Topics:

MASKIROVKA: ο Γνωστός “Δούρειος Ίππος”

Η maskirovka του ΣΥΡΙΖΑ. Η Μάχη του Κουλίκοβο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η maskirovka. Τι είναι και πως χρησιμοποιείται η maskirovka. Η «maskirovka», ως γενικότερο φαινόμενο/ στρατηγική της Ρωσίας, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο,...

MASKIROVKA: ο Γνωστός “Δούρειος Ίππος”

Η maskirovka του ΣΥΡΙΖΑ

Η Μάχη του Κουλίκοβο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η maskirovka

Τι είναι και πως χρησιμοποιείται η maskirovka

Η «maskirovka», ως γενικότερο φαινόμενο/ στρατηγική της Ρωσίας, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αποτελεί μια μακρά και επιτυχή παράδοση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ως έννοια, ουδόλως είναι ξένη στην ελληνική πολεμική τέχνη, χαρακτηριστικότατη είναι η περίπτωση του «Δούρειου Ίππου», καθώς και το τέχνασμα που χρησιμοποίησε ο Βίας ο Πριηνεύς (ένας εκ των Επτά Σοφών της αρχαιότητας) κατά τη μακρά πολιορκία της πόλης του από τους Λυδούς, αφήνοντας ελεύθερα καλοθρεμμένα μουλάρια (τη στιγμή που στην πόλη στην πραγματικότητα υπήρχε έλλειψη τροφίμων) προκειμένου να δημιουργήσει στο στρατόπεδο των πολιορκητών την εικόνα επαρκών αποθεμάτων στην πολιορκημένη Πριήνη, με τελικό αποτέλεσμα τη λύση της πολιορκίας.

Παρεμφερές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το στρατήγημα του Λυσάνδρου στους Αιγός Ποταμούς, με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό και τη συντριβή του ανώτερου Αθηναϊκού στόλου, ενώ αντίστοιχα τεχνάσματα χρησιμοποίησε πολλές φορές και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατά την Ελληνική Επανάσταση (όπως στα Δερβενάκια, όταν έβαζε τους άνδρες του να ανάβουν τη νύχτα πολλές φωτιές δημιουργώντας στα οθωμανικά στρατεύματα την εντύπωση ότι διέθετε κατά πολύ ανώτερη αριθμητικά δύναμη από ό,τι στην πραγματικότητα).

Η εν λόγω «τέχνη» και δεν είναι υπερβολή η χρήση του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού, όπως προκύπτει από τη μελέτη της, βρίσκεται στο επίκεντρο πρόσφατης ανάλυσης του BBC, με τίτλο «πώς η Ρωσία ξεγελά τους εχθρούς της» (How Russia outfoxes its enemies), με αφορμή την ουκρανική κρίση και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσικής Ομοσπονδία, η οποία αποτέλεσε αιφνιδιασμό για τους πάντες.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις “μεταμφίεσαν” τις ενέργειές τους και τις αρνήθηκαν – αλλά αυτοί οι “μικροί πράσινοι άνδρες” που εμφανίστηκαν στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας αποτελούσαν μια χαρακτηριστική περίπτωση της ρωσικής πρακτικής στρατιωτικής παραπλάνησης- maskirovka» αναφέρει η συντάκτης, Λούσι Ας, στο κείμενό της.

Ο στρατηγός Αλεξάντερ Βλαντιμίροφ, συγγραφέας της «Θεωρίας και Επιστήμες του Πολέμου» (τρεις φορές μεγαλύτερη σε όγκο από το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι), θεωρείται «γκουρού» της maskirovka, που μεταφράζεται ακριβώς ως «κάτι μασκοφορεμένο».

«Μόλις εμφανίστηκε ο άνθρωπος, άρχισε να πολεμάει. Όταν άρχισε να κυνηγάει, έπρεπε να βαφτεί με διαφορετικά χρώματα για να μην τον φάνε οι τίγρεις. Από τότε και μετά, η maskirovka ήταν τμήμα της ζωής του. Όλη η ανθρώπινη ιστορία μπορεί να θεωρηθεί μια ιστορία παραπλάνησης» αναφέρει ο ίδιος στη δημοσιογράφο του BBC, αναπαράγοντας τα λεγόμενα του Ρωμαίου στρατηγού Φροντίνου και του Κινέζου φιλοσόφου Σουν Τζου, που περιέγραφε στην «Τέχνη του Πολέμου» τον πόλεμο ως ένα αιώνιο μονοπάτι πανουργίας.

Αλλά η Ρωσία, κατά τον ίδιο, ανά τους αιώνες τελειοποίησε αυτές τις τεχνικές.

Σε μελέτη του US Army Russian Institute (Maskirovka: The Soviet System of Camouflage, του ταγματάρχη Κένεθ Κίτινγκ, 1981), η maskirovka περιγράφεται ως εξής: «ο σοβιετικός όρος maskirovka- συνήθως μεταφράζεται ως καμουφλάζ/παραλλαγή, αντιπροσωπεύει ένα πλήρες σύστημα μέτρων σχεδιασμένων να παραπλανούν και να μπερδεύουν τον εχθρό, και να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέσων αναγνώρισής του, αποτελώντας μια απάντηση στην πρόκληση της τεχνολογίας».

