Το Μυστηριώδες Ασυνείδητο

Η σοφία και η γνώση πάνω στην τρίτη δύναμη του ανθρώπου θα έκανε τον όποιο μελετητή του θέματος να θαυμάσει τη σε βάθος διείσδυση της γνώσης για το ασυνείδητο. Τρίτη δύναμη στον άνθρωπο το ασυνείδητο...

Το Μυστηριώδες Ασυνείδητο

Τρίτη δύναμη στον άνθρωπο το ασυνείδητο του, που για μένα είναι λογική δύναμη υψηλής συνείδησης και απεριόριστα μεγαλύτερη από τη λογική και το υποσυνείδητο.

Η σοφία και η γνώση πάνω στην τρίτη δύναμη του ανθρώπου που μερικοί άνθρωποι μέσα από όλο το ανθρώπινο γένος είχαν και έχουν, θα έκανε τον όποιο παρατηρητή και μελετητή του θέματος να θαυμάσει τη σε βάθος διείσδυση της γνώσης τους για το ασυνείδητο.

Εξετάζοντας τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι-οι γνώστες του ασυνειδήτου-χρησιμοποίησαν τη σοφία και τη γνώση της τρίτης δύναμης, θα έφριττε το κάθε λογικό ον διαπιστώνοντας πώς η γνώση αυτή χρησιμοποιήθηκε για φτηνούς και τιποτένιους σκοπούς. Με μια μικροψυχία που πηγάζει από τα αρρωστημένα εγώ τους και τα δηλητηριασμένα συμφεροντολογικά τους όνειρα. Έλεγξαν και ελέγχουν μεγάλο μέρος από το γίγνεσθαι τον λαών.

Εμπρός στον παραλογισμό της ατελούς λογικής τους και ο πιο βρομερός άνθρωπος, ο πιο λυσσαλέος στην κακία θα δάκρυζε, συναισθανόμενος την κακή χρήση από αυτούς που κατείχαν τη γνώση, διαπιστώνοντας μια μικροψυχία που δεν ανήκει σε ανθρώπινη υπόσταση, σε ανθρώπινη λογική, εις βάρος της πνευματικής εξέλιξης του ανθρώπινου όντος.

Όλη αυτή η κακή χρήση κρύβεται πίσω από καλά στημένες δικαιολογίες, έτσι που μοιάζει μέλι που κρύβει δηλητήριο ή καλός λόγος που κρύβει φθόνο, ώστε αν τολμήσει άνθρωπος να μεταφέρει αυτή τη γνώση αφυπνίζοντας τις λογικές του κόσμου, να μοιάζει ο άνθρωπος αυτός σαν λύκος που κατασπαράζει το κοπάδι του καλού ή σαν προδότης διδάσκαλος που κατηγορεί τα καλά και δείχνει τα λάθος σαν σωστά.

Λογική δύναμη που λέει, η λογική μας. Λογική δύναμη που γράφει, το υποσυνείδητο μας. Λογική δύναμη που μεταφέρει, το ασυνείδητο μας, μία ακόμη λογική δύναμη μέσα στο σύνολο των δυνάμεων του ανθρώπου.

Η άγνοια που οι άνθρωποι έχουν πάνω στην τρίτη δύναμη τους θα σε κατακεραυνοβολήσει, όταν κατανοήσεις το μέγεθος της. Και πόσα δεν έχουν ειπωθεί εναντίον του από όλους εκείνους που αγνοούν αυτή τη θαυμάσια δύναμη; Έτσι κακοποιήθηκε σχεδόν από όλους εκείνους που γνώριζαν, αλλά και από εκείνους που δε γνώριζαν.

Από εκείνους που γνώριζαν κακοποιήθηκε για να υπηρετήσει τα θέλω τους. Και από εκείνους που δε γνώριζαν κακοποιήθηκε με πλήθος κακών κατηγοριών. Το θεωρούν αιτία των πολέμων, αιτία συμφορών, αιτία που οι άνθρωποι μαλώνουν μεταξύ τους. Αιτία που οι ιδεόκοσμοι συγκρούονται. Αιτία ασθενειών, αιτία κάθε κακού και απρόσμενου γεγονότος στη ζωή του καθενός μας.

Πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν υπεύθυνο για κάθε άνθρωπο που τρελαίνεται. Άλλοι πάλι το κατηγορούν πως μεταφέρει τις κακές πληροφορίες της κληρονομικότητας από γενιά σε γενιά. Κάποιοι από την τραγική τους άγνοια το κατηγόρησαν σαν υπεύθυνο του εσωτερικού ιερού πολέμου στον άνθρωπο. Αυτόν τον ιερό πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται στ» επίπεδο κάθαρσης και φώτισης, τον γνωρίζουν όλοι εκείνοι που προχωρούν προς την εσωτερική τελειότητα.

Πηγαίνοντας σε μία από τις σπουδαιότερες επιστημονικές σχολές αυτογνωσίας που η εμβέλεια της έχει απλωθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, αντίκρισα το αναντίκριτο. Χωρίς να γνωρίζουν από δυνάμεις, έστρεφαν την τρίτη δύναμη του ανθρώπου εναντίον των ίδιων αυτών ανθρώπων που τους πλήρωναν. Και τι να περιγράψω; Όταν βλέπουμε μητέρα, πατέρα, αδελφό, θρησκευτικό ηγέτη, επιστήμονα, φιλόσοφο να στρέφουν ή να διαστρέφουν τη δύναμη του ασυνειδήτου τους και προς τον ίδιο τον εαυτό τους, αλλά και προς τους πλέον δικούς τους.

Άλλοι πάλι μιλούν για ασυνείδητες σκέψεις που έρχονται σε εμάς, στο λογικό μέρος του νου μας από εκείνο το άγνωστο είναι μας, όπως αποκαλούν το ασυνείδητο. Γι αυτούς ασυνείδητο είναι η εκτός συνειδήσεως περιοχή του εγώ μας και το σύνολο εκείνο των ψυχικών διαδικασιών που δεν τις συνειδητοποιεί το υποκείμενο. Στην πραγματικότητα αυτοί είναι γελασμένοι, αφού αποδίδουν στο ασυνείδητο τις ενέργειες της ψυχής που δε γνωρίζουνε.

Άλλοι πάλι βλέπουν το ασυνείδητο σαν οντότητα έκπτωτη και προσκολλημένη στις δυνάμεις του ανθρώπου. Και αυτά μεν λένε και πολλά άλλα κατηγορώ.

Στην τρίτη δύναμη του ανθρώπου η ονομασία ασυνείδητο φέρνει απευθείας τη σκέψη στο νου πως πρόκειται για κάποια δύναμη που στερείται τη λογική συνείδηση του εαυτού της, αφού σχεδόν αυτόματα με το άκουσμα της λέξης ασυνείδητος έρχεται στο νου μας ο χωρίς συνείδηση άνθρωπος, που αδιαφορεί για την ηθική αξία τον πράξεων του.

Σου μαρτυρώ πως έχω βαθύ σεβασμό για την τρίτη αυτή δύναμη του ανθρώπου, την οποία γνωρίζω ως λογική δύναμη συνείδησης υψηλής αξίας, η οποία είναι ο κρίκος των παράλληλων κόσμων και φέρει μέσα της όλη την ποιότητα των αντιλήψεων μας. Αυτή η ποιότητα από τον κόσμο των αντιλήψεων μας οριοθετεί την ορθότητα συνείδησης που θα έχει το ασυνείδητο μας. Και εφόσον έτσι συμβαίνει, τότε θα βρούμε ανθρώπους που το ασυνείδητο τους είναι φως, ζωή, χαρά, δύναμη, ζωηφόρος λόγος, αλλά και το αντίθετο, σκοτάδι, νεκρότητα. κρίση, διεστραμμένη δύναμη, νεκρός λόγος.

Ό, τι όμως κι αν είναι το ασυνείδητο μας σε ποιότητα στο τέλος θα αποδειχθεί πως ενήργησε σε όλη μας τη ζωή σύμφωνα με το σκοπό της υπάρξεως του, ο οποίος είναι να μεταφέρει στα βαθύτερα μέρη της ψυχής τον λόγο. Μόνο ένας Θεός όπως τον ορίζει η λογική του άνθρωποι. Αυτό που είναι πάνω από τα πάντα, που αρχή και τέλος σε Αυτόν κλείνει, μόνο αυτός ο Θεός θα μπορούσε, θα είχε τη δύναμη να φτιάξει ένα ασυνείδητο, είτε ανθρώπου είτε ζώου είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής ζωής, ορατής ή αόρατης.

