Topics:

Pablo Amaringo – ο Περουβιανός Σαμάνος

Pablo Amaringo η Θρησκευτική Εικονογραφία ενός Περουβιανού Σαμάνου O Pablo Amaringo γεννήθηκε το 1943 στο Puerto Libertad, στον Περουβιανό Αμαζόνιο. Ηταν δέκα χρονών όταν ήπιε για πρώτη φορά  ayahuasca, ένα οραματικό τσάι που χρησιμοποιείται απο...

Pablo Amaringo – ο Περουβιανός Σαμάνος

Pablo Amaringo η Θρησκευτική Εικονογραφία ενός Περουβιανού Σαμάνου

O Pablo Amaringo γεννήθηκε το 1943 στο Puerto Libertad, στον Περουβιανό Αμαζόνιο. Ηταν δέκα χρονών όταν ήπιε για πρώτη φορά  ayahuasca, ένα οραματικό τσάι που χρησιμοποιείται απο τους σαμάνους. Φτιάχνεται από τα φυτά Banisteriopsis caapi (yagé) και Psychotria viridis (chacruna). Μία σοβαρή αρρώστια της καρδιάς του και η μαγική θεραπεία με την ayahuasca οδήγησε τον Pablo στην ζωή του σαμάνου, και τελικά έγινε ένας αγαπητός λαϊκός γιατρός, μαθαίνοντας τα θεραπευτικά τραγούδια τα icaros, που τον δίδαξε το τσάι της ayahuasca.

Το 1988 ο Pablo ίδρυσε την Αμαζόνιαν Σχολή Καλών Τεχνών Usko Ayar στην Pucallpa, αφιερωμένη στην απεικόνιση και στην διατήρηση των τρόπων ζωής και της γνώσης του Αμαζονίου. Το έργο αυτής της σχολής έχει τεράστια επιρροή και δημιούργησε αυτό που τώρα αποκαλούμε «Νέα Τέχνη Αμαζονίου». Ο Pablo δεν χρέωνε τους μαθητές του για να τους μάθει ζωγραφική.

Ο Steve Beyer γράφει στην συνεισφορά του στο νέο βιβλίο του έργου του Pablo: «Νομίζω, ότι είναι δίκαιο να πούμε, ότι η αύξηση των αλλοδαπών που αναζητούν ayahuasqueros στον Αμαζόνιο, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στις εξαιρετικές ζωγραφιές του Pablo. Πράγματι, καθώς οι απεικονίσεις των εμπειριών της ayahuasca έχουν αυξηθεί, μπορεί να ειπωθεί  ό,τι εκτός από την εμπειρία που προδιαγράφει την τέχνη, η τέχνη συνταγογραφεί την εμπειρία».

Ένας άλλος συνεισφέρων στο βιβλίο, ο γνωστός οραματιστής Robert Venosa αναφέρει για το έργο του Pablo: «Η υψηλή αποστολή της τέχνης, μέσα από τις αυταπάτες της, είναι να προφητεύει τα ανώτερα στάδια της πραγματικότητας και κανείς δεν το έκανε καλύτερα στην απεικόνιση των κόσμων του ayahuascan, από τον Pablo»

Το βιβλίο ήταν ένα περίπλοκο έργο, το οποίο απαιτούσε την καταλογογράφηση και την κατοχή των επαγγελματικών φωτογραφιών ζωγραφικής. Σε μεταγενέστερο στάδιο μεταναστεύσαμε στην χρήση τεχνολογίας ψηφιακής σάρωσης. Ο Pablo μας έδωσε εκατοντάδες σελίδες από προσωπικά σημειώματα και περιοδικά και πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις με τον Pablo στην Pucallpa για να διερευνήσουμε τις πολύπλευρες, αλληγορικές και μυθικές ιδιότητες των έργων του. Σε αυτές τις συναντήσεις με τον Pablo ήμασταν έκπληκτοι για την τεράστια εκλεκτική του γνώση και απολαύσαμε επίσης τα προσωπικά του ανέκδοτα, την πνευματική του σοφία και την ήπια ταπεινοφροσύνη του.

