Nicholas Roerich: Η Εμπνευση του Lovecraft

Οι πίνακες του μυστικιστή Nicholas Roerich υπήρξαν έμπνευση για «Τα Βουνά της Τρέλας» του Lovecraft Howard Phillips !! Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Λάβκραφτ και σίγουρα το μεγαλύτερο σε έκταση, είναι η υπέροχη...

Nicholas Roerich: Η Εμπνευση του Lovecraft

Οι πίνακες του μυστικιστή Nicholas Roerich υπήρξαν έμπνευση για «Τα Βουνά της Τρέλας» του Lovecraft Howard Phillips !!

Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Λάβκραφτ και σίγουρα το μεγαλύτερο σε έκταση, είναι η υπέροχη νουβέλα «Στα Βουνά της Τρέλας». Αυτό το έργο είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μιας πολύ συγκεκριμένης πλευράς του Μύθου Κθούλου: την επιβίωση ευφυών, άτεγκτων και δυνατών όντων μιας εποχής πριν την άφιξη του Ανθρώπου. Σε αυτό το θέμα βλέπουμε πόσο άκυρες είναι οι αντιλήψεις μας για την μονιμότητα και την ασφάλεια. Τέτοιες κοινωνίες έχουν υπάρξει και κάποιες έχουν παρακμάσει, κάποιες όμως υπάρχουν κι ακμάζουν. Τι είπες; Δεν το λένε στις ειδήσεις; Ξέρεις σε πόσες περιοχές είναι απολύτως απαγορευμένη η πρόσβαση στον άνθρωπο; Ξέρεις ότι καμία κυβέρνηση, καμία ανθρώπινη αρχή δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση εκεί; Ξέρεις τι γίνεται μέσα στην γη; Ξέρεις τι γίνεται στο αντίθετο χωροχρονικό της γης; Την τύφλα σου την μαύρη ξέρεις … κι εγώ μαζί σου που ξέρω μια στάλα παραπάνω, ως …αυτόκλητος ερευνητής.

Αυτό που γοητεύει τον Lovecraft δεν είναι η επιστροφή στην πηγή – που είναι μακρινή και ηρωικό επίτευγμα, όπως η επιστροφή κάθε είδους. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ανακαλύψει τους «προφήτες» της Παλαιάς Θεότητας, που βρίσκονται παντού γύρω, περιμένουν όσους έχουν την απαιτούμενη δύναμη για μύηση, δεν φοβούνται τον κίνδυνο, προκειμένου να ρίξουν μία και μόνη ματιά στην αρχέγονη πηγή, να διασχίσουν πύλες που υπόσχονται καινούριες ανακαλύψεις και ανεξερεύνητους κόσμους. Και τότε ίσως να εντοπίσουν και κάποιους αληθινούς ανθρώπους, αυτούς που εκδιώχθηκαν βίαια από την γη που τους ανήκει, κι όχι εκείνους που, όπως λέει σ’ ένα διήγημά του, συνάντησε στην Νέα Υόρκη. Μια πόλη νεκρή και σάπια, που το ατελώς ταριχευμένο σώμα της έχει μολυνθεί με παράξενα ζωντανά πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση μ’ εκείνη, όταν ήταν ζωντανή.

Στην Ανταρκτική υψώνονται τα παγωμένα κι ανεμοδαρμένα «Βουνά της Τρέλας», που κρύβουν πίσω τους την φρικιαστική πολιτεία των Μεγάλων Παλαιών, η οποία ήταν ήδη αρχαία, όταν η γνωστή ζωή γεννήθηκε στον πλανήτη. Παράνοια, τρόμος και θάνατος παραμονεύουν ανάμεσα στους πελώριους πύργους, τους παγιδευμένους στον πάγο και στο χιόνι. Τα «Βουνά της Τρέλας» θεωρούνται το κορυφαίο έργο του Χ. Φ. Λάβκραφτ, αφού εδώ επεξηγούνται η φύση και η προέλευση των Μεγάλων Παλαιών, η κάθοδος τους στην νεογέννητη ζωή της Γης και η δημιουργία – κατασκευή του ανθρώπινου είδους. Ακόμα ερμηνεύεται η καταγωγή των τρομερών Γιογγόθ, των Μι Γκο, των Γιογκ Σόθοθ, της απάνθρωπης Καντάθ και όλων των στοιχείων που καθιστούν την μυθολογία Κθούλου τόσο τρομερή και γοητευτική.

