STRANGER THAN FICTION: STRANGE 165

«Νόστιμον Ήμαρ» Ο «Νόστιμος» είναι κυριολεκτικά ο «σχετικός με την Επιστροφή στην Πατρίδα» (δηλαδή πχ ένα πλοίο που παίρνεις για να επιστρέφεις στην πατρίδα, είναι …νόστιμο!) Υπάρχει και μία σημασία της λέξης στην Ελληνιστική εποχή,...

STRANGER THAN FICTION: STRANGE 165

«Νόστιμον Ήμαρ»

Ο «Νόστιμος» είναι κυριολεκτικά ο «σχετικός με την Επιστροφή στην Πατρίδα» (δηλαδή πχ ένα πλοίο που παίρνεις για να επιστρέφεις στην πατρίδα, είναι …νόστιμο!) Υπάρχει και μία σημασία της λέξης στην Ελληνιστική εποχή, που σήμαινε «θρεπτικός» ή «γόνιμος» και δημιουργικός ή παραγωγικός και την λέγανε συνήθως για τα φυτά. Κι έφτασε σταδιακά να σημαίνει «χυμώδης» και τελικά «εύγευστος» και συνδέθηκε με το φαγητό. (Παράδοξο πράγμα…) Ο ‘Ομηρος έχει μία φράση: «Νόστιμον Ήμαρ» για την ημέρα της επιστροφής στην Πατρίδα. (Επίσης, «Νόστον Εταίρων» για την επιστροφή των συντρόφων) Και μάλιστα αυτά λέγονται στους πρώτους στίχους της Οδύσσειας! Αλλωστε, η Οδύσσεια είναι ακριβώς: το Έπος του Νόστου! Του αγώνα δηλαδή για την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

TO ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ «ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» ΤΟΛΜΗΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ, ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΤΙΚΟ, ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΑΠΟΨΗ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ STRANGE ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ !!

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ -ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΚΑΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ…

ΜΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

***

ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΘΩ >Παντελής Γιαννουλάκης
Παράξενες ιστορίες. Αόρατοι από τους οφθαλμούς των ανθρώπων. Μια νύχτα στον Άθωνα. «Ακολουθήστε μας…» Ο αόρατος Παϊσιος. Οι τοποθεσίες εμφάνισης των αόρατων. Ο Παντελής Γιαννουλάκης που ανακάλυψε και δημοσιοποίησε για πρώτη φορά το συναρπαστικό μυστικό αυτό ζήτημα πριν από 20 χρόνια, επιστρέφει με την νέα πιο ολοκληρωμένη παρουσίασή του, με νέες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες. Τι συμβαίνει στα αόρατα μυστικιστικά παρασκήνια του Αγίου Όρους;

Η ΝΕΑ «ΘΡΗΣΚΕΙΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΑΝΤΙ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ >Ιων Μάγγος
«Επιστήμη είναι η πίστη στην άγνοια των ειδικών» Μερικά παραδείγματα ψευδών χώρων. Δημιουργισμός και Επιστημονική Εκπαίδευση. Περισσότερα Ιερά Οξύμωρα. Η βεβαιότητα στην Επιστήμη. Σκόπιμη Κατάπνιξη των Αποδείξεων. Η ανθρωπότητα Αποτυγχάνει να Αντεπιτεθεί. Φυσική σε δράση. Ψευδής Ψυχοεπιστήμη vs Οργονομία. Βίλχελμ Ράιχ: Ένα τυπικό παράδειγμα του αντί – επιστημονισμού. Πως άρχισε ο εκφυλισμός και πως τι μπορούμε να κάνουμε.

Πώς έχει εξελιχθεί το «Επιστημονικό Ιερατείο», γιατί, και τί ακριβώς συμβαίνει στους κόλπους του; Πώς λειτουργεί ο νέος Δογματισμός; Ποιος είναι ο ρόλος των χρημάτων στην έρευνα; Ποια είναι τα «Ιερά Οξύμωρα»; Πώς η Επιστήμη υιοθέτησε τις μεθόδους των Θρησκειών; Πώς γίνεται η σκόπιμη κατάπνιξη των Αποδείξεων (που πάντα απαιτούν οι σκεπτικιστές); Τι συμβαίνει με τα επιστημονικά περιοδικά και με τα ινστιτούτα; Πώς άρχισε ο εκφυλισμός και πώς και τί μπορούμε να κάνουμε; Και πολλά άλλα σχετικά ζητήματα θίγονται τολμηρά και αναλύονται προς έμπνευση και κατανόηση, σε αυτό το πολυσέλιδο ρηξικέλευθο αφιέρωμα

