Topics:

BlackRock – Μεσίτης με την Βοήθεια της AI

eFront – Πώς η BlackRock θα γίνει ο Μεγαλύτερος Μεσίτης/Χρηματιστής με την Βοήθεια της AI. Η BlackRock κυκλοφόρησε μια ιδιωτική προεπισκόπηση του πρώτου της πιλοτικού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης σε δέκα επιλεγμένους πελάτες του eFront (της...

BlackRock – Μεσίτης με την Βοήθεια της AI

eFront – Πώς η BlackRock θα γίνει ο Μεγαλύτερος Μεσίτης/Χρηματιστής με την Βοήθεια της AI.

Η BlackRock κυκλοφόρησε μια ιδιωτική προεπισκόπηση του πρώτου της πιλοτικού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης σε δέκα επιλεγμένους πελάτες του eFront (της πλατφόρμας λογισμικού της εταιρείας που ανήκει εξ ολοκλήρου στο Aladdin της BlackRock). Μετά την φάση της προκαταρκτικής δοκιμής, το co-pilot αναμένεται να εφαρμοστεί και στους 130 πελάτες του eFront Insight, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων, αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο Tarek Chowman, Διευθύνων Σύμβουλος και Παγκόσμιος Επικεφαλής Επιχειρήσεων στο Aladdin, και ο Kunal Hara, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Προϊόντων στο Aladdin, ενημέρωσαν τους υπαλλήλους του Aladdin για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα στις 14 Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζουμε ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της BackRock υπό διαχείριση σήμερα ξεπερνούν τα 9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και η διαχείρισή τους συνδέει το μέλλον της εταιρείας ακριβώς με την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Το eFront ανήκει πλέον στην BlackRock αφού εξαγοράστηκε το 2019 έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Ο Tarek Chowman είπε ότι ο “co-pilot” του eFront είναι ένα chatbot υψηλής τεχνολογίας που μετατρέπει τα γραπτά ερωτήματα σε προσαρμοσμένες απεικονίσεις δεδομένων. Το bot αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες Azure OpenAI. Ο Chowman σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη έκδοση του bot, η εργασία για την βελτίωση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Aladdin’s Co-Pilot αναμένεται να είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας.

Παρά τις εσωτερικές δοκιμές, προγραμματίζονται βελτιώσεις με βάση τα σχόλια των χρηστών πριν από την επίσημη κυκλοφορία. Δέκα συμμετέχοντες στην προεπισκόπηση προσφέρθηκαν εθελοντικά στο πρόγραμμα αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης της BlackRock.

Ο Λάρι Φινκ, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, έχει εκφράσει με ενθουσιασμό τις δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Ο Fink σημείωσε ότι η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει AI πολύ νωρίτερα από τους ανταγωνιστές της. Πίσω το 2018, ξεκίνησε το έργο AI Labs. Στην συνέχεια, η BlackRock προσέλαβε 100 ειδικούς AI για να εργαστούν σε διάφορα τμήματα της εταιρείας.

Ο Chowman τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη την εταιρεία, με όλους τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στους χώρους εργασίας τους.

Στην BlackRock Investor Day 2023, ο Fink έδωσε μια ομιλία σε επενδυτές στην Νέα Υόρκη σχετικά με τις μεταμορφωτικές ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Εξέφρασε με χιούμορ και αισιοδοξία ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανθρώπινη ζωή, διαψεύδοντας τυχόν δυστοπικές αντιλήψεις που είναι κοινές σε ταινίες και βιβλία.

Τι είναι το BlackRock ως σύστημα;

Η εταιρεία απασχολεί 19.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων το 33% είναι ειδικοί τεχνικών δεδομένων. Με απλά λόγια, το ένα τρίτο του προσωπικού της εταιρείας είναι «τεχνικοί», προγραμματιστές και δοκιμαστές. Ολόκληρη η δομή βασίζεται στην δουλειά των: BlackRock – iShares ETF – Aladdin – eFront- iShares ETF. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια επενδυτές παγκοσμίως χρησιμοποιούν το οικοσύστημα ETFs iShares. Η BlackRock έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 1.300 ETF στην αγορά.

– Aladdin
Το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου Alladin αξιολογεί περισσότερες από 3.000 παραμέτρους σε πραγματικό χρόνο. Ο αριθμός των χρηστών του συστήματος Alladin είναι πάνω από 130.000. Περισσότερες από 400 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου ως το κύριο σύστημα τους.

– eFront
Αρχικά, ήταν μια εταιρεία που ανέπτυξε ειδικό λογισμικό για επενδύσεις. Μετά την εξαγορά, οι εξελίξεις και οι ικανότητες της εταιρείας ενσωματώθηκαν στην δομή της BlackRock. Τώρα, στην βάση αυτής της εταιρείας, αναπτύσσεται η κατεύθυνση της AI. Η BlackRock διαχειρίζεται τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις περισσότερων από 35 εκατομμυρίων Αμερικανών. Η BlackRock είναι σήμερα κορυφαίος πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επενδύσεις και ασφαλιστικές εταιρείες.

