Topics:

Στα χνάρια της Χειροπρακτικής

Με τον Δρ. Σταύρο Σκαρπαθάκη. -Η Χειροπρακτική είναι μια ήδη αναγνωρισμένη επιστήμη στην Αμερική και στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα έγινε γνωστή τα τελευταία μόλις χρόνια. Τι σε κινητοποίησε να ακολουθήσεις επαγγελματικά αυτή την οδό;...

Στα χνάρια της Χειροπρακτικής

Με τον Δρ. Σταύρο Σκαρπαθάκη.

-Η Χειροπρακτική είναι μια ήδη αναγνωρισμένη επιστήμη στην Αμερική και στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα έγινε γνωστή τα τελευταία μόλις χρόνια. Τι σε κινητοποίησε να ακολουθήσεις επαγγελματικά αυτή την οδό;

Εγώ μεγάλωσα με τις αρχές της Χειροπρακτικής, επειδή η μητέρα μου είναι Χειροπράκτης, ο θείος μου ήταν Χειροπράκτης, οπότε είχα τις βάσεις μέσα από την οικογένειά μου. Ετσι αποφάσισα να σπουδάσω κι εγώ Χειροπρακτική, στην Αμερική, στο Palmer College of Chiropractic, το πρώτο Πανεπιστήμιο Χειροπρακτικής στον κόσμο.

-Μπορείς να παρουσιάσεις με απλά λόγια τι είναι η Χειροπρακτική, σε κάποιον που δεν γνωρίζει;

Η Χειροπρακτική είναι ένα αφάρμακο, θεραπευτικό σύστημα που συνδυάζει την Φιλοσοφία, την Τέχνη και την Επιστήμη και αφοσιώνεται στη μελέτη και την ανάλυση της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος. Δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση δομής και λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και των νεύρων. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσω της Χειροπρακτικής είναι να απεγκλωβίσουμε τα νεύρα και να επιτρέψουμε στο νευρικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, χωρίς να ασκούνται πιέσεις από τα οστά. Ετσι οι εντολές του εγκεφάλου θα μπορούν να κυλούν μέσω του νωτιαίου μυελού και να διανέμονται στο υπόλοιπο σύστημα μέσω των περιφερικών νεύρων. Το νευρικό σύστημα είναι αυτό που ελέγχει και ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος, των σπλάχνων. Προσπαθούμε να το επηρεάσουμε ώστε να στέλνει τις κατάλληλες εντολές στο υπόλοιπο σώμα και να λειτουργεί ομοιοστατικά. Ετσι, προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε την ικανότητα του σώματος για αυτοθεραπεία.

-Το Μεταπτυχιακό σου δίπλωμα ειδικεύεται στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική. Στο πλαίσιο αυτό, κουράρεις πολύ επιτυχημένα και άλογα. Πόσο εύκολο είναι αυτό και πώς προέκυψε;

Απλά μου αρέσουν πολύ τα άλογα και είναι πολύ challenging για μένα. Είναι ένα μεγάλο ζώο με τρομερή νοημοσύνη, με πολυσύνθετο νευρικό σύστημα που θέλω να βοηθήσω. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να κουράρεις ένα άλογο παρά έναν άνθρωπο. Οσον αφορά το μηχανικό κομμάτι, είναι δύσκολο, ειδικά αν το άλογο πονάει. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, απλά χρειάζεται να ξέρεις πάρα πολύ καλά την ανατομία τους, τον τρόπο που κινούνται οι αρθρώσεις, το πού εκφύονται και καταφύονται οι μύες, την θέση στην λειτουργία των νεύρων… Και αυτό που χρειάζεται φυσικά για την ανάταξη είναι η ταχύτητα. Και να είσαι σε συνεχή επικοινωνία με το άλογο, διαφορετικά μπορεί να τραυματιστείς.

-Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποια περίπτωση αγωγής ασθενούς που θα θυμάσαι για πάντα;

Εμένα μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση τα περιστατικά με τα ζώα, γιατί δεν έχουν λογική σκέψη, ούτε την αυθυποβολή ή το placebo των ανθρώπων. Οπότε αν κάνεις την δουλειά σου σωστά, βλέπεις άμεσο αποτέλεσμα. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις με άλογα που δεν μπορούν να κουνηθούν, επειδή πάσχουν από κινητικά προβλήματα που εξελίσσονται σε νευρολογικά προβλήματα, και μετά την ανάταξη, ξεμπλοκάρονται τα νεύρα και ξαφνικά αλλάζουν εντελώς, αλλάζει η στάση τους, η κίνησή τους και η διάθεσή τους. Εχω να σου πω και για περιστατικά με ανθρώπους ασθενείς που με επισκέφτηκαν όχι για πρόβλημα μυοσκελετικής φύσης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κοπέλα που δεν μπορούσε να μείνει έγκυος.

Δεν ξέρω αν βοήθησε αποκλειστικά η Χειροπρακτική, σίγουρα θα βοήθησαν κι άλλοι παράγοντες. Είχε προσπαθήσει τα πάντα, φαρμακευτικές αγωγές, διάφορες εναλλακτικές θεραπείες.. Κάναμε 6-7 συνεδρίες και μετά μας ενημέρωσε πως έμεινε έγκυος! Σύμφωνα με εκείνη, δεν είχε αλλάξει κάτι στη ζωή της, είχε απλά προσθέσει τη Χειροπρακτική. Φυσικά, περιστατικά θεραπείας πονοκεφάλων, οξείων οσφυαλγιών, νευραλγιών είναι συνηθισμένα. Θεραπεύονται επίσης κολικοί στα βρέφη, δυσκοιλιότητες, διαταραχές με το στομάχι, αυτοάνοσα προβλήματα επίσης βελτιώνονται πολύ. Θυμάμαι στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική, είχαμε έναν ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο άνθρωπος ερχόταν με το καροτσάκι. Του κάναμε ανατάξεις μόνο στην άνω αυχενική μοίρα, και μέσα σε πέντε λεπτά ο άνθρωπος έφευγε περπατώντας. Αυτό βέβαια κρατούσε μιάμιση, με δύο μέρες, αλλά δείχνει πόσο άμεση επίδραση έχει η Χειροπρακτική στο νευρικό σύστημα.

-Ποια είναι τα βήματα της εκπαίδευσης που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει επαγγελματίας Χειροπράκτης;

Θα σου πω τι ισχύει στην Αμερική. Καταρχήν θα πρέπει να έχει Bachelor θετικών επιστημών, που είναι 4 ακαδημαϊκά χρόνια. Μετά για να εξειδικευτεί στην Χειροπρακτική, σπουδάζει 5 ακαδημαϊκά έτη. Η Φοίτηση Χειροπρακτικής σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διαφέρει λίγο.

-Σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται η Χειροπρακτική;

Νούμερο 1 πάθηση που ασχολούμαστε είναι οι δισκοπάθειες, είτε αυτές είναι στενώσεις, είτε προβολές, είτε είναι κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν οσφυαλγία, αυχεναλγία, μπορεί ο πόνος να αντανακλάει κάπου αλλού και να προκαλεί ισχιαλγία. Επίσης, κάποιος θα έρθει σε μένα λόγω πονοκεφάλων. Γενικότερα μπορούμε να επέμβουμε άμεσα σε οποιαδήποτε μηχανικής φύσης πάθηση και η Χειροπρακτική αποτελεί μία από τις πιο άμεσες και αποτελεσματικές θεραπείες. Μετά μιλάμε για νευρολογικά προβλήματα, όπως νευραλγίες τριδύμου, που έχουν πολύ οξεία έκφραση συμπτωμάτων και συνήθως χρειαζόμαστε συμβουλή και άλλου θεράποντα γιατρού. Πολλές φορές ίσως να πρέπει να περιμένουμε να περάσει η οξεία φάση για να επέμβουμε. Εγώ ξεκινάω πάντα από τα νευρομυοσκελετικά αλλά μετά κοιτάζω από μέσα τι γίνεται, στο σπλαχνικό κομμάτι. Γιατί ένας οργανισμός έχει δυσπεψία ή αλλεργίες, ή δεν απορροφάει την τροφή του σωστά; Ψάχνω να βρω την αιτία του προβλήματος, όχι το σύμπτωμα. Το σύμπτωμα είναι η κραυγή.

