Topics:

Δίαιτα με Καρπούζι

Καρπουζοθεραπεία για βαθιά αποτοξίνωση, αντιγήρανση, σθένος, δύναμη κι αδυνάτισμα. Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή Εσωτερικής Καύσης. Το σώμα μας είναι μια μηχανή που καίει άνθρακα παρουσία οξυγόνου. Το βασικότερο καύσιμο είναι η γλυκόζη (υδατ-άνθρακας)....

Δίαιτα με Καρπούζι

Καρπουζοθεραπεία για βαθιά αποτοξίνωση, αντιγήρανση, σθένος, δύναμη κι αδυνάτισμα.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή Εσωτερικής Καύσης.

Το σώμα μας είναι μια μηχανή που καίει άνθρακα παρουσία οξυγόνου.

Το βασικότερο καύσιμο είναι η γλυκόζη (υδατ-άνθρακας).

Όλες οι τροφές μετατρέπονται σε γλυκόζη και καίγονται για να παραχθεί ενέργεια. Για να συμβούν όλες αυτές οι διαδικασίες, που ονομάζουμε μεταβολισμό, πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Όπως ένα αυτοκίνητο που καίει επίσης άνθρακα (βενζίνη) παρουσία οξυγόνου έτσι και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται βιολογικούς καταλύτες (συστατικά) για να διεκπεραιώσει τις χημικές αντιδράσεις που το διατηρούν στην ζωή.

Πρόκειται για μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων που βήμα-βήμα ξεκινώντας από την γλυκόζη, καταλήγουν στην παραγωγή ελεύθερων μονάδων ενέργειας (ATP). Ονομάζεται κύκλος του Κρέμπς από το όνομα του ερευνητή που τον ανακάλυψε και έλαβε και βραβείο Νόμπελ γι αυτό. Χωρίς να είναι ανάγκη να κατανοήσει κανείς την πολυπλοκότητα των αντιδράσεων που απαρτίζουν τον κύκλο του Κρέμπς, είναι εύκολα αντιληπτό ότι μια πληθώρα συστατικών είναι απαραίτητα για να μπορέσουν τα κύτταρα μας να λειτουργήσουν σωστά και να επιτελέσουν τις απαραίτητες για την ζωή χημικές αντιδράσεις.

Υπάρχει μιά στροφή στην συστημική ιατρική, (ενώ στην φυσική κι ολιστική, αρχέγονη ιατρική είναι όλα εμπειρικά γνωστά) που αφορά την αλλαγή του μοντέλου που εξηγεί το π.χ. θέμα της χοληστερίνης. Στις αρχές του χρόνου η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δήλωνε ότι είναι πλέον επιβεβλημένο να αλλάξουμε το υδραυλικό μοντέλο απόφραξης των αρτηριών από την χοληστερίνη, με ένα βιοχημικό μοντέλο όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η φλεγμονή. Μα μπορούσαν να ρωτήσουν έναν οποιοδήποτε φυσικό ή ολιστικό ιατρό και να το μάθουν, δεν χρειαζόταν η ιατρική σχολή να απασχολείται με κάτι ήδη γνωστό από αρχαιοτάτων χρονων και ήδη εφαρμοσμένω σε κάθε γωνιά της γής. (LOL)

Το σώμα μας εξελίχθηκε γενετικά και προσαρμόστηκε σε διάστημα χρόνων σε ένα καθορισμένο περιβάλλον (χώρο). Μπορεί να επιβιώσει σε συγκεκριμένα και με πολύ μικρές διακυμάνσεις όρια θερμοκρασίας, συγκέντρωσης οξυγόνου, ημερήσιας παροχής νερού, θερμίδων και πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών. Χωρίς προσπάθεια και βιώνοντας στο φυσικό του περιβάλλον (χρόνος και χώρος) το ανθρώπινο σώμα προσλαμβάνει ότι χρειάζεται, γιατί απλά εξελίχθηκε ώστε να επιβιώνει σε δύσκολες ή διαφορετικές συνθήκες. Και σήμερα αυτό συμβαίνει, με σωρεία παθολογικών καταστάσεων να προκύπτουν λόγω της αλλοίωσης της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού.

