Topics:

Ο Ολετήρας της Οικονομίας Διαμοιρασμού

Τι είναι η οικονομία διαμοιρασμού και γιατί είναι να μην έχεις τίποτα και να είσαι ευτυχισμένος; Χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς περιουσία και με κοινωνική πίστωση. Η Μεγάλη Επανεκκίνηση χρειάζεται την κυκλική οικονομία για να καταστήσει όλα...

Ο Ολετήρας της Οικονομίας Διαμοιρασμού

Τι είναι η οικονομία διαμοιρασμού και γιατί είναι να μην έχεις τίποτα και να είσαι ευτυχισμένος;

Χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς περιουσία και με κοινωνική πίστωση.

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση χρειάζεται την κυκλική οικονομία για να καταστήσει όλα τα προϊόντα ως υπηρεσίες, Ώστε να φτάσετε στο σημείο που “Δεν θα έχεις τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος” Δεν θα μου ανήκει τίποτα. Δεν θα έχω αυτοκίνητο. Δεν θα έχω σπίτι. Δεν θα μου ανήκουν ούτε συσκευές ούτε ρούχα. Το τεχνοκρατικό μέλλον που επιδιώκουν να διαμορφώσουν, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν είναι ένα μέλλον πλήρους ελέγχου της κοινωνίας των πολιτών.

Οι μη εκλεγμένοι παγκοσμιοποιητές επιδιώκουν επίσης να αλλάξουν την ανθρωπότητα μέσω της διατροφής και την πίεσή τους να καταναλώνουμε λιγότερο κρέας να είμαστε υπέρ των εναλλακτικών πρωτεϊνών (έντομα) και των τροφίμων που παράγονται στο εργαστήριο.

Τα πάντα εξηγούνται στα αρχεία UBER.

Μερικές φορές διαβάζετε με ταχύτητα ένα άρθρο του BBC που βλέπετε στο Twitter και δεν δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτό, αλλά στην συνέχεια κάτι σε αυτό ξεχωρίζει.

Αυτό ακριβώς σκέφτηκα όταν διάβασα για τους φακέλους της Uber και για το πώς μια προσπάθεια λόμπι και δημοσίων σχέσεων ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στρατολόγησε φιλικούς προς αυτήν πολιτικούς για να βοηθήσουν στην εκστρατεία της να διαταράξει την ευρωπαϊκή επιχείρηση των ταξί. Μια μαζική διαρροή αποκάλυψε πώς κορυφαίοι πολιτικοί βοήθησαν κρυφά την Uber.

Όμως η έρευνα για την Uber δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν αφορά μόνο μια υπηρεσία ταξί. Πρόκειται να διαβάσετε αυτό που δεν σας λένε τα MSM. Είναι απλά μια περίπτωση που πρέπει να ενώσετε τις τελείες και να είστε κριτικά σκεπτόμενοι και όχι θεωρητικοί συνωμοσίας. Ας ξεκινήσουμε…

Τα αρχεία Uber Files αποκτήθηκαν από την εφημερίδα Guardian και μοιράστηκαν με την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και άλλους εταίρους μέσων ενημέρωσης, όπως οι Irish Times. Η κρυφή μνήμη περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα από το 2013 έως το 2017. Τότε ήταν που η Uber εισέβαλε σε πόλεις αψηφώντας τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Αυτό περιελάμβανε την αποφυγή φόρων και την επιδίωξη να διαλύσει τον κλάδο των ταξί, αλλά και τους συνδικαλιστές ακτιβιστές.

Η Uber παραβίασε νόμους, εξαπάτησε την αστυνομία και άσκησε μυστικές πιέσεις σε κυβερνήσεις, αποκαλύπτει η Τhe Guardian.

Εδώ είναι οι δύο παράγραφοι του άρθρου που τράβηξαν την προσοχή μου.

Όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστηρικτής της Uber εκείνη την εποχή, καθυστέρησε σε μια συνάντηση με την εταιρεία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Kalanick έστειλε μήνυμα σε έναν συνάδελφο: «Έχω βάλει τους ανθρώπους μου να τον ενημερώσουν, ότι κάθε λεπτό που αργεί, είναι ένα λεπτό λιγότερο που θα έχει μαζί μου».

