Topics:

Η πλατεία Maidan / Πλουτοκρατία / Συνωμοσία

Η πλατεία Maidan (Πλατεία Tiananmen της Αμερικής) Περεστρόικα / Πλουτοκρατία / Συνωμοσία. (διαγράψτε ανάλογα) Οι ταραχές, τα πογκρόμ και οι διαμαρτυρίες που συμβαίνουν στις ΗΠΑ αυτήν την στιγμή είναι ενδιαφέρουσες για το πολιτικό τους βάθος,...

Η πλατεία Maidan / Πλουτοκρατία / Συνωμοσία

Η πλατεία Maidan (Πλατεία Tiananmen της Αμερικής) Περεστρόικα / Πλουτοκρατία / Συνωμοσία.

(διαγράψτε ανάλογα)

Οι ταραχές, τα πογκρόμ και οι διαμαρτυρίες που συμβαίνουν στις ΗΠΑ αυτήν την στιγμή είναι ενδιαφέρουσες για το πολιτικό τους βάθος, την πολυπλοκότητά τους και την έκθεσή τους σε πολλές λεπτομέρειες που δεν ήταν προηγουμένως ορατές πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας και των μυθολογικών κατασκευών. Από την μία πλευρά, δείχνουν τις δυνατότητες για κοινωνικές συγκρούσεις, οι λόγοι για τους οποίους έχουν τις ρίζες τους στο ίδιο το κρατικό σύστημα των ΗΠΑ, και από την άλλη, προδίδουν την αδυναμία της κυβέρνησης, η απάντηση της οποίας σε τέτοιες αναταραχές στο παρελθόν ήταν σκληρή και ανελέητη.

Οταν ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας μαύρος επαναλαμβανόμενα παραβάτης του νόμου, προσπάθησε να αγοράσει κάτι σε ένα κατάστημα, με ένα ύποπτο χαρτονόμισμα είκοσι δολαρίων, ο ταμίας κάλεσε την αστυνομία, και ακολούθησε το περιστατικό που πυροδότησε τις τρέχουσες διαμαρτυρίες. Στην πραγματικότητα, η αλυσιδωτή αντίδραση ξεκίνησε αμέσως, μετακινούμενη από τις διαμαρτυρίες στα πογκρόμ, με λίγους να εκφράζουν ενδιαφέρον για τα πραγματικά γεγονότα που είχαν οδηγήσει σε αυτό. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ ωστόσο, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία εναντίον υπόπτων που φέρουν αντίσταση ή φαίνονται ύποπτοι. Ηταν ένα περιστατικό ρουτίνας με άλλα λόγια, αλλά ο (κομμουνιστικός) Τύπος και ορισμένοι ακτιβιστές, το έχουν μετατρέψει σε ένα νέο πολιτικό φετίχ που δημοσιοποιείται υπό το λάβαρο μιας εκστρατείας δήθεν κατά του ρατσισμού. Την στιγμή μάλιστα, που οι ίδιοι οι “ακτιβιστές” είναι απόλυτα ρατσιστές.

Η Minneapolis, μια αρκετά ευημερούσα πόλη σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες μητροπολιτικές περιοχές, έγινε εστία της βίαιης διαμαρτυρίας που γρήγορα εξαπλώθηκε σε άλλες πολιτείες.

Ολ’ αυτά συμβαίνουν εν μέσω της συνεχιζόμενης «coronavirus» πανδημίας, υπό έναν μεγάλο αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται ότι ο ιός δεν επηρεάζει τους ταραξίες. Οι ίδιοι οι ταραξίες μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες: αντισυστημικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων, των αναρχικών και άλλων περιθωριακών πολιτικών ομάδων τύπου «Αντιφα», λεηλατητές που ληστεύουν καταστήματα, “υπερασπιστές” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι για διάφορους λόγους, υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Ολ’ αυτά απειλούν να μετατραπούν σε μια νέα πολιτική και ιστορική επισήμανση. Την 1η Ιουνίου, ένα μικρό τμήμα ενός δρόμου στην Ουάσιγκτον μετονομάστηκε σε «Οι ζωές των μαύρων αξίζουν». Αυτό έγινε με εντολή της δημάρχου της πρωτεύουσας, της Δημοκρατικού Muriel Bowser. Σε άλλα μέρη εν τω μεταξύ, τα μνημεία συγκεκριμένων ιστορικών προσωπικοτήτων και τα συλλογικά μνημεία βεβηλώνονται.