Ας μελετήσουμε το θαύμα της τρίτης δύναμης του ανθρώπου

Το ασυνείδητο το ονομάζω το «αιώνιο μάτι» που παρακολουθεί την κάθε συναλλαγή μεταξύ λογικής και υποσυνειδήτου. Η τρίτη δύναμη στον άνθρωπο είναι ένα καταγραφικό σύστημα – παλμογράφος που σε κάθε δέκατο του δευτερολέπτου καταγράφει όλες τις κινήσεις μεταξύ λογικής και υποσυνειδήτου γραφιά. Η λογική σου ας καταλάβει την τρίτη δύναμη σου σαν τον τελειότερο δικαστή μεταξύ των συναλλαγών της λογικής και του υποσυνειδήτου σου. Τις συναλλαγές των δύο τις κρίνει παλμογραφώντας τις με βάση τρεις κινήσεις, μετρώντας σε μονάδες ζωτικής δύναμης.

  1. Πρώτη κίνηση: Όφελος, κέρδος σε μονάδες ζωής.
  2. Δεύτερη κίνηση: Απώλεια, σε μονάδες ζωής.
  3. Τρίτη κίνηση: Αδιάφορο, που το εννοεί σαν μία ουδέτερη κατάσταση.

Καλώ τη λογική σου να καταλάβει την τρίτη δύναμη, το ασυνείδητο της, το αιώνιο μάτι που παρακολουθεί παλμογραφώντας με τέλεια μαθηματική ακρίβεια, καταγράφοντας τις δοσοληψίες και το αποτέλεσμα των συναλλαγών της λογικής σου και του γραφιά υποσυνειδήτου σου μόνο με τρεις κινήσεις: όφελος, απώλεια, αδιάφορο.

Κάθε φορά που καταγράφει κέρδος στέλνει στο υποσυνείδητο και τη λογική το κέρδος που κατέγραψε σε μονάδες ζωής, στέλνοντας τους ζωτική δύναμη πάντα με τέλεια μαθηματική ακρίβεια, όση ακριβώς κατέγραψε.

Οποτεδήποτε το ασυνείδητο παλμογραφήσει απώλεια διακόπτει, σταματά να τροφοδοτεί με μονάδες ζωής το υποσυνείδητο και τη λογική και με αυτόν τον τρόπο πειθαναγκάζει τη λογική να διορθώσει την απώλεια που δέχθηκε. Ας προσέξεις ότι σε αυτή την περίπτωση που το ασυνείδητο σου παλμογράφει απώλεια σταματά, διακόπτει, να δίνει ζωτική δύναμη στον άνθρωπο, υποσυνείδητο, λογική, και με αυτόν τον τρόπο διακόπτοντας πυροδοτεί, αναγκάζει τις δύο πρώτες δυνάμεις να διορθώσουν την απώλεια που δέχτηκαν, πιέζοντας τις με μαθηματική ακρίβεια, ώσπου να διορθώσουν την απώλεια τους. Αλλά ποτέ δεν τους παίρνει δύναμη από αυτή που έχουν.

Αν θεωρήσουμε, για παράδειγμα, ότι το ασυνείδητο παλμογράφησε, έγραψε απώλεια εκατόν μία μονάδες ζωτικής αξία, ευθύς αμέσως διακόπτει την παροχή ζωτικής δύναμης κατά εκατόν μία μονάδες. Τώρα το υποσυνείδητο συνειδητό γραφιάς δέχεται στέρησηεκατόν μία μονάδες ζωτικής δύναμης και πειθαναγκάζεται κάτω από αυτή τη στέρηση και συσφίγγει, υποχρεώνει με εκατόν μία μονάδες ζωτικής δύναμης τη λογική που ζει στο τώρα, την αναγκάζει να προσπαθήσει να διορθώσει την απώλεια που δέχθηκε.

