Topics:

Ο Ονειροπόλος Κύριος Stefan Zweig

«Θύμωσα, όπως θυμώνει κανείς για τις ανεπάρκειες και τις ατέλειες των πνευματικών του δυνάμεων. Δεν εγκατέλειψα ωστόσο την ελπίδα να συλλάβω, μολαταύτα τούτη την ανάμνηση. Αρκούσε, το ‘ξερα, να βρω μιαν ελάχιστη άκρη να πιαστώ,...

Ο Ονειροπόλος Κύριος Stefan Zweig

«Θύμωσα, όπως θυμώνει κανείς για τις ανεπάρκειες και τις ατέλειες των πνευματικών του δυνάμεων. Δεν εγκατέλειψα ωστόσο την ελπίδα να συλλάβω, μολαταύτα τούτη την ανάμνηση. Αρκούσε, το ‘ξερα, να βρω μιαν ελάχιστη άκρη να πιαστώ, γιατί το μνημονικό μου είναι κάπως ιδιαίτερο, καλό και κακό ταυτόχρονα. Από τη μία είναι πεισματάρικο και ιδιότροπο μα απ’ την άλλη, πάλι, απίστευτα πιστό. Συχνά ρουφά ολότελα μες στα σκοτάδια του ό,τι σημαντικότερο, είτε πρόκειται για συμβάντα είτε για πρόσωπα, διαβάσματα ή βιώματα.

Από τον υπόγειο τούτο κόσμο δε δίνει πίσω τίποτε χωρίς εξαναγκασμό, απλώς και μόνο για ν’ αποκριθεί σ’ ένα κέλευσμα της βούλησης. Αρκεί όμως να πιαστώ από κάτι ελάχιστο, απ’ το πιο εφήμερο πράγμα, μια καρτ-ποστάλ, δυο γραμμές σ’ έναν φάκελο αλληλογραφίας, ένα φύλλο εφημερίδας βουτηγμένο στον καπνό, κι αμέσως το λησμονημένο σπαρταρά σαν ψάρι στο αγκίστρι, κι αναδύεται ολοζώντανο και αισθητό από τη ρευστή σκοτεινή επιφάνεια. Ξέρω τότε την κάθε λεπτομέρεια ενός ανθρώπου, το στόμα του και στο στόμα εκείνο το δόντι που λείπει αριστερά όταν γελά και τον σπασμένο τόνο αυτού του γέλιου και πως αρχίζει τότε να τρέμει το μουστάκι, πως ξεπροβάλλει ένα άλλο, καινούργιο πρόσωπο απ’ αυτό το γέλιο…

Τα βλέπω τότε όλα σε μια οπτασία στιγμιαία και ολοκάθαρη και ξέρω, ενώ έχουν περάσει χρόνια, την κάθε λέξη που μου είπε ποτέ αυτός ο άνθρωπος. Πάντοτε όμως, για να ξαναδώ με τα μάτια μου και να νιώσω τα περασμένα, έχω ανάγκη κάποιο ερέθισμα των αισθήσεων, μιαν ελάχιστη βοήθεια από την πραγματικότητα. Έκλεισα λοιπόν τα μάτια για ν’ αναθυμηθώ με μεγαλύτερη ένταση, να σχηματίσω το μυστηριώδες εκείνο αγκίστρι και να το αρπάξω. Τίποτε όμως! Τίποτε απολύτως! Περασμένα ξεχασμένα! Και τόσο πολύ πικράθηκα για την κακή, την ιδιότροπη συσκευή μνήμης που έχω ανάμεσα στους κροτάφους μου, που θα μπορούσα να γρονθοκοπήσω το μέτωπό μου έτσι όπως ταρακουνά κανείς ένα χαλασμένο αυτόματο μηχάνημα που παρακρατά παράνομα ρέστα». Stefan Zweig.

Ο Stefan Zweig Γεννήθηκε στην Βιέννη στις 28 Νοεμβρίου του 1881 και πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου του 1942 στην Πετρόπολη της Βραζιλίας, όπου είχε αυτοεξοριστεί εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Ευρώπη. Αυτοκτόνησε μαζί με την γυναίκα του, επειδή δεν άντεχαν να διαχειριστούν την απόγνωσή τους για το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον ζοφερό, ένα μέλλον που έβλεπαν να απειλείται θανάσιμα από τον ναζισμό. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς γερμανόφωνους συγγραφείς – πολυγραφότατος, με το συγγραφικό του έργο να εκτείνεται σε όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου: γράφει ποιήματα και θεατρικά έργα με επιρροές από τον γαλλικό συμβολισμό και τον βιεννέζικο ιμπρεσιονισμό, γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, κριτικές και δοκίμια, αλλά στο ευρύτερο κοινό γίνεται γνωστός με τις νουβέλες του, οι οποίες αποτυπώνουν με χειρουργική ακρίβεια τα ψυχικά αδιέξοδα και τις εσωτερικές συγκρούσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