Η μόνη πραγματική λύση και θεραπεία είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίζει προς στιγμήν από οδυνηρά ή και επικίνδυνα για την ζωή συμπτώματα, δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να αποκαταστήσει την χαμένη βιοχημική ισορροπία του σώματος και να θεραπεύσει το οτιδήποτε.

Μπορούμε πλέον να μετρήσουμε της σημαντικότερες μεταβολικές οδούς. Αυτό μας φέρνει σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει ώστε να επαναφέρουμε το σώμα μας σε βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας και το θέμα του βάρους για να διαχειριστεί μόνιμα πρέπει να το προσεγγίσει κανείς με στόχο να αποκαταστήσει την φυσιολογική και βέλτιστη μεταβολική απόδοση. Όταν κάποιος είναι υγιής δεν γίνεται να είναι και υπέρβαρος. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια με βασική αιτία την άσκοπη και ασύστολη πολυφαγία με τροφές σαβούρες.

Όσο κάποιος μάλιστα, επικεντρώνεται στο πρόβλημα που είναι το βάρος του, τόσο αναπαράγει αυτό το πρόβλημα με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία του. Η στροφή της προσοχής και των ενεργειών προς την κατεύθυνση δημιουργίας περισσότερης υγείας, ευεξίας και αισθητικής εμφάνισης είναι πολύ πιο αποδοτική και εύκολο να ακολουθηθεί σε μακροπρόθεσμό ορίζοντα.

Περισσότερη υγεία σημαίνει λιγότερο βάρος, περισσότερο σθένος (απουσία σθένους δημιουργεί α-σθένεια) και καλύτερη εμφάνιση, ωραιότερη εικόνα κι αυξημένη αυτοπεποίθηση. Επιβάλλεται λοιπόν ανά εποχή (και ειδικά το καλοκαίρι) μερικές ημέρες νηστειοθεραπείας ή ωμοφαγίας, όπως με τα κεράσια στην αρχή του Καλοκαιριού, με το καρπούζι στην μέση του Καλοκαιριού και με τα σταφύλια στην αρχή του Φθινοπώρου για να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τον Χειμώνα, που και τότε κάνουμε νηστιοθεραπείες με παντζάρια με μήλα κλπ. Ας δούμε αυτό το κόκκινα παθιασμένο φρούτο με την πλούσια χλωροφύλλη. Μην ξεχνάμε και το αντίθετο της νηστιοθεραπείας που είναι η χημειοθεραπεία και που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν θεραπεύει τίποτε.

Καρπουζοθεραπεία για βαθιά αποτοξίνωση

Τι είναι οι τοξίνες; Είναι οι ουσίες εκείνες που βρίσκονται στον οργανισμό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του φυσιολογικού. Μπορεί να είναι είτε υποπροϊόντα του ίδιου του μεταβολισμού, είτε να προέρχονται από εξωτερικές πηγές, να πρόκειται δηλαδή για τοξικές ουσίες, όπως είναι ο υδράργυρος και ο μόλυβδος στα ψάρια και σε χιλιάδες, κατ’ ευφημισμόν, τρόφιμα, η ρύπανση του αέρα (αεροψεκασμοί) που αναπνέουμε, οι χημικές ουσίες σε πλαστικά αντικείμενα, απορρυπαντικά και συνθετικά ρούχα, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, τα αντιβιοτικά κι ορνόνες στα ζωικά προϊόντα και …ο κατάλογος είναι μακρύς και θανατηφόρα ολέθριος!

Τι να κάνεις; Χωρίς πανικό το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθείς ότι ο οργανισμός έχει την ικανότητα να απομακρύνει μόνος του τις τοξίνες διαμέσου των νεφρών, του συκωτιού, (ήπαρ) του πεπτικού συστήματος, των πνευμόνων και της επιδερμίδας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να διατηρούνται σε καλή φόρμα αυτά τα όργανα.

