Topics:

Ο Θρίαμβος Του Θανάτου

Είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον. Η κατάρρευση του οικοσυστήματος είναι αποδεδειγμένη. Το ίδιο ισχύει και για την άρνηση της παγκόσμιας άρχουσας ελίτ να επιδιώξει μέτρα που θα μπορούσαν να μετριάσουν την καταστροφή....

Ο Θρίαμβος Του Θανάτου

Είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον.

Η κατάρρευση του οικοσυστήματος είναι αποδεδειγμένη.

Το ίδιο ισχύει και για την άρνηση της παγκόσμιας άρχουσας ελίτ να επιδιώξει μέτρα που θα μπορούσαν να μετριάσουν την καταστροφή.

Επιταχύνουμε την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, βυθιζόμαστε σε άσκοπη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ζωικού κεφαλαίου και κάνουμε νέους πολέμους σαν να μας πιάνει μια φροϋδική επιθυμία θανάτου.

Οι Τέσσερις Ιππείς της Αποκάλυψης – Κατάκτηση, Πόλεμος, Λιμός και Θάνατος – καλπάζουν στον 21ο αιώνα.

Αυτοί που κυβερνούν, είναι υπηρέτες των εταιρειών και η παγκόσμια τάξη δισεκατομμυριούχων, συνοδεύουν την αυτοκτονική ανοησία εδραιώνοντας την εταιρική τυραννία. Το σχέδιο δεν είναι η μεταρρύθμιση. Είναι η διαιώνιση της εταιρικής λεηλασίας. Αυτή η λεηλασία, όλο και πιο επαχθής για τον παγκόσμιο πληθυσμό, απαιτεί έναν νέο ολοκληρωτισμό, όπου η τάξη των δισεκατομμυριούχων ζει με χλιδή, οι εργαζόμενοι είναι δουλοπάροικοι, τα δικαιώματα όπως η ιδιωτική ζωή και η δίκαιες διαδικασίες καταργούνται, ο Big Brother μας παρακολουθεί όλη την ώρα, ο πόλεμος είναι η κύρια επιχείρηση του κράτους, η διαφωνία ποινικοποιείται και σε όσους εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις και την κλιματική καταστροφή απαγορεύεται η είσοδος στα κλιματικά φρούρια του παγκόσμιου Βορρά. Τμήματα του ανθρώπινου είδους, τα πιο προνομιούχα, θα αντέξουν, θεωρητικά, λίγο ακόμα πριν υποκύψουν στον μεγάλο θάνατο.

Οι διωκόμενοι και οι εγκαταλελειμμένοι, που σήμερα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, γνωρίζουν το μέλλον. Για αυτούς, το μέλλον έχει ήδη φτάσει. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο σημαντικότερος εκδότης της γενιάς μας, του οποίου η έκδοση στις ΗΠΑ εγκρίθηκε 12/08/2022 από την Βρετανίδα Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, είναι ένα παράδειγμα του τι θα συμβεί σε όλους τους εκδότες και τους δημοσιογράφους που εκθέτουν την εσωτερική λειτουργία της εξουσίας.

Η φυλάκισή του για την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου, της απάτης, του κυνισμού και της διαφθοράς της άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος, προαναγγέλλει μια νέα εποχή. Οι έρευνες για τα κέντρα εξουσίας, το αίμα της ζωής της δημοσιογραφίας, θα είναι ποινικό αδίκημα.

(παρακολουθήστε το παρακάτω video)

Δεν έχει σημασία ότι ο Ασάνζ, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό και έχει κακή σωματική και ψυχολογική υγεία, δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ ή ότι το WikiLeaks δεν είναι δημοσίευμα με έδρα τις ΗΠΑ. Δεν έχει σημασία ότι όλες οι συναντήσεις του Ασάνζ με τους δικηγόρους του καταγράφηκαν από την UC Global, την Ισπανική εταιρεία ασφαλείας στην Πρεσβεία του Ισημερινού όπου έζησε ο Ασάνζ για επτά χρόνια, και παραδόθηκαν στις ΗΠΑ, εξαλείφοντας το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη. Η εκστρατεία κατά του Ασάνζ είναι μια Nτικενσιανή φάρσα, η δίωξη ενός αθώου και ηρωικού ανθρώπου, που θυμίζει πολύ περισσότερο την Λουμπιάνκα παρά την καλύτερη Βρετανική νομολογία. Τον χρησιμοποιούν για να στείλουν ένα μήνυμα — αν αποκαλύψετε αυτό που κάνουμε, θα σας καταστρέψουμε.