Στο απόγειο της λογοτεχνικής του καριέρας, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ήταν ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους και δημοφιλέστερους συγγραφείς στον κόσμο. Ο Τσβάιχ μεγάλωσε στην Βιέννη της Αυστροουγγαρίας. Έγραψε ιστορικές μελέτες για διάσημες λογοτεχνικές προσωπικότητες, όπως ο Honoré de Balzac, ο Charles Dickens και ο Fyodor Dostoevsky στο Drei Meister (1920; Three Masters ) και καθοριστικά ιστορικά γεγονότα στο Sternstunden der Menschheit (1928, δημοσιεύτηκε στα αγγλικά το 1940 ως The Tide. of Fortune: Δώδεκα ιστορικές μινιατούρες ). Έγραψε βιογραφίες των Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) και Marie Antoinette ( Marie Antoinette: The Portrait of an Average Woman, 1932), μεταξύ άλλων. Η πιο γνωστή μυθοπλασία του Τσβάιχ περιλαμβάνει Γράμμα από μια άγνωστη γυναίκα (1922), Amok (1922), Φόβος (1925), Σύγχυση των συναισθημάτων (1927), Είκοσι τέσσερις ώρες στη ζωή μιας γυναίκας (1927), το ψυχολογικό μυθιστόρημα Ungeduld des Herzens ( Beware of Pity , 1939) και The Royal Game (1941).

Όπως είχε πει ο Τόμας Μαν: «Η λογοτεχνική του δόξα έφτανε ως την τελευταία γωνιά της Γης – ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο σε σχέση με την περιορισμένη δημοτικότητα που απολαμβάνει κατά τα άλλα η γερμανική λογοτεχνία συγκριτικά με την αγγλική και την γαλλική. Ίσως από την εποχή του Έρασμου, να μην υπήρξε κανένας συγγραφέας τόσο διάσημος όσο ο Στέφαν Τσβάιχ»

Επηρεασμένος από την ψυχαναλυτική θεωρία του Ζίγκμουντ Φρόιντ,

…με τον οποίο τον συνέδεε μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και θαυμασμού, καταφέρνει να δομήσει χαρακτήρες που ταλανίζονται από εμμονές, από αμφιθυμίες, από εντάσεις και ολέθρια πάθη. Ανήκει στους πιο πολυμεταφρασμένους γερμανόφωνους συγγραφείς και έχει αγαπηθεί και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Ο λόγος του είναι πυκνός και μακροπερίοδος, με εμβόλιμες προτάσεις και επαναλήψεις, περιγραφικός, απόλυτα ακριβής, ποιητικός. Κι αυτή ακριβώς είναι η γοητεία του ύφους του. Φυσικά, είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε ότι τα βιβλία έγιναν στόχος των εθνικοσοσιαλιστών, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην πυρά μαζί με πολλά άλλα. Στο έργο του Στέφαν Τσβάιχ οι υψηλές ηθικές αξίες συνδυάζονται με την προσπάθεια διατήρησης των ευρωπαϊκών πνευματικών αξιών: ο Τσβάιχ ήταν βαθύτατα ανθρωπιστής και ειρηνιστής, και αυτές του οι απόψεις διαπνέουν όλο το έργο του. Ένα από τα κεντρικά θέματα στο σύνολο του έργου του συγγραφέα είναι ο θάνατος – για την ακρίβεια ο «εκούσιος θάνατος», η αυτοκτονία. Οι εκάστοτε συνθήκες ζωής των χαρακτήρων, απόλυτα εξαρτημένες από τις κοινωνικές δομές στις οποίες εντάσσονται, μοιάζουν να μην αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο επιλογής: ο θάνατος ως λύτρωση.

