Topics:

Τέλος της εφαρμογής Shazam;

Shazam. Τέλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποχαιρέτα το Shazam και την όποια, ελευθερία σου που χάνεις… Άκουγες ένα τραγούδι, δεν ήθελες να διακόψεις τον Dj για να του πεις “Όμορφο κομμάτι αυτό, πως το λένε;”...

Τέλος της εφαρμογής Shazam;

Shazam. Τέλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποχαιρέτα το Shazam και την όποια, ελευθερία σου που χάνεις… Άκουγες ένα τραγούδι, δεν ήθελες να διακόψεις τον Dj για να του πεις “Όμορφο κομμάτι αυτό, πως το λένε;” Απλώς πατούσες το μπλε κουμπί στο κέντρο της οθόνης του κινητού σου και αμέσως γνώριζες τον τίτλο του, το όνομα του καλλιτέχνη που το ερμήνευε, τα άλλα κομμάτια που έμοιαζαν. Το Shazam σύντομα θα είναι παρελθόν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος αμφιλεγόμενος, δικτατορικός νόμος λογοκρισίας που ψηφίστηκε πρόσφατα και σχεδόν κάτω από την μύτη των αδιάφορων κι αμόρφωτων χρηστών του διαδικτύου θα βάλει πολλούς φραγμούς στην διάδοση ιδεών κι ανταλλαγή αρχείων. Το Shazam είναι εφαρμογή βασισμένη σ’ αυτήν ακριβώς την λογική.

Η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά – η οποία περιέχει το αμφισβητούμενο άρθρο 13 – είναι μια σημαντική νέα μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Στοχεύει, εκτός των άλλων, στην πιο ομοιόμορφη διάδοση των ψηφιακών κερδών. Καθιστά πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο των δημιουργών.

Αναζήτησε το άρθρο: Μεταρρύθμιση «Πνευματικών Δικαιωμάτων»

Ευρώ μεταρρύθμιση για τα «πνευματικά δικαιώματα» – Κακή πολιτική, κακή νομοθέτηση.

Άρθρο 13 (νυν 17): Αυτόματη, προληπτική λογοκρισία. Τι καλύπτει το εν λόγω άρθρο.

Ποιο δικαίωμα είναι πιο σημαντικό; Η ελευθερία λόγου ή το οικονομικό συμφέρον ενός καλλιτέχνη;

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής φίλτρων;

Θα εξαφανιστούν οι μικρές εταιρίες καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν αυτά τα φίλτρα. Θα μειωθεί δραματικά ο όγκος περιεχομένου που γίνεται διαθέσιμος από τους χρήστες, ειδικά όταν αφορά νόμιμη χρήση υλικού με πνευματικά δικαιώματα όπως παρωδίες, κριτικές, υλικό για άτομα με ειδικές ανάγκες, meme και πολλά άλλα. Η λογοκρισία πλέον θα είναι ένα απλό θέμα για τις εταιρίες. Αφού θα μπορούν να καταχωρήσουν κάτι, ως πνευματική τους ιδιοκτησία σε αυτά φίλτρα και επειδή οι διαδικασίες φιλτραρίσματος είναι αυτόματες, ενώ οι διαδικασίες ενστάσεων χρονοβόρες, στην ουσία θα έχουν την δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να αφαιρούν οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν τους αρέσει. Δηλαδή, αυτό που ρώτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, “υπάρχει τρόπος να μπλοκέρνουμε αυτόματα στο facebook και στο internet;” πλέον θα είναι εφικτό, με τρομακτικές συνέπειες για την ελευθερία του λόγου.

Φανταστείτε για παράδειγμα ένα video, που εμφανίζει μία εταιρία να παρανομεί ρίχνοντας στην θάλασσα λήμματα. Ακτιβιστές αναρτούν το video αυτό στο διαδίκτυο και σε λίγη ώρα έχει κατέβει γιατί η εταιρία πλήρωσε για να καταχωρήσει το video αυτό ως πνευματική της ιδιοκτησία γιατί δείχνει το λογότυπό της!!

Άμεσα και καθοριστικά επηρεάζεται η εφαρμογή που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες για να ανακαλύψουν νέα μουσική.

Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η λογοκρισία με το προκάλυμμα της υπεροδηγίας που υποστήριξαν κολοσσοί της επικοινωνίας όπως η Sony και η Universal. Κατέχουν σε μεγάλο ποσοστό δικαιώματα μουσικής που διανέμονται νόμιμα και παράνομα μέσω του διαδικτύου. Αυτό έχει ως παράπλευρη απώλεια το Shazam. Δεν θα είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει. Το νομικά δεσμευτικό φίλτρο που η τεχνολογική εταιρεία θα αναγκαστεί να ενσωματώσει στον αλγόριθμό της θα καταρρεύσει ουσιαστικά την πλατφόρμα. Καθώς κάθε προσπάθεια εντοπισμού μουσικών αποσπασμάτων στο Shazam θα επισημανθεί ως χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και θα αποκλείεται από το φίλτρο.

