Topics:

Ο Μεγάλος Αδελφός Είναι Εδώ & σε Προστατεύει

Το 2023 θα είναι αδύνατον να αποφευχθεί η υποχρεωτική αναγνώριση προσώπου στις ΗΠΑ. Καθώς περισσότερα αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών απειλείται και πάλι. Στις αρχές Δεκεμβρίου...

Ο Μεγάλος Αδελφός Είναι Εδώ & σε Προστατεύει

Το 2023 θα είναι αδύνατον να αποφευχθεί η υποχρεωτική αναγνώριση προσώπου στις ΗΠΑ.

Καθώς περισσότερα αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών απειλείται και πάλι.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, η Washington Post ανέφερε ότι η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ αρχίζει να δοκιμάζει νέα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου σε 16 μεγάλα αεροδρόμια εσωτερικού.

Το WaPo ανέφερε:

«Η Διοίκηση Ασφαλείας Μεταφορών δοκιμάζει αθόρυβα την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για έλεγχο επιβατών σε 16 μεγάλα εγχώρια αεροδρόμια – από την Ουάσιγκτον έως το Λος Άντζελες – και ελπίζει να την επεκτείνει σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος. Τα περίπτερα με κάμερες κάνουν μια δουλειά που ολοκληρώνονταν από ανθρώπους: ελέγχοντας τις φωτογραφίες στις ταυτότητες των ταξιδιωτών για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι απατεώνες».

Ο εκπρόσωπος της TSA Jason Lim είπε στην Post ότι «καμία από αυτήν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι υποχρεωτική».

Οι επιβάτες που επιλέγουν να εξαιρεθούν από την αναγνώριση προσώπου θα πρέπει να προσκομίσουν την ταυτότητά τους. Η TSA είπε επίσης ότι υποτίθεται ότι υπάρχουν πινακίδες που σας ενημερώνουν για τα δικαιώματά σας. Η αναφορά συνεχίζει να ενημερώνει τον αναγνώστη ότι, αν και τεχνικά δεν χρειάζεται να συμμετέχετε στην αναγνώριση προσώπου στο αεροδρόμιο, “το αν θα νιώσετε ότι έχετε μια πραγματική επιλογή είναι μια ξεχωριστή ερώτηση”.

Ο Albert Fox Cahn, ιδρυτής του Surveillance Technology Oversight Project, ή STOP, είπε στην Post ότι «δεν υπάρχει πιο καταναγκαστικό μέρος από ένα αεροδρόμιο για να ζητήσει κανείς την συγκατάθεση από τους ανθρώπους».

«Αυτό που βλέπουμε συχνά με αυτά τα βιομετρικά προγράμματα είναι ότι είναι προαιρετικά μόνο στις εισαγωγικές φάσεις και με την πάροδο του χρόνου τα βλέπουμε να γίνονται τυποποιημένα και εθνικοποιημένα και τελικά υποχρεωτικά», είπε ο Cahn.

Οι δηλώσεις του Cahn είναι αληθινές υπό το πρίσμα των προηγούμενων προγραμμάτων TSA που ξεκινούν ως προαιρετικά πριν γίνουν υποχρεωτικά, συμπεριλαμβανομένου του να βγάζετε τα παπούτσια σας στο αεροδρόμιο και να επιλέξετε ανάμεσα στο περπάτημα μέσα από τις μηχανές σαρωτή σώματος ή ένα επεμβατικό χτύπημα.

Η αναγνώριση προσώπου του TSA λειτουργεί βάζοντας τους επιβάτες να πηγαίνουν στο κιόσκι ελέγχου ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ σαρώνουν την ταυτότητά τους. Στην συνέχεια, οι επιβάτες αναμένεται να κοιτούν επίμονα σε μια κάμερα για έως και πέντε δευτερόλεπτα, ενώ το μηχάνημα συγκρίνει την ταυτότητα με την νέα φωτογραφία. Αυτό είναι γνωστό ως σύστημα επαλήθευσης “ένα προς ένα”. Η Post σημειώνει ότι ο πιλότος αναγνώρισης προσώπου της TSA ξεκίνησε στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον Ρόναλντ Ρίγκαν (DCA) τον Αύγουστο του 2020 με βάση υποτιθέμενες ανησυχίες για μετάδοση του COVID-19.