-Υπάρχουν παθήσεις στις οποίες αντενδείκνυται η Χειροπρακτική;

Πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός ως Χειροπράκτης με άτομα που έχουν οστεοπόρωση. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές τεχνικές και δεν επεμβαίνουμε τόσο άμεσα με τις ανατάξεις, αφού είναι πιο ευαίσθητα τα οστά τους. Επίσης δεν επεμβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο σε καρκινοπαθείς, ειδικά στο σημείο που υπάρχει ο όγκος, γιατί δεν ξέρουμε πώς επιδρά στο συγκεκριμένο σημείο η νεοπλασία, μπορεί να έχουν αδυνατίσει πολύ οι ιστοί για παράδειγμα και να προκληθεί κάταγμα. Αντενδείκνυται ακόμα στα ασταθή κατάγματα.

-Ισχύει ότι προτείνεται η εφαρμογή Χειροπρακτικής στα βρέφη;

Φυσικά. Ο πρώτος τραυματισμός γίνεται στη γέννα. Το παιδάκι μεγαλώνοντας, εξελίσσει το σώμα του και τα κέντρα οστεοποίησης παραμένουν ανοικτά μέχρι την ενηλικίωση, ο σκελετός του δηλαδή διαμορφώνεται. Αν ο γυναικολόγος τράβηξε το μωρό σε λάθος μοίρα ή χρησιμοποιώντας περισσότερη δύναμη σε περίπτωση δύσκολης γέννας, μπορεί να προκάλεσε μερική μετατόπιση σε κάποια άρθρωση. Αυτό στην πορεία μπορεί να δημιουργήσει για παράδειγμα σκολίωση. Eίναι καλό τα παιδιά να τα ελέγχουμε. Η Χειροπρακτική έχει μεγάλη εφαρμογή στα βρέφη γιατί βλέπουμε σημαντική βελτίωση σε κολικούς νηπίων, μιας που όπως είπαμε πριν, η Χειροπρακτική ασχολείται με το νευρικό σύστημα.

Οπότε είναι καλό να τσεκάρουμε τα παιδιά από την ώρα που γεννιούνται, άλλωστε η εφαρμογή είναι πολύ light, αφού το σώμα του μωρού είναι εύπλαστο σε αυτή τη φάση της ζωής του. Εφαρμόζουμε τεχνικές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα – ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνουν το οστικό κομμάτι. Και μετά εννοείται πρέπει να υπάρχει μια παρακολούθηση σε όλη μας τη ζωή. Όπως πηγαίνουμε στον Οδοντίατρο να τσεκάρουμε τα δόντια μας πριν μας πέσουν, έτσι πρέπει να πηγαίνουμε στο Χειροπράκτη, να ελέγχει τη σπονδυλική μας στήλη που είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, αφού προστατεύει το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

-Ενιωσες ποτέ φόβο ή δισταγμό πριν αναλάβεις δύσκολα περιστατικά ασθενών;

Φόβο όχι γιατί όλες οι περιπτώσεις αφορούν το νευρικό σύστημα, οπότε αν ξέρεις να το επηρεάσεις σωστά, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι. Απλά έχουν υπάρξει φορές που έχω ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, που προχωρώ με πιο ήπιο ρυθμό στην θεραπεία. Εχει χρειαστεί να ανοίξω βιβλία να μελετήσω, να ζητήσω περισσότερες εξετάσεις, να μιλήσω με συναδέλφους, με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, για να καταλήξουμε σε ένα πόρισμα για την καλύτερη θεραπεία του ασθενούς.

-Μπορείς να εξηγήσεις την σημασία των τριγμών (κρακ) που ακούγονται κατά τη διάρκεια εφαρμογής της Χειροπρακτικής;

Οι αρθρώσεις των σπονδύλων ονομάζονται ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις. Αυτές οι αρθρώσεις έχουν μια κάψα μεταξύ τους, που είναι σαν φούσκα, έχει μέσα αέρα. Ο ρόλος της κάψας είναι να προστατεύει και να σταθεροποιεί την άρθρωση. Όταν κάνω μια ανάταξη, όταν δηλαδή επαναφέρω την άρθρωση στη φυσιολογική της θέση, αλλάζει η πίεση της άρθρωσης, οπότε αυτή η κάψα απελευθερώνει τον αέρα. Ο αέρας αυτός είναι κυρίως διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του άνθρακα και αυτό το κρακ που ακούς είναι ο αέρας που απελευθερώνεται σε μορφή φυσαλίδας. Πολλοί το ακούν πιο έντονα στον αυχένα τους, επειδή είναι πιο κοντά στο αφτί τους. Μπορεί να γίνει μια ανάταξη και να μην ακούσεις αυτό το κρακ εσύ. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η άρθρωση, τι εύρος κίνησης έχει, πόσο λίπος την περιβάλλει κτλ.