Μετά την συνάντηση με τον Kalanick, ο Μπάιντεν φαίνεται να τροποποίησε την προετοιμασμένη ομιλία του στο Νταβός για να αναφερθεί σε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο του οποίου η εταιρεία θα έδινε υποτίθεται σε εκατομμύρια εργαζομένους «την ελευθερία να εργάζονται όσες ώρες θέλουν και να διαχειρίζονται την ζωή τους όπως θέλουν».

Κάθε φορά που αναφέρεται το WEF, μπορείτε να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι κάτι κακό υπάρχει από πίσω. Πήγα στους Irish Times κι έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρον. Το WEF αναφέρθηκε ξανά. “Πώς η Uber πίεσε την παγκόσμια πολιτική ελίτ για να μπει στην αγορά”.

«Τα αρχεία δείχνουν ότι τα στελέχη της Uber συνάντησαν τον Μακρόν της Γαλλίας, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τον Ιρλανδό ταοϊστορ Έντα Κένι και μετά τον Πρόεδρο της Εσθονίας Τοόμας Χέντρικ Ιλβές, μεταξύ άλλων παγκόσμιων ηγετών. Το 2016, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδίωξε μια συνάντηση με τον Καλάνικ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας».

Ο Μακρόν, ο Νετανιάχου, ο Έντα Κένι, ο Τοόμας Ίλβες και ο Μπάιντεν είναι όλοι στο WEF.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης πώς η σχέση της Uber με έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και ήταν πιο βαθιά από ό,τι ήταν γνωστό προηγουμένως, θέτοντας την σε προφανή παραβίαση των κανόνων που διέπουν την συμπεριφορά των επιτρόπων.

Η Neelie Kroes υπηρετεί στο Salesforce Board (WEF) από τον Μάιο του 2016 και ήταν μέλος του Global Policy Advisory Board της Uber Technologies, Inc. Εκεί βρίσκεται η ένδειξη, η Global Policy Advisory Board. Ο Kroes είναι επίσης στο WEF. Επομένως, δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Η UBER είναι συνεργάτης του WEF. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Kalanick είναι μέλος όπως και ο παρών CEO Dara Khosrowshahi.

Υπήρξε μια τεράστια ώθηση και συνεχίζει να γίνεται για την εισαγωγή της UBER σε κάθε πόλη και χώρα παγκοσμίως. Η εταιρεία γνώρισε εκπληκτική ανάπτυξη από την ίδρυσή της. Η UBER χρηματοδοτείται επίσης από τις Blackrock, Google, Bezos, Gates και άλλους συνεργάτες του WEF.

Τους υποστηρίζουν και οι πολιτικοί του WEF όπως είδαμε. Στόχος του WEF είναι να καταστρέψει την ιδιοκτησία ιδιωτικών αυτοκινήτων και τις μικρές επιχειρήσεις ταξί. Προσπάθησαν να το κάνουν αυτό εισβάλλοντας δόλια στην αγορά. Πώς αλλιώς όμως θα προσπαθούσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να το πετύχει αυτό;

Ψάχτε για “Κοινόχρηστη Οικονομία”. Τι ακριβώς είναι η οικονομία διαμοιρασμού; Το Google θα σας πει:

Στον καπιταλισμό, η οικονομία του διαμοιρασμού είναι ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην κοινή χρήση πόρων. Συχνά περιλαμβάνει έναν τρόπο αγοράς αγαθών και υπηρεσιών που διαφέρει από το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών που προσλαμβάνουν υπαλλήλους για να παράγουν προϊόντα για να τα πουλήσουν στους καταναλωτές. Περιλαμβάνει την κοινή δημιουργία, παραγωγή, διανομή, εμπόριο και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών από διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς.

Το 2015 ο Larry Fink (WEF) που διευθύνει την Blackrock και ο οποίος επένδυσε στην UBER έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς η οικονομία του διαμοιρασμού αναδιαμορφώνει τις δαπάνες» Λέει (και αυτό είναι σημαντικό)

«Με την έλευση τεχνολογιών όπως η Uber και η Airbnb, αυτές οι από καιρό αποδεκτές οικονομικές αποφάσεις μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν. Γιατί να ασχοληθείτε με την μεγάλη αρχική επένδυση, τις ταλαιπωρίες της συντήρησης και της στάθμευσης ή την ευθύνη της κατοχής ενός αυτοκινήτου, εάν μπορείτε να το έχετε διαθέσιμο μέσα σε λίγα λεπτά με ένα πάτημα του τηλεφώνου σας. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινής χρήσης για τις μεταφορές, για παράδειγμα, τα προσωπικά οχήματα θα γίνονται λιγότερο σημαντικά, τόσο οικονομικά όσο και από άποψη κατάστασης.