*Σωστός κι όχι μονάχα επαρκής ύπνος. Ξυπνάμε με τα κοκόρια και κοιμόμαστε με τις κότες, όπως όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι που δεν έχουν φυλακιστεί στην παράνοια των  τσιμεντουπόλεων. Ο σωστός ύπνος βοηθάει τον εγκέφαλο να αναδιοργανωθεί και να απομακρύνει με επιτυχία τα τοξικά παράγωγα που συσσωρεύονται μέσα στην ημέρα. Το ονείρεμα γίνεται στον σωστό ύπνο. Για τον υγιή ύπνο έχει τεράστια σημασία και ο χρόνος και ο χώρος.

*Υγρασία και Βαθυά Ενυδάτωση: Τα βότανα είναι ο πιο υγιής τρόπος υγρασίας του σώματος κι ακολουθεί ενυδάτωση με νερό από πηγή (όχι της βρύσης). Η σωστή υγρασία του σώματος απομακρύνει τις τοξίνες μέσω της διούρησης, της αναπνοής και της εφίδρωσης. Βοηθά το *λεμφικό σύστημα να καθαρίσει κι αυτό με την σειρά του ρυθμίζει τον καθαρισμό των υπόλοιπων συστημάτων. Το ζωντανό νερό ενυδατώνει κι όχι απλά το καθαρό νερό.

*Ασκηση. Ο μοναδικός τρόπος για να είναι σθεναρή και καθαρό το λεμφικό σύστημα είναι η καθημερινή στοχευμένη άσκηση που μειώνει τις φλεγμονές (ότι λιμνάζει, σαπίζει) στο σώμα και κατ’ επέκταση διευκολύνει την αποτοξίνωση. Η κίνηση του σώματος με στοχευμένο τρόπο, όχι μόνο πάνω σε μηχανικό διάδρομο και κάτω από ιδρωμένες μπάρες, αλλά κολύμπι στην θάλασσα και πεζοπορίες στην φύση βαθυά μέσα σε δάση και μονοπάτια κάτω από πλατάνους, με δυνατές αναπνοές και γείωση. Ο Χορός (όχι γιόγκα και συναφείς οφιοειδής κινήσεις) και η χαρά που προκαλεί είναι

*Διατροφή: Εξαφάνισε την ζάχαρη, την καφεϊνη και τα χημικά κι επεξεργασμένα από την διατροφή σου σε κάθε μορφή, όπως φυσικά και το έτοιμο φαγητό. Να τρέφεσαι ΜΟΝΟ με ότι φτιάχνουν τα χεράκια σου. Είναι πλέον γνωστό ότι τα γλυκά και το junk food είναι η βασική αιτία για παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα οποία συνδέονται με δυσλειτουργία των νεφρών, αλλά και του συκωτιού και ο καρκίνος. Αν τα εξαφανίσεις από την διατροφή, αυξάνεις εκθετικά την σωστή λειτουργικότητα αυτών των οργάνων και την ικανότητά τους για αποτοξίνωση.

*Αντιοξειδωτικά: Βάλε τα αντιοξειδωτικά στην διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό stress που προέρχεται από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες. Αυτό συμβαίνει καθώς τα αντιοξειδωτικά βοηθούν πολλά ένζυμα να μεταβολίσουν τις τοξίνες. Από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που μπορούμε εύκολα να βάλουμε στην καθημερινότητά μας είναι η Βιταμίνη C, η Βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο, το σελήνιο, το λυκοπένιο κ.ά. Βάλτε στο καθημερινό πιάτο τροφές όπως τα βατόμουρα, την χλωροφύλλη, τα φύκια, την κάνναβη, το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ, ωμούς ανάλατους σπόρους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βολβούς, φύτρα και βλαστάρια σπόρων και πολλά άλλα!

Σημείο κλειδί η γλουταθειόνη. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση. Η σύζευξη της γλουταθειόνης με τις τοξίνες, συμβάλλει στην αποτοξίνωση και στην απομάκρυνση από τον οργανισμό βαρέων μετάλλων και λιποδιαλυτών τοξινών.