-Ισχύει ότι ο Χειροπράκτης λειτουργεί και ως εμψυχωτής των ασθενών του;

Ο Χειροπράκτης φέρνει σε ισορροπία το νευρικό σύστημα και το σώμα, έτσι ρυθμίζονται κάποιες λειτουργίες και φτιάχνει και η ψυχολογία, αφού ο ασθενής πλέον νιώθει καλύτερα. Ο Χειροπράκτης αυτό το προωθεί, αφού κοιτάζει την καλή υγεία και όχι την ασθένεια. Δίνει στον ασθενή ώθηση, για να δει κι αυτός τελικά τη διαφορά στον τρόπο ζωής του.

-Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η δύναμη της θέλησης στην αποκατάσταση των μυοσκελετικών προβλημάτων;

Θεωρώ πολύ σημαντικό. Κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με τα ζώα, μιας που δεν αυθυποβάλλονται και αν έχεις κάνει καλά τη δουλειά σου βλέπεις άμεσο αποτέλεσμα. Με κάποιους ανθρώπους πρέπει να τους εξηγήσεις πως πρέπει να προσπαθήσουν κι εκείνοι. Σε κάποιες παθήσεις κρύβονται από πίσω και ψυχολογικής φύσης ζητήματα. Το πόσο θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, συνδέεται και με το πόσο γρήγορα θα γίνουν καλά και σε τι επίπεδα θα φτάσουν την υγεία τους.

-Πού θα μπορούσε να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για τη Χειροπρακτική;

Στην Ελλάδα έχουν εκτυπωθεί κάποια βιβλία περί Χειροπρακτικής που μπορεί να ψάξει. Στο site μου www.chiropractors.gr και www.spinalcenter.gr, στο site του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών www.chiropractic.gr/el/, υπάρχουν links που σε παραπέμπουν σε Παγκόσμιους Οργανισμούς και σε Οργανισμούς Εκπαίδευσης. Εκεί μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ότι στην Αμερική η Χειροπρακτική έχει ισοτιμία με την Ιατρική. (Αναζήτησε το βιβλίο “Η Επιστήμη Τέχνη και Φιλοσοφία της Χειροπρακτικής” εδώ στο terrapapers)

-Πώς νιώθεις τη στιγμή που παραλαμβάνεις έναν πονεμένο ασθενή και πώς όταν τον αποδεσμεύεις ανακουφισμένο;

Νιώθω ότι πρέπει να ευχαριστήσω την Θεία Δύναμη που υπάρχει εκεί πάνω, που μου έδωσε το φως και την χάρη να μπορέσω να το κάνω αυτό. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Δεν θεωρώ, ότι ο τίτλος σπουδών είναι και ιδιότητα. Αυτό που κάνω μέσω Χειροπρακτικής είναι να δίνω την κατάλληλη εντολή στο σώμα μέσω της ανάταξης υπεξαθρημένων σπονδύλων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αυτοΐασης. Αν σκεφτείς ότι ο άνθρωπος ξεκινάει να δημιουργείται από δύο κύτταρα και γίνεται τρισεκατομμύρια, με έναν πολυσύνθετο οργανισμό που δεν ξέρουμε 100% πώς λειτουργεί, θα βγω εγώ να πώ ότι θεράπευσα αυτό το κατασκεύασμα; Μάλλον θα είναι υβριστικό αυτό, οπότε σου λέω πως κάθε φορά που έρχεται κάποιος πονεμένος ασθενής, ζητάω δύναμη από το Θεό να με βοηθήσει να τον κάνω καλά.

-Παρά την ηλικία σου, έχεις ήδη κερδίσει μια πολύ θετική φήμη ως Χειροπράκτης σε έναν ευρύ κύκλο ασθενών. Πού το αποδίδεις αυτό;

Στο ότι ξέρω ακριβώς τι κάνει η Χειροπρακτική, το πιστεύω 100%, το έχω ζήσει επάνω μου, το βλέπω στα τετράποδα ζώα, στους ανθρώπους, στα μωρά, έτσι μεγάλωσα. Είναι το μεγαλύτερό μου πάθος και το κάνω με αγάπη. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω το νευρικό σύστημα και την σπονδυλική στήλη που έχω στα χέρια μου εκείνη την στιγμή.