Η απώλεια της βιωμένης ευτυχίας και η ακύρωση των δομικών προσδοκιών του ανθρώπου συγκαταλέγονται στα βασικά κίνητρα αυτοκτονίας στο έργο του Τσβάιχ. Ο αναγνώστης παρακολουθεί όλη αυτήν την, κατά μία έννοια προδιαγεγραμμένη, πορεία είτε απ’ έξω, με βάση δηλαδή τη σημειολογική προσέγγιση των εκάστοτε χαρακτήρων, είτε «εκ των έσω», ακολουθώντας δηλαδή την εξελικτική διαδικασία της σκέψης τους. Και, βέβαια, οι άνθρωποι που οδηγούνται στην αυτοκτονία είναι άλλοτε εξαιρετικά εσωστρεφείς, με περιορισμένες ίσως νοητικές ικανότητες, και άλλοτε εξωστρεφείς και ευφυείς. Δεν είναι όμως αυτά τους τα χαρακτηριστικά που τους οδηγούν να επιλέξουν τον θάνατο ως ύστατη λύση και λύτρωση. Η αιτία της πεισιθάνατης θεώρησης της ζωής στο έργο του Τσβάιχ είναι η υπαρξιακή ακύρωση, η υποχρεωτική μετατόπιση του υπαρξιακού κέντρου βάρους – αυτό συνιστά το οριακό, το καθοριστικό σημείο.

Η γραφή του Τσβάιχ είναι απολύτως ανθρωποκεντρική. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων, οι οποίες προκαλούνται από κάποιο φαινομενικά τυχαίο εξωτερικό γεγονός, η διαχείρισή τους, ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις πιο μύχιες σκέψεις του ή με τους πιο μεγάλους φόβους του, περιγράφονται με εξαιρετική ψυχολογική ακρίβεια και συνέπεια. Συναντάμε ανθρώπους με εγγενή ροπή στην εξάρτηση, ανθρώπους που παραδίδονται στα πάθη τους με μοιραίες συνέπειες, ανθρώπους που μπορούν να απολαμβάνουν στο έπακρο τη χαρά της ζωής, ανθρώπους λιγομίλητους, ανθρώπους διαχυτικούς. Ένα από τα γοητευτικά στοιχεία της γραφής του Τσβάιχ είναι η κλιμάκωση του συναισθήματος, η κορύφωση της εσωτερικής πάλης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το διήγημα «Αμόκ», ένα διήγημα που φέρνει επανειλημμένως τον αναγνώστη στο σημείο να θεωρήσει ότι η ιστορία τελειώνει, κι ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. Ένα άλλο κοινό στοιχείο στην αφηγηματική δομή του Τσβάιχ είναι το αίσθημα της ντροπής, της ενοχής, της υπακοής στους άγραφους κοινωνικούς νόμους, οι οποίοι ενίοτε αποδεικνύονται απάνθρωποι και καταστροφικοί για την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων· η ντροπή για κάτι που σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές δεν θα έπρεπε να είχε γίνει.

Κι ωστόσο οι άνθρωποι, ενδίδοντας στις εσωτερικές τους παρορμήσεις, αγνοούν το επιβεβλημένο και αφήνονται στη δίνη της ζωής. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, παραδείγματος χάριν, και στο διήγημα «Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας», όπου ένα περιστατικό το οποίο παραμένει κρυφό για είκοσι ολόκληρα χρόνια αποκαλύπτεται σε έναν άγνωστο άντρα, που μοιάζει ευθύς εξαρχής να διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να ακούσει χωρίς να κρίνει, πολλώ δε μάλλον να επικρίνει. Η εσωτερική σύγκρουση που προκαλεί η ντροπή λύνεται όταν η αφηγήτρια μοιράζεται την εμπειρία της με κάποιον άλλον. Η συγκεκριμένη επιλογή διηγημάτων, τα οποία όσον αφορά το έτος γραφής τους εκτείνονται από το 1900 έως το 1940, θεωρώ ότι προσφέρει στον αναγνώστη, είτε γνωρίζει ήδη το έργο του Στέφαν Τσβάιχ είτε όχι, μια αντιπροσωπευτική και – ομολογουμένως απολαυστική– εικόνα του έργου του.

Σκακιστική Νουβέλα

Παιγνιώδες σαν θρίλερ, σκοτεινό ψυχογράφημα, πολιτική και κοινωνική αλληγορία, το μικρό αυτό αριστούργημα διαδραματίζεται σε ένα επιβατηγό πλοίο που ταξιδεύει από την Νέα Υόρκη προς το Μπουένος Άιρες. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκεται και ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Μίρκο Τσέντοβιτς, η παρουσία του οποίου θα αποτελέσει και το έναυσμα για να αφηγηθεί την περιπέτειά του ένας άλλος συνταξιδιώτης, ο αινιγματικός Αυστριακός δικηγόρος δρ Μπ. Φυλακισμένος και κυνηγημένος από τους Ναζί, ο αληθινός πρωταγωνιστής της νουβέλας ξεδιπλώνει την σκοτεινή περίοδο της φασιστικής βαρβαρότητας μέσα από την προσωπική ιστορία της ψυχικής και πνευματικής του κατάρρευσης. Η Σκακιστική νουβέλα, το πιο πολυδιαβασμένο έργο του Στέφαν Τσβάιχ, εκδόθηκε μετά τον θάνατό του. Ο συγγραφέας έστειλε το τελικό χειρόγραφο στους εκδότες του μία μόλις μέρα προτού αυτοκτονήσει. Η τέχνη της συμπυκνωμένης γραφής και η ώριμη λογοτεχνική μαεστρία του Τσβάιχ δημιουργούν ένα συναρπαστικό, πολυεπίπεδο ανάγνωσμα, που διαβάζεται απνευστί. Η Σκακιστική νουβέλα, γραμμένη με απλότητα και θαυμάσια ψυχολογική οξυδέρκεια, διαβάζεται σαν να γράφτηκε μόλις χθες και προσφέρεται για πολλαπλές σκέψεις και αναγνώσεις. Να το διαβάσετε οπωσδήποτε.