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ >Ηώ Αναγνώστου
Ανώτεροι & Κατώτεροι Άνθρωποι. Η λογική τελειοποιείται, το ένστικτο είναι αμετάβλητο. Υπήρχαν Πολίτες. Ο Μαζάνθρωπος – Η Τελοιοποίηση της Λογικής και τα Αμετάβλητα Ένστικτα – Τα Μυστικά της Διαδικασίας του Εκφυλισμού – Μοναχικότητα: Αξία Ισχύος – Αμφιβολία και Αμφισβήτηση – Η Πρόκληση για Παιχνίδι στον Άνθρωπο – Η Φιλοσοφία της Δημιουργικότητας – Η Συγκατάθεση και οι Συμβάσεις – The Walking Dead – και πολλές άλλες τολμηρές σελίδες.

ΟΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ & Η ΠOIHTIKH ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ > Αργύρης Καραβούλιας
Ανάμεσα στους παράνομους και παρίες της κοινωνίας. Καταραμένοι ποιητές, ένας κόσμος άφατου πόνου και ολικής έκστασης … «προσευχηθείτε γι’ αυτούς»

INFOJUNK & INTERNET ADDICTION. >Γιώργος Στάμκος
Το πιο δημοφιλές «ναρκωτικό» της εποχής μας είναι Ηλεκτρονικό! Πληροφοριομανία & Πληφοριονεύρωση. Το τρίγωνο της «πληροφοριο-διαπλοκής» Μήπως είσαι πληροφοριακά εθισμένος; Ο Ψηφιακός Εθισμός. Το απαιτούμενο Πληροφοριακό Ξεσκαρτάρισμα – Πώς να κάνεις Πληροφοριακή Δίαιτα – κι άλλες αφυπνιστικές αναλύσεις.

ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ, ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ & ΙΕΡΕΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. >Αργύρης Λαγκάς
Πότε Έφτασαν οι Δαναοί στην Ελλάδα; – Οι Πυραμίδες της Αργολίδας – Η Πυραμίδα του Ελληνικού – Η Παράξενη Ακρόπολη των Μυκηνών – Η Πύλη των Λεόντων – Ο Θησαυρός του Ατρέα – Τα Κυκλώπεια Τείχη της Τίρυνθας – Η Ακρόπολη της Μιδέας – Το Παλαιόκαστρο στον Άγιο Αδριανό – Το Τείχος της Ασίνης – Το Άγνωστο Μεγαλιθικό Ναύπλιο – Οι Ιερές Πηγές και οι Ιερές Ακροπόλεις – και πολλά άλλα μυστήρια από την αρχαιότητα που συνδέονται, σε αυτό το πολυσέλιδο αφιέρωμα.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ & ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΠΑΥΛΙΚΑΝΟΙ. ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ >Γιώργος Στάμκος>

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ; ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΜΟΣ VS ΕΞΕΛΙΞΗ >Δημήτρης Τσινικόπουλος
Τί συμβαίνει τελικά στο πεδίο αυτής της αιώνιας διαμάχης;

ΤΕΛ ΝΤΑΝ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΝΑΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΙΣΡΑΗΛ! >Αργύρης Λαγκάς

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ. Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ >Ηώ Αναγνώστου

Η SILICON VALLEY ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ; ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ & Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ FED

ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ !

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ «ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΝΗΣΟΥ» ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΓΗ

ΤΟ ΚΟΥΝΑΒΙ ΠΟΥ ΨΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ CERN

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ…

STAN LEE’s LUCKY MAN

Η ΚΡΥΦΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΙΒΕΡ

Νεότερα από τον Απόκρυφο Κόσμο του Δόκτωρος Σαμπάλα. (Ω Ναι!…)
ΑΤΙΜΕ ΦΟΥ ΜΑΝ ΤΣΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!