Τέτοιες κουλτούρες, αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα ως σύνολο, και την δήθεν κυριαρχία μας πάνω στον πλανήτη. Στο έργο «Στα βουνά της τρέλας», αυτό το θέμα εξερευνάται μέσα από την λογοτεχνία μιας αποστολής στον Πόλο. Εκεί ο αφηγητής, ο Γουίλλιαμ Ντάυερ, μαζί με την ομάδα έρευνας αποτελούμενο από επιστήμονες συναδέλφους και εξερευνητές, ανακαλύπτουν μια αρχαία πόλη, και μαζί της, μερικά μέλη της πανάρχαιας φυλής που την έκτισε. Το αίνιγμα και η βεβαιότητα, ο τρόμος και η φρίκη εναλλάσσονται σε αυτό το οριακό έργο φαντασίας (;) που ξεπερνά ακόμη και την συνήθη αληθοφάνεια κι αποκτά υφή αυθεντικά αληθινού γεγονότος. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της φανταστικής λογοτεχνίας πετυχαίνει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία να σε κάνει να αισθανθείς με το διήγημα «Τα βουνά της τρέλας» ότι διαβάζεις ειδήσεις στην εφημερίδα κι όχι ένα έργο φαντασίας (;)

Στην αρχή στα «Βουνά της Τρέλας» γίνονται συχνές αναφορές στην τέχνη του Nicholas Roerich.

Ο Roerich (9-10-1874 / 13-12-1947) υπήρξε Ρώσος μυστικιστής, ζωγράφος, φιλόσοφος, αρχαιολόγος και οριενταλιστής, ο οποίος ηγήθηκε πολλών αποστολών στην Κεντρική Ασία και την Μαντζουρία την περίοδο ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους (στην πραγματικότητα ως τεχνητούς εμφύλιους πολέμους της λευκής φυλής). Υψηλό μέλος σε κατάμαυρες Μυστικές Εταιρίες, Στοές και Λαγούμια, όπως κάθε σοβαρός μυστικιστής που σέβεται τα μουστάκια του. Στους πίνακες του οι όμοιοι του λένε πως βλέπουν κρυφά μηνύματα από αλλούθε, από την Κοίλη Γη, από τους Μεγάλους Παλαιούς, από την μυθολογία της Agartha και της Shambhala και του Βασιλιά του Κόσμου τούτου, Δράκο δεκάτης φυλής κι από κάθε καρυδιάς καρύδι του κατώτατου αστρικού.

Σύγχρονος της γνωστής αποκρυφίστριας Μπλαβάσκυ που με τον συγκρητισμό της θεοσοφίας έβαλε τα θεμέλια αυτού του χάους και της σύγχυσης του μυαλού των σύγχρονων ανθρώπων. Ηταν η εποχή που όλοι οι τσαρλατάνοι μαζί έστρωσαν τον δρόμο για την Νέα Τάξη Πραγμάτων που σήμερα ζούμε και καταστρέφει σαν πανούκλα την ανθρωπότητα, ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ (1866-1949), ο Έντγκαρ Κέυση (1877-1945), ο Πήτερ Ουσπένσκι (1878-1947), δούλεψαν σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση, κι ως ενεργούμενα αυτές τις εντολές είχαν από αυτόν που τους κατεύθυνε. Όργανα αμφότεροι των χθόνιων Ερπετοειδών, αφού είναι ολοφάνερη η επιρροή των έργων τους προς όφελος των Δρακοειδών και εις βάρος της ανθρωπότητας.

