Topics:

Η SCO καλωσορίζει μια Νέα Παγκόσμια Γη

Οικονομία, εξουσία, ολοκλήρωση: Παγκόσμια Γη: Η SCO καλωσορίζει μια νέα “παγκόσμια υδρόγειο”. Το Νέο Δελχί φιλοξένησε μια εικονική συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπου υιοθετήθηκε η Διακήρυξη του Νέου Δελχί. Το Ιράν έγινε...

Η SCO καλωσορίζει μια Νέα Παγκόσμια Γη

Οικονομία, εξουσία, ολοκλήρωση: Παγκόσμια Γη: Η SCO καλωσορίζει μια νέα “παγκόσμια υδρόγειο”.

Το Νέο Δελχί φιλοξένησε μια εικονική συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπου υιοθετήθηκε η Διακήρυξη του Νέου Δελχί. Το Ιράν έγινε το ένατο και νεότερο μέλος του. Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, ο SCO είναι ο οργανισμός ασφαλείας πίσω από την οικονομική ομάδα BRICS.

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) υπέγραψαν και εξέδωσαν την Τρίτη την Διακήρυξη του Νέου Δελχί:

“Ο κόσμος υφίσταται πρωτοφανείς μετασχηματισμούς και εισέρχεται σε μια νέα εποχή ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης που απαιτεί αύξηση της αποτελεσματικότητας των παγκόσμιων θεσμών. Τα κράτη μέλη επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τη διαμόρφωση μιας πιο αντιπροσωπευτικής, δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που θα βασίζεται στις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, της πολυμέρειας, της ισότιμης, κοινής, αδιαίρετης, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας, της πολιτιστικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας, της αμοιβαία επωφελούς και ισότιμης συνεργασίας των κρατών με κεντρικό συντονιστικό ρόλο του ΟΗΕ.

Τα κράτη μέλη ακολουθούν μια πολιτική που αποκλείει τις μπλοκαριστικές, ιδεολογικές και συγκρουσιακές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διεθνούς και περιφερειακής ανάπτυξης.  Τα κράτη μέλη πρόσθεσαν ότι δεν επιτρέπεται η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέλη απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα στη διαχείριση του Διαδικτύου και έχουν κυριαρχία σε αυτό. Οι συζητήσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της SCO στο Νέο Δελχί δείχνουν τώρα το αναπόφευκτο: Την συγχώνευση νέων πολυπολικών οργανισμών και την συλλογική αναδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας.”

Η 23η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που πραγματοποιήθηκε  στο Νέο Δελχί, αντιπροσώπευε την Ιστορία εν τη γενέσει της: τρεις BRICS (Ρωσία, Ινδία, Κίνα), συν το Πακιστάν και τέσσερις “χώρες” της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν), καλωσόρισαν οριστικά και επίσημα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ως μόνιμο μέλος.

Και του χρόνου θα είναι η σειρά της Λευκορωσίας, όπως επιβεβαίωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vinay Kvatra. Η Λευκορωσία και η Μογγολία έλαβαν μέρος στη σύνοδο κορυφής του 2023 ως παρατηρητές, και το έντονα ανεξάρτητο Τουρκμενιστάν, ως προσκεκλημένο.Μετά από χρόνια “μέγιστης πίεσης” των ΗΠΑ, η Τεχεράνη μπορεί τώρα επιτέλους να απαλλαγεί από την άνοια των κυρώσεων και να εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο στη συνεχιζόμενη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρασίας.

Αναμφισβήτητα, ο πρωταγωνιστής της παράστασης στο Νέο Δελχί ήταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ηγείται της χώρας του από το 1994.

