Topics:

Γίνε γιατρός του εαυτού σου -Ann Wigmore

Η Ανν Γουίγκμορ νίκησε μόνη της τον καρκίνο. «Έχω πολύ μεγάλη πείρα με άτομα που υπέφεραν από έλλειψη ενέργειας, άτομα τόσο αδύνατα που δεν μπορούσαν ούτε να κάνουν το γύρο του σπιτιού τους με τα...

Γίνε γιατρός του εαυτού σου -Ann Wigmore

Η Ανν Γουίγκμορ νίκησε μόνη της τον καρκίνο.

«Έχω πολύ μεγάλη πείρα με άτομα που υπέφεραν από έλλειψη ενέργειας, άτομα τόσο αδύνατα που δεν μπορούσαν ούτε να κάνουν το γύρο του σπιτιού τους με τα πόδια και που σε πολλές περιπτώσεις ήταν κατάκοιτα. Αυτά τα ίδια άτομα, όταν ακολούθησαν ένα διαιτολόγιο με ζωντανές τροφές για τρεις μόνο βδομάδες, ήταν σε θέση να περπατήσουν τρία και πέντε χιλιόμετρα χωρίς να κουραστούν. Οι οργανικά καλλιεργημένες ζωντανές και αμαγείρευτες τροφές, μπορούν να μας δώσουν άφθονη ενέργεια, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε μια υγιεινή και ευχάριστη ζωή απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της».

«Oδηγήθηκε από τους ανθρώπους και έτρωγε χόρτο ως βόδια και το σώμα του βρέθηκε βρεγμένο με την δροσιά του ουρανού, οι τρίχες αναπτύχθηκαν σαν φτερά αετών και τα νύχια τους σαν νύχια των πτηνών». Bιβλική ιστορία του βασιλιά Ναβουχοδονόσορ, (Δανιήλ 4:33)

Ποιά ήταν η Ανν Γουίγκμορ

H δρ Ανν Γουίγκμορ (4-04-1909 / 16-02-1994) ίδρυσε το 1963 στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών το Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Υγείας. Στο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο της, μελέτησε την θεραπευτική δύναμη των ζωντανών (αμαγείρευτων) τροφών και της χλωροφύλλης απο σιταρόχορτο, καθώς και την σημασία της διατροφής για την διατήρηση ή την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η δρ Γουίγκμορ μοιράστηκε τις γνώσεις της με χιλιάδες άτομα, που φοίτησαν και θεραπεύτηκαν στο Ινστιτούτο της, αλλά και μέσω των βιβλίων της, που πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα. Έδωσε διαλέξεις και έκανε σεμινάρια σε περισσότερες από 20 χώρες και δίδαξε σε διάφορα κολέγια μαζί με τον καρδιολόγο Paul Dudley White. Η Ανν Γουίγκμορ νίκησε η ίδια το καρκίνο και δεν της ξαναεμφανίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της. Πέθανε από αναθυμιάσεις προσπαθώντας να σβήσει μια φωτιά στο Ινστιτούτο της -υγιέστατη.

Η Δρ. Γουίγκμορ όταν στα 50 της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο παχέως εντέρου στράφηκε στα άγρια γρασίδια (όπως γνώριζε απ’ την γιαγιά της που τα χρησιμοποιούσε να θεραπεύσει στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και διάφορους σπόρους στο μίξερ, δημητριακά και σιταρόχορτο. Άρχισε να ερευνά τις θεραπευτικές ιδιότητες τω γρασιδιών και κατέληξε στο σιταρόχορτο κατ’ υπόδειξη των ζώων. Διότι αποδείχθηκε ανώτερο όλων σε χλωροφύλλη και θεραπευτικές ιδιότητες όταν καλλιεργείται σωστά σε χώμα πλούσιο καί ζωντανό, χωρίς λιπάσματα που διαταράσσουν την αρμονία των στοιχείων, καθιστώντας το ακατάλληλο για θεραπευτικούς σκοπούς.