Μόλις τελείωσε την πτυχιακή του στο πανεπιστήμιο, ο Roerich σχεδίασε ένα ταξίδι στην Ευρώπη για ένα χρόνο, προκειμένου να επισκεφθεί τα διάσημα μουσεία της και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Βερολίνου και του Παρισιού. Λίγο πριν φύγει, όμως, γνώρισε την Έλενα Σαποσνίκοβα, κόρη του αρχιτέκτονα Σαποσνίκοφ και ανιψιά του συνθέτη Μουσόργκσκι και όταν ο Roerich γύρισε από το ταξίδι του, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Η Έλενα Pαίριχ ήταν ικανή γυναίκα, πιανίστρια και συγγραφέας αρκετών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται το «Θεμέλια του Βουδισμού» και η ρωσική μετάφραση του έργου της Ε. Π. Μπλαβάτσκι «Μυστική Δοξασία». Η συλλογή της «Γράμματα» σε δύο τόμους είναι ένα δείγμα των ιδεοληψιών της που αντάλλαξε με φίλους, εχθρούς και συνεργάτες. Αργότερα ο Νίκολας και η Έλενα Pαίριχ ίδρυσαν τον Οργανισμό της Agni Yoga, με τον οποίο επεδίωξαν φιλοδοξούσαν να συνθέσουν (συγκρητισμός) όλες τις φιλοσοφίες και τις θρησκευτικές διδασκαλίες. Τουρλού τουρλού μανιφατούρα δηλαδή!!!!

Ανάμεσα στο 1916 και το 1919 ο Roerich έγραψε μια συλλογή ποιημάτων, η οποία εκδόθηκε στη ρωσική γλώσσα στο Βερολίνο με τίτλο «Άνθη του Μορύα». Στην αγγλική μετάφραση του έργου δόθηκε ο τίτλος «Φλόγα στο Δισκοπότηρο». Σε αυτούς τους στίχους είναι χαρτογραφημένη η πνευματική αναζήτηση και το εσωτερικό ταξίδι του Roerich. Εδώ, επίσης, βρίσκονται κρυμμένες οι εικόνες που χρησιμοποίησε αργότερα για την τέχνη του. Στο δοκίμιό της «Άvθn του Μορύα: Το Ζήτημα του Πνευματικού Προσκυνήματος στnv Ποίηση του Roerich» η Ιρίνα Κόρτεν γράφει: «Στον πυρήνα της πίστης του Ραίριχ βρίσκεται η Ινδουιστική ιδέα ενός σύμπαντος δίχως αρχή και τέλος, το οποίο εκδηλώνεται σε διαδοχικούς κύκλους δημιουργίας και διάλυσης των υλικών μορφών εξαιτίας του παλμού της θεϊκής ενέργειας. Σε ανθρώπινο επίπεδο τούτο συμβαίνει στην άνοδο και πτώση των πολιτισμών ή στην επανενσάρκωση μιας ψυχής» … έτσι, έτσι σαν χαμστεράκια στο τροχό του παλμού της θεϊκής ενέργειας. Καμία κουβέντα για πόλεμο και μάχες εναντίον της, τίποτε, μονάχα υποταγή και πίστη στον θεϊκό παλμό … Υπάρχει το «φως» που αντιμάχεται το «σκοτάδι» (και φυσικά αυτοί είναι το φως) που πρέπει να νικήσει και …βοήθα κι εσύ φτωχούλη του Θεού, μην χαθεί η μάχη και χάσει η Βενετιά βελόνι.

ICE SPHINX (ΣΦΙΓΓΑ ΑΠΟ ΠΑΓΟ) 1938

ΕΝΑ ΜΥΑΛΟ ΠΙΣΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΟΥΣ

ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ

Κι επειδή κι εμείς ξέρουμε να κάνουμε συγκρητισμό, ξέρεις ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής τους, όλων ανεξαιρέτως;

Πως να τους ξεχωρίσεις και πως να τους πολεμήσεις;

Όταν ξεκίνησε να διαδίδεται ευρέως το Ιντερνέτ, ήρθαν στην Δύση τα φίδια της Ανατολής, η Ινδουιστική Yoga και οι Βουδιστικές αρλούμπες, λες και λίγο κακό είχαν ήδη κάνει οι χριστιανικές μαλακίες στον ανθρώπινο ψυχισμό !!!

