι ικανό να τους ενοχλήσει.
- Είναι Ρευστοί. Δεν προσπαθουν να αποφύγουν την αλλαγή. Αντίθετα, καλωσορίζουν κάθε θετική ή αρνητική αλλαγή και είναι πρόθυμοι και ευέλικτοι.Καταλαβαίνουν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και κατέχουν τις ικανότητες να προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Ακόμη και ο θάνατος, ο φόβος και ο τρόμος για τις μάζες, είναι καλοδεχούμενος γι΄αυτήν την κάστα ανθρώπων. Αντιλαμβάνεσαι ότι όποιος δεν φοβάται τον θάνατο, δύσκολα μπορεί να φοβηθεί οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον οποιαδήποτε αλλαγή.
- Ελέγχουν ό,τι Ελέγχεται. Δεν σπαταλούνν ενέργεια σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν. Δεν σπαταλούν γενικότερα τίποτε, ούτε υλικό, ούτε άυλο. Ακολουθούν κατά γράμμα την σοφία του φιλοσόφου «μην επιτρέπεις να σε επηρρεάσει, ό,τι δεν μπορείς να επηρρεάσεις και ζήσε αναλόγως». Για παράδειγμα δε θα ακούσεις κάποιον ικανό άνθρωπο να παραπονιέται και να γκρινιάζει για τον πελάτη που χάθηκε ή για το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, για τους νέους φόρους ή για το κεφάλαιο που έχασε. Αντίθετα, επικεντρώνονται σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν στην ζωή τους. Γνωρίζουν ότι μερικές φορές το μόνο πράγμα που μπορούν να ελέγξουν είναι η συμπεριφορά, οι λέξεις, οι σκέψεις και οι πράξεις τους κι αυτό ακριβώς ελέγχουν, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα.
- Διαφοροποιούν. Δεν θέλουν να ευχαριστήσουν τους πάντες. Αναγνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ευχαριστούν τους πάντες όλη την ώρα. Δεν διστάζουν να πουν όχι, να απολύσουν, να καυτηριάσουν, ούτε να εκφράσουν την γνώμη τους όταν χρειάζεται. Πάντοτε είναι κόσμιοι και δίκαιοι, όμως δεν ασχολούνται όυτε δεύτερο με κάποιον, ο οποίος ενοχλείται επειδή απλά «δεν έγινε το δικό του». Το «να θέλεις να ευχαριστήσεις τους πάντες» είναι ο ορισμός της αποτυχίας, όπως και το να θέλεις «να συμφωνούν όλοι μαζί σου». Κι αυτό το γνωρίζει καλά ο ικανός άνθρωπος, γι’ αυτό και δεν ασχολείται καν, με όποιους διαφωνούν μαζί του και με τις πρακτικές του.
- Είναι Επικεντρωμένοι στον Σκοπό. Δεν φοβούνται το ρίσκο. Δεν παίρνουν απερίσκεπτες ή ανόητες αποφάσεις, αλλά δεν φοβούνται να ρισκάρουν όταν έχουν υπολογίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Ζυγίζουν τις καταστάσεις προτού πάρουν μία μεγάλη απόφαση και είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πιθανότητα «αναποδογυρίσματος», οπότε, μόνο τότε χωρίς φόβο, κάνουν την κίνηση τους. Έχει συνδεθεί το ρίσκο, με τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά ο ικανός άνθρωπος γνωρίζει, πως δεν υπάρχει ρίσκο, εκεί που υπάρχει γνώση. Φροντίζει λοιπόν, να είναι ενημερωμένος γι’ αυτά που έχει Σκοπεύσει.
- Ζουν στον Παρόντα Χρόνο. Δεν τους απασχολεί το παρελθόν. Δεν χάνουν χρόνο με το να σκέφτονται ή ευχομενοι για το πως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αναγνωρίζουν το παρελθόν και προσπαθούν να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Ζουν μόνο στο παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον.
- Ζουν Χωρίς Επαναλήψεις. Δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους να κάνουν νέα λάθη, αλλά θεωρούν ηλιθιότητα -και είναι- να επαναλάβουν τα ίδια και τα ίδια. Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων και των συμπεριφορών τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δεν τα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, αλλά προχωρούν μπροστά και φροντίζουν να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις στο μέλλον, πάντα σε σχέση με τους Σκοπούς τους, που μπορεί σε βάθος χρόνου να διαφοροποιούνται.
- Επικροτούν. Δεν υποβαθμίζουν την επιτυχία των άλλων, αλλά την αναγνωρίζουν και χαίρονται. Δεν ζηλεύουν η νιώθουν εξαπατημενοι, όταν κάποιος άλλος τους ξεπερνά. Αντίθετα, γνωρίζουν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ικανότητας και είναι πρόθυμοι να καταθέσουν ό,τι χρειάζεται στο ταμείο της επιτυχίας, για να απολαύσουν και το δικό τους μερίδιο σε αυτήν. Ποτέ δεν μεμψιμοιρεί όταν κάποιος πετύχει τον δικό του Σκοπό, γιατί γι’ αυτόν είναι η δική του επιτυχία στην πράξη. Μπορεί να δει, αυτό που μέχρι τώρα φανταζόταν, δηλαδή πως είναι να πετυχαίνει κάποιος τον στόχο πριν απ’ αυτόν και τα οφέλη, του να πετύχει και ο ίδιος.