Ξεχασμένα όνειρα

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1900 στην Berliner Zeitung. Με εξαιρετική προσοχή και λεπτότητα ο Τσβάιχ τοποθετεί δύο ανθρώπους, μια γυναίκα και έναν άντρα, να έρχονται αντιμέτωποι με τις αποφάσεις που πήραν για την ζωή τους και με τα όνειρα του παρελθόντος.

[…] Η έπαυλη ήταν δίπλα στη θάλασσα. Στα ήσυχα, γεμάτα σκιές δρομάκια ανάμεσα στα πεύκα ανάσαινε η γεμάτη δύναμη αλατισμένη θαλασσινή ατμόσφαιρα, και ένα ελαφρύ, επίμονο αεράκι παιχνίδιζε γύρω από τις πορτοκαλιές κι εγώ, με δάχτυλα προσεκτικά, έκοβα πότε πότε έναν πολύχρωμο ανθό. Ο ηλιόλουστος ορίζοντας, οι λόφοι, όπου τα καλαίσθητα σπίτια άστραφταν σαν άσπρα μαργαριτάρια, ένας φάρος μίλια μακριά που υψωνόταν σαν λαμπάδα στον ουρανό, όλα λαμπύριζαν με καθαρό, αυστηρά οριοθετημένο περίγραμμα και βυθίζονταν, σαν αστραφτερό μωσαϊκό, στο βαθύ γαλάζιο του αιθέρα.

Η θάλασσα, όπου πολύ, πολύ μακριά διακρίνονταν σπάνια κάποιες άσπρες σπίθες και τα λαμπερά πανιά μοναχικών πλοίων, ακουμπούσε με συνεχή κίνηση των κυμάτων της στο κλιμακωτό πλακόστρωτο απ’ όπου ξεκινούσε η έπαυλη, για να υψωθεί όλο και πιο βαθιά στο πράσινο ενός μεγάλου σκιερού κήπου και να χαθεί έπειτα σ’ ένα ήσυχο παραμυθένιο πάρκο. Μπροστά από το σπίτι, που κοιμόταν και το βάραινε η πρωινή ζέστη, περνούσε σαν λευκή γραμμή ένας στενός χαλικόστρωτος δρόμος που οδηγούσε στο δροσερό ξάγναντο, κι από κάτω βούιζαν τα κύματα με άγριες, ασταμάτητες επιθέσεις και εδώ κι εκεί ξεπετάγονταν στον αέρα αστραφτερές σταγόνες νερού, που λαμποκοπούσαν στο έντονο φως του ήλιου σαν διαμάντια στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Εκεί οι ακτίνες του ήλιου έσπαγαν είτε πάνω στις κορυφές των πεύκων, που στέκονταν κοντά κοντά σαν σε μια ιδιαίτερα προσωπική συζήτηση, είτε τις σταματούσε κάποιο μεγάλο παρασόλι που πάνω του ήταν αιχμαλωτισμένες αστείες φιγούρες με έντονα, ενοχλητικά χρώματα.

Κάτω από τη σκιά αυτής της ομπρέλας, σε μια μαλακή ψάθινη πολυθρόνα με την πλάτη γερμένη προς τα πίσω, καθόταν μια γυναικεία φιγούρα, με την ωραία της σιλουέτα να ακουμπάει ευχάριστα στην εύκαμπτη ψάθα. Το χέρι της, λεπτό και χωρίς δαχτυλίδια, κρεμόταν κάτω σαν ξεχασμένο και έπαιζε χαϊδεύοντας σιγανά, απολαυστικά, το γυαλιστερό, μεταξένιο τρίχωμα ενός σκύλου, ενώ με το άλλο της χέρι κρατούσε ένα βιβλίο, στο οποίο τα σκούρα της μάτια με τις μαύρες βλεφαρίδες, που έκρυβαν μέσα τους κάτι σαν συγκρατημένο χαμόγελο, ήταν επικεντρωμένα με αμέριστη προσοχή.