Ενώ η TSA ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου για σκοπούς επιβολής του νόμου και δεν δημιουργεί μια «νέα εθνική βάση δεδομένων με αναγνωριστικά προσώπου», αναγνωρίζει επίσης ότι η υπηρεσία μπορεί να διατηρεί δεδομένα για έως και 24 μήνες για να «αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος».

Δυστυχώς, η εισαγωγή των εργαλείων αναγνώρισης προσώπου δεν είναι νέα. Η τρέχουσα επέκταση της αναγνώρισης προσώπου από τον διαχειριστή Μπάιντεν στις ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των πολιτικών που θέτει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η TSA δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 – καθώς ο Μπάιντεν επρόκειτο να γίνει Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – έγραψα για την επέκταση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP), γνωστή και ως Συνοριακή Περίπολος.

Τον Νοέμβριο του 2020, η CBP πρότεινε έναν νέο κανόνα που επέκτεινε εκθετικά την χρήση της επιτήρησης αναγνώρισης προσώπου στα σύνορα. Στον κανόνα αντιτάχθηκαν πολλά υποκαταστήματα της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, του Electronic Frontier Foundation, του Fight for the Future και άλλων οργανώσεων για τα δικαιώματα.

(Δείτε στο ακόλουθο pdf:  comment_re_cbp_face_surveillance_nprm_final)

Η ACLU είπε ότι η αλλαγή του κανόνα απειλεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την ανωνυμία, καθώς και ότι επηρεάζει δυσανάλογα τους έγχρωμους και τους μετανάστες.

Η CBP ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συλλέξει το αποτύπωμα σχεδόν κάθε πολίτη εκτός ΗΠΑ που εισέρχεται ή εξέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κανόνας ισχύει και για τα παιδιά. Αυτό το αποτύπωμα θα αποθηκευτεί στην συνέχεια σε μια κυβερνητική βάση δεδομένων για έως και 75 χρόνια. Αυτά τα δεδομένα στην συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τις ξένες κυβερνήσεις και τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για την αναγνώριση ατόμων για διάφορους σκοπούς.

Η ACLU χαρακτήρισε το σχέδιο «αδικαιολόγητο, περιττό και επικίνδυνο. Η ACLU λέει ότι το πρόβλημα είναι ότι τα αποτυπώματα προσώπου μπορούν να συλλεχθούν μυστικά από απόσταση, χωρίς την συγκατάθεση κάποιου ατόμου. Η οργάνωση προειδοποίησε επίσης ότι από την στιγμή που μια κυβέρνηση έχει το αποτύπωμα ενός ατόμου δημιουργεί τον κίνδυνο μιας μοναδικής και μια άνευ προηγουμένου μορφής επίμονης παρακολούθησης».

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν εξουσιοδότησε ποτέ την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα τεράστιο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων για αποτυπώματα προσώπου. Επιπλέον, οι πολίτες που δεν είναι Αμερικανοί που εισέρχονται στην χώρα υπόκεινται ήδη σε συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η ίδια η CBP εργάζεται σε σχέδια για την αναγνώριση προσώπου από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ. Το 2017, η CBP ανακοίνωσε σχέδια για σάρωση των προσώπων όλων των φυλλαδίων που εξέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών ανέφερε:

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ εγκαινίασε μια «Υπηρεσία Επαλήθευσης Ταξιδιωτών» (TVS) που προβλέπει την εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου σε όλους τους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ, που επιβιβάζονται σε πτήσεις που εξέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το σύστημα εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα απορρήτου.