Οι αρχές της maskirovka

Ο ταγματάρχης Κίτινγκ στη μελέτη του περιγράφει τις σοβιετικές αρχές της κάλυψης/ απόκρυψης/ παραπλάνησης ως εξής: δραστηριότητα, πειστικότητα/ αληθοφάνεια, συνέχεια και ποικιλία.

Ως δραστηριότητα ορίζεται η «αξιόπιστη εφαρμογή ολόκληρου του συνόλου μέτρων που στοχεύουν στην παραπλάνηση του εχθρού, σε σχέση με τις προθέσεις των δυνάμεων κάποιου». Η αληθοφάνεια/ πειστικότητα σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να εμφανίζονται πειστικά στα μάτια του εχθρού, προκαλώντας την εντύπωση του «αληθινού», από πλευράς έκτασης, χρονικής στιγμής και χώρου.

Η «συνέχεια» (ακριβέστερα, ο συνεχής χαρακτήρας) απαιτεί τη συνεχή και σωστά προγραμματισμένη από άποψης χρόνου εκτέλεση των μέτρων απόκρυψης/ εξαπάτησης: τα «υλικά» (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) πρέπει να ανανεώνονται τακτικά. Η τελική αρχή είναι αυτή της ποικιλίας, η οποία σημαίνει την αποφυγή της εμφάνισης ενός μοτίβου στην χρήση και εφαρμογή μέτρων κάλυψης/ απόκρυψης. Με απλά λόγια, η ποικιλία σημαίνει την αποφυγή της επανάληψης της χρήσης των ίδιων τεχνικών και μέσων.

Στην ανάλυση του BBC, ως βασικά στοιχεία της maskirovka αναφέρονται τα εξής: έκπληξη, καμουφλάζ/ παραλλαγή, ελιγμοί/ ενέργειες με σκοπό την παραπλάνηση, απόκρυψη, χρήση μέσων εξαπάτησης (όπως ομοιώματα οχημάτων κλπ) και εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Όπως σημειώνουν φοιτητές δημοσιογραφίας από το Κίεβο που έστησαν μια ιστοσελίδα για την αποκάλυψη ψευδών ειδήσεων, κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ προσεγμένες, συνδυάζοντας την αλήθεια με το ψέμα για να παράξουν μία «είδηση» που φαίνεται αξιόπιστη. Αλλά ακόμα και μια τελείως εξωπραγματική ιστορία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αβεβαιότητα.

Η Μάχη του Κουλίκοβο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η maskirovka

Ένα εκ των χαρακτηριστικότερων παραδειγμάτων είναι η Μάχη του Κουλίκοβο το 1380, όταν ο πρίγκιπας Ντμίτρι Ντονσκόι και 50.000 πολεμιστές βρέθηκαν απέναντι στον Μογγόλο Χαν Μαμάι και τους 150.000 Τάταρους και Μογγόλους πολεμιστές του. Ήταν η πρώτη φορά που οι Σλάβοι πολεμούσαν ως ενωμένος στρατός- η Ρωσία εναντίον της Χρυσής Ορδής. «Η μάχη ήταν πολύ σκληρή, αλλά στο τέλος θριαμβεύσαμε χάρη σε μια δύναμη που είχε κρυφτεί στο δάσος. Επιτέθηκαν μανιασμένα και απρόσμενα, και οι αιφνιδιασμένοι Τάταροι τράπηκαν σε φυγή» σημειώνει ο στρατηγός Βλαντιμίροφ.

Το Κουλίκοβο ήταν μόνο η αρχή. Ο Βλαντιμίροφ αναφέρει μερικά πιο πρόσφατα παραδείγματα, όπως τον Αύγουστο του 1944 (Ιάσιο- Κισινέβ), με δεκάδες ψεύτικα άρματα μάχης και ολόκληρες μεραρχίες να στέλνονται σε παραπλανητικές κατευθύνσεις για να εξαπατηθούν οι Γερμανοί. Και αυτό μετά την επιχείρηση Μπαγκρατιόν στη Λευκορωσία, που είχε επιφέρει βαρύ πλήγμα στη Βέρμαχτ.

«Οι στρατηγοί μας αποφάσισαν να μην πάρουν τον εύκολο δρόμο, αλλά πήγαν μέσα από τους βάλτους. Έτσι χτύπησαν τα μετόπισθεν των γερμανικών δυνάμεων…σε ολόκληρη την Μπαγκρατιόν υπήρξαν τεράστια παραδείγματα maskirovka, τα οποία περιελάμβαναν χιλιάδες άρματα μάχης και στρατιώτες. Μετά από αυτό ο πόλεμος είχε πρακτικά τελειώσει».