- Καθαροί Λογαριασμοί. Δεν νιώθουν ότι ο κόσμος τους χρωστά κάτι. Δεν αισθάνονται ότι δικαιούνται πράγματα στην ζωή «έτσι απλά». Αναζητούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν, βασιζόμενοι στα χαρίσματα, στις γνώσεις, στην δύναμη και στις ικανότητες τους. Ούτε νιώθουν ότι χρωστούν σε κανέναν τίποτε, όποιος είναι ικανός και παίχτης… ας παίξει. Γι΄αυτό δεν είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμοι, του στυλ «δικαιούμαι την προαγωγή και θα την πάρω, γιατί αλλιώς…μπλα μπλα», αν την αξίζεις θα την πάρεις, αλλιώς ξέχνα το αν έχεις στην ζωή σου κάποιον ικανό επιχειρηματία που μοιράζει προαγωγές, γιατί και ξέρει και μπορεί να αναγνωρίζει την ικανότητα όπου την συναντά.
- Καλή Αντίληψη. Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα. Αφιερώνουν όσο χρόνο και χώρο χρειάζεται και αναγνωρίζουν ότι η πραγματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο και τον κατάλληλο χώρο για να πετύχει. Το «ό,τι αρπάξουμε εδώ και τώρα» είναι για την γνωστή στους Έλληνες «arpaxti business» και καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Γι’ αυτό οι ατάκες του στυλ «έχω μια καλή ευκαιρία τώρα που όταν θα… τότε θα… και μετά θα», τους αφήνουν παντελώς αδιάφορους. Όχι ότι δεν λειτουργούν με ταχύτητα όταν χρειάζεται, αλλά η απερισκεψία και η βιασύνη είνα κακός σύμβουλος και ποτέ δεν τους αφήνουν πεδίο δράσης. Θα μπουν στο παιχνίδι, όταν οι γνώσεις τους επιτρέπουν να μπουν και ο χρόνος είναι πάντοτε μετρήσιμος και φίλος τους.
- Κατάλληλες Λέξεις. Προσέχουν πάντοτε τις λέξεις που χρησιμοποιούν και είναι ακριβολόγοι. Γι’ αυτό απλά και μόνο το να τους ακούς -αν σου διθεί η τύχη- είναι δώρο της Δύναμης και φρόντισε να το αξιοποιήσεις. Η επιτυχία ή η αποτυχία στην ζωή οφείλεται κατά πρώτο λόγο στις Σκέψεις και κατά δεύτερο στις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Σκέψεις και Λέξεις δημιουργούν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αυτές δημιουργούν τα Συναισθήματα και κατά προέκταση την ικανότητα ή την αποτυχία σε ό,τι καταπιάνεται ένας άνθρωπος, ικανός ή μη. Ο ικανός το γνωρίζει πολύ καλά -γι΄αυτό χρησιμοποιεί λεξικά- και φροντίζει να είναι χειρουργικά ακριβολόγος, μιας και από αυτά εξαρτάται η ζωή και η επιτυχία του Σκοπού της ζωής του.
Έτσι λειτουργεί ο διανοητικά υγιής, ικανός άνθρωπος, σε αντιδιαστολή με τον μαζάνθρωπο, γι’ αυτό και είναι επιτυχημένος σε ό,τι καταπιαστεί. Ακόμη και μόνο μερικά από αυτά να βάλεις στην ζωή σου, ακόμη και αν το κάνεις άχαρα και επιφανειακά, μπορείς να την τροποποιήσεις προς την Επιτυχία και να εκτρέψεις τον ποταμό της ζωής, προς την διανοητική δύναμη, την υγεία και την ικανότητα.
Αν παρατηρήσεις από κοντά, οι σχέσεις είναι κάτι πολύ πιο λεπτό, κάτι πιο γοργό κι από την αστραπή, πιο αχανές κι από την γη, γιατί οι σχέσεις είναι η ζωή. Η ζωή είναι σύγκρουση, ανταγωνισμός, πόλεμος, παιχνίδι… Θέλεις όμως, να κάνεις τις σχέσεις χοντροκομμένες, ωμές, εύκολες, μηχανιστικές. Έτσι χάνουν την ευωδία τους, την ομορφιά τους. Όλα τούτα συμβαίνουν γιατί δεν αγαπάς και η αγάπη, φυσικά, είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα, γιατί μέσα σε αυτήν πρέπει να εγκαταλείψει κανείς ολοκληρωτικά τον εαυτό του (το εγώ του).
Αυτή ακριβώς η ιδιότητα της φρασκάδας, του καινούργιου, είναι ουσιαστική, αλλιώς η ζωή γίνεται ρουτίνα, συνήθεια. Μόνο που η αγάπη δεν είναι συνήθεια, δεν είναι κάτι βαρετό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει το αίσθημα της έκπληξης, του θαυμαστού. Θεωρούν τα πάντα δεδομένα κι αυτή η αίσθηση της ασφάλειας καταστρέφει την ελευθερία και τις εκπλήξεις της αβεβαιότητας.
Σχεδιάζεις πράγματα για το μακρινό μέλλον μακριά από το παρόν. Αλλά η προσοχή που χρειάζεται για να κατανοήσει κανείς βρίσκεται πάντα στο παρόν. Στην προσοχή υπάρχει πάντα μία αίσθηση αμεσότητας. Το να είναι κανείς ξεκάθαρος στις προθέσεις του είναι πολύ επίπονη απασχόληση.
Η πρόθεση είναι σαν μια φλόγα, που προτρέπει κάποιον ακατάπαυστα να κατανοήσει. Να είσαι ξεκάθαρος στις προθέσεις σου και θα δεις, τα πράγματα θα κυλήσουν από μόνα τους.
@Ηώ Αναγνώστου – Απόσπασμα από το τρίτο βιβλίο “Η Υψηλή Τέχνη Της Εξαπάτησης“.