Ήταν μάτια μεγάλα, ανήσυχα, που την ομορφιά τους τη μεγάλωνε ακόμα περισσότερο μια αδύναμη, συγκαλυμμένη λάμψη. Γενικά, η έντονη, ελκυστική επίδραση που ασκούσε αυτό το οβάλ πρόσωπο με το έντονο περίγραμμα δεν ήταν φυσική, ενιαία, ήταν μεμονωμένα τα χαρακτηριστικά που προβάλλονταν με τρόπο εκλεπτυσμένο και περιποιημένα με φροντίδα και καλαισθησία. Ο φαινομενικά ατημέλητος τρόπος που έπεφταν οι ευωδιαστές, αστραφτερές της μπούκλες παρέπεμπε στο επίπονο έργο μιας καλλιτέχνιδας, αλλά και το σιγανό χαμόγελο, που τρεμόπαιζε γύρω από τα χείλη της ενώ εκείνη διάβαζε και αποκάλυπτε έτσι το άσπρο, γυαλιστερό σμάλτο των δοντιών της, ήταν το αποτέλεσμα μακρόχρονων δοκιμών μπροστά στον καθρέφτη, τώρα όμως είχε γίνει πλέον μια σταθερή καλλιτεχνική συνήθεια που δεν γινόταν να αποβληθεί.

Κάτι ακούστηκε να σπάει στο χώμα. Εκείνη κοιτάζει, χωρίς να αλλάξει στάση, σαν γάτα που είναι ξαπλωμένη και λούζεται στο εκτυφλωτικό, ζεστό φως του ήλιου και απλώς έχει μισανοίξει τα μάτια της που φωσφορίζουν κοιτώντας αυτόν που έρχεται. Τα βήματα πλησιάζουν γρήγορα και ένας υπηρέτης ντυμένος με λιβρέα στέκεται μπροστά της, για να της δώσει ένα μικρό επισκεπτήριο κι έπειτα να κάνει πίσω περιμένοντας για λίγο. Διάβασε το όνομα που έγραφε η κάρτα μ’ εκείνη την έκφραση έκπληξης που έχει στο πρόσωπο κανείς όταν τον χαιρετήσει στον δρόμο ένας άγνωστος με μεγάλη οικειότητα. Για μια στιγμή ανεπαίσθητες ρυτίδες εμφανίστηκαν πάνω από τα έντονα μαύρα φρύδια, ρυτίδες που φανέρωναν πόσο προσπαθούσε να σκεφτεί, κι έπειτα παιχνίδισε ξαφνικά μια χαρούμενη λάμψη σε όλο της το πρόσωπο, τα μάτια της άστραψαν με μια παράτολμη λάμψη, καθώς θυμήθηκε τις μέρες της νιότης της, που είχαν περάσει προ πολλού, που είχαν ξεχαστεί τελείως και που τις φευγαλέες τους εικόνες ξύπνησε πάλι αυτό το όνομα. Φιγούρες και όνειρα πήραν πάλι ξεκάθαρη μορφή και ξεκαθάρισαν μπροστά στα μάτια της σαν να ήταν πραγματικές.

«Α, μάλιστα» είπε καθώς επανήλθε στην πραγματικότητα και στράφηκε πάλι στον υπηρέτη «ο κύριος μπορεί φυσικά να περάσει». Ο υπηρέτης έφυγε με βήμα σιγανό και δουλοπρεπές. Για μια στιγμή απλώθηκε ησυχία, μονάχα ο ακούραστος άνεμος τραγουδούσε σιγανά μέσα στις κορυφές των δέντρων, που τις βάραινε το χρυσάφι του μεσημεριού. Και μετά ακούστηκαν ξάφνου βήματα έντονα, που αντήχησαν δυναμικά στο χαλικόστρωτο δρομάκι, μια μακριά σκιά που έφτανε μέχρι και τα πόδια της, και μια αντρική φιγούρα βρέθηκε να στέκει μπροστά στη γυναίκα, που σηκώθηκε ζωηρά από την πολυθρόνα της.