Οι εργαζόμενοι, είτε στα αχανή καταστήματα στην Κίνα είτε στα χαλασμένα ερείπια μιας σκουριασμένης βιομηχανίας, αγωνίζονται για τους μισθούς διαβίωσης χωρίς προστασία εργασίας ή συνδικάτα. Είναι καταραμένοι από τις εμπορικές συμφωνίες, την αποβιομηχάνιση, την λιτότητα, την αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο των τιμών. Και αυτοί, επίσης, γνωρίζουν το μέλλον.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, με νέες αυξήσεις των επιτοκίων να βρίσκονται καθ’ οδόν, θα συμπιέσει περαιτέρω τους μισθούς, οι οποίοι παραμένουν στάσιμοι εδώ και δεκαετίες, θα αυξήσει την ανεργία και το προσωπικό χρέος και θα καταστήσει ακριβότερα τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η αύξηση των επιτοκίων συνήθως προκαλεί ύφεση. Αλλά οι ολιγάρχες είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να αντλήσουν κάθε σταγόνα αίματος από την εργατική τάξη. Ο πληθωρισμός μειώνει τις αποδόσεις των επενδύσεων. Διαταράσσει τις μοχλευμένες οικονομικές στρατηγικές.

Οι τιμές αυξάνονται λόγω των ελλείψεων προσφοράς και της εκτίναξης των τιμών από εταιρείες και ομίλους πετρελαίου.

Οι Αμερικανικές εταιρείες σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους εδώ και δεκαετίες αυξάνοντας τις τιμές κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τα εταιρικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν πέρυσι (2021) κατά 25% στα 2,81 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1976, σύμφωνα με την Federal Reserve. Αν συμπεριληφθούν οι φόροι, τα εταιρικά κέρδη του 2021 αυξήθηκαν στο 37%, περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τότε που η Fed άρχισε να παρακολουθεί τα κέρδη το 1948.

Οι νόμοι ενάντια στο μονοπώλιο και την διάλυση του θα ανακούφιζαν την πίεση του πληθωρισμού και θα μείωναν τις τιμές. Το δελτίο σιτηρεσίου θα έσπαγε τον πληθωρισμό. Το ίδιο και το πάγωμα των μισθών και των τιμών. Η εθνικοποίηση, η αντιστροφή της κατάληψης των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, του συστήματος υγείας, των τραπεζών και άλλων υπηρεσιών από τις εταιρείες, θα άμβλυνε την άνοδο των τιμών. Αλλά η τάξη των δισεκατομμυριούχων δεν πρόκειται να επιβάλει μέτρα που μειώνουν τα κέρδη της. Θα διατηρήσουν τα μονοπώλια τους. Θα κρατήσουν τον έλεγχο σε αυτά που κάποτε ήταν δημόσια περιουσία.

Το μήνυμα από την τάξη των δισεκατομμυριούχων είναι το εξής: η οικονομία λειτουργεί για το δικό μας όφελος, όχι για το δικό σας.

Οι Ουκρανοί, που υπομένουν έναν πόλεμο φθοράς με την έγχυση όπλων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, γνωρίζουν το μέλλον. Ο πόλεμος είναι η κύρια υπόθεση του κράτους. Πλουτίζει την βιομηχανία όπλων. Διευρύνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Οι ΗΠΑ στέλνουν τώρα 130 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε στρατιωτική βοήθεια και συνδρομή στην Ουκρανία, μέρος των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας που υποσχέθηκε η Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ, που παλεύουν με την κοινωνική κατάρρευση και την προβληματική οικονομία, βλέπουν τον στρατό τους ως τον μόνο μηχανισμό που έχει απομείνει για να καταστρέψει τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, ειδικά την Ρωσία και την Κίνα.