Χρησιμοποιούμε το σιταρόχορτο  σαν ένα θρεπτικό ελιξίριο αλλά και για καθαρισμό του παχέος εντέρου. Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχέος εντέρου για χρόνια. Αποτοξινώνοντας και τρέφοντας τον οργανισμό μας συγχρόνως επέρχεται η εξισορρόπηση της υγείας μας.

Μέσα από αυτό τον απλό τρόπο ζωής, πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αναλάβει τον έλεγχο της ζωής τους και της υγείας τους και αυτοθεράπευσαν, όπως αναφέρει και η Δρ. Γουίγκμορ στα βιβλία της, ασθένειες όπως καρδιοπάθειες διαβήτη, όγκους, καρκίνο, κυκλοφορικό, αρτηριοσκλήρυνση, πίεση, υπόταση, προστάτη, αρθριτικά, αυχενικό, άλατα, ρευματισμούς, οστεοπόρωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλεργίες, άσθμα, πονοκεφάλους ημικρανίες ιλίγγους, πέτρα και λάσπη στην χοληδόχο κύστη και στους νεφρούς, ανορεξία, υπογλυκαιμία θυρεοειδή, δερματοπάθειες, ψωρίαση, έκζεμα, δυσκοιλιότητα, εντεροκολίτιδα, κολικούς γαστρίτιδες, έλκος, χρόνια κόπωση, αναιμία, παθήσεις αίματος, λευχαιμία, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, παχυσαρκία, σωστή κατανομή βάρους, κυτταρίτιδα, κατάθλιψη, Aids…

Η δρ Ανν Γουίγκμορ έχει γράψει 15 βιβλία για Σωματική και Ψυχική Υγεία. Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς και της έχουν απονεμηθεί διάφορες τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών: – Από το ΙΔΡΥΜΑ ΝΟΜΠΕΛ το 1971, για το έργο της στο χώρο της νεότητας και αναγέννησης των κυττάρων. / – Του ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ, από την Ολλανδική Ακαδημία Επιστημών για τη συμβολή της στο χώρο της Υγείας. /- Από το Κέντρο Ιατρικής Πληροφόρησης Arlin Brown, το βραβείο ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ για τις πολλές ζωές που έσωσε.

Η Φυσική Μέθοδος Υγείας της Ανν Γουίγκμορ

Η Δρ. Ανν Γουίγκμορ ανακάλυψε ότι τα δύο αίτια όλων των ασθενειών είναι η «Ανεπάρκεια» (έλλειψη ένζυμων, υποσιτισμός και αβιταμίνωση) και η Tοξαιμία (τοξικότητα).

Μελέτησε την θεραπευτική δύναμη των ζωντανών τροφών καθώς και της φρέσκιας χλωροφύλλης από το ειδικά καλλιεργημένο σιταρόχορτο.

Η Δρ. Ανν Γουίγκμορ δεν χρησιμοποιούσε ποτέ εμφιαλωμένα σκευάσματα και συσκευασμένα προϊόντα π.χ. βιταμίνες, χυμούς κ.τ.λ. διότι τα θεωρούσε απολύτως νεκρά και επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Νεκρά διότι δεν έχουν ζωντανά ένζυμα και ζωτική ενέργεια, άρα τίποτα να προσφέρουν και επικίνδυνα διότι δεν αφομοιώνονται και δεν αποβάλλονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η 35χρονη έρευνά της και εμπειρίες της έδειξαν ότι οι περισσότερες σωματικές και διανοητικές ασθένειες προέρχονται από λανθασμένη διατροφή.

Το σώμα αυτοθεραπεύεται όταν του αναπληρώσουμε τα ζωντανά ένζυμα και την ζωτική ενέργεια από επιλεγμένες «ζωντανές τροφές» (ΟΧΙ ΩΜΕΣ), χλωροφύλλη από σιταρόχορτο ειδικά καλλιεργημένο, φρέσκα βιολογικά φρούτα, φύτρα και λαχανικά καλλιεργημένα σε ειδικό ζωντανό χώμα και ειδικά επεξεργασμένα.