Ας πούμε πως η λογική διόρθωσε εβδομήντα μονάδες ζωτικής αξίας, το υποσυνείδητο γραφιάς γράφει εβδομήντα μονάδες διόρθωσης. Το ασυνείδητο δίνει εβδομήντα μονάδες ζωτικής δύναμης, συνεχίζει όμοιος να στερεί τις υπόλοιπες τριάντα μία μονάδες έως ότου το υποσυνείδητο και η λογική διορθώσουν. Εάν δε διορθώσουν, συνεχίζει στο συνεχές, εφ΄ όρου ζωής, να στερεί αυτές τις τριάντα μία μονάδες. Ποτέ δεν απαλλάσσει για καμία απώλεια τις δυνάμεις, αλλά και ποτέ δεν απαιτεί επιπλέον διόρθωση.

Ας ρίξουμε μία ματιά προσεκτική στην περίπτωση που το ασυνείδητο γράφει αδιάφορο, το οποίο καταγράφει σαν μια ουδέτερη κατάσταση. Συνεχίζει να δίνει μονάδες ζωτικής αξίας σε έναν σταθερό ρυθμό, θα στο παρομοιάσω σαν μία πηγή που τρέχει νερό. Κάτια από την πηγή υπάρχει μια δεξαμενή που είναι το υποσυνείδητο — συνειδητός γραφιάς. Έξω από τη δεξαμενή είναι η λογική που παίρνει το νερό. Κάθε φορά που γράφει κέρδος – όφελος, με μαθηματική ακρίβεια στέλνει στη δεξαμενή το κέρδος σε ποσότητα νερού.

Όταν γράψει απώλεια, μειώνεται, διακόπτεται η ροή του νερού προς τη δεξαμενή. Σταματά να δίνει μονάδες ζωτικής δύναμης ακριβώς όσες παλμογράφησε. Και όταν γράψει αδιάφορο συνεχίζει να δίνει, να τρέχει νερό σε μία σταθερή ροή. θέλω ιδιαίτερα να προσέξεις ότι το αδιάφορο μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το ασυνείδητο το εννοεί και αυτό σαν υψηλή απώλεια.

Είδαμε πώς αντιδρά το ασυνείδητο στην περίπτωση που γράφει κέρδος, απώλεια και αδιάφορο. Η τρίτη δύναμη στον άνθρωπο είναι το ασυνείδητο του. Το αιώνιο μάτι που στο συνεχές παρακολουθεί τις δοσοληψίες, τις συναλλαγές μεταξύ του υποσυνειδήτου – γραφιά και της λογικής. Τις συναλλαγές αυτές τις κρίνει σε μονάδες ζωτικής δύναμης, σε αξία ζωής. Θα ήταν έξυπνο να το θυμάσαι έτσι.

Η τρίτη δύναμη του ανθρώπου κάνει τρεις κινήσεις. Τρίτη είναι, τρεις κινήσεις κάνει.

Όφελος, απώλεια, αδιάφορο.

Τώρα θα δούμε το ασυνείδητο μαζί με τις προηγούμενες δύο δυνάμεις στη γνωστή μας εικόνα.

Στην έδρα κάθεται ο διευθυντής λογική με το σύνολο τον πέντε αισθήσεων της και λέει. Απέναντι της κάθεται το υποσυνείδητο γραφιάς και γράφει, κάθε τι που λέει ζώντας το η λογική, δια μέσω των πέντε αισθήσεων της, είτε πραγματικό είτε φανταστικό, το πολλαπλασιάζει και το ενισχύει κατά εννιά φορές για την καλύτερη εξυπηρέτηση της λογικής. Κάθε τι που ο γραφιά; υποσυνείδητο γράφει το καταχωρεί στην αποθήκη πληροφοριών, βάσει των πέντε αισθήσεων.

Πίσω από το υποσυνείδητο γραφιά υπάρχει μια βιβλιοθήκη με πέντε τμήματα πληροφοριών. Το κάθε τμήμα αντιστοιχεί και σε μία αίσθηση. Από το σύνολο της βιβλιοθήκης και τον πέντε τμημάτων αισθήσεων το υποσυνείδητο συνειδητός γραφιάς φτιάχνει δώδεκα νόμους. Οι δώδεκα αυτοί νόμοι φέρνουν την ουσία όλου του πληροφοριακού του υποσυνειδήτου σου. Και με αυτούς τους νόμους ντύνει τη λογική έτσι ώστε να μάχεται, να ζει σύμφωνα με αυτά που η ίδια έχει πει.