Η Ρωσία, εγκλωβισμένη από ένα επεκτεινόμενο ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Κίνα που παρενοχλείται από μια σειρά από ομάδες αεροπλανοφόρων στην Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία η Ουάσιγκτον αποκάλεσε «εθνικό συμφέρον», έχουν ενοποιηθεί ως αντίπαλοι των ΗΠΑ. Η Κίνα βλέπει τις πλωτές οδούς της Ασίας και του Ειρηνικού ως μέρος της σφαίρας επιρροής της, όπως η Ρωσία βλέπει την Ουκρανία και άλλα γειτονικά κράτη.

Η επιθετική στρατιωτική στάση των ΗΠΑ στα σύνορα της Κίνας και της Ρωσίας έχει προκαλέσει έναν περιττό ψυχρό πόλεμο, κάτι που πολλοί πολιτικοί της Ουάσιγκτον αναμένουν αδιάφορα ότι μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό πόλεμο μεταξύ των πυρηνικών οπλισμένων εθνών που δυνητικά θα αφανίσει την ζωή στον πλανήτη.

Εντείνεται ο αγώνας για έλεγχο.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κατασκευή αεροπορικών βάσεων από την Ιαπωνία έως στην Αυστραλία κατά μήκος της Ασιατικής ακτογραμμής, δίνοντάς της την δυνατότητα να επιτίθεται σε πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, στον δυτικό Ειρηνικό.

Η άρνηση των ΗΠΑ να προσαρμοστούν σε έναν πολυπολικό κόσμο και να κυνηγήσουν την χίμαιρα της ασυναγώνιστης παγκόσμιας ηγεμονίας οδήγησε την Ρωσία και την Κίνα να στερεώσουν μια συμμαχία, μια συμμαχία που οι ψυχροπολεμιστές εργάστηκαν σκληρά για να αποτρέψουν. Οι εχθροπραξίες, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία από τους πολεμοκάπηλους των ΗΠΑ, ικανοποιεί το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, στόχος του οποίου είναι να διαιωνίσει τον ατελείωτο πόλεμο.

Ξέρεις ότι έχεις μπλέξει άσχημα όταν ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος έχει καλέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στην Ρωσία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Μόσχα “δύο μήνες πριν δημιουργήσει αναταραχές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα”, είναι απλά φωνή λογικής.

Οι δεσποτικές κυβερνήσεις χρειάζονται έναν εχθρό για να δικαιολογήσουν την καταστολή των αντιφρονούντων, την μείωση και την ακύρωση των κοινωνικών προγραμμάτων και τον σιδερένιο έλεγχο της πληροφόρησης. Οι πόλεμοι δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα – μαύρες τοποθεσίες, απαγωγές, βασανιστήρια, στοχευμένες δολοφονίες, λογοκρισία και αυθαίρετη κράτηση- εγκλήματα πολέμου που δεν προβλέπονται από τους κανονισμούς. Ο πόλεμος προκαλεί μια κατάσταση διαρκούς παράνοιας και φόβου. Απαιτεί μαζική υπακοή.

«Ο πόλεμος δεν προορίζεται να κερδηθεί, προορίζεται να είναι συνεχής», γράφει ο Τζορτζ Όργουελ το 1984.

«Η ιεραρχική κοινωνία είναι δυνατή μόνο στην βάση της φτώχειας και της άγνοιας. Αυτή η νέα εκδοχή είναι το παρελθόν και κανένα διαφορετικό παρελθόν δεν μπορεί να έχει υπάρξει ποτέ. Κατ’ αρχήν η πολεμική προσπάθεια σχεδιάζεται πάντα για να κρατήσει την κοινωνία στα πρόθυρα της πείνας. Ο πόλεμος διεξάγεται από την άρχουσα ομάδα ενάντια στους ίδιους τους υπηκόους της και το αντικείμενο του δεν είναι η νίκη είτε επί της Ευρασίας είτε της Ανατολικής Ασίας, αλλά η διατήρηση της ίδιας της δομής της κοινωνίας ανέπαφη».