Το βασικό συστατικό του σιταρόχορτου είναι η Χλωροφύλλη (μέχρι και 70%), η οποία, αν και εξάγεται από πολλά φυτά, στο σιταρόχορτο, βρίσκεται στην καλύτερη μορφή της, μιας και περιέχει πάνω από 100 στοιχεία, απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχει καθόλου τοξικότητα σε οποιαδήποτε ποσότητα, σε αντίθεση με τα φύλλα διαφόρων άλλων φυτών και δένδρων. Το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, Ε, Κ, C, Β6 και Β12, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Περιέχει φυτικές ίνες, 17 αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο που εφάρμοσαν την μέθοδο αυτή αυτοθεράπευσαν ασθένειες όπως: καρδιοπάθειες, όγκους, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρκίνο, οστεοπόρωση, αρτηριοσκλήρυνση, αρθρίτιδα, ρευματισμούς, άσθμα, αλλεργίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, δυσκοιλιότητα, ημικρανίες, ανορεξία, έλκος, παλινδρόμηση, προστάτης, γυναικολογικά, αναιμία, λευχαιμία, παχυσαρκία, περιττό βάρος, σκληροδερμία, ψωρίαση, χρόνια κόπωση, χολολιθίαση, κολίτιδες, κατάθλιψη, λιποδιείσδηση κ.τ.λ.

Όλες οι τροφές στο Ινστιτούτο της είναι επιλεγμένες ζυμωμένες, προχωνευμένες και ειδικά επεξεργασμένες με μια ειδική μέθοδο που διαμόρφωσε η Δρ. Ανν Γουίγκμορ για εύκολη αφοσίωση, δίνοντας έτσι στο σώμα όλα τα στοιχεία, τα ζωντανά ένζυμα και τη ζωτική ενέργεια που χρειάζεται για να ξαναποκτήσει και συντηρήσει την υγεία του.

Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα ωμά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ούτε τα νεκρά εμφιαλωμένα σκευάσματα, ούτε οι νεκρές ανθρωποφτιαγμένες βιταμίνες αλλά ούτε και οι νεκρές μαγειρεμένες τροφές. Με αυτόν τον απλό και οικονομικό τρόπο μπορεί κανείς να προετοιμάσει στο σπίτι του ακόμη και σε ένα μικρό διαμέρισμα, υψηλής διατροφικής αξίας τροφή όλο το χρόνο.

Οι ζωντανές τροφές είναι πολύ υψηλότερης διατροφικής αξίας από τις ωμές βιολογικές τροφές όπως π.χ. βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

Τα ωμά βιολογικά φρούτα και λαχανικά συλλέγονται πρόωρα, δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο και δεν αποκτούν ποτέ τα απαραίτητα ένζυμά τους. Συνεπώς δεν αφομοιώνονται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, πόσο μάλλον από ένα πεπτικό σύστημα ενός ασθενή ή ενός κατάκοιτου ασθενή.

Επιπλέον τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καλλιεργούνται σε χώμα με τεράστιες ελλείψεις σε ζωντανά ένζυμα, στοιχεία και ζωτική ενέργεια, διότι είναι ασύμφορο για έναν παραγωγό βιολογικών φρούτων και λαχανικών να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους αυτές και να εμπλουτίσει το έδαφος με ζωντανά ένζυμα, ζωντανούς μικροοργανισμούς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το χώμα ξανά υγιές.

Μετά είναι και θέμα γνώσης. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά του εμπορίου μπορεί να έχουν ακόμα και 16 στοιχεία ενώ με τη μέθοδο της Δρ. Ανν Γουίγκμορ σε καλλιέργειες εσωτερικού χώρου και ζωντανό χώμα φτάνει τα 103 στοιχεία, όσα δηλαδή περιείχε κάποτε ο υγιής φλοιός της γης. Είναι γνωστά στον άνθρωπο.

Με τη μέθοδο που ανακάλυψε, τελειοποίησε και κατοχύρωσε η Δρ. Ανν Γουίγκμορ, πολλαπλασιάζεται η δύναμη των τροφών, ενεργοποιούνται τα ζωντανά ένζυμα και η ζωτική ενέργεια. Η Δρ. Ανν Γουίγκμορ απέδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να αφομοιώσει ωμές τροφές λόγω έλλειψης ενζύμων.