Ο γερο-Λούκα, που κερδίζει τα πρωτοσέλιδα, ειδικά μετά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στο έπος Prighozin, μπορεί να έχει επινοήσει το απόλυτο μήνυμα της πολυπολικότητας.  Ξεχάστε το δυτικό “χρυσό δισεκατομμύριο”, το οποίο στην πραγματικότητα μόλις και μετά βίας φτάνει τα 100 εκατομμύρια- αγκαλιάστε τώρα την “Παγκόσμια Γη” – με σταθερή εστίαση στον Παγκόσμιο Νότο. Ως καταλυτικό στοιχείο, ο Λουκασένκο πρότεινε την πλήρη ενοποίηση του SCO και των BRICS -οι οποίες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής τους στη Νότια Αφρική θα κατευθυνθούν προς την κατεύθυνση BRICS+. Και είναι αυτονόητο ότι η ολοκλήρωση αυτή ισχύει και για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU).

Το επόμενο βήμα για την “Παγκόσμια Υδρόγειο” – αυτό που η συλλογική Δύση χαρακτηρίζει απαξιωτικό όπως “τα υπόλοιπα” – είναι να εργαστεί για τον πολύπλοκο συντονισμό πολλών αναπτυξιακών τραπεζών και στην συνέχεια για τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων που συνδέονται με ένα νέο νόμισμα συναλλαγών.

Οι κύριες ιδέες και το βασικό πρότυπο υπάρχουν ήδη. Τα νέα ομόλογα θα είναι ένας πραγματικός ασφαλής παράδεισος σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και θα συνεπάγονται με την επιταχυνόμενη απο-δολαριοποίηση. Τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά αυτών των ομολόγων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και της βιώσιμης ανάπτυξης, σε κάτι που θα είναι ένα πιστοποιημένο, κινεζικού τύπου “win-win”.

Μια συγκλίνουσα γεωοικονομική εστίαση

Η διακήρυξη του SCO κατέστησε σαφές ότι ο διευρυνόμενος πολυμερής οργανισμός “δεν στρέφεται κατά άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών. Αντιθέτως, είναι ανοικτός σε ευρεία συνεργασία μαζί τους σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Χάρτη της SCO και του διεθνούς δικαίου, με βάση την εξέταση των αμοιβαίων συμφερόντων”.

Η καρδιά του θέματος είναι φυσικά η επιδίωξη μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης – το πολικό αντίθετο της επιβαλλόμενης από τους Ηγεμόνες “διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες”. Και οι τρεις βασικοί κόμβοι είναι η αμοιβαία ασφάλεια, το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και τελικά η απο-δολαριοποίηση. Είναι αρκετά διαφωτιστικό να σκιαγραφήσουμε την συγκλίνουσα εστίαση, που εκφράστηκε από τους περισσότερους ηγέτες, κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι ο SCO θα είναι εξίσου σημαντικός με τον ΟΗΕ: Ενας ξεδοντιασμένος ΟΗΕ που ελέγχεται από τον Ηγεμόνα μπορεί να καταλήξει να παραγκωνιστεί από έναν πραγματικό οργανισμό “Παγκόσμιας Γης”. Παράλληλα με τον Μόντι που εξήρε τον βασικό ρόλο του Ιράν στην ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi υποστήριξε σθεναρά το εμπόριο SCO σε εθνικά νομίσματα για να σπάσει αποφασιστικά την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, ήταν ανένδοτος: Η Κίνα είναι υπέρ του να παραμεριστεί το δολάριο των ΗΠΑ, να σταθεί σταθερά ενάντια σε όλες τις μορφές έγχρωμων επαναστάσεων και να καταπολεμήσει τις μονομερείς οικονομικές κυρώσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε για άλλη μια φορά πώς “εξωτερικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ρωσίας εξαπολύοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και των Ρώσων στην Ουκρανία”.

Από πραγματιστική άποψη, ο Πούτιν αναμένει ότι το εμπόριο εντός της SCO, με τη χρήση εθνικών νομισμάτων, θα αυξηθεί -το 80% του εμπορίου της Ρωσίας γίνεται τώρα σε ρούβλια και γουάν- καθώς και μια ανανεωμένη προσπάθεια συνεργασίας στον τραπεζικό τομέα, την ψηφιοποίηση, την υψηλή τεχνολογία και την γεωργία.