Από 117 μεραρχίες και έξι ταξιαρχίες, οι μισές καταστράφηκαν και οι υπόλοιπες υπέστησαν βαρύτατες απώλειες. Συνολικά, οι απώλειες για τις δυνάμεις του Άξονα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες. Μελετώντας την εφαρμογή της maskirovka στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ταγματάρχης Κίτινγκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Σοβιετικός στρατιώτης…

«Είχε, και πιθανότατα έχει ακόμα, πλεονέκτημα απέναντι στον Δυτικό αντίπαλό του» Κάποιοι παρατηρητές έχουν συμπεράνει ότι οι Σοβιετικοί διαθέτουν ένα ένστικτο για τη χρήση καμουφλάζ (κάλυψης/ απόκρυψης) για να κρύβονται οι ίδιοι και οι δραστηριότητές τους. Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανός στρατηγός είχε παρατηρήσει ότι «ο Ρώσος πεζικάριος ήταν άριστος στην οχύρωση θέσεων μάχης. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπει κανείς πόσο γρήγορα εξαφανιζόταν στο έδαφος και κάλυπτε τη θέση του. Οι Ρώσοι στρατιώτες ενστικτωδώς χρησιμοποιούν το περιβάλλον τους, έτσι ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους».

Κρίση των πυραύλων στην Κούβα και Ψυχρός Πόλεμος

Ιδιαίτερη μνεία στη ρωσική χρήση της «maskirovka», σε σχέση με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα (1962) κάνει η CIA, σε ειδική ανάλυσή της:

«Από τη σύλληψή της, η σοβιετική επιχείρηση περιελάμβανε περίτεχνες προσπάθειες D&D (denial & deception). Η τέχνη της απόκρυψης από τις ΗΠΑ πληροφοριών για την ανάπτυξη των πυραύλων και της παραπλάνησης των Αμερικανών διαμορφωτών πολιτικής για τις προθέσεις της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η βάση του παράτολμου εγχειρήματος του Νικίτα Χρουστσόφ» αναφέρεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση των σχετικών δραστηριοτήτων από αποχαρακτηρισμένα αμερικανικά, ρωσικά και κουβανικά αρχεία επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των προσπαθειών παραπλάνησης ενός αυξανόμενου αριθμού αντιπάλων στον σύγχρονο κόσμο.

Η Μόσχα πάντα είχε μια κλίση προς το D&D, γνωστό στην ρωσική γλώσσα ως maskirovka. Βασικός πυλώνας της είναι το να εμποδιστεί ένας αντίπαλος από το να ανακαλύψει τις ρωσικές προθέσεις, εξαπατώντας τον σχετικά με τη φύση, έκταση και τον συγχρονισμό μιας επιχείρησης. Η maskirovka καλύπτει ένα μεγάλο εύρος εννοιών, από την παραπλάνηση στο επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, μέχρι το καμουφλάζ σε επίπεδο μονάδας. Τα ρωσικά στρατιωτικά εγχειρίδια υποδεικνύουν ότι η maskirovka αντιμετωπίζεται ως μια επιχειρησιακή τέχνη, που πρέπει να τελειοποιείται από καθηγητές στρατιωτικής επιστήμης και αξιωματικούς που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα»

σημειώνεται στην έκθεση, όπου επίσης συμπληρώνεται ότι ο σοβιετικός στρατός είχε αξιοποιήσει την παραπλάνηση ευρείας κλίμακας και πριν την κρίση των πυραύλων πολύ πιο συχνά και με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από οποιονδήποτε άλλον στρατό. Επίσης, τονίζεται η χρήση εκτεταμένης maskirovka το 1968, πριν την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, καθώς και η εκπαίδευση ξένων στρατών πάνω στις ίδιες αρχές, περιλαμβανομένων των δυνάμεων του Βορείου Βιετνάμ πριν την Επίθεση του Τετ (1968) και του αιγυπτιακού στρατού, πριν τη διάβαση της Διώρυγας του Σουέζ το 1973.

Σε έγγραφο απόφασης του Λευκού Οίκου με την υπογραφή του Ρόναλτ Ρίγκαν (1983) γίνεται λόγος για ανάπτυξη μιας στρατηγικής maskirovka από την ΕΣΣΔ η οποία περιλαμβάνει τη χρήση παραλλαγής, απόκρυψης και παραπλάνησης (camouflage, concealment, deception, CC&D) σε αμυντικά προγράμματα και κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. «Ορίζουν τη maskirovka ως ένα σετ μέτρων με σκοπό την παραπλάνηση ή τον αποπροσανατολισμό του εχθρού σε σχέση με τις σοβιετικές δυνατότητες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, τις ενέργειές τους και τις προθέσεις τους, ένα σοβιετικό διευθυντήριο στρατηγικής maskirovka έχει στηθεί, επιπλέον οι Σοβιετικοί έχουν στήσει ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των δυτικών επιχειρήσεων συλλογής σημάτων και οπτικών δεδομένων. Οι Σοβιετικοί μπορεί να προσπαθούν να παραπλανήσουν τη Δύση σχετικά με την πρόθεση και τον σκοπό βασικών πολιτικών τους, όπως στον έλεγχο των εξοπλισμών. Αρκετές πρόσφατες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ότι το σοβιετικό πρόγραμμα maskirovka έχει σημειώσει απρόσμενες επιτυχίες κι ότι εισέρχεται σε μια νέα, βελτιωμένη φάση» (ωστόσο στο έγγραφο δεν αναφέρεται ποιες ήταν αυτές).