Αυτούς τους νόμους οι άνθρωποι τους διακρίνουν ονομάζοντας τους προσωπικότητες. Στην τρίτη πλευρά βρίσκεται η τρίτη δύναμη σου, το ασυνείδητο, το αιώνιο μάτι, ο ποιο τέλειος δικαστής, που παρακολουθεί παλμογραφώντας όλες τις δοσοληψίες μεταξύ διευθυντή λογικής και υποσυνειδήτου γραφιά, κρίνοντας με βάση τρεις κινήσεις: όφελος, απώλεια, αδιάφορο, σε μονάδες ζωτικής δύναμης. Δίνοντας τους το ακριβές αντάλλαγμα από τις συναλλαγές που τους αντίστοιχα.

Σε όλο το μαγνητικό σου πεδίο, η λογική σου δύναμη έχει τις λιγότερες ακτίνες, ακολουθεί το υποσυνείδητο σου με πολύ περισσότερες ακτίνες και το ασυνείδητο σου όπου είναι όλο το μαγνητικό σου πεδίο. Για λόγους κατανόησης της λογικής που καταλαβαίνει με τη δύναμη των διαφορών, αριθμήσαμε τη λογική συνείδηση που λέει, με μονάδα δύναμης ένα, τη λογική δύναμη που γράφει, το υποσυνείδητο σου, με μονάδες δύναμης εννέα και τη λογική δύναμη που μεταφέρει, το ασυνείδητο σου, με μονάδες δύναμης εννιακόσιες ενενήντα εννέα. Οι αριθμοί που εδώ βάζω είναι μόνο για να δημιουργήσω κατάλληλες διαφορές, ώστε να φαίνεται το ύψος των δυνάμεων.

Το ασυνείδητο σου είναι το σύνολο του μαγνητικού σου πεδίου, το οποίο έχει κέντρο το κέντρο του σώματος σου. Μέσα από το σύνολο του μαγνητικού σου πεδίου λειτουργεί και το σύνολο των αισθήσεων σου με αποτέλεσμα να συνδέεσαι με το γύρω περιβάλλον, με το μαγνητικό πεδίο της γης, καθώς και με κάθε μαγνητικό πεδίο που βρίσκεται στο χοίρο σου. Ή διαφορετικά, το δικό σου μαγνητικό πεδίο συνδέεται με άλλα μαγνητικά πεδία των γύρω σου όταν εσύ βρίσκεσαι στο χώρο τους.

Μέσα από την ποιότητα που είναι φορτισμένο το μαγνητικό σου πεδίο ενεργοποιείς όλο το είναι σου εσωτερικά και εξωτερικά. Καθίστασαι ένας ισχυρότατος μαγνήτης που έλκεις και γεννάς γεγονότα ζωής, τα οποία είναι σύμφωνα με την ποιότητα του μαγνητικού σου πεδίου. Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε πως η ποιότητα του ασυνειδήτου μας είναι αυτή που καθορίζει τι είδους μαγνήτες είμαστε.

Οι λογικές μας συνεργάζονται στο τώρα, τα υποσυνείδητα μας βλέπονται στο τώρα, συνεργάζονται καταγράφοντας και αυτό το τώρα σαν παρελθόν. Τα ασυνείδητα μας κρίνουν τις συναλλαγές μας σε κέρδος, σε απώλεια, σε αδιάφορο, ενεργοποιώντας και έλκοντας τα γεγονότα της ζωής. Αυτή είναι η θαυμαστή κίνηση των δυνάμεων σου. Η λογική λέει. το υποσυνείδητο γραφιάς γράφει, το ασυνείδητο μεταφέρει στα βάθη της ψυχής σου. Γι είναι εκείνο που καθορίζει το ασυνείδητο μας ώστε να βλέπει κέρδος ή απώλεια ή αδιάφορο; Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι οι ορισμοί που η λογική του δίνει. Και στο μικρό υπόλοιπο των περιπτώσεων είναι η φυσική αποστροφή προς κάθε βλάβη, είτε σωματική είτε πνευματική είτε υλική, αφού υπεύθυνο για μεγάλο μέρος της προστασίας μας είναι το ασυνείδητο μας.