Οι άνθρωποι μπορεί να αποφασίσουν – και νομίζω ότι αυτή θα ήταν η σωστή απόφαση για πολλούς – να πάρουν τα μετρητά που θα ξόδευαν σε ένα όχημα και να αγοράσουν κάτι που χρειάζονται αντί για έξυπνες επενδύσεις. Σκεφτείτε την κλίμακα αυτής της αλλαγής -η Uber ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια. Σε άλλα πέντε χρόνια, οι τεχνολογίες κοινής χρήσης αυτοκινήτου θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ιδιοκτησία αυτοκινήτου σε σημαντική κλίμακα. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, απλώς αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ρέει το κεφάλαιο μέσω αυτής».

Φαίνεται αρκετά προφανές ποιος είναι ο τελικός στόχος εδώ.

Το διατυπώνει χωρίς αβεβαιότητα όταν λέει ότι «οι τεχνολογίες κοινής χρήσης αυτοκινήτου θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ιδιοκτησία αυτοκινήτου» ή ακόμη και να υπάρχουν «αυτοκίνητα χωρίς οδηγό». Το WEF το υποστήριξε αυτό όταν 2 χρόνια αργότερα το 2017 εμφανίστηκε ένα άρθρο στον ιστότοπο του WEF με τίτλο “Τι ακριβώς είναι η οικονομία διαμοιρασμού; Η UBER λαμβάνει μια αξιοσημείωτη αναφορά. Η οικονομία του διαμοιρασμού που φαίνεται να πιέζει το WEF είναι σε μεγάλο βαθμό μια περίπτωση του «Δεν θα κατέχεις τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος».

Σε ένα άρθρο του 2016 το The Journalist Resource έθεσε την πολύ σχετική ερώτηση:

“Ένας κεντρικός τομέας των επιχειρημάτων σχετίζεται με το αν η οικονομία του διαμοιρασμού απλώς προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες μισθοδοσίας σε περισσότερους ανθρώπους ή εάν το καθαρό της αποτέλεσμα είναι η μετατόπιση παραδοσιακά ασφαλών θέσεων εργασίας και η δημιουργία μιας χώρας μερικής απασχόλησης, χαμηλά αμειβόμενης εργασίας.”

Το WEF σίγουρα θα έπεφτε στο στρατόπεδο της «εκτόπισης παραδοσιακά ασφαλών θέσεων εργασίας και της δημιουργίας μιας χώρας μερικής απασχόλησης, χαμηλής αμειβόμενης εργασίας». Ο Schwab του WEF και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπέγραψαν επίσης πρόσφατα μια συμφωνία για την επιτάχυνση της Ατζέντας 2030. Μέρος του τρόπου με τον οποίο θέλουν να το εφαρμόσουν είναι μέσω μιας ιδέας που ονομάζεται «οικονομία διαμοιρασμού» στην οποία οι άνθρωποι κατέχουν όλο και λιγότερη περιουσία.

Αρπακτικές εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που αγοράζουν γειτονιές μόνο για να νοικιάζουν σπίτια σε μια εξαιρετική ένδειξη για το πραγματικό νόημα της «οικονομίας διαμοιρασμού» του WEF. Αυτό θα περιλαμβάνει και αυτοκίνητα.

Η Ida Auken, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας και Νέος Παγκόσμιος Ηγέτης, εξηγεί πώς οι βαθμολογίες κοινωνικής πίστωσης θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην Οικονομία Διαμοιρασμού. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σωστά. Αυτό είπε το 2016:

“Δεν έχει νόημα να έχουμε πλέον αυτοκίνητα, επειδή θα μπορούσαμε να καλέσουμε ένα όχημα χωρίς οδηγό ή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο για μεγαλύτερες διαδρομές μέσα σε λίγα λεπτά. Αρχίσαμε να μετακινούμαστε με πολύ πιο οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς έγιναν ευκολότερα, ταχύτερα και πιο βολικά από το αυτοκίνητο”.

Η πραγματική ατζέντα του WEF περιγράφεται σε ένα βίντεο του WEF από το 2018, το οποίο έχει προβληθεί μόνο 65.000 φορές. Έχει διάρκεια 6 λεπτά, αλλά είναι απαραίτητο να το ψάξετε και να το δείτε. Ονομάζεται “What’s Next for the Sharing Economy;” Αναφέρουν ότι τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται μόνο το 5% του χρόνου, ενώ το 95% του χρόνου είναι αδρανή και ότι καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο για τα αυτοκίνητα στις πόλεις. Ο Carlo Ratti στο βίντεο λέει ότι πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Σιγκαπούρη θα μπορούσαν να λειτουργούν με ένα κλάσμα των αυτοκινήτων.