Η εκστρατεία διαμαρτυρίας έχει επίσης λάβει μια νέα διάσταση με νέα αιτήματα και ένα νέο σύνθημα έχει εμφανιστεί – “Aπο-χρηματοδοτήστε την αστυνομία”. Τα μέσα ενημέρωσης που είναι συμπαθητικά υπέρ των διαδηλωτών, είτε φανερά είτε κρυφά, έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν όλα τα είδη της έρευνας σχετικά με τον βαθμό στρατιωτικοποίησης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ και το ποσό των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τις δραστηριότητές τους. Εχει αναφερθεί ότι το 2019, η αστυνομία της Νέας Υόρκης δαπάνησε 187 εκατομμύρια δολάρια για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και άλλα 116 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση της αστυνομίας. Υπάρχουν πιθανώς κάποιοι που πιστεύουν ότι αυτό είναι υπερβολικό και υπό την πίεση των φορολογουμένων ή μάλλον υπό την ψευδαίσθηση αυτής της πίεσης, ορισμένοι νομοθέτες θα βιαστούν να το μετατρέψουν σε πολιτικό κεφάλαιο.

Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί, κυρίως Δημοκρατικοί, έχουν ήδη σπεύδει να αποκομίσουν τα μέγιστα μερίσματα από το συνεχιζόμενο αυτό χάος. Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Joseph Robinette “Joe” Biden, επισκέφθηκε την οικογένεια του αείμνηστου Τζορτζ Φλόιντ. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο Biden πρέπει να βασίσει την πλατφόρμα της εκστρατείας του, στην αποστρατιωτικοποίηση των αμερικανικών αστυνομικών δυνάμεων.

Ορισμένες (βαθιά κομμουνιστικές) εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει κυριολεκτικά οδηγούς για να μανιπουλάρουν το πως να διαμαρτύρονται οι ενδιαφερόμενοι με ασφάλεια και πώς να προστατευθούν από την ψηφιακή επιτήρηση και τις πιθανές νομικές επιπτώσεις.

Η κηδεία του δολοφονημένου μαύρου άνδρα πραγματοποιήθηκε υπό τις καλύτερες παραδόσεις μιας μαφιόζικης ταινίας του Χόλιγουντ – ένα χρυσό φέρετρο, τελετουργικό με γονατιστούς και πολλά αξιολύπητα λογίδρια για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Αν μπορούσατε να ξεχάσετε την ιστορία του φόντου και απλά να εξετάσετε αυτήν την εικόνα, θα έλεγε κανείς ότι ήταν ένας πλούσιος επιχειρηματίας ή υψηλού προφίλ μαφιόζος, ή κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος που θάφτηκε κι όχι ένας επαναλαμβανόμενος παραβάτης, ένας παρίας. Η κηδεία ήταν έτσι σκηνοθετημένη που να τροφοδοτήσει επιπλέον την παραβατικότητά των “διαμαρτυρομένων” πλιατσικολόγων.

Εν τω μεταξύ, η οργανωμένη βία εξαπλώνεται σε όλη την χώρα.