*Ελαχιστοποίησε το κακής ποιότητας αλάτι: Η υπερβολική κατανάλωση κακής ποιότητας αλατιού οδηγεί σε κατακρατήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση κακής ποιότητας και η υπερβολική στην κατανάλωση του αλατιού, απελευθερώνει μια αντιδιουρητική ορμόνη (βαζοπρεσίνη) που εμποδίζει από την ούρηση κι ως εκ τούτου την αποτοξίνωση. Μονάχα ο ανθός αλατιού και σε ελάχιστες δόσεις.

*Εξαφανίζεις το αλκοόλ. Το αλκοόλ κατά βάση μεταβολίζεται στο ήπαρ, δηλαδή στο συκώτι. Έτσι, η αλόγιστη κατανάλωσή του μειώνει την ικανότητα του συκωτιού να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του, ανάμεσα στις οποίες βασικότερη είναι και η αποτοξίνωση! Όλες οι ασθένειες περνούν από το συκώτι μας, να το προσέχετε σαν τα μάτια σας.

Τι κάνει το καρπούζι στο σώμα μας.

Το καρπούζι έχει μοναδικές αποτοξινωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Το 90% αποτελείται από νερό και 5% από φρουκτόζη. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στην νεφρική λειτουργία.

Ο χυμός του καρπουζιού περιέχει φυσικά ζάχαρα από 5% έως 8%. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ λίγες θερμίδες. Εχει υπολογιστεί ότι ένα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες. Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει, αποτοξινώνει, ενυδατώνει κι ομορφαίνει.

*Περιέχει ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) 8-9mg%. Η βιταμίνη C, δρα προστατευτικά κατά της γήρανσης.

*Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, β-καροτένιο αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.

*Περιέχει β-καροτένιο που είναι προβιταμίνη της βιταμίνης Α, 230 μικρογρ. Η βιταμίνη Α, προστατεύει από τις μολύνσεις και ενδυναμώνει την όραση. H βιταμίνη Α, είναι σημαντική για καλύτερη όραση και για αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα *λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

*Περιέχει βιταμίνη Β6 (0,14mg), η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη συναισθηματική και διανοητική υγεία. Συμβάλει στην σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης. Προσφέρει ευτυχισμένο κι ελαστικό δέρμα, ενθουσιασμό και χαρά στην ζωή μας.

*Περιέχει το αμινοξύ citrolline, που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε ένα βασικό αμινοξύ, την αργινίνη, που συμβάλλει σημαντικά στην σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συμβάλλει, μέσω του αμινοξέος citrolline που εμπεριέχει, στις εύρυθμες καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.

*Περιέχει λυκοπένιο, μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, και κάλιο, που συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έχοντας παράλληλα διουρητική δράση. Το λυκοπένιο, δηλαδή η χρωστική ουσία στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών (π. χ. τομάτας, καρπουζιού), που περιέχεται στο καρπούζι είναι περισσότερο διαθέσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με το αντίστοιχο που περιέχεται στην τομάτα.

*Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.

Με το πέρας της δίαιτας με καρούζι θα νιώσετε μεγάλη ευεξία, θα έχετε ενυδατώσει τον οργανισμό σας δίνοντάς του ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και θα έχετε χάσει βάρος, αρκεί να την κάνετε με τον σωστό τρόπο.

Συμβουλές για την αποτοξίνωση με καρπούζι

ΜΟΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΙΝΩΜΕΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