(Δείτε το ακόλουθο pdf: privacy-pia-cbp030-tvs-may2017)

Οι μόνες δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προήλθαν από μια δήλωση για τον αντίκτυπο της ιδιωτικής ζωής που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σχετικά με το πρόγραμμα και από μια ενημέρωση του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Βοηθού Επιτρόπου της CBP, John Wagner, στους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. Η CBP οραματίστηκε ένα σύστημα πολύ παρόμοιο με αυτό που δοκιμάζει αυτή την στιγμή η TSA. Σύμφωνα με το σχέδιο της CBP, τα αεροδρόμια θα εγκαταστήσουν κάμερες στις πύλες επιβίβασης για την λήψη φωτογραφιών όλων των επιβατών που φεύγουν και εισέρχονται στην χώρα. Οι φωτογραφίες θα έχουν στην συνέχεια εφαρμογή λογισμικού αναγνώρισης προσώπου σε αυτές.

Η Υπηρεσία Επαλήθευσης Ταξιδιωτών έχει δοκιμαστεί σε έξι αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των Boston Logan, New York JFK, Dulles στο DC, Hartsfield-Jackson στην Ατλάντα, Chicago O’Hare και Bush στο Χιούστον. Το ίδιο το TVS αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Βιομετρική Είσοδος/Έξοδος», το οποίο δημιουργήθηκε ως απάντηση στην απαίτηση του Κογκρέσου για χρήση βιομετρικών στοιχείων για την παρακολούθηση ατόμων που μπορεί να έχουν υπερβεί την βίζα τους.

Ο Μπάιντεν επεκτείνει την χρήση της αναγνώρισης προσώπου.

Υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν δει μια αύξηση στην χρήση της αναγνώρισης προσώπου. Τον Ιανουάριο του 2021 ανέφερα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργαζόταν με την αμφιλεγόμενη ιδιωτική εταιρεία παρακολούθησης Clearview AI για να εντοπίσει άτομα που ήταν ύποπτα για συμμετοχή στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 2021 ανέφερα επίσης ότι το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO) δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την ευρεία χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου (δείτε στο ακόλουθο pdf gao-21-518), συμπεριλαμβανομένης της επιβολής του νόμου χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων με αποτυπώματα προσώπου από κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες. Οι οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών δικαιωμάτων προειδοποιούν τα τελευταία χρόνια ότι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου ήταν μια ψηφιακή άγρια ​​Δύση με ελάχιστους έως καθόλου κανονισμούς να καθορίζουν τα όρια της τεχνολογίας.

Η έκθεση του GAO έδειξε ότι τουλάχιστον είκοσι από τις σαράντα δύο κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Αυτά τα τμήματα περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου – το FBI, η Μυστική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, η Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών και η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών – καθώς και λιγότερο προφανείς υπηρεσίες όπως η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής και της NASA.

Έξι Αμερικανικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποίησαν την αναγνώριση προσώπου σε άτομα που παρακολούθησαν τις διαδηλώσεις μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020. Η έκθεση ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία μόνο σε άτομα που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου.

Ενώ ορισμένες από τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν τις δικές τους βάσεις δεδομένων, η βάση δεδομένων του FBI με τα αποτυπώματα προσώπων είναι πιθανώς η πιο εκτεταμένη, με ορισμένες εκτιμήσεις σε πάνω από 100 εκατομμύρια αποτυπώματα προσώπου.

Η ανώτατη υπηρεσία επιβολής του νόμου της αμερικανικής κυβέρνησης αγωνίζεται να κρατήσει την βάση δεδομένων μυστική τουλάχιστον από το 2013.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) προσπαθεί να αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με μια τεράστια βάση δεδομένων που περιέχει δακτυλικά αποτυπώματα, αποτυπώματα παλάμης, σαρώσεις ίριδας, φωνής και προσώπου, καθώς και άλλα βιομετρικά δεδομένα, εκατομμυρίων Αμερικανών.

Στις αρχές Μαΐου του 2016, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσίευσε μια πρόταση που θα εξαιρούσε την βιομετρική βάση δεδομένων του FBI από την δημόσια αποκάλυψη.

Συγκεκριμένα, η πρόταση θα εξαιρούσε το Σύστημα Αναγνώρισης Επόμενης Γενιάς (NGI) από τις διατάξεις του ομοσπονδιακού νόμου περί απορρήτου, ο οποίος “απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία που συλλέγουν με το μεμονωμένο θέμα αυτών των αρχείων, επιτρέποντάς τους να τα επαληθεύουν και να τα διορθώνουν αν χρειαστεί.” Η πρόταση ήταν ανοιχτή για δημόσιο σχολιασμό έως τις 6 Ιουνίου 2016.