Ας δούμε μέσα από ορισμένα παραδείγματα το πώς οι ορισμοί της λογικής μας επιδρούν στο ασυνείδητο μας και πως αυτό με τη σειρά του επιδρά στις δύο πρώτες δυνάμεις.

Έλεγα μία ιστορία δύο αδελφών διδυμιών. Καθώς ο πατέρας των παιδιών είχε οικονομικές δυσκολίες, έδωσε το ένα παιδί από τα δύο στον πατέρα του που ζούσε στο διπλανό χωριό. Τα παιδιά μεγάλωσαν χώρια το ένα από το άλλο.

Μια μέρα ο πατέρας και ο γιος καθώς βάδιζαν στο δρόμο συνάντησαν μπροστά τους μια κουκουβάγια. Κρώζοντας αυτή έφυγε από το δρόμο τους. Ο πατέρας του παιδιού άρχισε να χοροπηδά γεμάτος χαρά. Ακτινοβολούσε φωνάζοντας: «Τι καλά, τι καλά, όλα θα μας πάνε καλά! θα γίνει καλά και η μητέρα σου. Οιωνός καλός. Σε λίγες μέρες όλα θα είναι καλά, όλα θα είναι εντάξει, και ακόμα πιο καλά πράγματα θα μας έρθουν από εκείνα που προσδοκούμε. Είδες, είδες», φώναξε χαρούμενος πιάνοντας τα χέρια του μικρού παιδιού χοροπηδώντας. «Συναντήσαμε το πουλί της σοφίας και έκρωξε κι αφού έκρωξε σημαίνει μίλησε η σοφία και όλα θα γίνουν εντάξει.

Η κουκουβάγια παιδί μου είναι το πουλί της σοφίας, είπε, και γι αυτό τη βάζουν στα βιβλία». Έφυγαν πατέρας και γιος γεμάτοι χαρά. Τι άκουσε η λογική του παιδιού; Με πόση ένταση το ένιωσε μέσα από το σύνολο των αισθήσεων της; Ακόμα και καλό να μην τους έβγαινε, ήδη ζούσαν και πάλλονταν γεμάτοι χαρά. Το ασυνείδητο κατέγραψε όφελος.

Από την άλλη πλευρά της ιστορίας μας. ο δεύτερος γιος μεγάλωνε με τον παππού. Ένα βράδυ έβρεχε και καθόταν στο τζάκι όταν μια κουκουβάγια από τα κεραμίδια του σπιτιού, έκρωξε αναζητώντας λίγη ζεστασιά.

Το παιδάκι ρώτησε τι πουλί ήταν αυτό. Η γιαγιά τον τύλιξε γρήγορα σκεπάζοντας του το κεφάλι με την ποδιά της. Έντρομη του ψιθύρισε στο αυτί: «Μη μιλάς παιδί μου και σου πάρει τη φωνή το καταραμένο πουλί. Είναι το πουλί της κατάρας που ποτέ δεν κλείνουν τα μάτια του και γυρνοβολά τις νύχτες και όπου κρώζει, συμφορές σπέρνει. Αχ, τι συμφορά άραγε μας περιμένει» Ο παππούς από την άλλη σταυροκοπήθηκε καλώντας μέσα του όλες τις πνευματικές και άγιες δυνάμεις να τον βοηθήσουν.

Τι άκουσε η λογική του παιδιού; Τι κατανόησε η λογική του παιδιού; Τι ένταση είχε η λογική της γιαγιάς και του παππού; Στο σύνολο τον πέντε αισθήσεων του παιδιού τι ένταση δημιουργήθηκε; Το υποσυνείδητο του γραφιάς έγραψε, καταχώρησε, ενίσχυσε εννιά φορές περισσότερο. Το ασυνείδητο του είδε τη συναλλαγή, τη δοσοληψία και παλμογράφησε απώλεια ακριβώς όση το υποσυνείδητο καταχώρησε.