Κάποιοι ρίχνουν βόμβες μολότοφ σε περιπολικά, ενώ άλλοι φτιάχνουν σπιτικά εκρηκτικά. Βόμβες ρίχνονται στην αστυνομία. Και στο Ρίτσμοντ, ένας μαύρος έφηβος πυροβόλησε δύο αστυνομικούς. Είδαμε επίσης τους πρώτους θανάτους της αστυνομίας από αυτοσχέδια εκρηκτικά. Με αυτόν τον ρυθμό, ο φαύλος κύκλος της βίας στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Ωστόσο η αστυνομία, η Εθνική Φρουρά και οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό – ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, ακόμη και άρματα μάχης έχουν βρεθεί στους δρόμους πολλών πόλεων των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον, τα ελικόπτερα του στρατού χρησιμοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να διαλύσουν το πλήθος. Μετά από αυτό, αρκετές πολιτείες και πόλεις εισήγαγαν περιορισμούς στην αστυνομία, που χρησιμοποιεί όπλα ελέγχου ταραχών για την διασπορά διαδηλωτών. Τα περιστατικά αυτά πολιτικοποιούνται επίσης.

Δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρον και ο ρόλος των εταιρειών σε αυτές τις διαδηλώσεις. Πολλοί βιάστηκαν να υποστηρίξουν τις ταραχές και μάλιστα προσέφεραν κάποια υποστήριξη στους παράνομους που έκαναν πλιάτσικο και τις ομάδες που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης.

Μεγάλες εταιρείες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την υποστήριξη τους στις Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία) και των κομμουνιστών Αντίφα, περιλαμβάνουν την Ακαδημία των Οσκαρ (η οποία παραδίδει τα Οσκαρ), η Airbnb, η Adidas, η Amazon (θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία αυτή κατέχει την New York Times, η οποία είναι συνεχώς επικριτική έναντι του Donald Trump), η American Airlines, American Express, Bank of America, Bayer, BMW, BP, Booking.com, Burger King, Cadillac, Citigroup, Coca Cola, DHL Express, Disney, eBay, General Motors, Goldman Sachs, Google, H&M, IBM, Levi’s, Lexus, LinkedIn, Mastercard, McAfee, McDonald’s, Microsoft, Netflix, Nike, Paramount Pictures, Pepsi Co, Pfizer Inc, Porsche, Procter & Gamble, Society Generale US, Sony, Starbucks, Twitter, Uber, Verizon, Walmart, Warner Bros, YouTube, YouTube και η Zara. Είναι γνωστές περίπου 300 επιχειρήσεις και οργανισμοί. (Βρείτε τις όλες και θάψτε τις, μην αγοράζετε τίποτε απ’ αυτές.)

Με μιά ματιά στις πολυεθνικές εταιρίες, στα συμβούλια και στους ιδιοκτήτες τους εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι υποστηρίζουν την Νέα Τάξη Πραγμάτων της Παγκοσμιοποίησης και τις σιχαμερές ατζέντες της κλιματικής ανοησίας και τα χιλιάδες άχρηστα εμβόλια, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα-σκουπίδια που δημιουργούν τα αυτοάνοσα και διαλύουν το ανοσοποιητικό, το ανακάτεμα των λαών για την δημιουργία μιας γκρίζας φυλής, (αναζήτησε το άρθρο) και την μετατροπή του ανθρώπου σε κάτι άλλο με την τροποποίηση του DNA του με πρόσχημα τον κοροϊδοιό και τον επικείμενο εμβολιασμό των μαζών, αλλά και την τρομακτικά νοσηρή Τεχνητή Νοημοσύνη που επελαύνει ακάθεκτη και μετατρέπει τον κόσμο που γνωρίζουμε σε κόλαση για τον άνθρωπο.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Παγκοσμιοποίησης, όταν οι Πολυεθνικές εταιρείες γίνονται τόσο ισχυρές και πλούσιες κι όχι μόνο προκαλούν τις φαινομενικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, αν και με σχετικά έμμεσο τρόπο, αλλά κυριολεκτικά κυβερνούν αντί γι’ αυτές. Αλλωστε είναι γνωστό πως είτε ψηφίσεις, είτε όχι, θα σου φορτώσουν την κυβέρνηση που επιθυμούν.