Πριν ξεκινήσετε, εφαρμόστε μια απόλυτη χορτοφαγική ή ωμοφαγική διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, κρέατα και αρτοσκευάσματα (ψωμιά, φρυγανιές, παξιμάδια, κουλουράκια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά κλπ) για 2 εβδομάδες. Μετά πιείτε μια μέρα μόνο χυμούς, ή και δύο ημέρες, χυμούς πράσινους και φρούτων εναλλάξ, μία μέρα μόνο αφεψήματα βοτάνων, μια μέρα ούτε φαγητό, ούτε νερό, (ξηρασία) και μετά ξεκινήστε να τρώτε μόνο καρπούζι. Τρώτε όση ποσότητα περιέχουν οι δύο χούφτες σας κι όχι παραπάνω, σε 4 γεύματα ημερησίως, αυστηρά ανά τετράωρο κι όχι συνεχώς. Ο μόνος περιορισμός, είναι να μην τρώτε πριν από τις 8:00 π.μ. και μετά τις 20:00 μ.μ. Ανάμεσα στα γεύματα 1 φλυτζάνι χλιαρά (όχι κρύα) αφεψήματα με βότανα της Ελληνικής γης, (κιστός, φασκόμηλο, ύσωπος, καλέντουλα κ.α. το πρωί και λεβάντα, τίλιο, χαμομήλι, βαλεριάνα το απόγιευμα) αυστηρά, μία ώρα μετά το γεύμα με το καρπούζι. Το βράδυ πίνετε ένα ποτήρι καθαρή αλόη. Κατόπιν, μετά το πέρας της δίαιτας με καρπούζι συνεχίστε ανάποδα όπως ξεκινήσατε, δηλ. ξηρασία, αφεψήματα, χυμούς, ωμοφαγία, χορτοφαγία … και κρατήστε αυτό το σχέδιο διατροφικής δράσης για να το εφαρμόζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες μονοφαγίες.

Απαγορεύεται ο καφές, το τσιγάρο και τα διεγερτικά ροφήματα.

Επιβάλλεται ξεκούραση και ελαφρά άσκηση, βάδισμα, διατάσεις, ελαφρύς χορός, κολύμπι, πιλάτες …κλπ

Αξιοποιήστε τις φλούδες του καρπουζιού.

Δύο γεύματα την ημέρα αντικαταστήσετε με ένα ποτήρι χυμό καρπουζιού, όπου θα περιλαμβάνει και την φλούδα του. Τα εξωτερικά στρώματα του καρπουζιού, το πράσινο και το λευκό, είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β, και C μαζί με τα αντίστοιχα ένζυμα και πολλά άλλα στοιχεία. Ο Χάρβει Λίολ, ειδικός στην χημεία των τροφίμων, έχει πει ότι «Αν ο πλανήτης πληγεί από πείνα, οι τροφές που πρέπει να έχουμε είναι το καρπούζι, τα φαγώσιμα χορταρικά και το σιτάρι»

Η πράσινη φλούδα του καρπουζιού περιέχει χλωροφύλλη κι αυτό την κάνει εύπεπτη ακόμη και για άτομα με προβληματική χώνεψη. Φυσικά δεν τρώγεται, αλλά αν περαστεί από αποχυμωτή, πίνεται. Κρατάτε λοιπόν τις φλούδες του καρπουζιού και περάστε τις από έναν αποχυμωτή για να αντικαταστήσετε κάποιο γεύμα. Ένα ποτήρι χυμός από το καρπούζι με το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο του καρπουζιού στο ποτήρι είναι το «Ζωντανό Νερό της Ζωής και της Υγείας»

Το καρπούζι είναι η ιδανική τροφή για μονοφαγία, σε άτομα που έχουν τοξινωμένο οργανισμό αφού βοηθά το σώμα να γίνει πιο αλκαλικό.

Το χρονικό διάστημα της φρουτοθεραπείας πρέπει να διαρκεί, τουλάχιστον μία εβδομάδα για να δείτε ολοφάνερα αποτελέσματα στο σθένος και στο σώμα σας. Να έχετε υπόψη σας ότι οι 3 πρώτες μέρες είναι δύσκολες που ο οργανισμός έχει συνηθίσει να τρώει ανάκατα, ειδικά αν τρώτε κρέατα, γάλατα και σαβούρες. Όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας μπορούν να υποβληθούν με παρακολούθηση από ολιστικό γιατρό σε πολυήμερη φρουτοφαγία διάρκειας 14 – 30 ημερών, σε συνεχόμενα ή σε επαναλαμβανόμενα διαστήματα.