Το κατεστημένο των Ερπετοειδών έχει σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά ώστε να συγκαλύπτει την ανωτερότητά τους πίσω από ένα πέπλο πολιτιστικών αναφορών στην μουσική, την τέχνη και την λογοτεχνία. Χρησιμοποιεί λέξεις-κωδικούς κάθε φορά που θέλει να κάνει αναφορά στην καταγωγή και στον πρωταρχικό ερμαφρόδιτο Αδάμ και την δημιουργία την πρώτης γαλαζοαίματης ένωσης: για παράδειγμα κρίνα, όστρακα, φίδια, ερπετά, αστέρια, φως κτλ. Αφορά την Μυστική Πραγματικότητα αυτών των κρυμμένων ειδών που βρίσκονται ανάμεσά μας και θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους κι εμάς το κοπάδι τους. Αγνοούν οι άνθρωποι την Αληθινή Ιστορία της Ανθρωπότητας σχετικά με την προέλευση του ανθρωπίνου γένους. Αυτός ο κόσμος είναι θανάσιμος για τους ανθρώπους, γεγονός που δεν μ’ αρέσει μεν, αλλά είναι η πραγματικότητα. Όλοι αυτοί οι τσαρλατάνοι και οι όμοιοι τους, προετοιμάζουν τα πρόβατα του κοπαδιού των Ερπετοειδών.

Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι ούτε και η ζωή των Ερπετοειδών είναι εύκολη αφού αναγκάζονται να ζουν μυστικά σε μυστικές κοινότητες για τα μάτια των μαϊμούδων. Η ηθική και οι αξίες των Ερπετοειδών είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των ανθρώπινων μαϊμούδων και ό,τι θεωρείται φυσιολογικό για τους Ερπετοειδείς μεταφράζεται σαν το απόλυτα κακό για τις μαϊμούδες. Συγκεκριμένα ενώ για μία μαϊμού μοναδική έγνοια είναι η εργασία, η οικογένεια, η βόλτα, το να δει τηλεόραση και να κάνει Like στο Facebook, για τους τηλεπαθητικούς Ερπετοειδείς μοναδικός σκοπός είναι η κυριαρχία κι ο έλεγχος της ψυχής και των μηχανισμών της. Οι Ερπετοειδείς δεν είναι τίποτα άλλο από μηδενιστικά όντα που αναζητούν την ολοκλήρωση στην απελευθέρωση και στην απόκτηση σεξουαλικής ενέργειας ( Ο Ρ Γ Ο Ν Η Σ) … γι’ αυτό φυλάκισαν, δολοφόνησαν, εξαφάνισαν και γελοιοποίησαν τον Βίλχελμ Ράιχ, κι όποιον μιλάει περί Οργόνης και μη θωράκισης.

Πολύ πιθανόν τώρα που διαβάζετε αυτά και δεν είστε μία μη-τηλεπαθητική μαϊμού να μην πιστεύετε στα μάτια σας πώς είναι δυνατόν να επιτρέψατε στον εαυτό σας να γεννηθείτε εδώ. Πολύ απλά, αυτός δεν είναι ένας πλανήτης για ανθρώπους, ούτε καν πλανήτης για πιθηκοειδή, αλλά είναι ένας πλανήτης για δυσλειτουργικούς τηλεπαθητικούς ερπετοειδείς. Ενώ προσπαθούν να κρατούν σε ησυχία τις φλύαρες μαϊμούδες στην πραγματικότητα υπάρχουν ερπετοειδείς – αρπακτικά – βοσκοί, ανάμεσά μας, που ξεδιαλέγουν μέσα στο κοπάδι ποιοι θα γίνουν το βραδινό τους γεύμα, ποιοι θα μετέχουν στις τελετές τους και από ποιους θα απορροφήσουν ενέργεια.

Εξ ου και το ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟΙ

Ζήσε χωρίς να είσαι υπηρέτης κανενός, ούτε καν του εαυτού σου, ζήσε χωρίς να υπηρετείς, κανέναν σκοπό και καμιά «ανώτερη δύναμη» κανέναν Θεό και κανέναν Διάβολο ή για να το θέσω αλλιώς, μάθε να κάνεις τα πάντα με τέτοιον τρόπο, ώστε οτιδήποτε κάνεις να μην υπηρετεί κανέναν σκοπό. Αν κάτι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εντάξει, δες το σαν πρόκληση, όπως κάνουν οι πολεμιστές. Να θυμάσαι, κάθε τι που κάνεις και είναι δύσκολο, το κάνεις με δύναμη και θέληση, όσο μεγαλύτερη η θέληση σου τόσο ευκολότερο θα γίνει. Μην υποτάσσεσαι σε τίποτε και μην υπηρετείς κανέναν. Μην πιστεύεις τους τσαρλατάνους, το πνεύμα δεν θέλει πιστούς υπηρέτες, υπηκόους και αμνούς, δυνατούς πολεμιστές θέλει. Το πνεύμα ΕΙΝΑΙ η ουσία σου, αν υπάρχει το απαιτούμενο DNA, αν δεν υπάρχει μην βασανίζεσαι και μην κάνεις κανενός τον υπηρέτη, ειδικά σε αυτούς που απαιτούν, υπακοή. Ρώτα τον εαυτό σου πριν από κάθε πράξη σου, Γιατί το κάνω αυτό τώρα; Με διασκεδάζει; Μου είναι απαραίτητο; Το κάνουν ταυτόχρονα με εμένα κι άλλοι πολλοί; Τι θα γίνει αν δεν το κάνω; Αν κάνω το αντίθετο;