Πρώτα συναντήθηκαν τα βλέμματά τους. Εκείνος διέτρεξε με ένα φευγαλέο βλέμμα την κομψή της φιγούρα, ενώ το ελαφρύ, ειρωνικό της χαμόγελο φώτισε μέχρι και τα μάτια της. «Είναι πραγματικά πολύ ευγενικό εκ μέρους σας που με σκεφτήκατε» άρχισε να λέει εκείνη, απλώνοντας προς το μέρος του το λεπτό, περιποιημένο της χέρι, κι εκείνος το έφερε ευλαβικά στα χείλη του. «Αγαπητή κυρία, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, εφόσον είναι η πρώτη φορά που ξανασυναντιόμαστε ύστερα από χρόνια και, όπως φοβάμαι, η τελευταία για τα επόμενα. Είναι μάλλον σύμπτωση το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ, το όνομα του ιδιοκτήτη αυτού του ανακτόρου, για το οποίο ρώτησα κι έμαθα λόγω της εξαιρετικής θέσης στην οποία βρίσκεται, μου έφερε εσάς στον νου. Και έτσι βρέθηκα εδώ, κατ’ ουσίαν νιώθοντας ένοχος».

«Αυτό όμως δεν σας κάνει λιγότερο ευπρόσδεκτο, γιατί ούτε κι εγώ σας θυμήθηκα αμέσως, παρόλο που κάποτε υπήρξατε τόσο σημαντικός για μένα». Τώρα χαμογέλασαν και οι δύο. Το γλυκό, ελαφρύ άρωμα του πρώτου, εν μέρει αποσιωπημένου νεανικού έρωτα είχε ξυπνήσει μέσα τους με όλη του τη μεθυστική γλύκα, σαν ένα όνειρο για το οποίο όταν ξυπνήσει κανείς στραβώνει περιφρονητικά τα χείλη, παρόλο που θα ήθελε να το ξαναδεί, να το ξαναζήσει. Το ωραίο όνειρο της προχειρότητας, που μονάχα επιθυμεί και δεν τολμά να απαιτήσει, που μόνο υπόσχεται και δεν δίνει. Συνέχισαν να μιλούν. Και υπήρχε ήδη μια εγκαρδιότητα στη φωνή τους, μια τρυφερή οικειότητα, τη μόνη που επέτρεπε ένα τόσο ρόδινο, ξεθωριασμένο πια μυστικό.

Με λόγια σιγανά, που ανάμεσά τους κάποιο χαρωπό γέλιο πετούσε πότε πότε τις κελαρυστές του πέρλες, μιλούσαν για πράγματα περασμένα, για ξεχασμένα ποιήματα, μαραμένα λουλούδια, χαμένες και κατεστραμμένες κορδέλες, μικρά σημάδια έρωτα που αντάλλασσαν μεταξύ τους στη μικρή εκείνη πόλη όπου πέρασαν τα νιάτα τους. Οι παλιές ιστορίες, που σαν σβησμένοι θρύλοι έκαναν μέσα στην καρδιά τους να χτυπήσουν καμπάνες που σιωπούσαν για καιρό, σκονισμένες, πλημμύριζαν σιγά σιγά, πολύ σιγά από μια μελαγχολική, κουρασμένη επισημότητα, ο απόηχος του νεκρού νεανικού τους έρωτα πρόσθεσε στη συζήτησή τους μια βαθιά, σχεδόν θλιβερή σοβαρότητα. Και η φωνή του, σκοτεινά μελωδική, παλλόταν όταν της είπε: «Στην άλλη πλευρά του ωκεανού, στην Αμερική, έμαθα ότι αρραβωνιαστήκατε όταν ο γάμος πρέπει να είχε ήδη γίνει». Δεν του απάντησε. Οι σκέψεις της είχαν γυρίσει δέκα χρόνια πίσω. Κι έπειτα τον ρώτησε σιγανά, μόλις που ακούστηκε:

«Τι σκεφτήκατε τότε για μένα;». Εκείνος σήκωσε έκπληκτος το βλέμμα του. «Μπορώ να σας το πω ανοιχτά, αφού αύριο γυρίζω πάλι πίσω στην καινούργια μου πατρίδα. Δεν σας θύμωσα, δεν υπήρξε καμία στιγμή που να κατέληξα σε μπερδεμένα, εχθρικά συναισθήματα, αφού η ζωή είχε ήδη παγώσει την φωτεινή, δυνατή φωτιά του έρωτα σε μια σπίθα συμπάθειας που πλέον τρεμόπαιζε. Δεν σας καταλάβαινα, απλώς – σαν να λυπόμουν». Ένα ελαφρύ κοκκίνισμα έβαψε τα μάγουλά της και τα μάτια της άστραφταν ακόμα περισσότερο όταν φώναξε ταραγμένη: «Με λυπόσασταν! Δεν καταλαβαίνω γιατί». «Επειδή σκεφτόμουν τον μέλλοντα σύζυγό σας, τον ανάλγητο αυτόν άνθρωπο που το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα αποκτήσει περισσότερα χρήματα –μη με διακόψετε, δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω τον άντρα σας, τον οποίο άλλωστε πάντοτε σεβόμουν – και επειδή σκεφτόμουν εσάς, το κορίτσι που είχα αφήσει πίσω. Διότι μου ήταν αδιανόητο το πώς εσείς, η μοναχική, η ιδεαλίστρια, που αντιμετώπιζε τη ρουτίνα με περιφρονητική ειρωνεία, θα μπορούσατε να γίνετε η καθωσπρέπει γυναίκα ενός συνηθισμένου ανθρώπου».