Ο Πρόεδρος της Κιργιζίας Sadyr Japarov τόνισε επίσης τους αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, καθώς και μια κρίσιμη κίνηση: την δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας και ενός αναπτυξιακού ταμείου της SCO, που θα μοιάζει αρκετά με την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των BRICS.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, το οποίο θα ασκήσει την προεδρία του SCO το 2024, υποστήριξε επίσης ένα κοινό επενδυτικό ταμείο, καθώς και την διαμόρφωση ενός δικτύου εταίρων μεγάλων στρατηγικών λιμένων που συνδέονται με την κινεζική BRI, καθώς και την Δια-Κασπιακή Διεθνή Διαδρομή Μεταφορών με έδρα την Αστάνα, η οποία συνδέει την Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και την Ευρώπη.

Φυσικά, όλα τα μέλη του SCO συμφώνησαν ότι καμία ευρασιατική ολοκλήρωση δεν είναι δυνατή χωρίς τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν – συνδέοντας μάλιστα την Καμπούλ γεωοικονομικά τόσο με το BRI όσο και με το INSTC. Αλλά αυτό είναι μια εντελώς άλλη μακρά, περιπλεγμένη ιστορία.

Κανόνες στρατηγικής συνδεσιμότητας.

Συγκρίνετε τώρα όλη αυτή την δράση στο Νέο Δελχί με αυτό που συνέβη στο Τιαντζίν λίγες ημέρες πριν, στα τέλη Ιουνίου: την εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), γνωστού ως το “καλοκαιρινό Νταβός”, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία του Covid-19.

Η κριτική που άσκησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang στο νέο σύνθημα των ΗΠΑ/ΕΕ για την “μείωση του κινδύνου” μπορεί να ήταν αναμενόμενα οξεία. Αυτό που ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον ήταν μια συζήτηση στο πάνελ της BRI με τίτλο “Το μέλλον της Πρωτοβουλίας Belt and Road”. Με λίγα λόγια, αυτό ήταν ένα είδος “πράσινης” αποθέωσης. Ο Liang Linchong, από το Τμήμα Περιφερειακού Ανοίγματος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), το οποίο είναι απαραίτητο για την προώθηση του BRI, ανέλυσε λεπτομερώς διάφορα έργα καθαρής ενέργειας, για παράδειγμα, στους βασικούς κόμβους του BRI, το Καζακστάν και το Πακιστάν.

Η Αφρική είχε επίσης εξέχουσα θέση. Ο Sekai Nzenza, Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ζιμπάμπουε, τάσσεται πολύ υπέρ των έργων BRI που αυξάνουν το εμπόριο “και φέρνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας” εντός της Αφρικής αλλά και παγκοσμίως.

Το Πεκίνο θα αναβιώσει το Belt and Road Forum αργότερα φέτος. Υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες σε όλη την “Παγκόσμια Υφήλιο”. Ο Liang Linchong πήγε για μια ανάλυση του τι μέλλει γενέσθαι: “ισχυρή διασύνδεση» (που σημαίνει δημιουργία υποδομών), “μαλακή συνδεσιμότητα” (έμφαση στις δεξιότητες, τις τεχνολογίες και τα πρότυπα) και “σύνδεση των καρδιών”, που μεταφράζεται στην περιβόητη κινεζική έννοια των “ανταλλαγών μεταξύ ανθρώπων”.

Έτσι, αυτό που θα πρέπει να περιμένει η “Παγκόσμια Υδρόγειος”, σύμφωνα με τον Liang, είναι ένα κύμα έργων “το μικρό είναι όμορφο”, πολύ ρεαλιστικό. Αυτό συνδέεται με τη νέα εστίαση τόσο των κινεζικών τραπεζών όσο και των εταιρειών: Τα πολύ μεγάλα έργα υποδομής σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι προβληματικά προς το παρόν, καθώς η Κίνα επικεντρώνεται στην εσωτερική αγορά και στη ρύθμιση κάθε μετώπου για να πολεμήσει τους πολλαπλούς υβριδικούς πολέμους του Ηγεμόνα.

Η στρατηγική συνδεσιμότητα όμως δεν θα επηρεαστεί.

Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δύο κρίσιμοι βιομηχανικοί κόμβοι της Κίνας – η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Γκουανγκντόνγκ-Χονγκ Κονγκ-Μακάου και το σύμπλεγμα Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι – δρομολόγησαν τα πρώτα διεθνή πολυτροπικά εμπορευματικά τρένα Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν (CKU) την ίδια ημέρα της συνόδου κορυφής της SCO στο Νέο Δελχί. Πρόκειται για την κλασική BRI: κορυφαία συνδεσιμότητα, χρησιμοποιώντας το πολυτροπικό σύστημα “σιδηρόδρομος-δρόμος” με εμπορευματοκιβώτια. Το INSTC θα χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα για το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας, της Κασπίας, του Ιράν και στη συνέχεια μέσω θαλάσσης στην Ινδία.

Με το CKU, το φορτίο φτάνει στο Xinjiang σιδηροδρομικώς, στην συνέχεια μεταφέρεται οδικώς μέσω των συνόρων του Irkeshtam, περνάει από το Κιργιστάν και φτάνει στο Ουζμπεκιστάν. Το όλο ταξίδι εξοικονομεί σχεδόν πέντε ημέρες σε χρόνο διαμετακόμισης. Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κίνας-Κιργιζιστάν-Ουζμπεκιστάν: η κατασκευή ξεκινά στα τέλη του 2023.

Η BRI κάνει παροιμιώδη πρόοδο στην Αφρική. Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα η China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) παρέδωσε στην Space City του Καΐρου ένα πρωτότυπο δορυφόρο που αναπτύχθηκε από κοινού με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι πλέον το πρώτο αφρικανικό έθνος που μπορεί να συναρμολογήσει, να ενσωματώσει και να δοκιμάσει δορυφόρους. Το Κάιρο το χαιρετίζει ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που το Πεκίνο συναρμολογεί και δοκιμάζει έναν δορυφόρο στο εξωτερικό. Για άλλη μια φορά, κλασική BRI: “Διαβούλευση, συνεργασία και κοινά οφέλη”, όπως ορίζεται από το CASC. Και μην ξεχνάτε τη νέα αιγυπτιακή πρωτεύουσα: Ένας υπερσύγχρονος δορυφόρος του Καΐρου που χτίστηκε κυριολεκτικά από το μηδέν στην έρημο για 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με χρηματοδότηση από ομόλογα και -τι άλλο- κινεζικό κεφάλαιο.

Ο μακρύς και δαιδαλώδης δρόμος της απο-δολαριοποίησης.

Όλη αυτή η φρενήρης δραστηριότητα συσχετίζεται με τον βασικό φάκελο που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις BRICS+ η πολυπόθητη Αποδολαριοποίηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Jaishankar επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο νόμισμα των BRICS -προς το παρόν. Η έμφαση δίνεται στην αύξηση του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα. Όσον αφορά την σπουδαιότητα των BRICS, η ‘δύσκολη’ Ρωσία δίνει έμφαση προς το παρόν στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων προς όφελος του ρωσικού ρουβλίου

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η ανομολόγητη συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των αρχηγών των BRICS -οι οποίοι αυτή την εβδομάδα προετοιμάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα BRICS+ που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της Νότιας Αφρικής τον επόμενο μήνα- είναι να επιταχυνθεί η κατάρρευση του δολαρίου: Η χρηματοδότηση των εμπορικών και δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ θα καταστεί αδύνατη με τα τρέχοντα επιτόκια.

Το ερώτημα είναι πώς να το επισπεύσουν ανεπαίσθητα; Η στρατηγική σήμα κατατεθέν του Πούτιν είναι να αφήνει πάντα την συλλογική Δύση να κάνει κάθε είδους στρατηγικά λάθη χωρίς άμεση ρωσική παρέμβαση. Έτσι, το τι θα συμβεί στην συνέχεια στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς -η μεγαλύτερη ταπείνωση του ΝΑΤΟ από την ημέρα της δημιουργίας του- θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στο μέτωπο της αποδολλαριοποίησης. Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, ανησυχούν για την ανάκαμψη του δολαρίου που θα καταρρεύσει στην κατασκευαστική βάση της Κίνας.