Πώς θα επηρεάσει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου;

Το παράδοξο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα είναι ότι η χρηματοοικονομική εκπαίδευση εκεί είναι εξαιρετικά συντηρητική και η πραγματική εμπειρία και η γνώση συγκεντρώνεται σε λίγες εταιρείες που αναπτύσσονται ως κλειστά οικοσυστήματα. Χωρίς αξιώσεις για την πληρότητα της ανάλυσης, παρακάτω θα εξετάσουμε τις κύριες προσεγγίσεις εργασίας στο χρηματιστήριο.

Μια τέτοια κατεύθυνση όπως η θεμελιώδης ανάλυση επικρίνεται συχνά για την χαμηλή της ταχύτητα και την απομόνωση από την πραγματική κατάσταση στην αγορά. Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό. Αλλά είναι μεγάλες εταιρείες που κατανοούν την σημασία της θεμελιώδης ανάλυσης στην δυναμική. Η εργασία με τεράστιες ποσότητες δεδομένων στο διαδίκτυο, απρόσιτα για τους περισσότερους ιδιώτες επενδυτές, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εταιρείες όπως η BlackRock, η Berkshire Hathaway και άλλες. Αλλά αυτό απαιτεί άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες συνεχώς ενημερωμένες παραμέτρους της αγοράς και λογισμικό που μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα αυτές τις πληροφορίες.

Εδώ οι μικροεπενδυτές γοητεύονται από την τεχνική ανάλυση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση αρκετές δεκάδες (μερικές φορές εκατοντάδες) δείκτες. Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ περιορισμένο και που «υστερεί», το οποίο δεν δίνει μια πλήρη εικόνα της αγοράς. Αλλά αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχουν οι μικροεπενδυτές. Και υπάρχουν επιτυχημένες περιπτώσεις εκεί. Αλλά οι φυσικοί περιορισμοί αυτής της προσέγγισης είναι προφανείς.

Μια ακραία περίπτωση τεχνικής ανάλυσης είναι η διαπραγμάτευση υψηλής συχνότητας (HFT). Εδώ το στοίχημα είναι στην λήψη ενός σήματος και στην μετάδοση μιας παραγγελίας στο χρηματιστήριο σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, κάτι που επιτρέπει να «ξεπεράσουν» τους περισσότερους ιδιώτες επενδυτές. Αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για την εγκατάσταση σύνδεσης υψηλής ταχύτητας με το κέντρο, συστήματα μετάδοσης σήματος και ειδικό λογισμικό. Δεν θα εξετάσουμε την διαπραγμάτευση παραγώγων προς το παρόν λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτού του τομέα.

Ποια είναι η προσέγγιση της BlackRock;

Κατανοώντας τους περιορισμούς κάθε προσέγγισης, η διοίκηση της BlackRock προσπαθεί να πάρει το καλύτερο από κάθε προσέγγιση και να το χρησιμοποιήσει για να αποφέρει κέρδη.

Πρώτον, οι πελάτες της BlackRock ενθαρρύνθηκαν να επενδύσουν σε ETF. Αυτό τους επιτρέπει να κατανείμουν τους κινδύνους και να μην αναλύσουν τους θεμελιώδεις δείκτες όλων των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο ETF, αφήνοντας αυτό στους ‘ειδικούς’ της BlackRock. Έτσι γεννήθηκε το οικοσύστημα ETF iShaes.

Και το 2024, το στολίδι στην συλλογή ETF της BlackRock θα είναι το Bitcoin ETF.

Στην συνέχεια έχουμε το προϊόν Alladin που βγήκε στην αγορά, το οποίο επέτρεψε στους εταιρικούς πελάτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκή διαδικτυακή ανάλυση χιλιάδων θεμελιωδών δεικτών της αγοράς. Αυτό είναι κρίσιμο για την αξιολόγηση κινδύνου και το προϊόν έχει ζήτηση μεταξύ των ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

Και τώρα, με βάση την eFront, δημιουργείται ένα νέο προϊόν που εκμεταλλεύεται τα δύο προηγούμενα και τα συμπληρώνει με την AI. Αυτό θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε στους πελάτες μια λύση για εργασία με πολύ συγκεκριμένο λογισμικό χωρίς ειδική εκπαίδευση. Η διεπαφή προγράμματος eFront είναι γνωστή στους περισσότερους χρήστες smartphone, γεγονός που δημιουργεί μια αίσθηση απλότητας και αξιοπιστίας.

Από την μία πλευρά, αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά το έργο των επενδυτών στο χρηματιστήριο, αλλά η άλλη πλευρά θα είναι η απόλυτη αδυναμία πρόσβασης στις βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της κατάστασης στην αγορά τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους εταιρικούς επενδυτές. Αυτό θα επιτρέψει στην BlackRock μέσω των υπηρεσιών της να γίνει απολύτως απαραίτητη και να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ουσιαστικά, η BlackRock στοχεύει να γίνει παγκόσμιος πάροχος οικονομικών δεδομένων και μεγάλος χρηματιστής. Αυτή είναι η θέση ενός απαραίτητου διαμεσολαβητή που βγάζει χρήματα σε οποιαδήποτε κίνηση της αγοράς.

Αν προβάλλουμε την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης λίγο ευρύτερα, μπορούμε εύκολα να δούμε στον συνδυασμό BlackRock, Vanguard, State Street και AI τα περιγράμματα του οικονομικού μπλοκ ενός νέου παγκόσμιου συστήματος διαχείρισης. Σε αυτό ακριβώς κινείται η διαχείριση της BlackRock με συνέπεια.

***
@OWL / terrapapers.com /2019-2024

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*