«Κι αν έτσι ήταν τα πράγματα, τότε γιατί να παντρευόμουν;» «Δεν ήξερα. Ίσως να διέθετε κρυμμένα προσόντα που με μια φευγαλέα ματιά δεν γίνονται αντιληπτά και που αρχίζουν να δια‐ φαίνονται μόνο στην πολύ στενή επαφή με κάποιον. Και αυτό ήταν η εύκολη λύση του αινίγματος, διότι ένα πράγμα δεν μπορούσα και δεν ήθελα να σκέφτομαι». «Ποιο;» «Το ότι τον παντρευτήκατε για τον τίτλο του κόμη και για τα εκατομμύριά του. Αυτό ήταν το μόνο πράγμα που θεωρούσα απίθανο». Ήταν σάμπως αυτό το τελευταίο να μην το άκουσε, διότι έβαλε αντήλιο το χέρι της, που έλαμπε στο φως του ήλιου με ένα βαθύ ροδαλό χρώμα σαν πορφυρό κοχύλι, και κοίταξε πέρα μακριά, στον κρυμμένο πίσω από ένα πέπλο ομίχλης ορίζοντα όπου ο ουρανός βουτούσε τον αχνογάλαζο μανδύα του μέσα στη σκοτεινή μεγαλοπρέπεια των κυμάτων. Είχε χαθεί κι εκείνος σε βαθιές σκέψεις και σχεδόν είχε ξεχάσει τα τελευταία του λόγια, όταν εκείνη, γυρίζοντας από την άλλη πλευρά και με φωνή σχεδόν ανεπαίσθητη, είπε ξαφνικά: «Κι όμως έτσι ήταν».

Την κοίταξε έκπληκτος, σχεδόν τρομαγμένος, ενώ εκείνη κάθισε πάλι στην πολυθρόνα της και με μια ατάραχη, προφανώς επιτηδευμένη ψυχραιμία και με μια κρυφή μελαγχολία συνέχισε να μιλάει μονότονα κουνώντας ελάχιστα τα χείλη της: «Κανείς σας δεν με καταλάβαινε, κι όταν ήμουν ακόμα εκείνο το μικρό κορίτσι που μιλούσε φοβισμένα και παιδικά, ούτε κι εσείς, που ήσασταν τόσο κοντά μου. Ίσως ούτε εγώ η ίδια. Το σκέφτομαι συχνά και δεν καταλαβαίνω τον εαυτό μου, γιατί τι ξέρουν οι γυναίκες για την κοριτσίστικη ψυχή που πιστεύει στα θαύματα, που τα όνειρά τους τα παρασέρνει το πρώτο φύσημα της πραγματικότητας σαν τρυφερά μικρά λευκά άνθη;

Κι εγώ δεν ήμουν όπως όλα τα άλλα κορίτσια που ονειρεύονταν νεαρούς δυνατούς ιππότες που θα έκαναν τον πόθο τους λαμπρή ευτυχία, τις σιωπηρές τους εικασίες απολαυστική γνώση και που θα τα λύτρωναν από τον αβέβαιο, ασαφή, ακατανόητο κι ωστόσο αισθητό πόνο που επισκιάζει τα κοριτσίστικα χρόνια τους και γίνεται όλο και πιο σκοτεινός, απειλητικός, βαρύς. Δεν τα ένιωσα ποτέ όλα αυτά, η ψυχή μου με άλλα όνειρα έπλεε προς το κρυμμένο ιερό άλσος του μέλλοντος, που ήταν τυλιγμένο από την ομίχλη των ημερών που θα έρχονταν. Τα δικά μου όνειρα ήταν παράξενα. Ονειρευόμουν πάντα ότι ήμουν βασιλοπούλα, σαν κι αυτές στα παλιά παραμύθια, που έπαιζαν με αστραφτερά, λαμπερά πετράδια, που έχωναν τα χέρια τους μέσα στη χρυσαφένια λάμψη παραμυθένιων θησαυρών και που τα μακριά τους φορέματα ήταν ανεκτίμητης αξίας.

