Topics:

Γη η Χλωμή Μπλε Κουκκίδα

Η Χλωμή Μπλέ Κουκίδα που ονομάζεται Γη. Η ημέρα που χαμογέλασε η Γη. Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA φωτογράφησε την Γη μέσα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου. Ο πλανήτης μας έχει φωτογραφηθεί δυο φορές πριν...

Γη η Χλωμή Μπλε Κουκκίδα

Η Χλωμή Μπλέ Κουκίδα που ονομάζεται Γη.

Η ημέρα που χαμογέλασε η Γη.

Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA φωτογράφησε την Γη μέσα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου. Ο πλανήτης μας έχει φωτογραφηθεί δυο φορές πριν από το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα, αλλά είναι η πρώτη φορά που έχει αποτυπωθεί με φυσικά χρώματα. Στην φωτογραφία που δόθηκε από την NASA, η Γη είναι μια χλωμή μπλε κουκκίδα.

Κανονικά, τα μακρινά διαστημόπλοια δεν μπορούν να φωτογραφήσουν την Γη γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο. Η λάμψη δεν επιτρέπει την φωτογράφηση. Το Cassini χρησιμοποίησε μια σπάνια έκλειψη του ήλιου από τον ίδιο τον Κρόνο. Με τον ήλιο να είναι μπλοκαρισμένος από το σώμα του πλανήτη με τα δαχτυλίδια, η Γη έγινε ορατή στις κάμερες του Cassini.

Η εικόνα της Γης είναι μόνον ένα αποτύπωμα από ένα μωσαϊκό 33 αποτυπωμάτων που καλύπτουν όλο το σύστημα δαχτυλιδιών του Κρόνου. «Το να δούμε όλο το μωσαϊκό των φωτισμένων από το πίσω μέρος δακτυλιδιών θα είναι απίστευτο.» λέει η Linda Spilker, επιστήμονας του σχεδίου Cassini στο Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Κασσίνι θα φωτογραφίσει την Γη από τον Κρόνο κατά τη διάρκεια της εννεαετούς αποστολής του αλλά αυτή την φορά ξέρουμε πότε θα ληφθεί αυτή η φωτογραφία από μία κάμερα, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

«Είναι μία μέρα που θα γιορτάσει ολόκληρος ο κόσμος» λέει η διευθύντρια της ομάδας φωτογράφησης του Κασσίνι, Κάρολιν Πόρκο, του Ινστιτούτου Διαστημική Επιστήμης, στο Μπάουλντερ του Κολοράντο, η οποία πρώτη αναγνώρισε την μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσει αυτή την νέα θέα της Γης. Αυτή η φωτογραφία θα έχει τίτλο «Η ημέρα που χαμογέλασε η Γη». Βέβαια και να ήθελε να γελάσει με τόσα που έχει υποστεί από τον άνθρωπο θα ήταν δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

«Όμως σημασία σε αυτή την φωτογράφιση είναι να χαμογελάσουν οι άνθρωποι που κατοικούν στη Γη. Να καταλάβουν ότι δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος και πως τα προβλήματα μας είναι αμελητέα μπροστά στις διαστάσεις του σύμπαντος» είπε μιλώντας στο Madein Creta o εθνικός συντονιστής των Αστρονόμων Χωρίς Σύνορα και μέλος του Παγκρήτιου Συλλόγου «Φίλων Αστρονομίας Κρήτης» κ. Χρίστος Σωτηρόπουλος.

«Οι «Αστρονόμοι δίχως Σύνορα» έχουν την τιμή να συντονίσουν παγκόσμιες αστρονομικές δραστηριότητες για να γιορτάσουν Την Ημέρα Που Χαμογέλασε η Γη σε συνεργασία με την ιδρυτή τους Κάρολιν Πόρκο. Οι «Αστρονόμοι δίχως Σύνορα» είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006 από την Αμερική και έχει ως σκοπό να φέρει κοντά όλους τους ανθρώπους, που μπορεί να έχουν χιλιάδες διαφορές μεταξύ τους, και να συμφωνήσουν ότι ο ουρανός είναι ο μόνος που δεν έχει σύνορα για αυτό και ενώνει τους ανθρώπους. Το έργο του δεν είναι αυστηρά επιστημονικό, αντιθέτως είναι ένας οργανισμός που εργάζεται για την ειρήνη».