Όπως σε κάθε μονοφαγία, χρειάζεται προσοχή και να ακούτε το σώμα σας. Εάν ακολουθείτε κάποια ειδική θεραπευτική διατροφή ή λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, τότε πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία υγείας.

Όπως υπάρχει εναλλαγή ανάμεσα στην ημέρα και την νύχτα, τον ύπνο και το ξύπνιο, τον λόγο και την σιωπή, απαιτείται κι εναλλαγή ανάμεσα στην τροφή και την στέρηση της τροφής. Τα όργανα του σώματος μας είναι φτιαγμένα για ελάχιστη τροφή και πολύ κίνηση. Σήμερα τα ανθρώπινα ζώα των τσιμεντουπόλεων κάνουν το ακριβώς αντίθετο, πολύ σαβουροτροφή και καθόλου κίνηση. Έτσι δεν εκπλήσσει καθόλου που ο καρκίνος και τόσες ακόμη εκφυλιστικές νόσοι αυξήθηκαν εκθετικά στην «πολιτισμένη» Δύση.

Υγιεινή διατροφή είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή άψητη! Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στην Φύση αλλά διότι έχουμε στα χέρια μας μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ που ταυτόχρονα υποστηρίζει την υγεία μας. Αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη, ούτε ζώα, ούτε άνθρωποι! Αυτό είναι ο Κήπος της Εδεμ.

Ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγος, είναι καρποφάγος.

@Polixeni Delli / 2010 edwhellas.gr

***

*Λεμφικό σύστημα: Λεμφικό σύστημα είναι το δίκτυο αγγείων του οργανισμού των σπονδυλωτών, που άγει το επιπλέον υγρό των ιστών, από αυτούς προς την κυκλοφορία του αίματος. Από την στιγμή που το υγρό των ιστών του σώματος εισέρχεται σε ένα λεμφαγγείο, ονομάζεται λέμφος. H λέμφος, δηλαδή, είναι σωματικό μεσοκυττάριο υγρό. Αποτελείται από πλάσμα και ελεύθερα κύτταρα, τα λεγόμενα λεμφοκύτταρα. Ο Ιπποκράτης ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αναφέρθηκε στο λεμφικό σύστημα τον 5ο αιώνα π.κ.ε. στο έργο του Στις αρθρώσεις, αναφέρθηκε εν συντομία στους λεμφαδένες σε μια πρόταση.

Ο Rufus της Εφέσου, ένας Ρωμαίος γιατρός, προσδιόρισε την μασχάλη, τα βουβωνικά και μεσεντέρια λεμφογάγγλια, καθώς και τον θύμο κατά την διάρκεια του 1ου και του 2ου αι. μ.κ.ε.  Πρώτη λειτουργία της είναι να βοηθάει στην θρέψη, μεταφέροντας τα διάφορα λίπη, που απορροφούνται από το λεπτό έντερο, στο ήπαρ, όπου επεξεργάζονται. Μια δεύτερη λειτουργία είναι η αποχέτευση και ο καθαρισμός, μεταφέροντας κύτταρα και διάφορες ουσίες, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τρίτη λειτουργία της λέμφου είναι η άμυνα του οργανισμού, η οποία ολοκληρώνεται μέσα στα λεμφογάγγλια, στα οποία κατακρατούνται μικρόβια και άλλα παθολογικά στοιχεία που μεταφέρει η λέμφος, ενώ συγχρόνως τα καταστρέφουν με φαγοκύτωση (φαγοκυττάρωση). Ουσιαστικά, τα λεμφογάγγλια δρουν όπως τα διυλιστήρια.

Φρόντισε να έχεις καθαρό και εν ενεργεία το λεμφικό σου σύστημα και δεν θα ασθενήσεις ποτέ.

Χορός, τραμπολίνο, τρέξιμο, χαρά και …καλέντουλα σε αφέψημα για ένα ευτυχές και λειτουργικό λεμφικό σύστημα.