Λέει επίσης: “Τα δεδομένα είναι η κόλλα πίσω από την οικονομία διαμοιρασμού” Μαντέψτε σε ποια χώρα αναφέρεται η οικονομία διαμοιρασμού; Ναι, το μαντέψατε. Η Κίνα. Σύμφωνα με το βίντεο η οικονομία διαμοιρασμού στην Κίνα αποτελεί “εθνική προτεραιότητα”. Το 2016 η οικονομία της κοινής χρήσης της Κίνας αντιπροσώπευε 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές. Ενδεικτικά στο βίντεο μιλούν για ενοικίαση μπάλες μπάσκετ για 15 σεντς την ώρα ή πληρωμή για την χρήση ενός powerbank για την φόρτιση του τηλεφώνου σας.

Στη συνέχεια κάνουν την εξής ερώτηση…

“Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή στον τρόπο σκέψης για την ατομική ιδιοκτησία;” Ο Carlo Ratti λέει: “Για άλλα πιο ουσιαστικά κομμάτια της αστικής υποδομής εκεί μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε να τελειώσει” Ας το αφήσουμε να συμβεί. Λέει ότι η ιδιοκτησία ακινήτων και αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων, πρέπει να τελειώσει. Τα τελευταία του λόγια ήταν: “Μπορεί να έχουμε ένα μέλλον όπου θα μπορούμε να είμαστε εντυπωσιακοί αλλά χωρίς φυσική κατανάλωση”. Διαβάστε σε αυτό ό,τι θέλετε.

Ο Ratti είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αστική Διαχείριση. Αυτός είναι ένας άνθρωπος που οραματίζεται λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και ανθρώπους να μοιράζονται τα αυτοκίνητα.

Αυτή η οικονομία διαμοιρασμού που λατρεύει το WEF δεν λειτουργεί χωρίς κοινωνική πιστωτική βαθμολογία. Η σκοτεινή πλευρά της οικονομίας του διαμοιρασμού, την οποία το WEF παραμελεί να αναφέρει είναι ότι, αν πάρουν το δρόμο τους, θα καταλήξουμε να κατευθυνθούμε προς έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έχουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία και χαμηλότερες αποταμιεύσεις, μειώνοντας επομένως την ανθεκτικότητά μας ως κοινωνία.

Ωστόσο, η UBER δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει εγγραφεί στην ατζέντα του WEF. Το Airbnb διαφημίζεται επίσης ως κεντρικό στοιχείο στα σχέδια «κοινής οικονομίας» του WEF. Όπως και η Lyft, μια εταιρεία που νοικιάζεις αυτοκίνητο μαζί με τον οδηγό μόνος σου ή μοιράζεσαι την διαδρομή με άλλους. Ο συνιδρυτής και πρόεδρος τους John Zimmer είναι μέλος του WEF. Τα Globalist WEF Shills αποκαλύπτονται σιγά σιγά. Η UBER είναι ένα άλλο μικρό μέρος ενός πολύ πιο ολοκληρωμένου σχεδίου στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού».

Η Uber συνεργάζεται με την ΕΕ, το WEF και όλους τους παγκόσμιους πολιτικούς του WEF για να καταστρέψει τα προς το ζην των ταξιτζήδων, καθώς και για να προχωρήσει στην κοινή χρήση διαδρομών. Δεν θέλουν να έχετε δικό σας αυτοκίνητο περιορίζοντας έτσι τις ευκαιρίες σας μόνο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη των 15 λεπτών. Όλα αυτά ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα της τρέλας με μηδενικές εκπομπές ρύπων και την κλιματική αλλαγή. Θέλουν να ληστέψουν τους απλούς πολίτες και να τα δώσουν στους ομίλους.

Αυτό ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το σχέδιό τους.

Για μια ακόμη φορά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρθηκε στα κύρια μέσα ενημέρωσης όπως αναφέρεται στα αρχεία Uber. Αυτό που δεν θα σας πουν όμως είναι ο απώτερος στόχος ότι «δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα είστε ευτυχισμένοι».

@Τruthtalk – 30 / 01 / 2023