-Πώς ξεκουράζεσαι στο τέλος της ημέρας, έχοντας ξεκουράσει τόσους ασθενείς;

Οπωσδήποτε χρειάζεται άσκηση. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να εκτονώνεσαι σωματικά και ψυχικά. Εγώ για παράδειγμα πηγαίνω για προπόνηση, ή βγάζω το σκύλο μου, τον Τζάρο, βόλτα, είναι κάτι που με ανακουφίζει, ή πηγαίνω για κολύμπι.

-Ποιο motto εκφράζει την κοσμοθεωρία σου;

Ενα από αυτά είναι εκείνο που έχουμε τυπώσει σε μπλουζάκια στο γραφείο: “The power that made the body, heals the body”, δηλαδή «Η δύναμη που έφτιαξε το σώμα, θεραπεύει το σώμα».

-Πιστεύεις ότι η ευτυχία είναι κατακτήσιμη;

Σίγουρα. Οπου κοιτάξεις εκεί θα πας. Αν θες υγεία και αγάπη στη ζωή σου και κάνεις τα κατάλληλα βήματα, θα τα έχεις. Η ζωή μας στηρίζεται σε κανόνες κβαντικής φυσικής. Ετσι είναι στην ζωή σου, το πώς θα εκφραστείς και νιώθεις μέσα σου, προβάλλεται και εκφράζεται μέσω της υγείας σου.

-Ποιος είναι ο προορισμός του ανθρώπου σύμφωνα με τη οπτική σου;

Να ζήσει τα πάντα στο 100%, χωρίς να επηρεάζει τη ζωή του άλλου αρνητικά, να βοηθήσει τους συνανθρώπους του και να κλείσει τα μάτια του με ένα κενό ευτυχίας για να πάει σε μια άλλη διάσταση.

Ποια είναι τα επόμενα μελλοντικά σου σχέδια;

Το Μάιο άνοιξα ένα δεύτερο γραφείο στη Βούλα, θέλω να δώσω ενέργεια σε αυτό για να πάει καλά και να αρχίσει να αναπτύσσεται το επάγγελμα του Χειροπράκτη ώστε να βοηθηθεί και περισσότερος κόσμος. Σκοπό έχω κάποια στιγμή να φέρω συναδέλφους μου από Ελλάδα και εξωτερικό να δουλέψουν εδώ. Θα συνεχίσω να ασκώ την Χειροπρακτική στα ζώα. Επίσης θα ήθελα να ασχοληθώ και με άλλα ζώα, όπως τα δελφίνια. Είναι δύσκολο να κάνεις ανατάξεις στα δελφίνια επειδή δεν βοηθάει το δέρμα τους και δεν έχεις λαβές. Θα ήθελα να δω πώς μπορώ να επηρεάσω το νευρικό σύστημα σε ένα από τα πιο νοήμονα όντα πάνω στον πλανήτη, απλά στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο αυτό. Αλλά είναι ένα όνειρό μου! Επίσης, δίνω έμφαση και ενέργεια στα εθελοντικά ταξίδια που κάνω ανά τον κόσμο για να προσφέρω τις υπηρεσίες Χειροπρακτικής σε άπορους ανθρώπους.

Ο Δρ. Σταύρος Σκαρπαθάκης: Σπούδασε στο Palmer College of Chiropractic και αποφοίτησε το 2004. Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική (Bournemouth UK). Είναι ο πρώτος και μοναδικός Xειροπράκτης στην Ελλάδα με εξειδίκευση στα ζώα. Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΣΕλΧ και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής.

Συνέντευξη στην Βάσω Φατούρου 07/07/2015

Η Επιστήμη Τέχνη και Φιλοσοφία της Χειροπρακτικής

304 σελίδες. Χρονολογία Eκδοσης: Σεπτέμβριος 2017 / Διαστάσεις 24×17
Τιμή από 30,00 € συν 4,50€ έξοδα αποστολής κι αντικαταβολής
Τηλέφωνο παραγγελίας: 6907070703 και στο mail: mwohellas@gmail.com

ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

Ο Δρ. Σταύρος Σκαρπαθάκης είναι ο μόνος χειροπράκτης ζώων της Ελλάδας.