Η maskirovka στην Κριμαία

Η έκπληξη αποτελεί βασικό συστατικό της maskirovka.

Οι «άγνωστης ταυτότητας» δυνάμεις που κατέλαβαν την Κριμαία τον Φεβρουάριο του 2014 σίγουρα τα κατάφεραν πολύ καλά από αυτή την άποψη. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του BBC, ο Πιότρ Σελομόβσκι, Ρώσος φωτορεπόρτερ, ήταν εκεί όταν κατέφθασαν, έχοντας φτάσει στην Κριμαία μετά τη φυγή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς. Στις 24 Φεβρουαρίου είδε ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές να στήνουν ένα μικρό οδόφραγμα στην πλατεία μπροστά στη βουλή. «Άρχισαν να φτιάχνουν τσάι και να προσφέρουν ποτά. Σε κάποιους δημοσιογράφους, εμού περιλαμβανομένου, επετράπη να τραβήξουν φωτογραφίες και νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει για τη νύχτα». Έτσι νόμιζε, τουλάχιστον. Αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες, στρατιωτικά φορτηγά χωρίς διακριτικά κατέφθασαν, γεμάτα με βαριά οπλισμένους άνδρες.

«Διέταξαν τους διαδηλωτές να πέσουν μπρούμυτα στο έδαφος, μέχρι που διαπίστωσαν ότι ανήκαν στην ίδια πλευρά». Μετά, τους έβαλαν να κουβαλήσουν πυρομαχικά στη βουλή. Ο Σελομόφσκι άκουσε την ιστορία το πρωί. «Οι ίδιοι δεν είχαν καταλάβει ακριβώς τι συνέβαινε». Οι στρατιώτες που έφτασαν μέσα στη νύχτα, λες και κατέφθασαν με κάποιο είδους μαγείας, χωρίς διακριτικά στις χακί στολές τους, σύντομα κατονομάστηκαν «μικροί πράσινοι άνδρες» (σε ελεύθερη απόδοση, «εξωγήινοι»). «Ξέρουμε ότι αυτοί οι άνδρες ήταν των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Αλλά ουδείς το έλεγε ανοιχτά τότε» προσθέτει ο Σελομόφσκι.

Η άρνηση/διάψευση αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο της maskirovka

Σε συνέντευξη Τύπου εκείνες τις ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απέφυγε με χαρακτηριστική άνεση αμήχανες ερωτήσεις σχετικά με το από πού προέρχονταν τα στρατεύματα. «Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές στολές. Πάτε σε ένα μαγαζί, θα βρείτε μία» ήταν μια απάντησή του. Ερωτηθείς εάν επρόκειτο για Ρώσους στρατιώτες, ο πρόεδρος απάντησε ότι ήταν άνδρες από τοπικές πολιτοφυλακές, δυνάμεις αυτοάμυνας.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ενσωμάτωση της Κριμαίας επικυρωνόταν από τη ρωσική βουλή. H maskirovka είχε εξυπηρετήσει τον σκοπό της, να κρατήσει τον εχθρό σε καθεστώς αβεβαιότητας, να τον αναγκάσει να μαντεύει αντί να γνωρίζει με σιγουριά. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, ο στρατηγός Γκόρντον «Σκιπ» Ντέιβις, επικεφαλής επιχειρήσεων και πληροφοριών στο στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, αναγνωρίζει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του χρειάστηκαν καιρό για να αντιληφθούν το μέγεθος και την έκταση των κινήσεων των στρατευμάτων, που «οι Ρώσοι αρνούνταν συνέχεια».

Μετά την Κριμαία, ακολούθησαν οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Η επίσημη θέση είναι ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα ή «μικροί πράσινοι άνδρες» μόνο εθελοντές πατριώτες που πηγαίνουν εκεί στις διακοπές τους, κάτι σαν τους δικούς μας λαθρομετανάστες που λιάζονται στην Ομόνοια.

Σύμφωνα με το BBC, τα στοιχεία που υποδεικνύουν την εμπλοκή της Μόσχας αυξάνονται και μεταξύ αυτών είναι και ο αυξανόμενος αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώνονται σε μάχες. Επίσης, τον Αύγουστο είχαν εμφανιστεί στη ρωσική τηλεόραση εικόνες με νερό και παιδικές τροφές που φορτώνονταν σε φορτηγά τα οποία κατευθύνονταν προς την Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση έκανε λόγο για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πολλοί είναι καχύποπτοι, καθώς το ΝΑΤΟ έχει ήδη πολλές πληροφορίες σχετικά με ρωσικές μονάδες αεράμυνας και πυροβολικού που είχαν κινηθεί/ κινούνταν προς την Ουκρανία.

Ο στρατηγός Ντέιβις χαρακτήρισε το πρώτο κονβόι ως ένα «θαυμάσιο παράδειγμα» της maskirovka, επειδή προκάλεσε «θύελλα» στα ΜΜΕ. Τηλεοπτικά συνεργεία ακολούθησαν το κονβόι, προσπαθώντας να μάθουν τι ακριβώς κουβαλούσαν τα στρατιωτικά φορτηγά, που είχαν βαφτεί βιαστικά πράσινα. Επρόκειτο για «Δούρειους Ίππους;» Θα τα άφηναν να περάσουν οι ουκρανικές αρχές; «Εν τω μεταξύ, σε άλλα περάσματα που ελέγχονταν από τους Ρώσους κι όχι τους Ουκρανούς, εξοπλισμός, προσωπικό και στρατεύματα περνούσαν στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Ντέιβις.

Επίσης, στο δημοσίευμα του BBC γίνεται λόγος για συνεργασία από τα ρωσικά ΜΜΕ, με παράδειγμα μια είδηση (;) η οποία μεταδόθηκε από τηλεοπτικό σταθμό της Μόσχας, όπου αναφερόταν ότι ένα τρίχρονο αγόρι στο Σλοβιάνσκ (ανατολική Ουκρανία με ρωσόφωνο πληθυσμό) σταυρώθηκε επειδή μιλούσε ρωσικά. Οι ισχυρισμοί μιας γυναίκας που εμφανίζεται στο βίντεο κι εξιστορεί το περιστατικό είναι σοκαριστικοί, ωστόσο στο δημοσίευμα του BBC αναφέρεται ότι υπάρχουν κάποια περίεργα στοιχεία στο ρεπορτάζ, όπως η αναφορά μιας πλατείας που δεν υπάρχει, καθώς και το ότι η γυναίκα εκείνη είχε ιστορικό ψευδών καταγγελιών στην αστυνομία.

Όπως εκτιμά ο Γιούργκεν Έρστερμ Μίλερ, συγγραφέας του «The Global Economy in Transition» σε άρθρο του στην Huffington Post, η χρήση της παραδοσιακής maskirovka στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά επιδέξια, έως και ιδιοφυής. «Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών ανά τον κόσμο δεν αντέδρασαν έντονα όταν προσάρτησε την Κριμαία, επειδή μια καλά ενορχηστρωμένη ρωσική επικοινωνιακή εκστρατεία τις έπεισε ότι υπήρχαν επιχειρήματα που αιτιολογούσαν μια τέτοια κίνηση» σημειώνει σχετικά. #Κώστας Μαυραγάνης

Maskirovka είναι η σοβιετική τέχνη της παραπλάνησης, της εξαπάτησης, της απόκρυψης.

Τσαπατσουλιά [κατά το γερμανοτσολιά] είσαι τελικά μεγάλο γατόνι κι όχι γατάκι

Δεν κατάλαβε ο Αλέξης την ερμηνεία στο ΟΧΙ του 61% που έδωσε ο «κυρίαρχος λαός» πριν μόλις μια βδομάδα;

Ο «κυρίαρχος λαός» είπε ΟΧΙ, στα μέτρα της ΤΡΟΙΚΑΣ γιατί ήταν λίγα, μόλις 8+ ΔΙΣ!!! Για ποιους μας περάσατε βάρβαροι κι απολίτιστοι, που όταν εσείς ζούσατε στα δέντρα, εμείς βγάζαμε τα μάτια μας μεταξύ μας με εμφύλιους πολέμους, αφού δεν είχαμε αντάξιο εχθρό.

Ο «κυρίαρχος λαός» θέλει μέτρα 100 ΔΙΣ !!!

ΖΗΤΩ Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ «πρώτη φορά κοΜΟΥΝΙΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ !!!

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Αυτή είναι η αντιμνημονιακή ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο. Σαμποτάρισαν κάθε αλλαγή οι κόκκινοι φασίστες κι από το 2009, οδήγησαν την Οικονομία στα βράχια, για να έρθουν τώρα να υπογράψουν χειρότερα Μνημόνια που μάλιστα συνέταξε η «μισητή» ΤΡΟΙΚΑ. Η ηλιθιότητα και η ασωτία, η αμορφωσιά και η υπερηφάνεια άγνοιας του ελληνικού λαού δεν έχει όρια -και τα χειρότερα έρχονται. Η «νέα» ελληνική πρόταση, είναι η παλιά δηλ. αυτή που απορρίφτηκε και πήγατε σε δημοψήφισμα. Είναι πάρα πολύ κοντά σε εκείνη για την οποία το 61% του ελληνικού λαού είπε ΟΧΙ, μάλιστα το έγγραφο που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή δεν έχει καμία αναφορά στην ελάφρυνση του χρέους. Σέρνεστε τόσο πολύ στα τέσσερα που ούτε διακρίνεται αν είστε άνθρωποι ή έρποντα έντομα [κατσαρίδες μυρμήγκια και λοιπά αηδιαστικά ζούδια]