Η Γη και ο Κρόνος έχουν απόσταση μεταξύ τους 1,5 δις χιλιόμετρα. Ακόμα πιο μακριά βρίσκεται ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, αλλά από εκεί είναι αδύνατο να τραβηχτεί φωτογραφία, όχι μόνο της χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και επειδή η Γη από εκεί δεν φαίνεται καν!

Λογικό να μας δίνει επιλεκτικά φωτογραφίες η NASA, αλλά για σκέψου να μας έδειχνε και τα εξωγήινα διαστημόπλοια που σεργιανούν στην γειτονιά μας.

Απολαύστε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

@Ιων Μάγγος / miastala.com 2013

Pale Blue Dot

Ως ωχρή κυανή κουκκίδα ή χλωμή μπλε τελεία (αγγλικά: Pale Blue Dot) περιγράφεται η φωτογραφία της Γης η οποία αποτυπώθηκε από την διαστημική συσκευή Βόγιατζερ 1 στις 14 Φεβρουαρίου 1990 από απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (40.5 AU) ως μέρος της ευρύτερης φωτογράφισης των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Η Γη εμφανίζεται να έχει απειροελάχιστο μέγεθος και μοιάζει με κόκκο σκόνης σε σύγκριση με το αχανές διάστημα που την περιβάλλει, καταλαμβάνοντας λιγότερο από 1 εικονοστοιχείο στην φωτογραφία, ενώ οι δέσμες φωτός που εμφανίζονται είναι αποτέλεσμα των οπτικών εξαρτημάτων της κάμερας και του φωτός του Ηλίου.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν το Βόγιατζερ 1 είχε ολοκληρώσει την κύρια αποστολή του και βρισκόταν σε πορεία εκτός του Ηλιακού Συστήματος, όταν μετά από αίτηση του Καρλ Σάγκαν το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ στην Γη έστειλε εντολή στο διαστημόπλοιο ώστε να περιστρέψει την κάμερα του και να αποτυπώσει μια τελευταία φωτογραφία της Γης σε σύγκριση με το περιβάλλον διάστημα πριν απομακρυνθεί περισσότερο.

[…] Κατορθώσαμε να τραβήξουμε αυτή την φωτογραφία, και, αν την κοιτάξετε, βλέπετε μια κουκκίδα. Αυτή είναι εδώ που είμαστε. Αυτή είναι το σπίτι μας. Αυτή είμαστε εμείς. Πάνω σε αυτήν πέρασε όλη του την ζωή ο οποιοσδήποτε για τον οποίο έχουμε ακούσει κάτι, κάθε άνθρωπος που έζησε ποτέ. Το σύνολο όλης της χαράς και της δυστυχίας μας, χιλιάδες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα γεμάτα αυτοπεποίθηση, κάθε κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, κάθε ήρωας και δειλός, κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμών, κάθε βασιλιάς και χωρικός, κάθε νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε πολλά υποσχόμενο παιδί, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε ηθικοδιδάσκαλος, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε διάσημος, κάθε ανώτατος άρχοντας, κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησαν εκεί – πάνω σε έναν κόκκο σκόνης, αιωρούμενο σε μια ηλιαχτίδα.