Αυτή ήταν επίσης μια χαρούμενη εμπειρία για τον Pablo, όπως σημειώνει στην εισαγωγή του στο βιβλίο: «Αυτό το βιβλίο είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο μου βιβλίο, γιατί ένιωσα πολύ πιο ελεύθερα να εκφράσω τον εαυτό μου σε αυτό από την αρχή και του δώσαμε μια ακαδημαϊκή εμφάνιση, ώστε να ληφθεί σοβαρότερα ή τουλάχιστον να αναγνωριστεί ως ένα κομμάτι ανθρωπολογίας. Πριν από δεκαοκτώ χρόνια κανείς δεν περίμενε να πάρει μεγάλη αναγνώριση στις υποκειμενικές εμπειρίες και οι φόβοι μου ότι παρεξηγώ ή επικρίνω ότι δεν είμαι πιστός Καθολικός ήταν μεγαλύτερος. Τώρα αντέχω οικονομικά και είμαι αρκετά ανοιχτός σε προσωπικά θέματα κι ελπίζω ότι αυτό το νέο βιβλίο θα γοητεύσει και θα μαγέψει τους αναγνώστες.»

Ο Pablo ζωγράφιζε και περιέγραφε τα οράματά του με την ayahuasca, μερικά από τα οποία εμφανίζονται στο βιβλίο του Ayahuasca Visions: η Θρησκευτική Εικονογραφία ενός Περουβιανού Σαμάνου. Πριν φύγει απο τον κόσμο της ύλης, εργαζόταν σε πίνακες αγγέλων και πίνακες που κατέγραφαν την χλωρίδα του Περού. Ο Pablo έφυγε στις 16 Νοεμβρίου 2009.

Αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγάλους οραματιστές του κόσμου, ο Pablo Amaringo έγινε γνωστός για τα πολύπλοκα, πολύχρωμα έργα του, εμπνευσμένα από τα σαμανικά του οράματα. Ήταν κύριος πληροφοριοδότης της εμπειρίας ayahuasca. Ήταν εξ ολοκλήρου αυτοδίδακτος και ήταν σε θέση να ζωγραφίζει με σχολαστική βοτανική ακρίβεια τα τοπία του Αμαζονίου και το βασικό μυθικό περιεχόμενο των οραμάτων του. Αυτό το βιβλίο απεικόνιζε τα οράματα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια των ετών της πρακτικής του ως ayahuasquero. Οι πίνακες δείχνουν τα πνεύματα, τις υπο-υδάτινες πόλεις, τις ουράνιες σφαίρες, εξωγήινα όντα, ερπετοειδείς, τους μάγους στην μάχη με τους σαμάνους,  και φυσικά φίδια, πολλά πολλά φίδια, παντού φίδια, ερπετά, δράκοι και σάυρες … που όλα αποκαλύφθηκαν σε αυτόν υπό την επήρεια του με την ayahuasca.

ΠΑΤΗΣΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (45)

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ

Η φυσική πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, αγγίζει ένα μικρό μόνο μέρος της νοητικής μας λειτουργίας. Ένα μέρος στο οποίο μας έχει επιτραπεί μια σχετική πρόσβαση και κίνηση, σε ένα περιορισμένο αριθμό διαστάσεων. Σαν κάτι, ένας μηχανισμός ή μια σφραγίδα να έχει κλειδώσει τον άνθρωπο έξω απ’ το αχανές πεδίο όλων των δυνατοτήτων του.

Η φύση αυτού του μηχανισμού, που εντυπώθηκε βιολογικά μέσα στο ανθρώπινο γονιδίωμα σε κάποια στιγμή της εξέλιξης του, είχε διπλό ρόλο. Απ’ την μια να τον εγκλωβίσει σε μια φούσκα ψευδαισθήσεων, πετσοκόβοντας κυριολεκτικά και μεταφυσικά τις ουσιαστικές ψυχικές κρυσταλλώσεις του. Απ’ την άλλη, να τον “προστατέψει” απ’ την τρομαχτική αλήθεια της γνώσης για την ύπαρξη διαστάσεων και συνειδήσεων πέρα απ’ την δική του κατανόηση.

Ναι, ο άνθρωπος κάποτε ζούσε και βίωνε άμεσα την πραγματικότητα των μύθων, των ηρώων και των Θεών, χωρίς την μεσολάβηση κάποιας πολιτισμικής θωράκισης. Οι πύλες της συνείδησής του ήταν ανοιχτές στην μαγεία και μπορούσε με μια στάση ηρωική να αντιμετωπίσει ή έστω να κατανοήσει οτιδήποτε προσπαθούσε …ν’ αγκιστρωθεί στον κόσμο του από αλλού.