Τα χρόνια κύλησαν και τα δύο αδέλφια, άντρες πια, έδωσαν ραντεβού στο καφενείο του χωριού τους. Καθώς βάδιζε προς το καφενείο ο πρώτος γιος που μεγάλωσε με τον πατέρα του, είδε εμπρός του μια κουκουβάγια. Μόλις την είδε αυτός πετάχτηκε ξεφωνίζοντας: «α, τι ωραία, τι θαύμα!» Καθώς αυτός έβαλε τις φωνές, τρομαγμένη η κουκουβάγια στράφηκε προς την αντίθετη μεριά και προς την άλλη άκρη του χωριού.

Έφυγε ακούγοντας πίσω της τον άνθρωπο να ξεφωνίζει ότι όλα στη ζωή του θα πάνε καλά, και να χοροπηδά γεμάτος χαρά να λέει και να ξαναλέει ότι όλα θα πάνε καλά και θα έρθουν στη ζωή του. Μα αυτό ήδη γινόταν, γιατί ήταν γεμάτος χαρά. Και καλό να μην ερχόταν, ήδη ζούσε μέσα στη χαρά, παλλόταν από ζωή. Έφυγε η κουκουβάγια να γλιτώσει από αυτόν…

Ενώ η κουκουβάγια έφτανε στην άλλη άκρη του χωριού έπεσε πάνω στο δίδυμο αδελφό του που ερχόταν προς το καφενείο για να συναντηθούν. Η λογική του είδε την κουκουβάγια. Το υποσυνείδητο γραφιάς κατέγραψε την κουκουβάγια. Το ασυνείδητο στράφηκε χτυπώντας το άτομο με την απώλεια που είχε δεχτεί από όλο το παρελθόν και από όλους τους ορισμούς που γνώριζε περί κουκουβάγιας. Γεμάτος πανικό άρχισε να σταυροκοπιέται. Το αίμα πάγωσε στις φλέβες του. η καρδιά του σταμάτησε. «Πού να πάρει», τραύλισε η λογική του. «Καταραμένο εμπρός μου ήρθες; Τι συμφορές τώρα με περιμένουν;»

Η νευρική παλμική κίνηση στο σώμα του έγινε έντονη, ώστε ούτε να μιλήσει δεν τον άφηνε. Η κουκουβάγια έφυγε να γλιτώσει και από αυτόν. Είχε πλέον σιγουρευτεί ότι οι άνθρωποι είναι τρελοί. Ορισμένοι από αυτούς όταν την έβλεπαν χοροπηδούσαν από χαρά, ορισμένοι κουρελιάζονταν κυριολεκτικά.

Τέλος, τα αδέλφια συναντήθηκαν στο καφενείο. «Τι έχεις;» ρώτησε ο χαρούμενος τον αδελφό του. «Ταραγμένο σε βλέπω».

«Πού να πάρει, το καταραμένο, γύρευε τι συμφορές θα με βρουν» άρχισε να λέει, κατεβάζοντας έναν κατάλογο συμφορών που δεν μπορούσες να αριθμήσεις. «Βλέπεις, η κουκουβάγια, το καταραμένο πουλί, έπεσε επάνω μου». Ο χαρούμενος αντέδρασε βίαια.

«Τι είναι όλα αυτά που λες, βλάκα; Η κουκουβάγια είναι το πουλί της σοφίας και όταν το συναντάς, όλα τα δώρα της ζωής έρχονται σε εσένα». Ο άλλος, από την άλλη, αντέδρασε.

Μέσα από αυτό το απλό παράδειγμα βλέπουμε τον ορισμό της λογικής να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του ασυνειδήτου μας. Στη μεν μία περίπτωση θετικά, στη δε άλλη περίπτωση αρνητικά. Ασφαλώς υπάρχουν και αυτές οι λογικές που έχουν ορίσει την κουκουβάγια ως αδιάφορο. Το ασυνείδητο σε αυτή την περίπτωση θα συμπεριφερθεί αδιάφορα, όσες κουκουβάγιες κι αν δει. Πλήθος ορισμών των λογικών του κόσμου είναι ίδιου επιπέδου με το παράδειγμα της κουκουβάγιας που εδώ σου έδωσα.

@Panagiotis Psarros

Φωτογραφία ΓΥΠΑΣ