Το μήνυμα του ατελείωτου πολέμου είναι – αν αψηφάς την άρχουσα τάξη, τους μιλιταριστές και την κυβέρνηση, είσαι προδότης.

Τα 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από οξεία πείνα, αποτέλεσμα της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, γνωρίζουν το μέλλον, μαζί με τις οικογένειες των 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέθαναν από την πανδημία, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους με την κατάλληλη πρόληψη και ιατρική φροντίδα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Οι πρόσφυγες που φεύγουν από αποτυχημένες πολιτείες και κλιματικές καταστροφές – μπορεί να υπάρξουν 1,2 δισεκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες μέχρι το 2050– στον παγκόσμιο νότο γνωρίζουν το μέλλον.

Το μήνυμα που μεταδίδεται στους φτωχούς, τους ευάλωτους, τους άρρωστους και τους αδύναμους είναι το εξής: οι ζωές σας και οι ζωές των παιδιών σας δεν έχουν σημασία.

Οι ολιγάρχες του Δημοκρατικού Κόμματος και η καθεστωτική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος γνωρίζουν ότι έχουν πολιτικό πρόβλημα. Οφείλεται στην Ρωσική ανάμιξη; Οφείλεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τα πρωτοφασιστικά τσιράκια του; Οφείλεται σε δημοσιογράφους και εκδότες όπως ο Ασάνζ που τους δίνουν κακό όνομα; Είναι αποτυχία της ανταλλαγής μηνυμάτων; Είναι η έλλειψη αυστηρής λογοκρισίας των ακροδεξιών και αριστερών επικριτών;

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τώρα ενωμένο με το κατεστημένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, προσπαθεί να βρει λύση. Χρηματοδοτούν ακροδεξιούς υποψηφίους στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, μια τακτική που απέτυχε στην Χίλαρι Κλίντον όταν η εκστρατεία της λειτούργησε κατά την διάρκεια των προκριματικών για να προωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Οι ανάδρομοι Ρεπουμπλικάνοι, de facto μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος επειδή ψήφισαν για την παραπομπή του Τραμπ, χαρακτηρίζονται ως αληθινοί πατριώτες, σαν να μπορούν να παρασύρουν τους ανθρώπους μακριά από τον Τραμπ και τους κλώνους του. Ο Ρόμπερτ Ράιχ, μαζί με άλλους Δημοκρατικούς ηγέτες, υποστηρίζει ότι η βουλευτής Cheney – που ψήφισε υπέρ της πολιτικής Τραμπ σε ποσοστό 93% ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τώρα φαίνεται ότι θα χάσει την υποψηφιότητά της για επανεκλογή στο Γουαϊόμινγκ

έχει “επιδείξει περισσότερο θάρρος και ακεραιότητα από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό στην Αμερική” και ίσως είναι “ο καλύτερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για την επικίνδυνη εποχή στην οποία εισερχόμαστε».

Ο Jonathan V. Last, σε άρθρο του με τίτλο “Ο Mike Pence είναι ένας Αμερικανός ήρωας” στο The Atlantic, γράφει ότι ο Pence “έκανε περισσότερα για την προστασία της δημοκρατίας από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο μέσα στην κυβέρνηση Trump”.