Αν και η βάση δεδομένων περιέχει βιομετρικά δεδομένα για καταδικασμένους εγκληματίες, περιέχει επίσης πληροφορίες για άτομα που ήταν ύποπτα ή κρατήθηκαν προσωρινά για υποψία εγκλήματος. Το σύστημα διαθέτει επίσης δεδομένα από άτομα που έχουν δώσει δακτυλικά αποτυπώματα για θέσεις εργασίας, άδειες, στρατιωτική ή εθελοντική υπηρεσία, ελέγχους ιστορικού, πιστοποιήσεις ασφαλείας και άλλες κυβερνητικές διαδικασίες.

Ουσιαστικά το FBI υποστηρίζει ότι θα αποτρέψει τα άτομα από το να γνωρίζουν εάν οι πληροφορίες τους βρίσκονται στην μαζική βάση δεδομένων, εάν η απελευθέρωση πληροφοριών θα «έθετε σε κίνδυνο» μια έρευνα επιβολής του νόμου. Ο επόμενος κυβερνήτης ανέφερε για πρώτη φορά την πρόταση:

«Το να αφήνουμε τα άτομα να βλέπουν τα δικά τους αρχεία, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ποινικές έρευνες ή «προσπάθειες εθνικής ασφάλειας», αποκαλύπτοντας πιθανώς μια «ευαίσθητη τεχνική έρευνας» ή πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα υποκείμενο «να αποφύγει τον εντοπισμό ή την σύλληψη».

Μια άλλη ρήτρα απαιτεί από τις υπηρεσίες να διατηρούν τα αρχεία που συλλέγουν για να διαβεβαιώνουν τα άτομα ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται για αυτούς έγινε δίκαια. Υποστηρίζοντας την εξαίρεση, η απόσπαση του FBI ισχυρίστηκε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες πληροφορίες είναι ακριβείς, σχετικές, έγκαιρες και πλήρεις για εγκεκριμένους σκοπούς επιβολής του νόμου».

Αν και η βάση δεδομένων μπορεί να περιέχει πληροφορίες για άτομα που διεξάγουν απολύτως νόμιμες ενέργειες και συμπεριφορές, η πρόταση λέει ότι το FBI θα πρέπει να διατηρεί τα δεδομένα επειδή «με τον καιρό, φαινομενικά άσχετες ή άκαιρες πληροφορίες μπορεί να αποκτήσουν νέα σημασία όταν έρχονται στο φως νέες λεπτομέρειες». Το FBI ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες εντός της βάσης δεδομένων θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην «καθιέρωση προτύπων δραστηριότητας και στην παροχή εγκληματικών δυνάμεων».

Ο Jeramie Scott, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Electronic Privacy Information Center, είπε στο NextGov ότι η πρόταση «θα δημιουργούσε ένα ανησυχητικό προηγούμενο στο οποίο οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν σημαντικά περιθώρια να αποφασίσουν ποιες πληροφορίες θα συλλέξουν χωρίς να ενημερώσουν το θέμα».

Αν και στην πραγματικότητα πολύ λίγα είναι γνωστά για την βάση δεδομένων, το Electronic Frontier Foundation (EFF) και το EPIC κατάφεραν να αποκαλύψουν ότι το FBI θα ήθελε να παρακολουθεί κάθε άτομο καθώς μετακινείται από την μια τοποθεσία στην άλλη. Το 2013, η EPIC απέκτησε ένα έγγραφο που έδειχνε: «Η NGI θα επιστρέψει έναν εσφαλμένο υποψήφιο το πολύ το 20% του χρόνου».

Το 2011, το EFF αναγνώρισε ότι:

“Μόλις τυποποιηθεί η συλλογή βιομετρικών στοιχείων, γίνεται πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε και να παρακολουθήσετε κάποιον σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Το EFF πιστεύει ότι η τέλεια παρακολούθηση είναι εχθρική για μια ελεύθερη κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία παρακολουθούνται οι πράξεις του καθενός δεν είναι, κατ’ αρχήν, ελεύθερη. Μπορεί να είναι μια βιώσιμη κοινωνία, αλλά δεν θα ήταν η δική μας κοινωνία.”