Ο επικεφαλής πωλήσεων της μικρής και ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Drumcode που ειδικεύεται στην κυκλοφορία techno μουσικής, Kerrol Doof, εξέφρασε ανησυχίες για το πώς η απαγόρευση του Shazam θα επηρεάσει τις πωλήσεις της βιομηχανίας. Δήλωσε στο περιοδικό mixmag:”Κάπου υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την ταυτότητα του τραγουδιού των Adam Beyer & Barts Skils – “Your Mind” παρόλο που έχει ακουστεί σε κάθε DJ σετ που έγινε στην Ίμπιζα. Είναι ένα τραγούδι που υπολογίζουμε ότι το αναζητούν 400 άτομα την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες πωλήσεις κάθε εβδομάδα. Δισκογραφικές φίρμες σαν τη δική μας θα καταρρεύσουν όταν το Shazam σταματήσει.”

Απώτερος στόχος της Apple με την εξαγορά της Shazam ήταν να βελτιώσει την μουσική της πλατφόρμα, αλλά και να συνδυάσει τις λειτουργίες της Shazam με τον «έξυπνο» βοηθό Siri. Σύμφωνα με το δίκτυο τεχνολογικών ειδήσεων Verge, η Apple Music εξασφαλίζει περίπου ένα εκατ. clicks την ημέρα από το Shazam. Παρότι δεν αποκάλυψε το τίμημα που κατέβαλε, οι φήμες ανεβάζουν το ποσό εξαγοράς της Shazam στα 400 εκατ. δολάρια, αποτελώντας μια από τις ακριβότερες συμφωνίες στην ιστορία της Apple. H μεγαλύτερη έως τώρα εξαγορά στην ιστορία της Apple ήταν της Beats by Dre, το 2014, έναντι τιμήματος τριών δισ. δολαρίων.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αξία πίσω από την εξαγορά της Shazam δεν είναι η τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας -που πιθανότατα θα μπορούσε να αναπτύξει και η ίδια η Apple-, αλλά περισσότερο τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Shazam εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία για τους εκατομμύρια χρήστες της. Η Shazam αποτελεί ήδη μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για λειτουργικά iOS. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και σε διάφορες πλατφόρμες.

Μπορεί η Shazam να είναι ευρύτερα γνωστή για τις λειτουργίες αναγνώρισης τραγουδιών, η εφαρμογή όμως είχε και χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας (ΑR). Η επαυξημένη πραγματικότητα έχει «μεγαλύτερο βάθος» απ’ ό,τι η εικονική πραγματικότητα. Η Shazam είχε εστιάσει στην διαφημιστική εκμετάλλευση της επαυξημένης πραγματικότητας, με προσφορά των δυνατοτήτων AR σε διάφορα brands. Με τον νέο νόμο αυτή η εφαρμογή θα παύσει.

Ο Οχλος Διαμαρτύρεται

Είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι εναντίον μιας οδηγίας βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν 200.000 πολίτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ συγκεντρώθηκαν και 5 εκατομμύρια υπογραφές που παραδόθηκαν στον εισηγητή της πρότασης Alex Voss! Ακόμα χειρότερα, κατά την διάρκεια της διαβούλευσης, η Ε.Ε. προσέβαλε και κατασυκοφάντησε όλους όσοι αντέδρασαν και άσκησαν κριτική στην οδηγία, αποκαλώντας τους ως “όχλο” και αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της!

Όπως τόνισε στην ομιλία της, η Julia Reda Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές, πολλοί ευρωβουλευτές που έλαβαν μηνύματα διαμαρτυρίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πίστεψαν ότι τα μηνύματα αυτά προέρχονται από bots (μηχανές αποστολής μαζικών μηνυμάτων) και όχι από υπαρκτούς πολίτες! Άλλοι πολιτικοί νόμιζαν ότι όσοι διαμαρτυρήθηκαν, πληρώθηκαν γι’ αυτό! Όλα αυτά όμως, καθοδηγήθηκαν με μεθοδικότητα από τους λομπίστες των εταιριών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και τις μεγάλες εταιρίες της βιομηχανίας της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας με μυστικές συμφωνίες.

Οι εισηγητές της πρότασης, με τη συνδρομή μικρής ομάδας λομπιστών, πέρασαν μέσω συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης την δική τους άποψη για αυτή την οδηγία, ότι είναι καλή και προς όφελος των καλλιτεχνών και των δημοσιογράφων και δημιουργών περιεχομένου. Αλλά κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.

Η “οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά” είναι καταστροφική για την ελευθερία του διαδικτύου και μια ολόκληρη γενιά. Αυτό το σφάλμα του Ευρωκοινοβουλίου θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια. Ειδικά τα άρθρα 11 και 13, αποτελούν την ταφόπλακα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο και την απαρχή της γενικευμένης λογοκρισίας.

Μετά και από αυτή την ψηφοφορία, είναι γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος στις ευρωεκλογές θα πάρουν ένα μεγάλο μάθημα: “Οι διαμαρτυρίες σας δεν αξίζουν τίποτα! Δεν δίνουμε ούτε ένα σεντ για όσα λέτε”. Αυτή η εμπειρία τους θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Θα χάσουν και την παραμικρή εμπιστοσύνη τους στην πολιτική καθώς θα αισθάνονται αδύναμοι και ανίσχυροι, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους αγνόησε επιδεικτικά. Αγνόησε όχι μόνο τους εκατοντάδες χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους και τα εκατομμύρια που υπέγραψαν την διαμαρτυρία, αλλά και όλες τις συστάσεις των ειδικών επί του θέματος, ακόμα και του εφευρέτη του παγκόσμιου ιστού, Tim Berners-Lee, ότι η οδηγία αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο και την ποικιλομορφία του.

@GYPAS / πληροφορίες από το pirateparty.gr