Topics:

Η ιστορία του Dumb Alien Mummy

Η ιστορία του Dumb Alien Mummy πήρε μια εντελώς προβλέψιμη τροπή. Ένας υποτίθεται «μη ανθρώπινος» σκελετός εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πόλη του Μεξικού. Πριν από μια εβδομάδα, δύο πτώματα...

Η ιστορία του Dumb Alien Mummy

Η ιστορία του Dumb Alien Mummy πήρε μια εντελώς προβλέψιμη τροπή.

Ένας υποτίθεται «μη ανθρώπινος» σκελετός εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πόλη του Μεξικού.

Πριν από μια εβδομάδα, δύο πτώματα που πιστεύεται ότι είναι ένα συνονθύλευμα από οστά ανθρώπων και ζώων παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο του Μεξικού ως απόδειξη της εξωγήινης ζωής. Τώρα η επιστημονική κοινότητα αντεπιτίθεται.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, ο ουφολόγος και δημοσιογράφος Jaime Maussan παρουσίασε στο Κογκρέσο του Μεξικού αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν απόδειξη εξωγήινης ζωής. Στις 19 Σεπτεμβρίου, η επιστημονική κοινότητα του Μεξικού συγκεντρώθηκε σε ένα συνέδριο για να θέσει σε αντάλλαγμα μια απλή ερώτηση: «Εξωγήινοι ή Σκελετοί Λάμα;»

Η απάντηση ήταν ακριβώς εκεί στον υπότιτλο του ίδιου του συνεδρίου: «Η επιστήμη απαντά στους τσαρλατάνους και τους ευκολόπιστους». Αν ο Maussan είχε συγκλονίσει το Μεξικό και τον κόσμο με τους παράξενους ισχυρισμούς του, ήταν η επιστημονική κοινότητα του Μεξικού που αντεπιτέθηκε. Προς το τέλος του συνεδρίου, ο Alejandro Frank, καθηγητής μαθηματικής φυσικής στο Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, συνόψισε τα πράγματα:

«Αντιμετωπίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Μεξικό και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκινώντας με την κλιματική αλλαγή, (αλίμονο) τον πόλεμο και τις πανδημίες, είναι λυπηρό να μαζευόμαστε για να μιλήσουμε για τις ατασθαλίες ενός επαγγελματία τσαρλατάνου».

Ο Φρανκ είπε ότι οι επιστήμονες δεν συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τους «γελοίους ισχυρισμούς συνωμοσίας για δεκαετίες» του Maussan, αλλά μάλλον για το πού ο Maussan είχε διατυπώσει τους τελευταίους παράξενους ισχυρισμούς του. Η εμφάνιση του Maussan στο Κογκρέσο του Μεξικού είχε, υποστήριξε ο Frank, «αναποδογύρισε τον κόσμο» και έκανε τον επιστημονικό ορθολογισμό στο Μεξικό αντικείμενο χλευασμού. «Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι αν η χώρα μας θα ακολουθήσει την επιστήμη ή τις δεισιδαιμονίες και την κακία».

Ενώ οι εξωγήινοι ισχυρισμοί του Maussan είναι γελοίοι, η ζημιά που κινδυνεύουν να προκαλέσουν στην επιστήμη στο Μεξικό, αλλά και παγκοσμίως, είναι μια σοβαρή υπόθεση. Ο Φρανκ επεσήμανε την πόλωση της μεξικανικής πολιτικής, ειδικά γύρω από επείγοντα ζητήματα όπως η υποτιθέμενη κλιματική κρίση, ως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράδειγμα του πώς η επιστημονική φήμη της χώρας ήδη υπέφερε. Μετά την καταστροφή των εξωγήινων, ο Φρανκ είχε καλέσει το Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología του Μεξικού, ή αλλιώς Εθνικό Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, να μιλήσει και να αναλάβει δράση. «Το πρακτορείο σιωπά για τα γεγονότα γύρω από τις μούμιες Nazca, οι οποίες γίνονται όλο και πιο διάσημες ως «μεξικανικές μούμιες».