»Ονειρευόμουν την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια, γιατί τα αγαπούσα και τα δύο. Τι ευχαρίστηση να αφήνω τα χέρια μου να χαϊδεύουν το τρεμάμενο μετάξι που θροΐζει απαλά, να ακουμπώ τα δάχτυλά μου, σαν να κοιμούνται, πάνω στο απαλό χνούδι με τα σκοτεινά όνειρα που έχει το βαρύ βελούδο! Ήμουν ευτυχισμένη όταν μπορούσα να φοράω κοσμήματα στα τρεμάμενα από χαρά δάχτυλά μου, όταν στον πυκνό χείμαρρο των μαλλιών άστραφταν λευκά πετράδια σαν πέρλες από σαπούνι, ύψιστος στόχος μου ήταν να κάθομαι στα μαλακά καθίσματα ενός κομψού μεταφορικού μέσου.

Εκείνη την εποχή με είχε κυριεύσει η μέθη της τεχνητής ομορφιάς, που με έκανε να περιφρονώ την πραγματική μου ζωή. Μισούσα τον εαυτό μου όταν φορούσα τα καθημερινά μου φορέματα, ταπεινή και απλή σαν καλόγρια, και συχνά έμενα για μέρες ολόκληρες στο σπίτι επειδή ντρεπόμουν για την τόσο συνηθισμένη μου ύπαρξη, κρυβόμουν μέσα στο μικρό, άσχημο δωμάτιό μου – εγώ, που το πιο ωραίο μου όνειρο ήταν να ζω μόνη κοντά στη θάλασσα, σε ένα οίκημα χτισμένο με λαμπρότητα και συγχρόνως με καλαισθησία, με σκιερά, πράσινα δρομάκια μέσα στα δέντρα, όπου η ταπεινότητα του κοινού εργαζόμενου κόσμου δεν απλώνει τα βρόμικα χέρια της, όπου υπάρχει πλούτος και γαλήνη – σχεδόν όπως εδώ.

Γιατί αυτό που επιθυμούσα στα όνειρά μου ο άντρας μου το έκανε πραγματικότητα, και ακριβώς επειδή μπορούσε να το κάνει έγινε σύζυγός μου». Σιώπησε και στο πρόσωπό της απλώθηκε μια διονυσιακή ομορφιά. Η λάμψη στα μάτια έγινε έντονη και απειλητική και το κοκκίνισμα στα μάγουλά της φούντωνε όλο και περισσότερο. Απλώθηκε βαθιά σιωπή. Από κάτω ακουγόταν μόνο το ρυθμικό, μονότονο τραγούδισμα των αστραφτερών κυμάτων, που έπεφταν στα σκαλιά της βεράντας σαν πάνω σε στήθος αγαπημένο. Τότε εκείνος είπε σιγανά, σαν να μονολογούσε: «Κι ο έρωτας;».

Άκουσε τι της είπε. Ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο διαγράφηκε στα χείλη της. «Εξακολουθείτε να πιστεύετε σε όλα εκείνα τα ιδανικά σας, σε όλα εκείνα που πήρατε μαζί σας στον μακρινό τόπο όπου πήγατε; Τα διατηρήσατε όλα, άθικτα, ή μήπως κάποια χάθηκαν, μαράζωσαν; Ή μήπως στο τέλος σάς τα ξερίζωσαν από μέσα σας και τα πέταξαν μέσα στις βρομιές, όπου τα συνέθλιψαν οι χιλιάδες ρόδες που οι άμαξές τους οδηγούσαν στον στόχο της ζωής; Ή μήπως δεν χάσατε κανένα;» Εκείνος γνέφει σκυθρωπός και σιωπά. Και ξαφνικά φέρνει το χέρι της στα χείλη του και το φιλάει σιωπηλός.

Έπειτα λέει με εγκάρδιο τόνο: «Σας εύχομαι κάθε καλό!». Του ανταποδίδει την ευχή σθεναρά και ειλικρινά. Δεν νιώθει καμία ντροπή που έχει αποκαλύψει το μυστικό της και έχει φανερώσει την ψυχή της σε έναν άντρα που πλέον της είναι ξένος. Χαμογελώντας τον κοιτάζει να απομακρύνεται και σκέφτεται τα λόγια που της είπε για τον έρωτα, και το παρελθόν παρεμβάλλεται με σιγανά, ανεπαίσθητα βήματα ανάμεσα σ’ εκείνη και στο παρόν. Και ξαφνικά σκέφτεται ότι εκείνος θα μπορούσε να είχε κατευθύνει τη ζωή της, και η σκέψη της ζωγραφίζει αυτή την παράξενη ιδέα με χρώμα. Και αργά, πολύ αργά, σχεδόν ανεπαίσθητα, το χαμόγελο σβήνει από τα χείλη της που ονειρεύονται […]

@Ο Ονειροπόλος Κύριος Τσβάιχ /εκδόσεις Μεταίχμιο.