Η Γη είναι μια πολύ μικρή σκηνή εντός μιας πελώριας κοσμικής αρένας. Σκεφτείτε τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν από όλους αυτούς τους στρατηγούς και αυτοκράτορες, έτσι ώστε με δόξες και τιμές να μπορέσουν να ανακηρυχθούν στιγμιαίοι κυρίαρχοι ενός κλάσματος μιας κουκκίδας. Σκεφτείτε τις ατελείωτες φρικαλεότητες τις οποίες υπέστησαν οι κάτοικοι μιας γωνίας της κουκκίδας από τους μετά βίας διαφορετικούς κατοίκους κάποιας άλλης γωνίας της κουκκίδας. Πόσο συχνές είναι οι παρεξηγήσεις τους, πόσο πρόθυμοι είναι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, πόσο διακαή τα μίση τους. Η επιδειξιομανία μας, η αλαζονεία μας, η αυταπάτη πως διαθέτουμε κάποια προνομιούχα θέση στο σύμπαν, τίθενται υπό αμφισβήτηση από αυτήν την ωχρή κουκκίδα.

Ο πλανήτης μας είναι ένα μοναχικό στίγμα στο αχανές κοσμικό σκοτάδι που μας περιβάλλει. Μέσα στην αφάνειά μας – μέσα σε όλη αυτή την απεραντοσύνη – δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποια βοήθεια θα καταφτάσει από αλλού για να μας σώσει από τον εαυτό μας. Εναπόκειται σε μας. Έχει ειπωθεί ότι η αστρονομία προάγει την μετριοφροσύνη, και θα προσέθετα, χτίζει χαρακτήρες. Κατ’εμέ, πιθανότατα δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη της ανοησίας της ανθρώπινης έπαρσης από αυτήν την μακρινή εικόνα του μικροσκοπικού μας κόσμου. Για εμένα, υπογραμμίζει την ευθύνη που έχουμε να συμπεριφερόμαστε με περισσότερη καλοσύνη και συμπόνια ο ένας προς τον άλλο, και να διαφυλάσσουμε και να αγαπάμε αυτή την ωχρή κυανή κουκκίδα, το μόνο σπίτι που έχουμε ποτέ γνωρίσει.[…] Κατά την διάρκεια διάλεξης του στο πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1994, ο Καρλ Σάγκαν ανέπτυξε τις σκέψεις του σχετικά με το βαθύτερο νόημα πίσω από αυτό που απεικονίζει η φωτογραφία.

Η Γη από απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Εμφανίζεται ως γαλανή κουκκίδα στο μέσο της πρώτης καφέ-πορτοκαλί δέσμης φωτός στα δεξιά της φωτογραφίας. Ο Καρλ Σάγκαν περιέγραψε την κουκκίδα αυτή ως το σημείο όπου έζησαν όλοι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει ποτέ, για όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Ο Καρλ Σάγκαν ονόμασε το βιβλίο του Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space (1994) βάσει της φωτογραφίας.

Το 2015, η ΝΑΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την συμπλήρωση 25 ετών από την λήψη της φωτογραφίας, και της μετέπειτα επιρροής που αυτή άσκησε.

  • (…) Κατ’εμέ, πιθανότατα δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη της ανοησίας της ανθρώπινης έπαρσης από αυτήν την μακρινή εικόνα του μικροσκοπικού μας κόσμου. Για εμένα, υπογραμμίζει την ευθύνη που έχουμε να συμπεριφερόμαστε με περισσότερη καλοσύνη και συμπόνια ο ένας προς τον άλλο, και να διαφυλάσσουμε και να αγαπάμε αυτή την ωχρή κυανή κουκκίδα, το μόνο σπίτι που έχουμε ποτέ γνωρίσει. (…) Απλά εξαιρετικό!

    • Συμφωνώ Ελένη. Αυτό που περιγράφεις θα ήταν εύκολο να συμβεί και στην Γη, αν οι κάτοικοι της ήταν όλοι άνθρωποι, αλλά δεν είναι. Οι λέξεις συμπόνια και αγάπη όπως και τα συνώνυμα τους φιλικότητα κι ανθρωπιά για δεκάδες είδη είναι άγνωστες έννοιες. Κάποιοι αποκαλούν τον πλανήτη μας «το μεγαλύτερο εστιατόριο του γαλαξία» άλλοι «σκουπιδοτενεκέ του γαλαξία» και δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γι αυτό.

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*