Ο μελλοντικός οδικός χάρτης προτείνει ένα νέο νόμισμα εμπορικών διακανονισμών που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην ΕΑΕΕ, υπό την εποπτεία του επικεφαλή μακροοικονομικών θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής Ευρασίας Σεργκέι Γκλάζιεφ. Αυτό θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη ανάπτυξη των BRICS και της SCO. Αλλά πρώτα η ΕΑΕΕ πρέπει να πείσει την Κίνα να συμμετάσχει. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζήτησε πρόσφατα ο Glazyev, αυτοπροσώπως, στο Πεκίνο.

Έτσι, το Άγιο Δισκοπότηρο είναι ένα νέο υπερεθνικό εμπορικό νόμισμα για τα BRICS, το SCO και την EAEU. Και είναι σημαντικό το αποθεματικό του καθεστώς να μην επιτρέπει την υπερεξουσία σε ένα έθνος, όπως συμβαίνει με το δολάριο των ΗΠΑ. Ο μόνος πρακτικός τρόπος σύνδεσης του νέου εμπορικού νομίσματος με ένα καλάθι πολλαπλών εμπορευμάτων -με ένα καλάθι εθνικών συμφερόντων- θα ήταν μέσω του χρυσού.

Φανταστείτε όλα αυτά να συζητούνται σε βάθος από αυτή την ατελείωτη ουρά για την ένταξη στις BRICS. Όπως έχουν τα πράγματα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 31 έθνη έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξη σε ένα αναβαθμισμένο BRICS+. Οι διασυνδέσεις είναι συναρπαστικές. Εκτός από το Ιράν και το Πακιστάν, τα μόνα πλήρη μέλη του SCO που δεν είναι μέλη των BRICS είναι τέσσερα “κράτη” της Κεντρικής Ασίας, τα οποία τυχαίνει να είναι ήδη μέλη της EAEU. Το Ιράν είναι βέβαιο ότι θα γίνει μέλος των BRICS+. Δεν είναι λιγότερα από εννέα τα έθνη μεταξύ των παρατηρητών ή των εταίρων διαλόγου του SCO, τα οποία είναι μεταξύ των υποψηφίων των BRICS.

Ο Λουκασένκο το αποκάλεσε: Η συγχώνευση των BRICS και της SCO φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Για τους κορυφαίους δίδυμους κινητήριους μοχλούς των δύο οργανισμών – τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας – η συγχώνευση αυτή θα αποτελέσει τον απόλυτο πολυμερή θεσμό, βασισμένο στο πραγματικό ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, ικανό να επισκιάσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ και να επεκταθεί πολύ πέρα από την Ευρασία στην “Παγκόσμια Γη”.

Οι κύκλοι της γερμανικής βιομηχανίας/επιχειρηματικότητας φαίνεται να το έχουν ήδη καταλάβει, όπως και ορισμένοι Γάλλοι συνάδελφοί τους, στους οποίους περιλαμβάνεται κυρίως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η τάση είναι προς ένα σχίσμα της ΕΕ – και ακόμη περισσότερη ευρασιατική δύναμη.

Ένα εμπορικό μπλοκ BRICS-SCO θα καταστήσει τις δυτικές κυρώσεις απολύτως ανούσιες. Θα επιβεβαιώσει την πλήρη ανεξαρτησία από το δολάριο των ΗΠΑ, θα προσφέρει μια σειρά από οικονομικές εναλλακτικές λύσεις στο SWIFT και θα ενθαρρύνει τη στενή στρατιωτική και πληροφοριακή συνεργασία ενάντια στις κατά συρροή μαύρες επιχειρήσεις των Five Eyes, μέρος των συνεχιζόμενων υβριδικών πολέμων.

Όσον αφορά την ειρηνική ανάπτυξη, η Δυτική Ασία έχει δείξει το δρόμο. Από την στιγμή που η Σαουδική Αραβία τάχθηκε στο πλευρό της Κίνας και της Ρωσίας -και τώρα είναι υποψήφια για την ένταξη τόσο στις BRICS όσο και στη SC- υπήρξε ένα νέο παιχνίδι στην πόλη.