Και: Τα βιβλία που διαβάζουμε – Νέες Εκδόσεις – Παράξενες Ταινίες – Η Μουσική που μας Άρεσε – PlayLists – Τηλεοπτικές Σειρές – Strange Internet Sites – Παράξενες Προτάσεις και Απόψεις, Μηνύματα από Αλλού …

ΒΛΕΠΕ ΑΛΛΟΥ, ΔΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ – ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ STRANGE

egnartS : ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ

STRANGE 165
Editorial: Παντελής Γιαννουλάκης

ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν μακριά, και νοσταλγούν το σπίτι τους, την πατρίδα τους που άφησαν πίσω. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που ταξιδεύουν μακριά ακριβώς από μία ακατανίκητη νοσταλγία, αναζητώντας το σπίτι τους, την πατρίδα τους. Είχα συναντήσει αυτό το γνωμικό, που γενικώς πιστεύεται ότι είναι κάποιου ανώνυμου, αλλά κάποιοι ειδικοί το αποδίδουν στον Nanpo Shomyo, ιδρυτή της σχολής Rinzai του Ιαπωνικού Zen, ενώ κάποιοι άλλοι το αποδίδουν στον Άγιο Αμβρόσιο: «Δεν έχει σημασία πόσα μίλια έχεις ταξιδέψει προς την λάθος κατεύθυνση, πάντα έχεις την ευκαιρία να γυρίσεις προς τα πίσω, προς την σωστή…»

Όταν ήμουν νεαρός, άκουγα την λέξη Νοσταλγία και σκεφτόμουν τον Οδυσσέα να κλαίει αντικρύζοντας την Ιθάκη, κάτι που είχα διαβάσει στην Οδύσσεια. Σήμερα, στο άκουσμα της ίδιας λέξης, σκέφτομαι τον θερβάντες, χωρίς χέρι, μονόχειρα (είχε χάσει το χέρι του στν Ελλάδα, στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου), που ξέφυγε από την φυλακή του στο Αλγέρι, και στις 24 Οκτωβρίου του 1580 τα χαράματα, έφτασε στα Ισπανικά τα χώματα, στην Ντένια, νοτίωςτης Βαλένθια, κλαίγοντας, όπως ο ίδιος γράφει: «Από την μεγαλύτερη απ’ τις χαρές: Να φτάσει κανείς, ύστερα από μακρόχρονη σκλαβιά μαρτυρική, σώος στην πατρίδα του.

Γιατί δεν είναι στον κόσμο μεγαλύτερη Ευτυχία για τον άνθρωπο, από το ν’ αποκτά την χαμένη του λευτεριά, και να επιστρέφει στην χαμένη του πατρίδα…» Αλλά θυμάμαι και ένα μοτέλ νυχτερινό στην Σάντα Κρουζτης Καλιφόρνια, που φιλοξένησε λίγες ώρες από τα νιάτα μου, και που στην μικρή τηλεόραση του είδα έναν γέρο Μεξικανό συγγραφέα, τον Βίκτορ Βιλασενιόρ, να κλαίει, και να λέει για την μοίρα του ανθρώπου, πως « η πατρίδα ολονών μας είναι τόσο μακριά, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται…»

Νοσταλγία. Νόστος: εκ του νέομαι, που σημαίνει επιστρέφω / επανέρχομαι, ή και, ρέω προς τα πίσω, προς την πηγή. Άρα, Νοσταλγία είναι ο πόνος της επιστροφής ή ο πόνος για την επιστροφή. (Και άραγε, ποιος είναι ά-νοστος;) Νοσταλγία, (στην σύγχρονη εποχή: αντιδάνειο από τα Γαλλικά, Nostalgie, που το πήραν από τα αρχαία Ελληνικά), είναι σύνθεση από το αρχαιοελληνικό «Νόστος» που σημαίνει «Επιστροφή (στην Πατρίδα)» Είναι η Επιστροφή στην Πατρίδα, πολύ συγκεκριμένα. Και, Αλγος είναι ο πόνος. Νοσταλγία: Δηλαδή, ο πόνος που νιώθει κάποιος από την επιθυμία του για την επιστροφή στην Πατρίδα του. Δηλαδή, είναι το πολύ συγκινητικό και συγκλονιστικό συναίσθημα που νιώθουν οι Εξόριστοι, ή οι ταξιδιώτες σε μακρινά μέρη…

ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ !
Θα επιστρέψουμε επιτέλους στην άγνωστη Πατρίδα μας;

Η συνέχεια στο περιοδικό STRANGE ν. 165 που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.