Σημείωση: Υπάρχει αυθεντικό ίδρυμα της Δρ. Ανν Γουίγκμορ της Αμερικής και στην Ελλάδα.

Η Δρ. Ανν Γουίγκμορ γνώριζε ότι θά υπάρχουν προσπάθειες από άλλους νά απλοϊκοποιήσουν, νά αλλάξουν, νά παραμορφώσουν, να εμπορικοποιήσουν και να νομισματοποιήσουν τήν αξιόλογη πρωτοπώρο εργασία της, έτσι, γιά νά προστατέψει την αξιοπρέπεια της εργασίας της καί όλα τα στοιχεία πού απαρτίζουν το “LIVING FOODS LIFESTYLE” ΤΜ (Ειδικά καλλιεργημένο φρέσκο βιολογικό σιταρόχορτο (EBF μέθοδος), ”ζωντανή διατροφή” ΤΜ, Ζυμωμένες τροφές κτλ.) το κατοχύρωσε.

Η Ανν Γουίγκμορ κατοχύρωσε τό ”Living foods” τό’ ‘Living Foods Lifestyle” (LFL) ώστε η φράση να αντιπροσωπεύει τις συγκεκριμένες διδασκαλίες που ανέπτυξε. Οι υπεύθυνοι τού Ινστιτούτου ώς φύλακες τού ονόματος ”Living Foods” ΤΜ – ”Living Foods Lifestyle” TM αναγνώρισαν τό γεγονός ότι ή διατήριση τής κατοχύρωσης ήταν απαραίτητη γιά τήν προστασία καί επιδραστικότητα τής εργασίας τής Ανν Γουίγκμορ.

ΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ

Στο βιβλίο της “ΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ”, η δρ Ανν Γουίγκμορ περιγράφει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο της Βοστώνης. Εξετάζεται η αξία των αμαγείρευτων, ζωντανών τροφών και της χλωροφύλλης. Δίνονται λεπτομέρειες για την καλλιέργεια βλασταριών μέσα στο σπίτι, συνταγές για ποτά από καρπούς και φρούτα, σαλάτες, σάλτσες, φυτικό γάλα και τυρί, σούπες, ρετζούβελακ, ψωμί… Δίνονται, επίσης, συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να προλάβετε τις αρρώστιες και να βελτιώσετε την κλονισμένη υγεία σας, όπως έκαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους είχαν θεωρηθεί αθεράπευτοι από την ιατρική.

Περιεχόμενα
Λίγα Λόγια για τη Δρ. Ανν Γουίγκμορ
Πρόλογος
ΜΕΡΟΣ Ι
Ο Δρόμος προς την Υγεία
Εισαγωγή
Η υγεία του ανθρώπου
Ορθόδοξη ιατρική / φυσική θεραπευτική
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
Σιταρόχορτο, Το Μάννα του Θεού
Η ανακάλυψη
Ο δρόμος προς την υγεία
Καλλιέργεια χορταρικών
Περιποίηση του κήπου
Καλλιεργήστε βλαστάρια
Χορτοφαγία – Γιατί και πώς
Γιατί όχι κρέας;
Γιατί ζωντανές τροφές;
Συνταγές
Ειδικά άτομα και ειδικές περιστάσεις
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ
Πέρα Από τη Δίαιτα
Η τριαδική φύση του ανθρώπου
Ήλιος, νερό, αέρας, ασκήσεις, τροφή
μασάζ, ρεφλεξολογία και βελονισμός
Μουσική, αστρολογία, διαλογισμός και μοναξιά
Περιορίστε το ψηλό κόστος ζωής
Χτίζοντας καθαρό περιβάλλον
Πρώτες βοήθειες
Ομορφιά με οργανικό τρόπο
Ειδικά για τα ζώα μας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΥΕΞΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Η Δίαιτα του Ιπποκράτη αναπτύχθηκε σε ένα διάστημα είκοσι και πλέον ετών στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο της Ann Wigmore, ένα από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα κέντρα ολιστικής υγείας. Ο στόχος της είναι να επιτρέψει στον οργανισμό να επανορθώσει τα προβλήματά του με φυσικό τρόπο και με τον δικό του ρυθμό. Μέσω μιας ωμοφαγικής διατροφής βασισμένης στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε υπερ-θρεπτικές τροφές, όπως τα φύτρα και ο χυμός σιταρόχορτου, ο οργανισμός αποκαθιστά τις εσωτερικές του ισορροπίες. Καθώς το σώμα ανακτά τις δυνάμεις του, βελτιώνεται η ικανότητά του να διατηρεί το φυσιολογικό βάρος, να καταπολεμά τη νόσηση και να αυτοϊάται.