Οι εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει επίσης βάσεις δεδομένων αναγνώρισης προσώπου από το Amazon Rekognition, BI SmartLink, Giant Oak Social Technology, Clearview AI και Vigilant Solutions. Με διαφορά, οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν περισσότερο την τεχνολογία των Clearview και Vigilant. Η έκθεση παρέχει περαιτέρω πληροφορίες:

«Επιπλέον, οι ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μη κυβερνητικούς παρόχους υπηρεσιών αναγνώρισης προσώπου, όπως η Vigilant Solutions και η Clearview AI. Για παράδειγμα, οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου με λογαριασμό Clearview AI μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή ή ένα smartphone για να ανεβάσουν μια φωτογραφία ενός αγνώστου στο σύστημα αναγνώρισης προσώπου του Clearview AI.  Το σύστημα μπορεί να επιστρέψει αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζουν πιθανές φωτογραφίες του αγνώστου ατόμου, καθώς και συνδέσμους προς τον ιστότοπο όπου ελήφθησαν οι φωτογραφίες (π.χ. Facebook). Σύμφωνα με το Clearview AI, το σύστημά του χρησιμοποιείται μόνο για την διερεύνηση εγκλημάτων που έχουν ήδη συμβεί και όχι για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο».

Η αναγνώριση προσώπου θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ελευθερία.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αναγνώριση προσώπου δεν είναι αδικαιολόγητες. Οι αναγνώστες πιθανότατα έχουν ακούσει για το πώς το Κινέζικο Κόμμα Κοινότητας χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να παρακολουθεί τους ανθρώπους στις δουλειές τους, στα σπίτια τους και στον δημόσιο χώρο. Αυτή η τεχνολογία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την Κινεζική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια -φαινομενικά- να εντοπίσει μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας των Ουιγούρων.

Ωστόσο, η απειλή της αναγνώρισης προσώπου δεν ανησυχεί μόνο τους κατοίκους της Κίνας. Το Αμερικανικό κοινό (και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου) βρίσκεται όλο και περισσότερο υπό παρακολούθηση της αναγνώρισης προσώπου στην εποχή μετά την προβοκάτσια της 11ης Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, η εποχή του COVID-19 οδήγησε σε αύξηση της αναγνώρισης προσώπου στα σχολεία και στους δρόμους στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης του «πολέμου κατά των μικροβίων».

Η άνοδος της αναγνώρισης προσώπου προηγείται της σαπουνόπερας COVID-19. Στις 3 Ιανουαρίου 2020, η CBP και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE) εξέδωσαν μια εκτίμηση επιπτώσεων στο απόρρητο που περιγράφει λεπτομερώς σχέδια συλλογής DNA από άτομα που κρατούνται προσωρινά σε συνοριακές διελεύσεις.

“Σύμφωνα με την Εκτίμηση Επιπτώσεων Απορρήτου, το Εργαστήριο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) παρέχει κιτ συλλογής DNA που επιτρέπουν στις αρχές να πάρουν δείγμα από το μάγουλο και να στείλουν τα δείγματα DNA στο FBI. Το CBP και το ICE έχουν ήδη την νομική εξουσία να συλλέγουν DNA από κρατούμενους από την ψήφιση του νόμου για τα δακτυλικά αποτυπώματα DNA του 2005. Ωστόσο, ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες συλλογής DNA επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια συλλογής DNA από άτομα που κρατούνται αλλά δεν κατηγορούνται για έγκλημα.

Η Border Patrol ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 90 ημερών στα σύνορα με τον Καναδά κοντά στο Ντιτρόιτ και στο επίσημο λιμάνι εισόδου στο Eagle Pass του Τέξας, προτού επεκτείνει το πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο. Αργότερα τον ίδιο μήνα, σαράντα οργανισμοί υπέγραψαν μια επιστολή καλώντας έναν ανεξάρτητο κυβερνητικό φύλακα να συστήσει την απαγόρευση της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το έγγραφο συντάχθηκε από την ομάδα υπεράσπισης του ψηφιακού απορρήτου Electronic Privacy Information Center (EPIC) και υπογράφηκε από οργανισμούς όπως το Electronic Frontier Foundation, το Color of Change, το Fight for the Future, το Popular Resistance και την Consumer Federation of America.