Η “Υπερηφάνια Αγνοιας” και ο νόμος της “ησσονος προσπάθειας” δημιουργεί δούλους

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους, ο νόμος της «ήσσονος προσπάθειας» εκφράζεται άριστα από την επιθυμία των Ελλήνων να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή τραπεζικοί. Ας μην ξαφνιαζόμαστε λοιπόν για την σημερινή κατάντια γιατί ο εν λόγω νόμος ακόμη βρίσκεται εν λειτουργία. Δεν γνωρίζετε την ιστορία και την γλώσσα σας κάφροι και είστε υπερήφανοι γι’ αυτή σας την ΑΓΝΟΙΑ. Με απόλυτη άγνοια λοιπόν κι αμόρφωτοι, έχοντας το θράσος ενός απατεώνα, τολμάτε και έχετε «άποψη». Ούτε που ξέρετε τι είναι ή πως υλοποιείται «η Δημιουργία Άποψης» ουτε που ξέρετε τι είναι και πως δημιουργείται η «Ανάληψη Ευθύνης» τι σημαίνει το «Μέτρον Άριστον» ή το «Γνώθι σαυτόν» δεν γνωρίζετε τίποτε απ’ όλα αυτά που σας αρέσει να παπαγαλίζετε για να δείξετε την υποτιθέμενη «ανωτερότητα σας» και να τονώσετε το ασήμαντο «εγώ» σας. Είστε απόλυτα άξιοι γι’ αυτά που σας ετοίμασαν κι έρχονται!!

Στις 5 Ιουλίου καλούνται οι Έλληνες να υποστηρίξουν με το «Ναι» ή το «Όχι» εάν σκοπεύουν να αποδεχτούν ή μη νέα οικονομικά μέτρα υπό τύπο μνημονίου. Ωστόσο την ίδια ημέρα ο ελληνικός λαός καλείται παράλληλα να αποφασίσει εάν θα συναινέσει στην εφαρμογή μιας αναθεωρητικής πολιτικής, η οποία θα επιφέρει μια στρατηγική αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με το οικοδόμημα που καλείται Δύση.

Το δημοψήφισμα έγινε, τα νταούλια σώπασαν κι ας δούμε δύο ζητήματα, τα οποία αφορούν: α) το δημοψήφισμα και β) την μεθεπόμενη ημέρα

Ο ελληνικός λαός, λένε, ό,τι αποφάσισε ξεκάθαρα σε ένα έμμεσο ερώτημα, το οποίο υποκρύπτεται «μασκαρεμένο» [MASKIROVKA] Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεπικουρούμενη από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ζήτησε από τον λαό να μην εγκρίνει μια πρόταση, η οποία έχει ήδη αποσυρθεί, σε μια περίοδο όπου η διαπραγμάτευση έχει τερματισθεί και το πρόγραμμα (Μνημόνιο ΙΙ) έχει λήξει. Επίσης, η χώρα δεν είχε καταβάλλει την δόση στο ΔΝΤ καθιστάμενη το πρώτο κράτος του ανεπτυγμένου κόσμου που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, κατατάσσοντας το στο ίδιο επίπεδο με τριτοκοσμικές χώρες όπως η Ζιμπάμπουε ή το Σουδάν [αυτό δεν είναι καν κράτος και σπαράσσεται από εμφύλιους] Όμως αυτά είναι γνωστά.

Η κυβέρνηση άφησε ΣΚΟΠΙΜΑ να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια προχώρησε σε μια πρόγευση ρήξης με τους θεσμούς, προκηρύσσοντας δημοψήφισμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της MASKIROVKA, η οποία άρχισε να υλοποιείται πολύ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει και απαιτείται η χρήση της επιχειρησιακής τακτικής MASKIROVKA σε πολιτικό επίπεδο; Ο ΣΥΡΙΖΑ (κι όχι οι ΑΝΕΛ) μέσω των συνιστωσών που τον απαρτίζουν έχει προδιαγράψει την πορεία προς τον σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Οι διεθνιστές, οι δικαιωματιστές και κυρίως οι παραορθόδοξοι κομμουνιστές, οι νεοσοβιετικοί κι άλλοι νοσταλγοί της περιόδου της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ, έχουν έναν προσεκτικά προστατευμένο και επιλεκτικά κοινοποιήσιμο ιδεολογικό στόχο:

Τον βήμα προς βήμα σοσιαλιστικό-κομμουνστικό μετασχηματισμό της Ελληνικής κοινωνίας.

Για να επιτύχουν τον ύψιστο αυτό σκοπό, πρέπει να κινηθούν παράλληλα σε δύο μέτωπα. Στο πρώτο και σημαντικότερο στο εσωτερικό πέτυχαν να ανέλθουν στην εξουσία χρησιμοποιώντας ως πολιτικό επιχείρημα την κατάργηση του μνημονίου και την εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής. Στο δεύτερο στο εξωτερικό αποκοίμισαν τους θεσμούς με την αόριστη υπόσχεση περί σταθερής προσήλωσης στην λύση εντός ευρώ.