Η σύγχρονη συμβατική διατροφή έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία, προκαλεί πληθώρα παθήσεων και οδηγεί στην παχυσαρκία – κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί και από την ιατρική κοινότητα.
Αυτό το βιβλίο είναι ένας πρακτικός οδηγός για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εκτός από οδηγίες για σωστή διατροφή, παραθέτει συμβουλές για την αποτοξίνωση, την πρόληψη της νόσησης, την παράταση της ζωής και τα προβλήματα που συνοδεύουν τη γήρανση. Περιλαμβάνει δεκάδες εύκολες συνταγές και έξυπνες συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα
Πρόλογος
1. ΕΝΑ ΜΗΛΟ Ή ΕΝΑΣ ΠΙΤΟΓΥΡΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;
Αποτοξίνωση
Ενδυνάμωση και συντήρηση
2. Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ
Το σώμα αυτοθεραπεύεται
3. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αποθήκευση ενζύμων και ενέργειας
Πάρτε όσα ένζυμα μπορείτε
4. ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΟ
Αποτοξίνωση παχέος εντέρου
Αποτοξίνωση ήπατος
Αποτοξίνωση πνευμόνων
Αποτοξίνωση νεφρών
Αποτοξίνωση δέρματος
Ασκήστε ολόκληρο το σώμα σας
5. Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Επιλέξτε ανάμεσα σε 150 και πλέον τρόφιμα
Φρούτα
Λαχανικά και σαλατικά
Φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών
Φύκια
Φύτρα από σπόρους, δημητριακά και όσπρια
Ξηροί καρποί και σπόροι
Τροφές που υπέστησαν ζύμωση, προχωνευμένες
Μέλι
Η μετάβαση
Και τι θα τρώμε;
6. ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Στήνοντας έναν εσωτερικό κήπο
Καλλιέργεια βλαστών και σιταρόχορτου στο χώμα, σε εσωτερικούς χώρους
Κομποστοποίηση φυτικών υπολειμμάτων
7. ΥΠΕΡ-ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΦΥΤΡΑ
Ιστορία της καλλιέργειας φύτρων
Καλλιέργεια φύτρων
8. ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟ
Ποώδη φυτά: τροφή και φάρμακο
Χλωροφύλλη και οξυγόνο
Αποτελέσματα μελετών για τη χλωροφύλλη και τα ποώδη φυτά
Σιταρόχορτο: βασική πηγή χλωροφύλλης
Αποχύμωση σιταρόχορτου
Χρήσεις του χλωροφυλλούχου σιταρόχορτου
Δοσολογία
9. ΑΛΛΟ ΜΗΛΟ, ΑΛΛΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Πέψη
Συνδυασμοί τροφών
10. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Η ιπποκράτεια κουζίνα
Συνταγές της Δίαιτας του Ιπποκράτη
Βασικές συνταγές
Ροφήματα
Σούπες
Σαλάτες
Ντρέσινγκ και σάλτσες
Ορεκτικά
Ψωμιά, κρέμες δημητριακών και κράκερ
Πουτίγκες, επιδόρπια και σνακ
11. ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Η βιομηχανία του λίπους
Δίαιτα του Ιπποκράτη και απώλεια βάρους
Πρωτεϊνικές δίαιτες
Νηστεία και απώλεια βάρους
Άσκηση και απώλεια βάρους
Γιατί παχαίνουμε
Χρήσιμες συμβουλές για απώλεια βάρους
Στο σπίτι, σε εστιατόρια, εκδηλώσεις και ταξίδια
Επίλογος
Παράρτημα Α
Παράρτημα Β
Ευρετήριο