Η επιστολή καλούσε το Συμβούλιο Εποπτείας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Πολιτικών Ελευθεριών (PCLOB) “να συστήσει στον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας την αναστολή των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου, εν αναμονή περαιτέρω εξέτασης.”

Ήδη από τον Ιούνιο του 2019, το Νομικό Κέντρο της Τζορτζτάουν για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η Αμερική υπό παρακολούθηση: Παρακολούθηση προσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες», η οποία ζητούσε μορατόριουμ στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Όπως προειδοποίησα από τον Ιούλιο του 2019, η άνοδος της αναγνώρισης προσώπου θα πρέπει να τρομάξει όλους τους Αμερικανούς.

Εάν οι Αμερικανοί επιθυμούν να διατηρήσουν οποιαδήποτε όψη ιδιωτικότητας το 2023 και μετά, πρέπει να προστατεύσουν τα αποτυπώματα του προσώπου τους. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα κίνημα ευρέος φάσματος ακτιβιστών, τεχνολόγων, πολιτικών και δικηγόρων που θα απωθήσουν την αθόρυβη επέκταση αυτής της επικίνδυνης τεχνολογίας. Όταν η αναγνώριση προσώπου συνδυάζεται με άλλα εργαλεία, όπως ψηφιακές ταυτότητες και ψηφιακά πορτοφόλια, έχει την δυνατότητα να σημάνει το τέλος της ελευθερίας κίνησης, της ελευθερίας ανταλλαγής και της ελευθερίας του λόγου.

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: «Να αγαπήσετε τον Μεγάλο Αδελφό γιατί σας προστατεύει»!
Οι δυστοπίες ξεκινούν πάντα από τις ΗΠΑ… (29.12.2022)

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς απαντώντας στην κριτική σχετικά με την αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μεγάλος Αδελφός σας προστατεύει!»

Ο Άνταμς έκανε την δήλωση αυτής απαντώντας σε εκλεγμένους αξιωματούχους που εξέφρασαν ανησυχίες ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιεί κάμερες παρακολούθησης για να επισημαίνει άτομα που εμφανίζονται σε βάσεις δεδομένων υπόπτων εγκληματιών όταν εισέρχονται σε ορισμένες δημόσιες τοποθεσίες!

«Θα προχωρήσουμε επίσης στην χρήση της πιο πρόσφατης τεχνολογίας για τον εντοπισμό προβλημάτων, την παρακολούθηση δυνητικών παραβατών και την συλλογή στοιχείων — από την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έως νέα εργαλεία που μπορούν να εντοπίσουν όσους φέρουν όπλα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη μέθοδο για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς. Με ενοχλεί πολύ δεν που έχουμε αγκαλιάσει την τεχνολογία, και μέρος αυτού οφείλεται στο ότι πολλοί την φοβούνται. Οτιδήποτε έχει σχέση με την τεχνολογία σκέφτονται είναι ο Big Brother που σε παρακολουθεί. Όχι, ο Big Brother σε προστατεύει». είπε στο Politico.

Με λίγα λόγια ο Έρικ Άνταμς θέλει οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να μάθουν και να συνηθίσουν να ζουν υπό παρακολούθηση σε κάθε δραστηριότητα της ζωής τους για το… καλό τους.

Κι όλα αυτά με πρόσχημα… να εντοπίζονται οι παράνομοι…

Μόνο που το τι είναι παράνομο και τι όχι είναι μία σύμβαση, είναι κάτι που το ορίζει η κυβερνώσα ελίτ.

Αν η κυβερνώσα ελίτ βλέπει παντού εχθρούς, ή θεωρεί όσους διαφωνούν μαζί της ως εχθρούς, τότε αυτοί θα γίνονται αυτόματα «παράνομοι».

***
@Derrick Broze /27 – 12 – 2022