Ίσως η αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα ανατρέψει τον Roe v. Wade να λειτουργήσει υπέρ τους. Ίσως οι τηλεοπτικές ακροάσεις για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, ένα εκτεταμένο διαφημιστικό σποτ, να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν. Ίσως η υπόσχεση για πιο αυστηρούς νόμους περί όπλων να ενθουσιάσει το εκλογικό σώμα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από μια ηγεσία του κόμματος που πίστευε ότι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος έχει αλλάξει πίστη μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αρκετές φορές, θα τους έσωζε από προοδευτικούς όπως ο Μπέρνι Σάντερς; Τι μπορούμε να περιμένουμε από μια ηγεσία του κόμματος που έχρισε πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πέρασε την πολιτική του σταδιοδρομία εκποιώντας εργαζόμενους άντρες και γυναίκες, χτίζοντας το μεγαλύτερο σύστημα φυλακών στον κόσμο, στρατιωτικοποιώντας την αστυνομία, καταστρέφοντας το σύστημα πρόνοιας και χρηματοδοτώντας στρατιωτικά φιάσκο στην Μέση Ανατολή;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσδιορίζεται από αποτυχημένες προσδοκίες, από το εμπόδιο Build Back Better Plan μέχρι την άρνησή της να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Τρέχει “με αναθυμιάσεις” χρησιμοποιώντας τεχνάσματα, κενή ρητορική, θέαμα και τρομοκρατία για να εκφοβίσει το εκλογικό σώμα.

Η κάθοδος είναι αξιολύπητη, θυμίζει την στιγμή που ο Ρουμάνος δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου προσπάθησε απεγνωσμένα να κατευνάσει ένα απείθαρχο πλήθος από το μπαλκόνι του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας, προσφέροντας να αυξήσει την σύνταξη και το οικογενειακό επίδομα κατά 2 δολάρια το μήνα. Αυτός και η σύζυγός του εκτελέστηκαν τέσσερις ημέρες αργότερα.

Το απαξιωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ανατολικής Γερμανίας, το οποίο, όπως και η Ρουμανική επανάσταση, έκανε παρόμοιες άδειες χειρονομίες, υποσχόμενος να ανοίξει τα κλειστά κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κοινό πολύ αφότου νοιαζόταν κανένας.

Η τάξη των δισεκατομμυριούχων, ή τουλάχιστον πολλοί από αυτούς, θα προτιμούσαν να λεηλατούν συνεχόμενα κάτω από την κάλυψη της παλιάς πολιτικής ευπρέπειας και ρητορικής. Τους αρέσει η μυθοπλασία του να αποτίουν φόρο τιμής σε μια ευνουχισμένη δημοκρατία. Τους δίνει την επίφαση της αξιοπρέπειας. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η οργή των προδομένων εκφράζεται από ηλίθιους δημαγωγούς που ξερνάει ο κοινωνικός και πολιτικός βάλτος.

Οι εταιρείες και η τάξη των δισεκατομμυριούχων θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται, αλλά υπό έναν πιο σκληρό και σκληρότερο αυταρχισμό. Η κοινωνική, πολιτική, οικονομική και περιβαλλοντική κατάρρευση θα επιταχυνθεί. Η πραγματικότητα, όλο και πιο δυσάρεστη, θα πάψει να υπάρχει στον δημόσιο λόγο. Θα αντικατασταθεί από Millenarian λατρείες, όπως οι χριστιανοφασίστες και περίεργες θεωρίες συνωμοσίας, μια υποχώρηση στην μαγική σκέψη όπου το κακό ενσαρκώνεται σε δαιμονοποιημένα άτομα και ομάδες που πρέπει να εξαλειφθούν. Η αλήθεια και το ψέμα θα είναι δυσδιάκριτα. Οι ευάλωτοι θα παραμεριστούν, θα κατηγορηθούν για την δική τους δυστυχία, όπως και την δική μας. Όσοι αντιστέκονται θα είναι εγκληματίες. Ο μαζικός θάνατος θα σαρώσει τον πλανήτη.

***

Χαρακτηριστική φωτογραφία | Mr. Fish / Terrapapers

@Chris Hedges: Βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος που υπήρξε ξένος ανταποκριτής για δεκαπέντε χρόνια για τους New York Times, όπου υπηρέτησε ως επικεφαλής του γραφείου Μέσης Ανατολής και επικεφαλής του Γραφείου Βαλκανίων για την εφημερίδα. Προηγουμένως εργάστηκε στο εξωτερικό για τις The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor και NPR. Είναι ο παρουσιαστής της εκπομπής The Chris Hedges Report.

@OWL / Σε ελεύθερη μετάφραση και διασκευή