Ο Χ. Φ. Λάβκραφτ παρουσίασε αυτούς ακριβώς τους …από αλλού… σε ένα φανταστικό λογοτεχνικό δημιούργημα, δίνοντας αληθινές πληροφορίες μέσα και για τις μαύρες μυστικές αδελφότητες που ακόμα και σήμερα επηρεάζουν τους αδαείς και φιλόδοξους μύστες. Τα όντα της μυθολογίας Κθούλου θεωρήθηκαν μέγιστοι Θεοί που κινούν τα νήματα της άβουλης ανθρωπότητας από ένα στατικό κόσμο, στον οποίο δεν είναι ακριβώς νεκρά. Επιθυμούν την επιστροφή τους και δρουν προς αυτήν την κατεύθυνση εκπέμποντας μεθ’ υπνωτικές υποβολές στους υπό κατάληψη πιστούς. Αυτοί απλά πιστεύουν ότι οι μεγάλοι παλαιοί κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν και πως με τις πράξεις τους προετοιμάζουν την γη για τους άρχοντες τους.

Η βασική περιγραφή της μυθολογίας Κθούλου κάνει λόγο για ένα πανάρχαιο μυστικό πόλεμο μέσα στις δημιουργίες αλλά και στην ψυχή του ανθρώπου. Πολλές οι προεκτάσεις και οι συμβολισμοί, σε όλες τις μυθολογίες, που αναφέρουν τον ερχομό όντων από άλλες διαστάσεις και την κυριαρχία τους πάνω στην γη. Οι μύθοι αυτοί, είτε αλληγορικά τους πάρουμε, είτε κυριολεκτικά, δίνουν μια χαρτογράφηση σε πεδία της ανθρώπινης συνείδησης ξεκαθαρίζοντας τον ρόλο του ανθρώπου απέναντι σε δυνάμεις αβυσσαλέες και καταστροφικές.

Κατά τον Λάβκραφτ η πύλη που ανοίχτηκε για το πέρασμα των μεγάλων παλαιών νοείται ως μια δύναμη που δεν ανήκει στο δικό μας χώρο, αλλά ενεργεί και διαμορφώνεται από άλλους νόμους. Οι περιγραφές που δίνει για τον φρουρό της πύλης, τον Γιογκ Σοθόθ και την εκδήλωσή του στο δικό μας χωροχρονικό συνεχές δεν είναι σαφείς, αλλά κάνουν νύξη για κάτι πελώριο και αόριστα ερπετοειδές, ένα κράμα χταποδιού, σαρανταποδαρούσας και αράχνης … παρατήρησε προσεκτικά τις εικόνες …

Ο Κέννεθ Γκραντ τον περιγράφει σαν μια μάζα από ιριδίζουσες φυσαλίδες ή σφαίρες. Ενώ ή Μπλαβάτσκυ δίνει μια εικόνα για τις τελετές των Γεζίντι, κατά τις οποίες λέγεται ότι εμφανίζονταν τεράστιες σφαίρες φωτιάς που παίρνουνε την μορφή των πιο αλλόκοτων ζώων. !!!

Ο Γιογκ Σοθόθ σχετίζεται έμμεσα με τον Θεό των Γεζίντι. Το όνομά του ίσως να αναλύεται ετυμολογικά σε “Αιώνα του Σετ-Θωθ” ή “Πατέρας Θεός Σετ-Θωθ” του αντίστοιχου αιγυπτιακού Σατανά που αποτέλεσε μια άλλη όψη του φιδιού-παγωνιού.

Αλλά και σε άλλες παραλλαγές με την ίδια ρίζα της λέξης Αμαλήκ, ξαναβρίσκουμε τον Μελέκ Ταούς, τον βιβλικό δαίμονα Αντραμμελέχ και τους μυστηριώδεις Αμαληκίτες ή Υξώς. Αυτοί ήρθανε από τα ανατολικά από την Αραβία και αναγνώρισαν στον αιγυπτιακό Θεό Σετ τον δικό τους Σουτέχ ή Μπααλ και εγκαθίδρυσαν έτσι την λατρεία αυτού του σκοτεινού θεού αντί του φωτεινού του αδελφού, του Όσιρι. Οι Αμαληκίτες και το όνομα Αμαλήκ σχετίζονται με το φίδι της Εδέμ, τον Σαμαήλ, Φαρμάκι του Θεού, έναν από τους επτά αγγέλους που ζευγάρωσαν με τις κόρες των ανθρώπων.

“Αλλά τη μορφή τους κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει, εκτός μονάχα στα χαρακτηριστικά των τέκνων που Εκείνοι γέννησαν στην ανθρωπότητα”.

Ο Λάβκραφτ γράφει για τους φοβερούς Υξώς: “Για την λατρεία τους λέγεται ότι το κέντρο βρίσκεται στις απάτητες ερήμους της Αραβίας, όπου η Ιρέμ, η πόλη των Κιόνων, ονειρεύεται κρυμμένη και ανέγγιχτη”. Και αλλού: “Ίσως ήταν αυτός που ορισμένες μυστικές λατρείες της Γης ανέφεραν ψιθυριστά σαν Γιογκ Σοθόθ κι ο οποίος ήταν μια θεότητα κάτω από άλλα ονόματα”.

Προσπάθησε, αν θέλεις …κι αν αντέχεις, ΠΡΙΝ απορρίψεις τον φανταστικό (!) κόσμο του Λάβκραφτ, να ΔΕΙΣ, να ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ γύρω σου και να ΔΕΙΣ ΜΟΝΟΣ σου με τα δικά σου μάτια, πόσοι ταιριάζουν με την περιγραφή του φανταστικού διηγήματος “Η Σκιά πάνω από το Ίνσμουθ” αλλά και άλλων διηγημάτων του γνωστού συγγραφέα.

Έτσι για βοήθεια και αφού πρώτα διαβάσεις όλο το διήγημα, (αυτονόητο έτσι;) ξεκίνα να παρατηρείς, τα πρόσωπα στην τηλεόραση, για αρχή. Ναι, θα δεις πολλά πρόσωπα με γουρλωτά μάτια που ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ. Δες τα γκράφιτι στους τοίχους, σε πόσα δεν ταιριάζει η περιγραφή των Αβυσσαίων; Δες τι περιγράφουν με τα σπρέι, οι καλλιτέχνες των τοίχων στις πόλεις μας και σε ποιά σημεία τα τοποθετούν. Παρατήρησε μόνος σου τα σημάδια των αλλόκοτων πλασμάτων, είναι παντού και ολοκάθαρα.

Σκάλισε λίγο, τώρα που “η θάλασσα έγινε γιαούρτι”, στο ιντερνέτ, διάβασε λίγο την ιστορία πίσω από την μυθολογία, όχι αυτή που σου σερβίρουν, αλλά την άλλη, που ενώ δεν είναι μυστική ή κρυφή, δεν την βλέπεις ή δεν θέλεις να την βλέπεις.

Μήπως επειδή ΉΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ;

Μπορεί να φοβάσαι να κοιτάξεις τον καθρέφτη, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα που φοβάσαι να δεις.

Από την άλλη, ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ, ειδικά την φαντασία ενός συγγραφέα του υπερφυσικού τρόμου. !

@Ιων Μάγγος / miastala.com

Αγόρασε το βιβλίο του The Ayahuasca Visions of Pablo Amaringo

Με τις ίδιες λέξεις αναζήτησε την σελίδα στο facebook

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (15)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (16)Ayahuasca

Στις γλώσσες Quechua, η aya σημαίνει «πνεύμα, ψυχή», «πτώμα, νεκρό σώμα» και το waska σημαίνει «σχοινί» και «ξυλώδη αμπέλια». Το Ayahuasca χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως ένα πολύτιμο μαγευτικό μυστήριο. Οι άνθρωποι που δουλεύουν με ayahuasca, σε μη παραδοσιακά περιβάλλοντα, συχνά ευθυγραμμίζονται με τις φιλοσοφίες και τις κοσμολογίες που σχετίζονται με τον shamanism ayahuasca, όπως εφαρμόζεται μεταξύ των αυτόχθονων λαών όπως η Ουαρίνα, του Περουβιανού Αμαζονίου. Ενώ οι μη-γηγενείς χρήστες γνωρίζουν τις πνευματικές εφαρμογές του ayahuasca, μια λιγότερο γνωστή παραδοσιακή χρήση επικεντρώνεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες του ayahuasca. Όταν χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, το ayahuasca επηρεάζει την ανθρώπινη συνείδηση για λιγότερο από έξι ώρες, αρχίζοντας μισή ώρα μετά την κατανάλωση και κορυφώνεται μετά από δύο ώρες.

Οι ψυχεδελικές επιδράσεις του ayahuasca περιλαμβάνουν την οπτική και ακουστική διέγερση, την ανάμειξη των αισθήσεων και την ψυχολογική ενδοσκόπηση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο ενθουσιασμό, φόβο, ευδαιμονία ή φωτισμό. Οι εκκαθαριστικές ιδιότητές του είναι σημαντικές (γνωστές ως la purga ή purge). Ο έντονος έμετος και η περιστασιακή διάρροια που προκαλεί μπορούν να καθαρίσουν το σώμα των σκουληκιών και άλλων τροπικών παρασίτων και τα ίδια τα αλκαλοειδή harmala έχουν αποδειχθεί ανθελμινθικά. Έτσι, η δράση αυτή είναι διττή, μια άμεση δράση στα παράσιτα αυτών των αλκαλοειδών Harmala (ειδικά harmine στην ayahuasca) δουλεύει για να σκοτώσει τα παράσιτα, και τα παράσιτα εκδιώκονται μέσω της αυξημένης εντερικής κινητικότητας που προκαλείται από αυτά τα αλκαλοειδή.

Οι Σαμάνοι και οι έμπειροι χρήστες του ayahuasca συμβουλεύουν να μην καταναλώνεται ayahuasca όταν δεν είναι παρόντες ένας ή αρκετοί καλά εκπαιδευμένοι σαμάνοι. Σε μερικές περιοχές, θεωρούνται brujos -Ισπανικά για «Μάγος» που μεταμφιέζονται ως πραγματικοί σαμάνοι και προσελκύουν τουρίστες να πιουν ayahuasca, παρουσία τους. Οι Σαμάνοι λένε ότι ένας από τους σκοπούς, είναι να κλέψουν την ενέργεια ή / και την δύναμη κάποιου, για την οποία γνωρίζουν ότι κάθε όν έχει περιορισμένο απόθεμα.

Οποιοι καταναλώνουν ayahuasca έχουν βαθιά πνευματικές εμπειρίες και αποκαλύψεις σχετικά με τον σκοπό τους στην γη, την αληθινή φύση του σύμπαντος καθώς και βαθιά γνώση για το πώς να είναι το καλύτερο πρόσωπο που μπορούν να γίνουν. Αυτό είναι μια αληθινή πνευματική αφύπνιση και που συχνά περιγράφεται ως αναγέννηση. Επιπλέον, αισθάνονται ότι έχουν πρόσβαση σε υψηλότερες πνευματικές διαστάσεις κι έρχονται σε επαφή με αόρατα πνευματικά ή υπερδιαστατικά όντα που μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγοί ή θεραπευτές, εχθροί ή παραπλανητές.

Ο συγγραφέας Don Jose Campos αναφέρει ότι οι χρήστες θα βιώσουν βαθιές θετικές αλλαγές στην ζωή μετά την κατανάλωση ayahuasca. Ο έμετος που ακολουθεί την κατάποση της ayahuasca είναι καθαριστικός και θεωρείται από πολλούς σαμάνους και έμπειρους χρήστες του ayahuasca ως βασικό μέρος της εμπειρίας, καθώς αντιπροσωπεύει την απελευθέρωση της αρνητικής ενέργειας και των συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της ζωής κάποιου.

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (18)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (4)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (29)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (3)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (2)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (22)

Unai Shipash by Pablo Amaringo

Templo Sacrosanto

Ondas de la Ayahuasca

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (35)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (17)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (30)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (26)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (31)

1 Pablo Amaringo

2 Pablo Amaringo

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (32)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (46)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (5)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (25)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (104)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (130)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (8)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (7)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (6)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (11)

the-ayahuasca-visions-of-pablo-amaringo (21)