Χρυσό ρούβλι 3.0;

Όπως έχει η κατάσταση, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για ένα ρούβλι με βάση τον χρυσό. Αν και όταν αυτό συμβεί, θα είναι μια αναβίωση του νομισματικού συστήματος με χρυσό στην ΕΣΣΔ, όπως ακριβώς κατά την περίοδο μεταξύ 1944 και 1961.

Ο Glazyev παρατήρησε με αποφασιστικό τρόπο ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας με τα μέλη της SCO επέτρεψε στις ρωσικές εταιρείες να εξοφλήσουν τα εξωτερικά χρέη και να τα αντικαταστήσουν με δανεισμό σε ρούβλια. Παράλληλα, η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το γουάν για διεθνείς διακανονισμούς. Πιο κάτω, οι βασικοί παίκτες της “Παγκόσμιας Γης” – Κίνα, Ιράν, Τουρκία, ΗΑΕ – θα ενδιαφερθούν για πληρωμές σε μη εγκεκριμένο χρυσό αντί για τοπικά νομίσματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα νόμισμα εμπορικών διακανονισμών BRICS-SCO συνδεδεμένο με χρυσό.

Εξάλλου, τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον χρυσό όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των συλλογικών δυτικών κυρώσεων, την τιμολόγηση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των τροφίμων, των λιπασμάτων, των μετάλλων, των ορυκτών. Ο Glazyev έχει ήδη καθορίσει το νόμο: Η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει στο σχέδιο Χρυσό Ρούβλι 3.0. Πλησιάζει η ώρα που η Ρωσία θα δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα για να καταφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο δολάριο ΗΠΑ. Αυτό είναι που συζητείται στα παρασκήνια στις συνεδριάσεις του SCO, της EAEU και ορισμένων BRICS, και αυτό είναι που κάνει τις ατλαντικές ελίτ να εξοργίζονται.

Ο “ανεπαίσθητος” τρόπος για να το πετύχει η Ρωσία είναι να αφήσει τις αγορές να ανεβάσουν τις τιμές σχεδόν όλων των ρωσικών εξαγωγών πρώτων υλών. Οι ουδέτεροι σε όλη την “Παγκόσμια Υφήλιο” θα το ερμηνεύσουν ως μια φυσική “αντίδραση της αγοράς” στις γνωστικές δυσαρμονικές γεωπολιτικές επιταγές της συλλογικής Δύσης. Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων θα καταλήξει να προκαλέσει μια απότομη πτώση της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου ΗΠΑ.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που αρκετοί ηγέτες στην σύνοδο κορυφής της SCO τάχθηκαν υπέρ αυτού που ισοδυναμεί, στην πράξη, με μια διευρυμένη Κεντρική Τράπεζα BRICS-SCO. Όταν τελικά υιοθετηθεί το νέο νόμισμα BRICS-SCO-EAEU – φυσικά είναι πολύ μακριά, ίσως στις αρχές της δεκαετίας του 2030 – θα διαπραγματεύεται με φυσικό χρυσό από τις συμμετέχουσες τράπεζες των κρατών-μελών της SCO, των BRICS και της EAU.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ερμηνευθούν ως η σκιαγράφηση μιας πιθανής, ρεαλιστικής πορείας προς την πραγματική πολυπολικότητα. Δεν έχει καμία σχέση με το γουάν ως αποθεματικό νόμισμα, αναπαράγοντας την υπάρχουσα ρουσφετολογική ρακέτα προς όφελος μιας μικροσκοπικής πλουτοκρατίας – με έναν τεράστιο στρατιωτικό μηχανισμό που ειδικεύεται στον εκφοβισμό της “Παγκόσμιας Γης”.

Μια ένωση BRICS-SCO-EAEU θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση -και την επέκταση- της φυσικής, μη κερδοσκοπικής οικονομίας που θα βασίζεται στην ανάπτυξη υποδομών, την βιομηχανική ικανότητα και την ανταλλαγή τεχνολογίας. Ένα άλλο παγκόσμιο σύστημα, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι εφικτό.

***
@OWL /terrapapers.com / 2023