Πολλοί από τους επικεφαλής αυτών των εταιρειών ξεχνούν τα μαθήματα που διδάσκει η ιστορία, ότι οι κεφαλαιούχοι που χρηματοδότησαν επαναστάσεις και πραξικοπήματα, αφαιρέθηκαν από την «μεγάλη εικόνα» αργότερα, όταν δεν ήταν απαραίτητοι. Το υπόλειμμα του σημερινού κρατικού προστατευτισμού, ακόμη και στις ΗΠΑ, είναι ένα κόκαλο στον λαιμό για το παγκόσμιο κεφάλαιο και την παγκοσμιοποίηση. Υπήρξαν προειδοποιήσεις για μια “πλουτοκρατική εξέγερση” όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο στις ΗΠΑ διευρύνει το οικονομικό χάσμα, οδηγώντας σε αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας και των κοινωνικών εξεγέρσεων.

Υπάρχουν επίσης και άλλες ενδιαφέρουσες “συμπτώσεις” που δείχνουν ότι οι μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες είναι ελεγχόμενες και συστηματικής φύσεως, ασχέτως με το που βρίσκονται. Ο γνωστός πιανίστας Davide Martello για παράδειγμα, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Κίεβο κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών εκστρατειών, εντοπίστηκε πρόσφατα στην Μινεάπολη κατά την διάρκεια των δημόσιων διαδηλώσεων. Παρεμπιπτόντως, τα πραξικοπήματα στην Τουρκία και την Ουκρανία υποστηρίχθηκαν επίσης από ορισμένες από τις εταιρείες που αναφέρονται παραπάνω, όπως το ίδρυμα του ιδρυτή του eBay, Πιέρ Ομιντιγιάρ.

Αμερικανοί αναλυτές έχουν σημειώσει ότι «η Αμερική είναι ένα εύθραυστο κράτος και η σταθεροποίηση είναι εκτός του τραπεζιού στο εγγύς μέλλον.» Υπάρχουν αυστηρότερες εκτιμήσεις. “Είμαστε ένα οπισθοδρομικό, δυσλειτουργικό, θυμωμένο, αντι-διανοητικό χάος. Οχι μόνο ο Τραμπ, οι ειδήσεις της καλωδιακής τηλεόρασης ή το Twitter, αλλά όλη η κουλτούρα. […] Οι μελλοντικοί ιστορικοί θα σηματοδοτήσουν την πανούκλα του 2020 ως την αρχή του τέλους για το αμερικανικό πείραμα» γράφει ο Duncan Moench.

Δεδομένου ότι όλα αυτά τα δημιούργησαν την παραμονή των Προεδρικών εκλογών, ο χρόνος τελειώνει για τον Ντόναλντ Τραμπ να λάβει αποτελεσματικές αποφάσεις και να επαναφέρει την κατάσταση υπό έλεγχο. Ο κύκλος των αντιπάλων του μεγαλώνει και είναι αδίστακτοι, απάνθρωποι κι αποφασισμένοι να καταστρέψουν τον άνθρωπο. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Αμυνας του ο Τζέιμς Μάτις, αποκάλεσε τον Τραμπ «απειλή για το Σύνταγμα». Η Ημέρα Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου μπορεί είτε να αποδειχθεί καταλύτης για ένα νέο κύμα λεηλασιών, είτε ως σημείο εκκίνησης για μια εθνική συμφιλίωση, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Η αμερικανική κοινωνία είναι πιο πολωμένη από ποτέ, γιατί ο εμφύλιος είναι πάντοτε το εργαλείο των λαμογιών και των απατεώνων.

Τι μπορείς να κάνεις; Μα, μονάχα το “ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ” του τεράστιου Επίκουρου μπορεί να σε σώσει από την λαίλαπα που επελαύνει.

@Leonid SAVIN / 15-06-2020 /orientalreview.org

Σε μετάφραση, προσθήκες και διασκευή GYPAS για το terrapapers.com