Με τον καιρό πολλές από τις συνήθειες σου θα τις πετάξεις και πολλά από αυτά που κάνουν οι άλλοι θα σου φαίνονται γελοία, όπως τα πνευματιστικά παραμύθια αγάπης και φωτός, καλού και κακού, θεών και δαιμόνων, ψυχής και πνεύματος και κάθε καρυδιάς καρύδι που πουλάνε στις δυσλειτουργικές μαϊμούδες σε τιμές εκποίησης. Πνευματικότητα από τα LIDL.

Τότε ανεπαίσθητα πολλές από τις πράξεις και τις ενέργειες σου, τα συναισθήματα και τα λόγια σου θα πάψουν να είναι περιττές αγγαρείες και θα αρχίσουν να αποκόπτονται από πνευματικές υπηρεσίες, η σκοπούς που δεν είναι καν δικοί σου. Όταν η εσωτερική με την εξωτερική σύγκρουση πάψει κι όταν ανακαλύψεις ότι όλοι οι «μεγάλοι δάσκαλοι» όταν το  λιγότερο βαλτοί να σε κρατούν υπάκουο υπηρέτη σε «ανώτερες πνευματικές» μαλακίες.

Μονάχα όταν έχεις αυτή την συνειδητοποίηση ισχυρή θα μπορέσεις να βάλεις κάποιον κατάδικο σου άκαμπτο Σ Κ Ο Π Ο, σε ΑΡΜΟΝΙΑ και ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ προς το ΕΔΩΝΑ ΕΙΝΑΙ.

Διαφορετικά υπηρετείς κάποιο ερπετοειδές που κρύβεται πίσω από ονόματα βαριά …σαν ιστορία (sic) Βούδας, Χριστός Ιεχωβά, Κρίσνα και τους υποτακτικούς της Mystery Babylon που επιδιώκουν να σε κάνουν σαν τα μούτρα τους, σάπιο, ένα κουφάρι κοπριά, τροφή για σκουλήκια.

Οι υπόλοιποι που δεν ανήκουμε στα λαγούμια τους, βλέπουμε ολοφάνερα το μυστηριώδες, το αρχαίο και το απόκρυφο, την συμπαγή, κρύα αυστηρότητα των βουνών, μαζί με τις απόκοσμες επιβιώσεις από το μυστηριώδες παρελθόν ή παρόν ή μέλλον; Πιθανόν ο Λάβκραφτ (20-8-1890 / 15-3-1937) να είχε γοητευθεί ή κι εμπνευστεί από τα έργα του Ρώσου μυστικιστή καλλιτέχνη!!

@Ηω Αναγνώστου / miastala.com 2009

Επισκεφτείτε το μουσείο με τα έργα του Νίκολας Ραίριχ the Nicholas Roerich Museum στην Νέα Υόρκη, το International Centre of the Roerichs και την Estonian Roerich Society.

Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ (WARRIOR OF LIGHT) 1933

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ (ΒΟΛΑΔΟΡΑΣ)

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (ΒΟΛΑΔΟΡΑΣ)

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΙΛΑΜΑΙΩΝ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΟΣ

AGARTHA ΤΟ ΠΙΟ ΙΕΡΟ ΑΠ ΟΛΑ – Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

AGARTHA

DROPS OF LIFE

THE SERPENT PRINCESS (ZMIYEVNA) 1096
(Η ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ)

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

TA BOYNA ΤΗΣ SHAMBHALA

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ (ΣΚΙΕΣ – ΒΟΛΑΔΟΡΕΣ – ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ)

ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΟΛΗ