Topics:

Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας

Οι διαφορές ανάμεσα στο Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας και την υποθερμιδική δίαιτα. Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Τι είναι ο μεταβολισμός. Τι είναι οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα. Γιατί πρέπει το σώμα να αποτοξινώνεται. Γιατί...

Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας

Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (Τεστ Τροφών)

Iπποκράτειος Ιατρική

O πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, πρώτος περιέγραψε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα ολιστικό συνδυασμό σώματος, πνεύματος και νου, σε αρμονία με τα τέσσερα στοιχεία του φυσικού κόσμου. Οι πρώτοι ιατροί και θεραπευτές ασχολήθηκαν με βότανα, τροφές, νερό, νηστεία, ήπιες θεραπείες που δεν επισκιάζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του σώματος. Με την παρακμή όμως του αρχαιοελληνικού κόσμου τα θαυμάσια φυσικοπαθητικά, θεραπευτικά και προληπτικά μέσα του Ιπποκράτη παραγκωνίστηκαν.

Σε ό,τι αφορά την θεραπευτική, σύμφωνα με την ιπποκρατική αντίληψη αυτή θα πρέπει να αποβλέπει στην ενίσχυση της ιαματικής δύναμης της φύσης. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι τα φάρμακα πρέπει να ωφελούν ή τουλάχιστον να μη βλάπτουν. Επιπλέον ήταν απρόθυμος να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να αποδειχθεί εσφαλμένη. Η εναντίωση του στην πολυφαρμακία πιστοποιείται κι από τις φράσεις του: «πολλές φορές το καλύτερο φάρμακο είναι το κανένα φάρμακο», «η τροφή σου το φάρμακό σου» καθώς και το «Αφήστε την τροφή να είναι το φάρμακό κι όχι το φάρμακο να είναι η τροφή» ο οποίος έλεγε ότι η όποια ασθένεια, η πάθηση που εμφανίζεται στο ανθρώπινο σώμα πηγάζει από κάθε είδους ανισορροπία. Εδώ να αναφέρω ότι ο διδάσκαλος του Ιπποκράτη υπήρξε ο μεγάλος Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης. Ο Αλκµαίων ο Κροτωνιάτης, ήταν γιος του Πειρίθου και πιθανόν (αμφισβητείται έντονα) μαθητής του Πυθαγόρα. Η περίοδος της μεγάλης ακμής του συμπίπτει µε το τέλος του 6ου και τις αρχές του 5ου αιώνα π.κ.ε. στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας.

Ο Αλκμαίων είναι ο πρώτος που αναγνώρισε τον εγκέφαλο ως κεντρικό όργανο με το οποίο συνδέονται όλες οι αισθήσεις. Είπε πως η «ορατή» διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα είναι πως ο άνθρωπος κατανοεί μέσω του εγκεφάλου, ενώ τα ζώα απλώς αισθάνονται, δεν συναισθάνονται. Ο Αλκμαίων, ως έμπειρος φυσιολόγος- ερευνητής κατάλαβε την τεράστια σημασία του εγκεφάλου ως «ηγεµονικό» κεντρικό όργανο και ύστερα από ανατομικές μελέτες ανακάλυψε τα αισθητήρια νεύρα του που τα ονόμασε «πόρους » (αγγεία). Συγκεκριμένα, ο Αλκμαίων, λέγει πως µε τους «πόρους» ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες που δίνουν οι αισθήσεις και έτσι δημιουργείται η νόηση, που στηρίζεται, στη μάθηση, στη φαντασία, στη μνήμη και στην κρίση, «άπασας δε τα αισθήσεις συντηρείσθε πως προς τον εγκέφαλον»

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη και του δασκάλου του Αλκμαίων, είναι γνωστό ότι η τροφή είναι η πηγή σημαντικών προβλημάτων υγείας και ότι η σωστή επιλογή της μπορεί να είναι η λύση σε πολλά από αυτά. Παρ’ όλα αυτά, η τυφλή εφαρμογή κανόνων υγιεινής διατροφής, δηλαδή η τήρηση των κλασσικών οδηγιών διατροφής πολλές φορές δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη. Ευτυχώς, πλέον υπάρχει ένα εργαλείο για εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής που ονομάζεται τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών). Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία η «τροφική δυσανεξία» αναφέρεται στην διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού. Κλασικά παραδείγματα δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και δεν παχαίνουν και άλλα που ενώ φαινομενικά τρώνε ελάχιστα κι όμως παχαίνουν. Τι είναι αυτό που κάνει μερικά άτομα να τρώνε πολύ κι όμως να μην παχαίνουν; Κάποιες παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή κάποια χρόνια φλεγμονή πιθανόν να είναι η αιτία, αλλά συνήθως η απάντηση σε ένα πρόβλημα δεν είναι μονοσήμαντη, αν και είναι απλή. Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών) έρχεται να αποκαλύψει τις τροφές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, δημιουργούν τοξινώσεις και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό, άρα πρέπει να τις αποφεύγουμε, για να έχουμε υγεία και καλή ζωή. Είναι τόσο απλό το να χάσουμε 10-20 κιλά, απλά αποφεύγοντας τις ντομάτες, το πορτοκάλι, την γλουτένη, την λακτόζη, αλλά δεν είναι καθόλου μονοσήμαντο.

Τι είναι οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα

Η ύπαρξη τοξινών στο σώμα, αν και ακούγεται σαν ψέμα, (αφού έχουμε στο μυαλό, πως οτιδήποτε τοξικό μπορεί να σκοτώσει) είναι όντως πραγματικότητα. Το Ίδρυμα Nemours περιγράφει τις τοξίνες του σώματος, όπως, «Μια τοξίνη είναι μια χημική ουσία ή δηλητήριο που είναι γνωστό ότι έχει βλαβερές συνέπειες για το σώμα. Οι τοξίνες μπορεί να προέρχονται από τρόφιμα ή νερό, από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων ή η προετοιμασία τους προς κατανάλωση, ακόμα και από τον αέρα που αναπνέουμε. Οι οργανισμοί μας επεξεργάζονται αυτές τις τοξίνες μέσω οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά και την εξάλειψή τους με τη μορφή του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων». Έτσι, όπως αναφέρεται στον ορισμό, μπορούμε να διαιρέσουμε τις τοξίνες σε τέσσερις κατηγορίες: τις τοξίνες από τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα και τις χημικές ουσίες στο περιβάλλον. Πώς μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση τοξίνωσης του οργανισμού μας; Η μέτρηση pH του αίματος είναι η λύση.

Γιατί πρέπει το σώμα να αποτοξινώνεται

Η βασική ιδέα πίσω από μια «δίαιτα αποτοξίνωσης ή σχήμα» είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βάζει τόσο πολύ άγχος στο σώμα του, έτσι όπως είναι εκτεθειμένος σε ένα μεγάλο αριθμό από τοξίνες (σκέψεις, λέξεις, συναίσθημα και υλικές) σε καθημερινή βάση, έτσι οι φυσικοί μηχανισμοί αποτοξίνωσης στο σώμα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αποτοξίνωσης που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Στην περίπτωση όμως υπερφόρτωσης του οργανισμού με τοξίνες, ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να τις αποβάλλει ή να τις μεταβολίσει επαρκώς, με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρεύονται και να δημιουργούν δυσλειτουργίες κι ασθένειες. Υπάρχουν σώματα που η γλουτένη π.χ. είναι θανατηφόρα όταν εισέρχεται σ’ αυτό και άλλα που θανατηφόρα είναι η λακτόζη, εκεί πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες βοηθητικές λύσεις με την καθοδήγηση του ειδικού.

Πώς μπορεί να αποτοξινώνεται ο οργανισμός από μόνος του; Το σώμα μας είναι μια ιδιοφυής κι έξυπνη κατασκευή που διαθέτει όλους τους μηχανισμούς αυτοίασης. Υπάρχουν μέσα σε αυτό ειδικοί μηχανισμοί για την απεξάρτηση από τις «τοξίνες». Στα όργανα αποτοξίνωσης περιλαμβάνονται: το συκώτι, τα νεφρά, το δέρμα και οι πνεύμονες, επίσης το πεπτικό, το λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης και της αποβολής από τον οργανισμό της DOR (Deadly Orgone) όπως αναφέρει ο Βίλχελμ Ράιχ την θανατηφόρα οργονοενέργεια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό και την υγεία του, η αποβολή απ’ αυτόν κάθε τοξικότητας. Ακόμη καλύτερα δε, η μη εισαγωγή σε αυτόν τοξικότητας, δηλ. DOR. Σε μία ιδανική κατάσταση ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει τροφές που στον οργανισμό του μετατρέπονται σε OR δηλ. σε οργόνη. Εδώ βοηθά πολύ το Τέστ Δυσανεξίας γιατί μας δείχνει ποιές τροφές το σώμα τις θεωρεί DOR δηλ. θανατηφόρες.

Τι είναι ο μεταβολισμός

Μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών διαδικασιών που συμβαίνουν σ’ έναν οργανισμό με σκοπό τη διατήρησή του στη ζωή, την ανάπτυξη, την κίνηση, την πέψη, καθώς και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα σημεία όπου απαιτούνται. Είναι ουσιαστικά εκείνες οι διεργασίες με τις οποίες ο οργανισμός Μετατρέπει ό,τι τρώμε κι ό,τι πίνουμε σε Ενέργεια. Για τη λειτουργία του μεταβολισμού απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων). Το ποσό της ενέργειας αυτής είναι ο μεταβολικός ρυθμός, ο οποίος διακρίνεται στον:

Βασικό μεταβολικό ρυθμό που είναι η ενέργεια (θερμίδες) την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για όλες τις «κρυφές» λειτουργίες του (λ.χ. αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος, προσαρμογή ορμονικών επιπέδων, επιδιόρθωση κυττάρων) για τις οποίες λειτουργίες προορίζονται το 70% των ημερήσιων θερμίδων που καίμε. Κατά ποσοστό 2-8% ελαττώνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, εάν κάποιος δεν γυμνάζεται συστηματικά.

Μεταβολικός ρυθμός δραστηριότητας είναι οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνουμε για να συντηρούμε το βάρος μας, είναι δηλαδή ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, συν οι θερμίδες που χρειαζόμαστε για την διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και της πέψης. Το 30% των θερμίδων αυτών προορίζονται για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων και την θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) από την πέψη. Παχαίνουμε επειδή καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται και καίει ο οργανισμός. Οι περιττές θερμίδες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή λίπους.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από:

1. Το φύλο. Οι άνδρες συνήθως έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες ίδιας ηλικίας και βάρους κι έτσι καίνε περισσότερες θερμίδες.

2. Την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η μυϊκή μάζα τείνει να ελαττώνεται και το σωματικό λίπος να αυξάνεται, οπότε κάνουμε λιγότερες καύσεις. Για τους ενήλικες υπολογίστε ότι ο μεταβολισμός μειώνεται 3% ανά έτος.

3. Νοσήματα. Προβλήματα όπως ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Cushing μπορεί να επιβραδύνουν κάπως τον μεταβολικό ρυθμό, ενώ άλλα όπως ο υπερθυρεοειδισμός να τον επιταχύνουν.

4. Κλίμα: Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμότερα κλίματα έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό, γιατί όσοι ζουν σε ψυχρό κλίμα το σώμα απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να κρατιέται ζεστό.

5. Ύπνος: Κατά την διάρκεια του ύπνου το σώμα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Άρα, άτομα που κοιμούνται περισσότερο έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό.

6. Μέγεθος: Οι πιο μεγαλόσωμοι έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια, γιατί το σώμα απαιτεί να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να διατηρούνται τα κύτταρα στη ζωή.

7. Μυϊκή μάζα: Η μυϊκή μάζα καταναλώνει 6 φορές περισσότερη ενέργεια από το λίπος. Έτσι, αν θεωρήσουμε ότι το σώμα αποτελείται από λίπος και μύες, τότε όση περισσότερη η μυϊκή μάζα, μεγαλύτερος ο μεταβολισμός.

8. Άσκηση: Όταν ασκήστε ο μεταβολισμός ανεβαίνει πάρα πολύ. Το σώμα μπορεί σε μία ώρα να κάψει όσα καίει σε 8 ώρες ύπνου. Αλλά, και μετά την άσκηση ο μεταβολισμός αυξάνεται περίπου 10-20% για 12 ώρες για την αποκατάσταση των μυών από την προσπάθεια.

9. Ορμόνες: Οι ορμόνες παίζουν τεράστιο ρόλο στον μεταβολισμό. Οι πιο γνωστές είναι οι ορμόνες του θυρεοειδή και οι ορμόνες του φύλου, δηλαδή τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη.

10. Διεγερτικά: Ουσίες με διεγερτική δράση είναι ο καφές και η νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι η διεγερτική ουσία του τσιγάρου και όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα και έχουν πάρει κιλά (πολύ συχνό φαινόμενο) το έχουν καταλάβει αυτό. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον μεταβολισμό για λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή τους. Η διάρκεια της αύξησης του μεταβολισμού εξαρτάται από την ταχύτητα που μεταβολίζει ο οργανισμός την διεγερτική ουσία.

11. Δίαιτες: Οι δίαιτες μειώνουν τον μεταβολισμό γιατί στερώντας από τον οργανισμό τροφή, ο οργανισμός απαντάει μειώνοντας τις απαιτήσεις του σε ενέργεια.

12. Διατροφική Δυσανεξία: Η λήψη ενός γεύματος αυξάνει παροδικά τον μεταβολισμό, αν το γεύμα δεν περιέχει τροφές στις οποίες είμαστε δυσανεκτικοί. Αντίθετα, αν το γεύμα περιέχει τροφές στις οποίες είμαστε δυσανεκτικοί ακολουθεί μείωση του μεταβολισμού. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζεται κάποιο σύμπτωμα και είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε μόνοι μας.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Μπορεί να αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι το μεταβολικό σύνδρομο και γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρει. Το πιθανότερο όμως είναι να πάσχετε ήδη από αυτό. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών, αναπτύσσει μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν νοιώθετε καλά και παρουσιάζετε συμπτώματα όπως παχυσαρκία, στρες, χρόνια κόπωση, υπέρταση, διαβήτης, μειωμένη αντίληψη της κούρασης και λιγότερες ώρες ύπνου.

Όσο δυσοίωνα και αν φαίνονται τα παραπάνω, το καλό είναι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά. Οι σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική, στα συμπληρώματα, τη μοριακή βιολογία και την κατανόηση του ανθρώπινου μεταβολισμού, μας επιτρέπουν να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Μπορεί οι τροφές μας να μην έχουν πια τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά, είμαστε όμως τυχεροί που μπορούμε σήμερα να βρούμε σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, ένα τεράστιο αριθμό μικροθρεπτικών συστατικών. Παράλληλα η ανάπτυξη εξετάσεων Μεταβολομικής μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε ακριβώς τι λείπει από το σώμα μας και να το αποκαταστήσουμε στοχευόμενα. Η διενέργεια εξετάσεων που αφορούν στην μέτρηση των επιπέδων της ινσουλίνης και των ορμονών που συνεργάζονται μαζί της, όπως η λεπτίνη και η βιταμίνη D, μας επιτρέπουν να έχουμε ακριβή εικόνα για τη κατάσταση του μεταβολικού μας προφίλ.

Το σώμα μας είναι μια εκπληκτική μηχανή που πραγματοποιεί εκατομμύρια διεργασίες ταυτόχρονα, χωρίς εμείς να σκεφτόμαστε ή να δίνουμε εντολή για να συμβούν. Η κόρη των ματιών μας διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με την ένταση του φωτός στο περιβάλλον, η καρδιά μας χτυπάει με έναν ρυθμό που προσαρμόζεται στις ανάγκες των οργάνων για αίμα, τα έντερα μας και το στομάχι μας κινούνται για να προωθήσουν την τροφή, ορμόνες εκκρίνονται όταν πρέπει και όσο πρέπει ενώ εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα, χωρίς εμείς να έχουμε κάποια ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης το ανθρώπινο σώμα έχει προσαρμοστεί και έχει προγραμματιστεί γενετικά ώστε να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τις περιστάσεις. Αντίστοιχα γενετικά προγράμματα ενεργοποιούνται σε συνθήκες που απειλούν την επιβίωση μας. Αυτόματοι μηχανισμοί τίθενται σε λειτουργία για να μας βοηθήσουν και να αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης μας σε μια δύσκολη κατάσταση. Το σύνολο των ορμονικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας ως απάντηση σε μια απειλή για την επιβίωση ονομάζεται Στρες.

Οι διαφορές ανάμεσα στο Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας και την υποθερμιδική δίαιτα

Υπάρχουν καίριες διαφορές ανάμεσα στο τεστ διατροφικής δυσανεξίας και την υποθερμιδική δίαιτα, που είναι τόσο πρακτικές, όσο και ουσιαστικές.

Οι πρακτικές διαφορές είναι οι εξής:

Η υποθερμιδική δίαιτα βασίζεται στην καταμέτρηση των θερμίδων δηλαδή μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνει καθημερινά ένα άτομο, π.χ. εάν χρειάζεται για τις καθημερινές του ανάγκες 1500 θερμίδες τότε για να επιτευχθεί απώλεια βάρους πρέπει να τηρήσει ένα διαιτολόγιο περίπου 1400 θερμίδων. Αυτές οι θερμίδες είναι λιγότερες από αυτές που έχει ανάγκη και γι’ αυτό, πρέπει αυτός που το κάνει να πεινάσει, για να δει αποτέλεσμα. Στην τήρηση του τεστ διατροφικής δυσανεξίας υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτός που το τηρεί δεν πρέπει να τρώει καθόλου από τις απαγορευμένες τροφές, ούτε ίχνος. Μόνον από τις τροφές που επιτρέπονται μπορεί να φάει όσο θέλει. Άρα, το σημαντικό στην διατροφή σύμφωνα με το τεστ δυσανεξίας είναι ότι αυτός που το τηρεί δεν πρέπει να πεινάει, για να έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Οι ουσιαστικές διαφορές είναι οι εξής:

Τηρώντας μία υποθερμιδική δίαιτα η απώλεια βάρους συνήθως είναι γρήγορη. Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε απώλεια ακόμα και 20 κιλών σε 3 μήνες. Το αρνητικό είναι ότι από αυτά τα κιλά μόνο τα 10 είναι λίπος, ενώ τα υπόλοιπα 10 κιλά είναι μυϊκή μάζα ή όπως αλλιώς τα αποκαλούν «υγρά». Αλλά δεν είναι καθόλου υγρά, είναι μυϊκή μάζα, η οποία είναι πολύ αναγκαία! Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει ο μεταβολισμός (γιατί ο μεταβολισμός εξαρτάται κατά 90% από την μυϊκή μάζα) και μετά την διακοπή της δίαιτας το βάρος να επιστρέφει.

Συνήθως μάλιστα όταν επιστρέφουν τα 20 κιλά, αντί να είναι 10 λίπος και 10 μυς, τα 12 είναι λίπος και τα 8 μυς. Το βάρος είναι πάλι ίδιο με αυτό πριν από την έναρξη της δίαιτας, αλλά δυστυχώς η μυϊκή μάζα είναι 2 κιλά λιγότερη και το λίπος 2 κιλά περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ίδια κιλά το σώμα να αλλάζει και ο μεταβολισμός να μειώνεται. Με κάθε «επιτυχημένη» υποθερμιδική δίαιτα που ακολουθείται από επιστροφή των κιλών φορά με την φορά χάνεται πολύτιμη μυϊκή μάζα και συσσωρεύεται το λίπος, μερικές φορές στο ίδιο βάρος. Κατά την τήρηση του τεστ διατροφικής δυσανεξίας η απώλεια βάρους δεν είναι γρήγορη, αλλά αργή και αποτελείται από λίπος, ενώ η μυϊκή μάζα συνήθως διατηρείται, αν και μερικές φορές αυξάνεται! Όταν η απώλεια βάρους είναι σωστή, δηλαδή αργή και χωρίς πείνα τότε χάνεται μόνο λίπος.

Κακή Τροφή: Παίζοντας Ρώσικη Ρουλέτα

Μόνο το 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια. Μία νέα επιστημονική μελέτη γέρνει τη ζυγαριά προς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα αναψυκτικά και η δηλητηριώδης τροφή, εκτιμώντας ότι μόνο το 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή σε άλλες φυσικές λειτουργίες του σώματος π.χ. αυξημένες κυτταρικές μεταλλάξεις λόγω γήρανσης. Αντίθετα, οι «ένοχοι» πρέπει πρωτίστως -σε ποσοστό 70% έως 90%- να αναζητηθούν στο περιβάλλον (τοξικά χημικά, ακτινοβολίες, τρόπος ζωής κ.α.). Δηλαδή σε παράγοντες που μπορούν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι έκαναν διαφορετικές επιλογές, μία εκτίμηση με την οποία δεν συμφωνούν όμως όλοι οι επιστήμονες, καθώς αρκετοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα των μεταλλάξεων στο σώμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουσούφ Χανούν του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το “Nature”. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, εκδηλώνουν πλέον πολύ συχνότερα τη νόσο στο νέο περιβάλλον τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, χρειάζεται κάποια έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για να «πυροδοτηθεί» η ασθένεια.

Όπως είπε ο Χανούν, «οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο και οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από την κακή τύχη τους. Δεν μπορούν να τρώνε σαβούρες και μετά να λένε ότι φταίει η κακή τους τύχη που έχουν καρκίνο. Αν παίζεις ρώσικη ρουλέτα με ένα περίστροφο, έχεις μια πιθανότητα στις έξι να πάθεις καρκίνο λόγω κακής τύχης – κι αυτό είναι μία σφαίρα. Αν όμως είσαι υπέρβαρος, καπνιστής, αλκοολικός, τότε έχεις προσθέσει άλλες δύο-τρεις σφαίρες στο περίστροφό σου. Συνεπώς υπάρχει πάντα ένα ποσοστό τύχης, καθώς δεν παθαίνει καρκίνο κάθε υπέρβαρος, όμως έχει αυξήσει τις πιθανότητες σε βάρος του. Από την άποψη της καλής υγείας σου, στόχος είναι να αφαιρέσεις όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες από το όπλο».

Στον πίνακα φαίνεται σε ποιες περιπτώσεις ωφελεί το τέστ διατροφικής δυσανεξίας

intolerance test

Η πρώτη στήλη περιέχει τις παθήσεις που το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι το κύριο και συχνά το μοναδικό μέσω που είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στην δεύτερη στήλη είναι καταστάσεις και παθήσεις που το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά συχνά απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα για την επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις το τεστ δυσανεξίας είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης μαζί με κάποιο άλλο θεραπευτικό μέτρο. Στην τρίτη στήλη είναι παθήσεις και καταστάσεις που το τεστ δυσανεξίας δεν είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, αλλά θεωρείται σημαντικό, χρήσιμο και προτείνεται.

Mediale /Κέντρο Βιοθεραπείας
Παπαγιάννη Φυλακτού Ευαγγελία

Φυσικοπαθητικός – College of Naturopathic & Complementary Medicine
Τσιμισκή 75 Κέντρο /Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 41.52.20
mail:mediale.salonica@gmail.com

Η Φιλοσοφία και το Όραμα μας

Πάντα λαμβάνουμε υπόψη τη φυσική ανατομία, την νοητική και συναισθηματική κατάστασή του ανθρώπου, καθώς και τους γενετικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, διατροφικούς και άλλους παράγοντες. Μέσα σε αυτό το σύνολο διατήρησης της υγείας περιλαμβάνεται η πνευματική υγεία και γι’ αυτό το λόγο ενθαρρύνουμε τον άνθρωπο να συνεχίσει την προσωπική ψυχική καλλιέργεια κι ανάπτυξη. Σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των γνώσεων που κατέχουμε στο χώρο της Βιοθεραπείας (συνδιαστικά με την αρχέγονη ελληνική φιλοσοφία) μπορούμε να ανατρέψουμε το κατεστημένο της ασθένειας. Άλλωστε έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην έμφυτη ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Πεποίθησή μας είναι πως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι απόλυτα ευφυής και ο μοναδικός του σκοπός είναι να παράγει και να προάγει τη ζωή. Λόγω ξεχασμένης γνώσης δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ζωή πιθανόν να μας χαρίζεται, αλλά η υγεία είναι δική μας ευθύνη. Γνωρίζουμε πως η πλειονότητα των ανθρώπων χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση, στοχευόμενη κι εστιασμένη. Αποσκοπούμε λοιπόν στο να εκπαιδεύσουμε τον άνθρωπο που μας εμπιστεύεται, ώστε να μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές για τον εαυτό του, προχωρώντας σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, στρεφόμενο προς τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την εξισορρόπηση εργασίας και διασκέδασης. Το όραμά μας είναι να υπηρετήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε την υγεία, (διανοητική, ψυχική και σωματική). Να σταματήσει ο πόνος, ο φόβος, η θλίψη, ο θυμός, ώστε να απολαμβάνουμε τη ζωή που είναι έτσι κι αλλιώς ευλογία, ευδαιμονία και μας παρέχει με αφθονία συγκινήσεις και θαυμασμό.

Ενδεικτικό Τεστ Δυσανεξίας

terrapapers.com- TEST RESULTS DYSANEXIAS -1- terrapapers.com- TEST RESULTS DYSANEXIAS -2- terrapapers.com- TEST RESULTS DYSANEXIAS -3- terrapapers.com- TEST RESULTS DYSANEXIAS -4-