Ο José Franco, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του UNAM, ξεκίνησε το συνέδριο με μια παρουσίαση με τίτλο «Life in the Universe», όπου μίλησε για το DNA και το RNA, τη διαστρική χημεία, τα ραδιοφάσματα του νεφελώματος KL του Ωρίωνα και τα κβάζαρ τριφυλλιού.

Μίλησε για την εξωβιολογία, την περιοχή που μελετά την δυνατότητα ύπαρξης ζωής έξω από την Γη. η άμεση αναζήτηση μικροβιακής ζωής στα ουράνια σώματα. μετεωρίτες, το φεγγάρι, τον Άρη, την Ευρώπη, τον Εγκέλαδο και την Αφροδίτη. Μίλησε επίσης για την έμμεση αναζήτηση της ανθρωπότητας για εξωγήινη ζωή – για τα μηνύματα που στέλνονται από το τηλεσκόπιο Arecibo, οι πλακέτες Pioneer, τους δίσκους Voyager 1 και 2 Golden, το μήνυμα που εστάλη από την Ουκρανία στον Gliese 581c, έναν πλανήτη με κάποιες συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης, το 2008 και μια άλλη μετάδοση, επίσης το 2008, του τραγουδιού των Beatles “Across the Universe”, που απευθύνεται στο αστέρι Polaris.

«Το Hayabusa2 στάλθηκε στον αστεροειδή Ryugu, επέστρεψε στην Γη και βρίσκεται ήδη στα χέρια επιστημόνων στην Ιαπωνία και της NASA», είπε ο Φράνκο. Ανέφερε την αποστολή συλλογής δειγμάτων Osiris-Rex, η οποία συγκέντρωσε περίπου 250 γραμμάρια ερειπίων από έναν αστεροειδή. Έθιξε επίσης τους εννέα ανιχνευτές που στάλθηκαν στον Άρη, ανάμεσά τους και το περίφημο Perseverance. «Καμία ζωή δεν βρέθηκε πουθενά, ούτε καμία ευφυΐα βρέθηκε στο Κογκρέσο», αστειεύτηκε ο Φράνκο.

Η Gabriela Frías, μια ερευνήτρια φιλοσοφίας της επιστήμης, περιέγραψε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κογκρέσο του Μεξικού ως «ένα ψευδοεπιστημονικό γεγονός, που απευθύνεται στις φαντασιώσεις, τις επιθυμίες και τους φόβους μας». Κατά την παρουσίασή του, ο Maussan επεσήμανε μια «ανάλυση άνθρακα-14» που διεξήχθη στις μούμιες Nazca από επιστήμονες στο UNAM. Ο Maussan το είχε ισχυριστεί, εν μέρει, ως απόδειξη ότι παρουσίαζε «μη ανθρώπινα όντα». Το UNAM έχει αποστασιοποιηθεί έκτοτε από «οποιαδήποτε μεταγενέστερη χρήση, ερμηνεία ή παραποίηση των αποτελεσμάτων».

Σε ανακοίνωσή της, η UNAM είπε ότι είναι απαραίτητο η αναζήτηση εξωγήινης ζωής να προσεγγιστεί «με την υποστήριξη επιστημονικών ερευνητικών ιδρυμάτων και ακολουθώντας τα αυστηρά ηθικά πρότυπα που είναι εγγενή στην έρευνα». Η εμφάνιση του Maussan στο Κογκρέσο ήταν το αντίθετο από αυτό.

Σε όλη αυτή την ιστορία διακρίνονται Ολοφάνερα, αρκετές αρχές προπαγάνδας.

***
@GYPAS / 2023

***

ΣΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ “Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ”

ΗΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ΜΑΘΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ & ΑΓΚΙΤΑΤΣΙΑΣ

ORGONODROME.GR