Και στα δύο μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ιδεολογικοπολιτική ενορχήστρωση της «παρέας της Αίγινας» (σ.σ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, Παππάς, Φλαμπουράρης, η αγία τετράς) εφάρμοσε την maskirovka συγκαλύπτοντας, εξαπατώντας και παραπλανώντας όλους τους αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε πολύτιμο χρόνο για να μετατραπεί από κυβέρνηση σε εξουσία, καταλαμβάνοντας μία προς μία τις κρατικές δομές και εισχωρώντας βαθιά στο εσωτερικό περιβάλλον του αστικού κράτους. Η μεγαλύτερη επιτυχία της maskirovka ήταν και συνεχίζει να είναι η παραπλάνηση των ΑΝΕΛ, καθώς ο ηγέτης τους τυφλωμένος από πολιτικό ρεβανσισμό, δεν διέκρινε, ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός του «εκφωνητή της ομοούσιας τετράδας» Αλέξη Τσίπρα.

terrapapers.com_MASKIROVKA-
Η γνωστή Αγκιτάτσια “Η ελπίδα έρχεται”

Τι κρύβει επιμελώς η maskirovka και πως επιτυγχάνει τακτικές νίκες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάντα δύο βήματα μπροστά στην σχεδίαση και ένα βήμα σε επίπεδο ενεργειών από τον βασικό αντίπαλό του, την ΝΔ. Η ηγεσία του προωθεί μια εικόνα προσφιλή και συγκαταβατική, η οποία αφοπλίζει και αποκοιμίζει, δημιουργώντας με προσεκτικά επιλεγμένη φρασεολογία, το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου είναι εθισμένη η ελληνική κοινή γνώμη. Απευθύνεται στο πλήθος – καλά ζυμωμένο από την κούραση και τα πλήγματα της πενταετούς μνημονιακής πολιτικής – δίνοντάς του αυτό που επιθυμεί περισσότερο από όλα να ακούσει, με αιχμή το διαχρονικό σύμβολο της ελπίδας. Η γνωστή Αγκιτάτσια “Η ελπίδα έρχεται”.

Προκειμένου να διεισδύσει σε όλα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα «δανείζεται» ακόμη και το λεξιλόγιο του πατριωτικού χώρου. Έτσι ενδύεται την πρέπουσα κατά την περίσταση αμφίεση και επιτυγχάνει όχι απλά να είναι αρεστός ο λόγος του, αλλά και να αποτελεί δημαγωγικό εκφραστή της κοινής συνιστώσας όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων ακόμη και της κεντροδεξιάς. Η maskirovka αποκρύπτει επιμελώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί ενέργεια υψηλού ρίσκου, με στόχο την μεταβολή του πολιτικού καθεστώτος μέσα από την εκμετάλλευση της άγνοιας των αστών συνοδοιπόρων του.

Προκηρύσσοντας ως αριστερός Κλαούζεβιτς το δημοψήφισμα – ως συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα – ο Τσίπρας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει πως δεν αναζητά μια λύση, αλλά επιδιώκει να μην υπογράψει νέο μνημόνιο, γεγονός που δεν συνάδει με καμία μορφής αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αυτό έγινε – ομολογουμένως πολύ αργά – αντιληπτό τόσο από τη ΝΔ όσο και από τους θεσμούς, ενώ η κοινωνία συνεχίζει να θεωρεί και να ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει λύση.

Η στρατηγική της maskirovka πέτυχε όντως αρκετά, καθώς κατόρθωσε να ξεγελάσει άπαντες εντός και εκτός, φθάνοντας στον πρώτο τριπλό αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ) που είχε καθορίσει από την αρχή: Την έξοδο από το μνημόνιο, σε συνδυασμό με την ρήξη με το ΔΝΤ και το κλείσιμο των τραπεζών. Σε αυτό το σημείο όμως αποκαλύφθηκε ο δεύτερος ΑΝΣΚ, τον οποίο θα πρέπει να διακρίνουν καθαρά πλέον όλοι οι κεντροδεξιοί συνοδοιπόροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει πλέον καμία είδους συμφωνία, καθώς απλούστατα αρνείται οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι των θεσμών και των δανειστών.

Χρησιμοποιώντας την ορμή των γεγονότων που ο ίδιος προκάλεσε, ο Τσίπρας προετοιμάζει μεθοδικά το επόμενο βήμα, το οποίο πραγματικά θα είναι χωρίς επιστροφή και θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ρήξη με την ΕΕ. Έχοντας – ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο διάγγελμα – κατηγορήσει τους θεσμούς για την δυσμενή εξέλιξη στον τραπεζικό τομέα, χρησιμοποιεί για προτελευταία φορά την maskirovka μέχρι να επιτύχει ένα ελάχιστο στόχο.