Ο ίδιος μυήθηκε στην φιλοσοφία της χειροπρακτικής από το οικογενειακό του περιβάλλον. Δεν έμεινε όμως εκεί. Πήγε στην Αμερική και σπούδασε στο πρώτο πανεπιστήμιο χειροπρακτικής στον κόσμο Palmer ενώ έκανε και μεταπτυχιακό στην Αγγλία πάνω στην κτηνιατρική χειροπρακτική. “Ο λόγος που επέλεξα αυτήν την ειδικότητα είναι σαφώς η αγάπη μου για τα ζώα. Τα άλογα, τα σκυλιά, τις γάτες. Εχοντας δει τα θαύματα της χειροπρακτικής στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα σκέφτηκα ότι δεν θα πρεπε να στερήσουμε το δικαίωμα στο θαύμα από τα ζώα”.

Ο νεαρός χειροπράκτης λατρεύει να μιλά για την δουλειά του.

Του αρέσει να εξηγεί με απλά λόγια πως η λειτουργία του σώματος των ανθρώπων και των ζώων βασίζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα που αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και πως ο νωτιαίος μυελός προστατεύεται από την σπονδυλική στήλη. “Εμένα δουλειά μου είναι να βρίσκω σε ποιο σημείο οι σπονδυλικές αρθρώσεις είναι μερικώς παρεκτοπισμένες ή αλλιώς υπεξαθρημένες και μόλις βρω σε ποιο σημείο έχουν υπερεξαρθρωθεί καλούμαι να τις ανατάξω στην φυσιολογική τους θέση. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση γιατί μέσα σε κάθε οργανισμό βρίσκεται ο γιατρός του, λέει χαμογελώντας. “Εδώ βλέπω άλογα εμποδίων. Αυτά επειδή πηδούν εμπόδια και προσγειώνονται με τα μπροστινά τους πόδια συχνά εμφανίζουν αρθρίτιδα επειδή οι συγκεκριμένες αρθρώσεις υπερλειτουργούν και τραυματίζονται. Θα ψάξω να βρω σε ποιο σημείο στην σπονδυλική στήλη υπάρχει πίεση σε νευρικό ιστό από σπόνδυλο που χει παρεκτοπιστεί και θα τον επαναφέρω στην φυσιολογική του θέση”.

Οσο μιλάει δεν σταματά να χαϊδεύει τις δύο φοράδες και να να τις ψιθυρίζει παρηγορητικά λόγια. Φαίνεται πως επικοινωνεί μαζί τους.

Λέει πως είναι η δουλειά με τα ζώα: “Αλλοτε εύκολη και άλλοτε δύσκολη. Δεν είναι πάντα το ίδιο. Γιατί δεν έχουν όλα τα ζώα τον ίδιο χαρακτήρα. Καθένα είναι μοναδικό. Ετσι σε καθένα χρησιμοποιώ διαφορετική μέθοδο. Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα όταν χτίζεις μία γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα ζώα. Το άλογο είναι εδώ για να μου δείξει το πρόβλημα που έχει. Δεν μιλάει αλλά εκφράζεται κι εγώ έχω κάποιες τεχνικές με βοηθούν να καταλάβω πως μπορώ να τα ανακουφίσω. Δεν τους μιλάω μόνο εγώ! Και αυτά μου μιλάνε… Με το που θα έφτασα εδώ στον Ιππικό Όμιλο το άλογο κατάλαβε ότι ήρθα για να το βοηθήσω και να το θεραπεύσω. Βάσει της κβαντικής φυσικής. Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο ή αστείο αλλά οι άνθρωποι που έχουν σχέση με τα ζώα αναπτύσσουν μαζί τους κώδικες επικοινωνίας. Αναλόγως λοιπόν με το τι ακούω από αυτά τους μιλάω και συζητάμε ώσπου να τελειώσω την δουλειά μου. Στα ζώα το αποτέλεσμα της δουλειάς μου είναι πιο θεαματικό γιατί τα ζώα δεν υποβάλλονται, δεν υπάρχει το φαινόμενο placebo δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις.”