Με αυτήν την βάση και με τις τράπεζες να συνεχίζουν να είναι κλειστές η συγκυβέρνηση θα αντισταθεί σθεναρά σε όποια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την παρούσα βουλή που είναι το μόνο σωτήριο και αποτελεσματικό πιθανό ενδεχόμενο για ταχεία έξοδο από την κρίση, κερδίζοντας χρόνο ώστε να προχωρήσει σε εκλογές. Αν το επιτύχει τότε η maskirovka θα πιστωθεί ακόμη μια τακτική νίκη, την οποία θα τη χρεωθούν οι ΑΝΕΛ, τα τραγικότερα από τα θύματά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη βρεθεί «μπροστά από τις πύλες των χειμερινών ανακτόρων», καθώς στο αμέσως επόμενο ταχύ βήμα κρατικοποιώντας τις κλειστές τράπεζες και κουρεύοντας τις καταθέσεις άνω των δέκα ή είκοσι χιλιάδων ευρώ, τις θυρίδες και ότι άλλο θεωρεί ως πλούτο, θα έχει τελέσει την ύψιστη ρήξη, προσφέροντας ένα ακατανίκητο λαϊκό αντίδωρο.

Την πλήρη διαγραφή χρεών των ιδιωτών, τη νέα σεισάχθεια που θα του επιτρέψει να κερδίσει με άνεση τις επόμενες εκλογές και να δρομολογήσει χωρίς πλέον τους κεραυνοβολημένους ΑΝΕΛ και τους άλλους συνοδοιπόρους από την κεντροδεξιά, την τελική φάση του κομμουνιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Το χρέος βέβαια θα τρέχει και φυσικά σε σκληρό νόμισμα, με ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Η χώρα ως παρίας θα έχει εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποίαν κάθε σκέψη ή συζήτηση θα είναι πλέον περιττή, καθώς την έξοδο από την ΟΝΕ θα ακολουθήσει η αποδέσμευση από την ΕΕ και φυσικά από το ΝΑΤΟ. Αυτό επιθυμούν οι πατριώτες της κεντροδεξιάς;

Επιθυμούν τον σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τη μετατροπή της χώρας, όπως αποδείχθηκε με την κατά προτεραιότητα ψήφιση του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας, σε χώρο αποθήκευσης των κάθε λογής λαθρομεταναστών. Αραγε Γιατί οι ΑΝΕΛ και οι υπόλοιποι, δεν έθεσαν βέτο απαιτώντας την μη κατάθεση; Για αυτούς είναι ασήμαντη η μόνιμη εθνική αλλοίωση του πληθυσμού υπό κάποιους δυσμενείς αλλά παροδικούς οικονομικούς όρους;

Η maskirovka χρησιμοποίησε κι εξανδραπόδισε πολιτικά πολλούς «ανυποψίαστους».

Όμως τώρα τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Ουδείς δικαιούται να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνώριζε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει την τελική επίθεση. Τα όποια οικονομικά μέτρα επιβληθούν θα είναι παροδικά και υπό τις τρέχουσες αποκαλυπτικές συνθήκες με τη γεωπολιτική στήριξη των ΗΠΑ θα συνοδεύονται από σημαντική μείωση του χρέους. Όμως, η υποστήριξη των ψευδεπίγραφων μασκαρεμένων θέσεων, τις οποίες σχεδίασε η «παρέα της Αίγινας» ιδιαίτερα από τους κεντροδεξιούς πολίτες, θα σημάνει την επιτυχή περάτωση του «τρίτου γύρου» σε όρους ήπιας ισχύος, από εκείνους τους επιγόνους που σήμερα συνεχίζουν να ομνύουν με τον όρκο των Κορυσχάδων.

Αλήθεια γνωρίζεις τι είναι αυτός ο όρκος;

Οχι, δεν γνωρίζεις, είπαμε “Υπερηφάνεια Αγνοιας”

Ελάτε όλα είναι γνωστά δεν χρειάζεται να πούμε καμία αλήθεια. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ σε όποιον έχει ΔΙΑΚΡΙΣΗ και είναι ξεστραβωμένος δηλ. Παρατηρεί το Ολοφάνερο και δεν μασάει κουτόχορτο (ή μαριχουάνα, χασισάκι κλπ) Βλέπετε να γίνεται ή να σκέφτεται έστω, να κάνει κάτι το ανθρώπινο ζώο για την ανεξαρτησία του, πέρα από το να βελλάζει μαστουρωμένο, ρυθμικά και υπεφίαλα εγωιστικά στον σκοπό της πολιτικής και της θρησκείας;

ΜΠΑ!! ή πιο σωστά ΜΠΕΕΕΕΕ!!!

Εδώ το ανθρώπινο ελληνικό ζωντανό, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΜΥΑΛΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ, ΛΑΔΙ ΑΠ’ ΤΟ ΧΩΡΙΟ και ΝΔ …. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!! Τους υπόλοιπους δεν τους αναφέρω καν … δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτά τα «πολιτικά» εκτρώματα στην χώρα που … αι στον γεροδιάολο τι μαλακίες κάθομαι και γράφω …

«ΕΝΑΣ ΑΣΩΤΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ» όπως πολύ σωστά λεει ο φίλος Χορόσκελης.

@Ion Maggos